0

Retkeilyvarusteet

Kolmen vuodenajan retkeilyyn
Kokemuksiin perustuen

Retkeilyvarusteet


KYSYIN VIIME VUODEN METSÄMESSUILLA ERÄÄLTÄ KYMMENVUOTIAALTA PIKKUPOJALTA, MITKÄ OVAT HÄNEN MIELESTÄÄN TÄRKEIMMÄT RETKEILYVARUSTEET: “EVÄÄT!” HUUDAHTI HÄN ILOISESTI, JA MINUA NAURATTI: “TOTTA!

Less is more


Retkivarusteita hankkiessaan kannattaa aina miettiä, minkälaisilla retkillä niitä aikoo käyttää. Kevyt lähiretkeily ei vaadi samanlaisia varusteita kuin viikon vaellus, ja yön yli retkilläkin selviää oikein hyvin kevyelläkin varustuksella.

Retkeilyn noustua viime vuosina melko trendikkääksikin harrastukseksi eivät kategoriansa kalleimmat retkeilyvarusteet ole missään tapauksessa edellytys pidemmillekään retkille tai luonnossa liikkumiselle ja oleskelulle: vaatteita ja muita tarvikkeita hankkiessaan kaikkein tärkeintä on niiden käytännöllisyys ja se, että retkeilyvarusteet istuvat juuri sinulle ja sinun käyttöösi.

Mikäli retkeilet usein, tai olet harrastanut luontoilua jo pidempään ja mietit vaikka uuden teltan tai makuupussin hankkimista, kannattaa aina ennemmin panostaa laatuun, joka maksaa itsensä käyttövuosissa takaisin. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettet tarvitse useampaa takkia, kerrastoa, kuorta tai varsinkaan sitä vähän paremman väristä vastaavaa tuotetta.

LESS IS MORE – ULKOILUVARUSTEISSAKIN.

Vaikka retkeily on trendinä ihana, kuormittavat retkeilyvarusteet ja niiden valmistaminen yhtälailla luontoa kuin muidenkin vaatteiden valmistaminen, sillä teknisten varusteiden peseminen saattaa aina mikromuoveja vesistöihimme. Onneksi nykisin on kuitenkin tarjolla myös eko-ystävällisiä vaatevalmistajia, joiden tuotteisin sijoittaa mielellään. Uusia varusteita hankkiessaan kannattaa siis aina miettiä, keneltä ja mitä ostaa.


Kaukokaipuun retkeilyvarusteet


Kirjoittamisessa ja aktiiviharrastamisessa on se mukava puoli, että olen vuosien varrella päässyt testailemaan monenlaisia varusteita eri valmistajilta. Kuluttajan olen kuitenkin sellainen, että pyrin käyttämään vaatteen tai varusteen loppuun ennen uuden hankkimista. Panostan laatuun, sillä vaikka hinta kerran kirpaisee, eivät sijoitetut eurot enää harmita, kun niskaan sataa hyistä jäävettä Pohjois-Norjan vuonoilla ja pysyt kuivana tai kun Lapin tuuli tuivertaa aukeissa erämaissa, eikä sinun tule kylmä.

IHAN SELLAISEN PERUSHYVÄN NEUVON HALUAISINKIN ANTAA, ETTÄ
VARAUDU AINA PASKIMPAAN MAHDOLLISEEN SÄÄHÄN.

Luonnossa kun ihminen on aina pienimmillään.


RETKEILYVARUSTEET | VAELLUSTAKIT

Pituuteni puolesta (183 cm) käytän lähes poikkeuksetta miesten S- tai M-koon vaatteita, sillä naisten malleissa ei selän tai hihojen pituus yleensä riitä. Tämän vuoksi joudun hankkimaan retkeilyvarusteet järjestäen miesten osastolta.

Minulla on käytössäni neljä takkia, joista jokaisen pakkaan mukaan omille vaelluksilleni. Hyvin hengittävä sekä liikkumista mukaileva G-1000 Eco -kankaasta valmistettu (1) Fjällravenin Keb-takki (johon ostin myös housut) on varmasti parhain sijoitukseni koskaan. Tämä malli on suunniteltu etenkin pitkille tunturivaelluksille vaihtelevassa maastossa, jossa liikkumisvapaus on vähintään yhtä tärkeää kuin varusteiden kestävyys. Kebin alle puen pysähdyksien ajaksi (2) Arc’teryxin ATOM LT HOODYN teknisen taukotakin. Tulitikkuaskin kokoiseen myttyyn pakkautuva (3) kevyt oranssi tuulitakki lämmittää ja pitää hienokseltaan tihkua, eikä mikään vaate ole koskaan pelastanut minua niin usein kuin tämä hento vaatekappale, jonka arvon ymmärtää vasta silloin, kun yhtäkkinen tuulenpuuska ei lopukaan tai kun ilta alkaakin viileänä.

Sadevarusteiksi olen valinnut (4) Helly Hansenin ODIN-merkkisen miesten M-koon takin ja melko tyköistuvat L-koon housut, jotka purjehdukseen suunniteltuina toimivat myös maastossa aivan järjettömän hyvin. Omistan myös hieman suuremmat Marmotin sadehousut, jotka nykäisen vaellushousujen päälle, jos sade yllättäen alkaa.


Retkeilyvarusteet

RETKEILYVARUSTEET | MERINOKERRASTOT

Kerrastoja minulla on kaksi: Arc’teryxin tekninen kerrasto (miesten S) sekä Green House Wearin Suomessa valmistettu merinovillainen naisten kerrasto (L). Merinot vedän jalkaan vasta iltahengailuihin nuotion ääreelle, sillä muutoin ne meinaavat olla minulle liian kuumat, eli en koskaan vaella merinot päällä.


Retkeilyvarusteet - merinokerrasto

Tuplasukat ja

Vaelluskengät


Taivaan lahja kapea- ja pitkälestisille naisille, joiden mono on 40 tai yli: Hanwag Tatra Narrow. Kun kenkiä vielä muistaa huoltaa tarpeeksi usein, ei ryppyjä rakkauteen pitäisi ilmaantua.
Vaelluskenkien kanssa käytän aina tuplasukkaa (eli kahta paria vaellussukkaa päällekkäin), jolloin hankaus siirtyy kankaiden väliin eikä kipeästi kantapäähän.

Hanwageista en saanut jalkoihini rakkoja edes sisäänajovaiheessa. Mutta koska jokainen meistä tallaa tavallaan, ei vaellukselle tai reissuun kannata IKINÄ lähteä uusilla kengillä, eli ne tulee aina kävellä sisään.

Sellainenkin melko itsestään selvä vinkki, että älä koskaan tilaa kenkiä sovittamatta tai luota sokeasti edes minunkaan sanaani. Kengät ovat retkeilijän tärkein varuste, joten niiden pitää istua juuri sinulle.


RETKEILYVARUSTEET | VAELLUSHOUSUT

Minulle tulee liikkuessa aina kuuma. Sen vuoksi vaellan shortseissa, vaikka sää olisi viileäkin tai taivaalta sataisi jäätihkua – riittää, että yläkroppa on vuorattu, kaulassa jotain ja päässä puffi. Kuten kaikki retkeilyvarusteet, kannattaa vaellushousuihin oikeasti panostaa, sillä laatu maksaa itsensä takaisin tulevissa käyttövuosissa.

Tierran housuihin olen ollut kovin tyyväinen, sillä niistä saa tehtyä sortsit kätevästi vetoketjujen avulla. Mainittakoot, että ensimmäinen kokonaan ruotsalainen retkikunta pukeutui kyseisiin vermeisiin matkalla Mount Everestin huipulle. Nämä monitoimihousut ovat kätevät myös siitä, että rinkan paino kevenee, kun ei tarvitse kantaa useita punttipareja mukanaan.

Minulta löytyvät myös Fjellun G-1000-vaellushousut, joita käytän, kun ollaan päästy jo pitkälti syksyn puolelle ja ilmassa on pakkasta. Näiden molempien päälle nykäisen sitten tarvittaessa Marmotin sadehousut, vaikka toki Fjellut aika paljon vettä hylkivätkin. Tierran sen sijaan ovat sen verran ohuet kesähousut, että ne kastuvat läpi hetkessä. Sehän ei toki haittaa kesäaikaan, mutta syysvaelluksilla vaatteet eivät kuivu kunnolla, vaikka kuinka yrittäisi virittää nuotiota ja pyykkinarua kuten eräälläkin Norjan vaelluksella, jolloin vettä satoi savolaisittain maahan asti.

Retkiruokailu


Pyrin pitämään ruokapoliittiset retkeilyvarusteet mahdollisimman kompakteina ja kevyinä. Sen vuoksi minulla on käytössäni 500ml:n sooloruokailuun tarkoitettu kolmen vuodenajan Primuksen Eta Lite -keitin, yksi kahvimuki, ruokailukippo, kokoontaitettava lusikka ja pussiruokia sekä kalavehkeet, sillä totta kai ravintoa tavoitellaan myös luonnosta.

Retkikeitin tulee valita huolella, sillä se on yksi retkeilijän tärkeimmistä varusteista, sillä nuotion sytyttämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Tästä osiosta löydät vinkit eri pituisten retkien suunnitteluun, vaellusmenuihin sekä sen oman kenttäkeittiön valitsemiseen.

Siirry tästä retkiruokaosioon >

Rinkat

RETKEILYVARUSTEET | RINKAT JA PÄIVÄREPUT

Retkeilyvarusteet kattavat toki myös kantovälineet: Omistan kaksi rinkkaa, jotka molemmat ovat Fjällravenilta. Merkin paras ominaisuus on kuulemma kangasmateriaali: kun selkää tai hartioita väsyttää tai muuten vaan hatuttaa tarpeeksi, voi rinkkaa raahata vaikka perässään, eikä sen pinta kulu puhki.

FJÄLLRAVEN ABISKO, 55L

Harmaa on 55 litran Abisko, jonka hankin testattuani ensin viikon vaelluksella sisartaan Kajkaa, jonka moni tuntee vähintään nimeltä. Kyseinen malli oli omasta mielestäni kuitenkin iso ja kömpelö, vaikka onkin litroiltaan saman kokoinen. Abisko on malliltaan pitkulaisempi, jonka vuoksi se istuu ainakin omaan (pitkään) selkääni paremmin. Putkirinkalla olen vaeltanut kerran kymmenen päivä reissun Saariselällä, enkä tee sitä toiste: rinkka on kyllä hyvä, mutta ei käy minulle muotojeni tai grammanviilaajamieleni vuoksi.

Pidän enemmän päältä täytettävistä rinkoista (kuten Abisko), sillä omasta mielestäni ne saa pakattua ryhdikkäämmin, vaikka koko pituudelta aukeavat vetoketjut ovatkin hieman mukavempia käyttää.

FJÄLLRAVEN FRILUFT, 35L

Punainen 35 litrainen Friluft on aktiivisessa päiväkäytössä ja mukana kaikilla lyhyemmillä reissuilla. Nimensä mukaisesti rinkan selkäpuolella on toimiva tuuletusväli, eli tämä pikkurinkka ei hiosta selkää.

SALOMONIN JUOMAREPPU

Hankin ensimmäisen juomareppuni Vaarojen maratonille kolme vuotta sitten, mutta kuten aiemmista kirjoitusistani muistanette, olen sittemmin käyttänyt juomarakkoa päiväreppuna Bosniassa ja Kiinassa. Kymppilitrainen reppu on siitä hyvä, että kahden litran juomapussin lisäksi mukaan mahtuu vielä Canonin järjestelmäkamerani sekä ohut takki. Juoksutarkoitukseen valmistetut mallit saa myös kiristettyä tiukasti vasten kroppaa, jolloin niiden kanssa on helppo ja mukava liikkua missä tahansa.


RETKEILYVARUSTEET | TELTAT JA MAKUUPUSSIT

Retkeily, vaellus ja retkeilyvarusteet sekä niistä huolehtiminen ovat lähellä sydäntä. Sen vuoksi olen pyrkinyt testailemaan ja tutustumaan mahdollisimman monenlaisiin majoitusvaihtoehtoihin aina tunneli- ja kupoliteltoista isojen markettien edullisiin vaihtoehtoihin sekä riippumattoon, vielä verrattaen vähän käytettyä Bivi-pussia unohtamatta. Kun jotain hankitaan, siitä myös pidetään huolta: kamojen tuuletus, kuivaaminen ja kuivassa säilöminen takaavat, että materiaalit pysyvät hyvinä haurastumatta.

Muista: älä ikinä säilytä untsikkapussia kompressiopussissaan vaan anna untuvan hengittää ja ripusta makuupussi roikkumaan vaikka henkarin välipienalta.

Myös kaiken karvaiset makuupussit kiinnostavat, sillä toisinaan reissuilla selviää pelkällä sellaisellakin, jos majoitteena toimii laavu tai lumikuoppa. Jälkimmäistä en kyllä vielä ole testannut, mutta eiköhän senkin aika vielä tule.

ENSIAPU JA HYGIENIA

Kuten teille on varmsti jo käynyt ilmi, pidän pienen ja kevyen repun kanssa matkustamisesta, jolloin mukana on vain välttämätön. Yleensä vähän alakanttiin mitoitettuna mutta kuitenkin niin, että tilanteesta ja toisesta selviää.

Omasta ensiapupakkauksesta sekä hygieniasta löytyy lisätietoa aiemmin julkaisemastani jutusta. Tuossa artikkelissa tosin käsiteltiin reppureissun varustetasoa, eli palataan vaellusversioon pian.