Trolltunga – Norjan komein kieleke

Trolltunga, trollin kieli, on yksi Norjan tunnetuimmista ja kuvatuimmista luontokohteista – vaikka sen huiputtamiseen kuluu vähimmilläänkin 7-10 tuntia.

Trolltunga, Odda, Norja. Ullensvangin kunnassa, Vestlandin läänissä, 1 100 metriä merenpinnasta norjalainen trolli työntää kielensä (Trolltunga) kalliosta ja näyttää sitä maailmalle. Ajatusleikki on huvittava mutta myös perin kantaaottava: Monet tänne saapuvat turistit jättävät edelleen roskansa luontoon. Älä sinä tee niin!

Hardangerviddan ylängön länsipuolella sijaitseva Trolltunga on yksi koko Norjan suosituimmista nähtävyyksistä. Yli 700 metrissä sijaitsevalta kielekkeeltä aukeavat komeat maisemat Ringedalsvatnet-järvelle.

Hyvä tietää: Reitti huipulle on pitkä ja vaativa, ja osan ajan vuodesta nähtävyyden huiputtaakseen tarvitaan lisentoitu opas.

Trolltunga on Norjan kauneimpia luontokohteita.

Trolltunga

Trolltunga sijaitsee lähellä Oddan kaupunkia

Trolltunga vaellusreitin alkupiste sijaitsee lähellä Oddan kaupunkia karvan yli kolmen tunnin ajomatkan päässä Bergenistä, jota monet pitävät tukikohtanaan alueen luontokohteisiin tutustuessaan. Kuuden kilometrin päässä Oddan kaupungista lähdetään seuraamaan Tyssedaliin johtavaa tietä (route 13). Kun näet Trolltungan kyltin tien oikealla puolella, tiedät kääntyä ajotieltä kohteeseen. Oddasta Skjeggedaliin on noin puolen tunnin ajomatka.

Reitti vaatii minimissäänkin 7 tuntia

Vaikka monet saattavat mieltää kohteen kevyeksi päiväretkeksi, edestakainen matka huipulle kestää noin 10-12 tuntia. Nousumetrejä Trolltungalle kertyy reilut 800 ja kilometrejä reilut 20. Trolltungan verkkosivustolla suositellaan, ettei retkelle oteta mukaan alle 12-vuotiaita lapsia, sillä reitti on hyvin haastava.

Milloin reitin voi kulkea?

Reitti suositellaan kuljettavaksi kesäkuun alusta elokuuhun loppuun tai syyskuun alkuun, jolloin Norjan sääjumalat ovat suopeimmillaan. Keväällä ja syksyllä reitti voi olla sateista liukas tai todella jäinen, minkä vuoksi reittiluokitus muuttuu haastavasta vaaralliseksi. Tämän vuoksi, mikäli olet harkinnut haikkaavasi Trolltungalle loka-toukokuun aikana, sinun tulee palkata itsellesi opas esimerkiksi Trolltunga Activelta tai Trolltunga Adventuresilta.

Joka tapauksessa, muista aina varustautua retkelle kunnon varustein: pakkaa mukaan tarpeeksi vettä ja evästä, lämmintä vaatetta sekä sateenkestävät varusteet. Kesäisin mukaan kannattaa ottaa myös aurinkorasvaa, sillä korkeammalla vuoristossa kärähtää herkästi.

Lue lisää retkeilyvarusteista »

 

Trolltunga Norja

 

Kaksi reittivaihtoehtoa

Reittivaihtoehtoja on kaksi: Skjeggedalista alkava P2 on mennen tullen noin 28 kilometrin pituinen, ja nousumetrejä kertyy huimat 800. Vaellukseen kannattaa varata 8–12 tuntia.

Toinen vaihtoehto on aloittaa patikkamatka P3-pisteeltä Mågelitoppista. Tämä reitti on pituudeltaan noin 20 kilometriä, ja nousumetrejä kertyy noin 320. Reitille kannattaa varata aikaa 7–10 tuntia.

 

 

Siirtyminen aloituspisteeseen

Oman auton lisäksi Oddaan, P1 Tyssedaliin and P2 Skjeggedaliin on mahdollista siirtyä shuttle-kuljetuksen kyydissä. Myös P2 Skjeggedaliin and P3 Mågelitoppiin voi siirtyä kuljetuksella. Lue tarkemmat tiedot Trolltungan omilta verkkosivuilta.

Hyvä tietää: Norjan Telenor eli Telia toimii 4G:nä lähes koko vaelluksen ajan.

 

Trolltunga
Trolltunga eli peikon kieli sijaitsee lähellä Oddan kaupunkia.

 

Älä:
– Älä lennätä dronea, se on kiellettyä.
– Älä liimaa omia tarroja reittimerkkeihin.
– Älä sytytä nuotiota ajalla 15.4.-15.9., sillä se on kiellettyä.

Muista aina:
– Älä jätä luontoon kuin jalanjälkesi.
– Reitti on sen verran pitkä, että mukaan tulee aina varata tarpeeksi juotavaa ja evästä.
– Muista sadevarusteet ja lämmintä vaatetta.
– Jos hätä yllättää, älä tee tarpeitasi jokien lähelle. Älä myöskään jätä paperia luontoon!
– Nauti luonnosta ja upeista maisemista. 🙂

Lue myös

Haluatko lukea lisää Norjan vinkkejä?

Vinkkeihin

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center