Etelä-Norjassa sijaitseva Trolltunga näyttää peikonkieltänsä Skjeggedal-laakson yläpuolella Oddan kunnassa, Hardangerviddan kansallispuiston laidalla.
Luontonähtävyys on suosittu mutta vaarallinen: australialainen opiskelija otti täällä elämänsä viimeisen matkakuvan vuonna 2015.
Trolltunga on vuorenseinämästä ulkoneva kallionkieleke, joka sijaitsee 1 100 metriä merenpinnan yläpuolella. Vaellusvauhdista ja sääolosuhteista riippuen Trolltungalla vierailu vaatii aloituspaikasta riippuen 7–15 tunnin vaellusta, sillä matkaa on lyhyimmilläänkin 20 kilometriä. Pelkkä kevyt peikonpolku (Trollstigen) tämä ei siis ole.
Reitti huipulle on pitkä ja vaativa. ”Helpoin” kausi alkaa 1. heinäkuuta ja päättyy 30. syyskuuta. Ruuhkaa voi kuitenkin olla, sillä kesäsesonkina täällä vierailee yli 40 000 turistia.
Matkailusesongin ulkopuolella, aikavälillä 1. lokakuuta ja 31. toukokuuta Trolltungan huiputtaakseen tarvitaan lisentoitu opas.
Kielekkeeltä aukeavat huimat maisemat Ringedalsvatnet-järvelle.

Kuinka vaativa Trolltungan reitti on?
Trolltungalle johtaa kolme eri pituista reittiä:
- Tyssedalista reitillä on pituutta 38 kilometriä, 2000 nousumetriä ja 15 tuntia.
- Skjeggedalista reitillä on pituutta 27 kilometriä, 1200 nousumetriä ja 8–12 tuntia.
- Mågelitoppista reitillä on pituutta 20 kilometriä, 800 nousumetriä ja 7–10 tuntia.
Kaikki polut on määritelty vaativiksi, ”extra demanding”.
Trolltungan verkkosivustolla suositellaan, ettei retkelle oteta mukaan alle 12-vuotiaita lapsia, sillä reitti on hyvin haastava.

Trolltungan lähtöpisteitä on kolme
Oman auton lisäksi P1 Tyssedaliin and P2 Skjeggedaliin on mahdollista siirtyä shuttle-kuljetuksen kyydissä. Myös P2 Skjeggedaliin and P3 Mågelitoppiin voi siirtyä kuljetuksella. Lue tarkemmat tiedot Trolltungan verkkosivustolta.
Hyvä tietää: Norjan Telenor eli Telia toimii 4G:nä lähes koko vaelluksen ajan.
Muista nämä:
- Älä lennätä dronea, se on kiellettyä.
- Älä liimaa omia tarroja reittimerkkeihin.
- Älä sytytä nuotiota ajalla 15.4.–15.9., sillä se on kiellettyä.

Milloin reitin voi kulkea?
Reitti suositellaan kuljettavaksi kesäkuun alusta elokuuhun loppuun tai syyskuun alkuun, jolloin Norjan sääjumalat ovat suopeimmillaan. Keväällä ja syksyllä reitti voi olla sateista liukas tai todella jäinen, minkä vuoksi reittiluokitus muuttuu haastavasta vaaralliseksi.
Tämän vuoksi, mikäli olet harkinnut haikkaavasi Trolltungalle loka-toukokuun aikana, sinun tulee palkata itsellesi opas esimerkiksi Trolltunga Activelta tai Trolltunga Adventuresilta.
Muista aina varustautua retkelle kunnon varustein: pakkaa mukaan tarpeeksi vettä ja evästä, lämmintä vaatetta sekä sateenkestävät varusteet. Kesäisin mukaan kannattaa ottaa myös aurinkorasvaa, sillä korkeammalla vuoristossa kärähtää herkästi.
Nämä tarvitset mukaan:
- otsalamppu (loppukesästä)
- päähine
- aurinkorasva
- kuorivaattet
- lämmin paita
- hanskat
- vedenpitävät vaelluskengät
- EA-pakkaus
- varavirtalähde
- roskapussi omille (ja muiden) roskille
- tarpeeksi energiapitoista evästä
- tarpeeksi vettä
- tallenna myös 112 muistiin puhelimeen.
Muista aina:
- Älä jätä luontoon kuin jalanjälkesi.
- Reitti on sen verran pitkä, että mukaan tulee aina varata tarpeeksi juotavaa ja evästä.
- Muista sadevarusteet ja lämmintä vaatetta.
- Jos hätä yllättää, älä tee tarpeitasi jokien lähelle. Älä myöskään jätä paperia luontoon!
- Nauti luonnosta ja upeista maisemista!

Trolltunga sijaitsee lähellä Oddan kaupunkia
Trolltunga vaellusreitin alkupiste sijaitsee lähellä Oddan kaupunkia, karvan yli kolmen tunnin ajomatkan päässä Bergenistä, jota monet pitävät tukikohtana alueen luontokohteisiin tutustuessaan.
Kuuden kilometrin päässä Oddan kaupungista lähdetään seuraamaan Tyssedaliin johtavaa tietä (route 13). Kun näet Trolltungan kyltin tien oikealla puolella, tiedät kääntyä ajotieltä kohteeseen. Oddasta Skjeggedaliin on noin puolen tunnin ajomatka. Lue vinkit jäätiköiden ja vesiputousten Oddaan täältä!
Entä tunnetko tarun, jonka mukaan Kjerag syntyi, kun Kivimies kantoi lohkareen lähes 1 000 metriin. Jos et, lue tämäkin!
Etelä-Norjan reissulla kannattaa vierailla myös maailman upeimpien näköalapaikkojen listalle nostetulla Preikestolenilla.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa
Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.
3 Comments
Add comment Peruuta vastaus
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Trolltunga on todella yksi Norjan parhaista nähtävyyksistä! Olen käynyt täällä kerran jo vuosia sitten mutta aina sitä haluaisi kyllä palata.. Ehkä sitten taas kun korona on ottanut hieman laantuakseen.
Toivon todella, että maailmantilanne rauhoittuisi ja palaisi uuteen normaaliin. Siihen asti on hyvä haaveilla ja suunnitella tulevia reissuja – niin vanhoihin hyviksi havaittuihin kuin kokonaan uusiin kohteisiin!
[…] vaikka teollistuminen on vaikuttanut vuosien varrella negatiivisesti Oddan alueen turismiin. Trolltungan lähistöllä sijaitseva vesiputous on valjastettu sähköntuotannon hyötykäyttöön, mikä on […]