0

Retkeilyvarusteet

Kolmen vuodenajan retkeilyyn
Kaukokaipuun käyttämät ja hyviksi testatut

Retkeilyvarusteet

Kysyin kerran eräältä kymmenvuotiaalta pikkupojalta, mitkä hänen mielestään ovat tärkeimmät retkeilyvarusteet. Eväät! hän huudahti iloisesti, enkä voisi olla enempää samaa mieltä.

RETKEILYVARUSTEITA hankkiessaan kannattaa aina ensimmäiseksi miettiä, missä olosuhteissa niitä aikoo käyttää: kevyt lähiretkeily ei vaadi samanlaisia varusteita kuin viikon vaellus, ja yön yli -retkilläkin selviää oikein hyvin melko kevyelläkin varustuksella. Kannattaa muistaa, etteivät kategoriansa kalleimmat retkeilyvarusteet ole missään tapauksessa edellytys pidemmillekään retkille tai luonnossa liikkumiselle ja oleskelulle. Vaatteita ja muita varusteita hankkiessaan kaikkein tärkeintä on niiden käytännöllisyys ja se, että retkeilyvarusteet istuvat juuri sinulle ja sinun käyttöösi.

LAATU KORVAA MÄÄRÄN. Mikäli retkeilet usein, tai olet harrastanut luontoilua jo pidempään ja mietit vaikka uuden teltan tai makuupussin hankkimista, kannattaa aina ennemmin panostaa laatuun. Se maksaa itsensä käyttövuosissa takaisin. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettet tarvitse useampaa takkia, kerrastoa, kuorta tai varsinkaan sitä vähän paremman väristä vastaavaa tuotetta, joka julkaistaan tulevan syksyn mallistossa.

TEE EKO-TEKO. Vaikka retkeily on trendinä ihana, kuormittavat retkeilyvarusteet ja niiden valmistaminen yhtälailla luontoa kuin muidenkin vaatteiden valmistaminen, sillä teknisten varusteiden peseminen saattaa aina mikromuoveja vesistöihimme. Onneksi nykisin on kuitenkin tarjolla myös eko-ystävällisiä vaatevalmistajia (Fjällräven Eco-Shell), joiden tuotteisin sijoittaa mielellään. Uusia varusteita hankkiessaan kannattaa siis aina miettiä, keneltä ja mitä ostaa.

Omia suosikkeja


Green House Wearin merinokerrasto
– Putkihuivit
– Arcteryxin ohuen ohut tekninen pitkähihainen
– Arcteryxin untuvainen taukotakki
– Nalgenen isosuinen juomapullo
Warmpeace Viking 900 -makuupussi
– Lundhags Gnaur 70L -rinkka
– Fjällräven Keb Endurance 3 -teltta
– Suunto Traverse
– Rosellin puukot
Karttakeskuksen kartat


Kaukokaipuun retkeilyvarusteet


Blogin kirjoittamisessa ja aktiiviharrastamisessa on ollut se mukava puoli, että olen vuosien varrella päässyt omien hankintojen lisäksi myös testaamaan monenlaisia varusteita eri valmistajilta.

Kuluttajana olen kuitenkin sellainen, että pyrin aina käyttämään vaatteen tai varusteen loppuun ennen uuden hankkimista. Panostan laatuun; jos hinta kirpaisee kerran, eivät sijoitetut eurot enää harmita, kun niskaan sataa hyistä jäävettä Pohjois-Norjan vuonoilla, eikä tuulisimmallakaan säällä tule kylmä.

Yhden vinkin voisin antaa kaikille: Varaudu aina paskimpaan mahdolliseen säähän. Luonnossa ihminen kun on aina pienimmillään.


RETKEILYVARUSTEET | VAELLUSTAKIT

Pituuteni puolesta (183 cm) käytän lähes poikkeuksetta miesten S- tai M-koon vaatteita, sillä naisten malleissa ei selän tai hihojen pituus yleensä riitä. Tämän vuoksi joudun hankkimaan retkeilyvarusteet järjestäen miesten osastolta.

Minulla on käytössäni neljä takkia, joista jokaisen pakkaan mukaan omille vaelluksilleni. Hyvin hengittävä sekä liikkumista mukaileva G-1000 Eco -kankaasta valmistettu (1) Fjällravenin Keb-takki (johon ostin myös housut) on varmasti parhain sijoitukseni koskaan. Tämä malli on suunniteltu etenkin pitkille tunturivaelluksille vaihtelevassa maastossa, jossa liikkumisvapaus on vähintään yhtä tärkeää kuin varusteiden kestävyys. Kebin alle puen pysähdyksien ajaksi (2) Arc’teryxin ATOM LT HOODYN teknisen taukotakin. Tulitikkuaskin kokoiseen myttyyn pakkautuva (3) kevyt oranssi tuulitakki lämmittää ja pitää hienokseltaan tihkua, eikä mikään vaate ole koskaan pelastanut minua niin usein kuin tämä hento vaatekappale, jonka arvon ymmärtää vasta silloin, kun yhtäkkinen tuulenpuuska ei lopukaan tai kun ilta alkaakin viileänä.

Sadevarusteiksi olen valinnut (4) Helly Hansenin ODIN-merkkisen miesten M-koon takin ja melko tyköistuvat L-koon housut, jotka purjehdukseen suunniteltuina toimivat myös maastossa aivan järjettömän hyvin. Omistan myös hieman suuremmat Marmotin sadehousut, jotka nykäisen vaellushousujen päälle, jos sade yllättäen alkaa.


Retkeilyvarusteet

RETKEILYVARUSTEET | MERINOKERRASTOT

Kerrastoja minulla on kaksi: Arc’teryxin tekninen kerrasto (miesten S) sekä Green House Wearin Suomessa valmistettu merinovillainen naisten kerrasto (L). Merinot vedän jalkaan vasta iltahengailuihin nuotion ääreelle, sillä muutoin ne meinaavat olla minulle liian kuumat, eli en koskaan vaella merinot päällä.


Retkeilyvarusteet - merinokerrasto

Tuplasukat ja

Vaelluskengät


SALOMON, taivaan lahja kapea- ja pitkälestisille naisille, joiden mono on 40 tai yli. Tosin, kun taannoin kävin ostamassa tämän uuden Gore-tex vaelluskenkäparin minulle kerrottiin, että merkiltä löytyy malleja myös leveälestisille retkeilijöille.

Kun kenkiä vielä muistaa huoltaa tarpeeksi usein (tästä tulossa juttua pian), ei ryppyjä rakkauteen pitäisi ilmaantua. Vaelluskenkien kanssa käytän aina tuplasukkaa (eli kahta paria vaellussukkaa päällekkäin), jolloin hankaus siirtyy kankaiden väliin eikä kipeästi kantapäähän.

Käytin monta vuotta nahkaisia Hanwag Tatra Narrow -vaelluskenkiä, mutta viimein tuli se hetki, jolloin oli pakko todeta niiden olevan minulle liian kovat. Jalkapohjat kipeytyivät, eivätkä pitkien matkojen vaellukset tasaisilla poluilla enää näillä kengillä houkutelleet. Kengät ovat kuitenkin edelleen näin viiden vuoden jälkeen aivan priima-kunnossa, kiitos aktiivisen huollon, ja käytän niitä enemmän lyhyillä pyrähdyksillä sekä silloin, kun tiedossa on kova ja rakkapintainen maasto.

Korkeavartiset kengät ehkäisevät myös sen, etteivät ihan kaikki neulaset ja varvut hyppää kyytiin, ja malli tukee samalla myös nilkkaa. Kannattaa muistaa, että nauhoja tarvitse aina nuorittää ihan ylös asti saati varsinkaan liian kireälle, jolloin akillesjänne kiittää ja nilkka liikkuu paremmin.

Sellainenkin melko itsestään selvä vinkki, että älä koskaan tilaa kenkiä sovittamatta tai luota sokeasti edes minun sanaani. Kengät ovat retkeilijän tärkein varuste, joten niiden pitää istua juuri sinulle.


RETKEILYVARUSTEET | VAELLUSHOUSUT

Minulle tulee liikkuessa aina kuuma. Sen vuoksi vaellan shortseissa, vaikka sää olisi viileäkin tai taivaalta sataisi jäätihkua – riittää, että yläkroppa on vuorattu, kaulassa jotain ja päässä puffi. Kuten kaikki retkeilyvarusteet, kannattaa vaellushousuihin oikeasti panostaa, sillä laatu maksaa itsensä takaisin tulevissa käyttövuosissa.

Tierran housuihin olen ollut kovin tyyväinen, sillä niistä saa tehtyä sortsit kätevästi vetoketjujen avulla. Mainittakoot, että ensimmäinen kokonaan ruotsalainen retkikunta pukeutui kyseisiin vermeisiin matkalla Mount Everestin huipulle. Nämä monitoimihousut ovat kätevät myös siitä, että rinkan paino kevenee, kun ei tarvitse kantaa useita punttipareja mukanaan.

Minulta löytyvät myös Fjellun G-1000-vaellushousut, joita käytän, kun ollaan päästy jo pitkälti syksyn puolelle ja ilmassa on pakkasta. Näiden molempien päälle nykäisen sitten tarvittaessa Marmotin sadehousut, vaikka toki Fjellut aika paljon vettä hylkivätkin. Tierran sen sijaan ovat sen verran ohuet kesähousut, että ne kastuvat läpi hetkessä. Sehän ei toki haittaa kesäaikaan, mutta syysvaelluksilla vaatteet eivät kuivu kunnolla, vaikka kuinka yrittäisi virittää nuotiota ja pyykkinarua kuten eräälläkin Norjan vaelluksella, jolloin vettä satoi savolaisittain maahan asti.


vaellushousut retkeilyvarusteet

Langtang-1

VAELLUSSAUVAT

Oli retki lyhyt tai pitkä, kuljen aina vaellussauvojen kanssa. Sauvat auttavat tasapainon hallinnassa ja juoksijan polvivamman ehkäisyssä, ikävässä vaivassa, josta olen joutunut muutamilla vaelluksilla kärsimään. Otettuani sauvat käyttöön polvet eivät enää ole kipeytyneet samanlailla, ja ylämäkeen jaksaa paremmin.

Ostin aiemmin lähes 70€ arvoiset hiilikuitusauvat, kevyet ja kestävät, niin ainakin luvattiin. Harmi vaan, että niistä toinen napsahti poikki Nepalin vaelluksen ensimmäisenä päivänä. Nykyiset Nordic Walk -sauvat ovat merkkiä Muonion S-market, maksoivat 15 euroa ja ovat kestäneet käytössä ja kohta kaksi vuotta. Vahva suositus, merkistä piittaamatta.

Retkiruokailu


Pyrin pitämään ruokapoliittiset retkeilyvarusteet mahdollisimman kompakteina ja kevyinä. Sen vuoksi minulla on käytössäni 0,5L:n sooloruokailuun tarkoitettu kolmen vuodenajan Primuksen Eta Lite -keitin, yksi kahvimuki, ruokailukippo, kokoontaitettava lusikka ja pussiruokia sekä kalavehkeet, sillä totta kai ravintoa tavoitellaan myös luonnosta. Tästä jutusta löydät vinkkini, miten ja millainen retkikeitin kannattaa valita.

Lue samalla vinkit eri pituisten retkien suunnitteluun ja herkullisiin vaellusmenuihin, eli siirry tästä retkiruokaosioon.

retkeilyvarusteet

RETKEILYVARUSTEET | RINKAT JA PÄIVÄREPUT

Retkeilyvarusteet kattavat toki myös kantovälineet eli erikokoiset rinkat ja reput. Kaikista murheistani suurin on ollut oikeasti selkääni istuva ja lantiolle hyvin asettuva malli. Liekö osavaikeuttajana ollut pitkä selkäni (olen 183cm), mutta onneksi olen löytänyt käyttööni muutaman erinomaisenkin mallin.

LUNDHAGS GNAUR, 75L

“Minulla on ollut etuoikeus testata eri outdoor-merkkien tuotteita ja löytää sitä kautta käyttööni sopivimmat tuotteet. Vaikka monet mallit poikkeavat toisistaan, on kuitenkin yksi asia, joka yhdistää lähes kaikkia aiemmin kokeilemiani kantolaitteita, vaikka ne noin muutoin olisivatkin olleet ihan päteviä. Rinkoista tuntuu aina puuttuvan järkevä tapa kiinnittää varusteita sen ulkopuolelle, mikä on yhtenä Gnaurin hyvistä puolista viety aivan uudelle tasolle.”

Löydät arvioni ja lisää kuvia Gnaurista tämän linkin takaa. Vahva suositus, sillä kyseinen rinkka on ehdoton suosikkini – joskin monesti hieman iso omille reissuilleni.


retkeilyvarusteet

DEUTER, 60L

En tiedä, voiko yksikään maailman rinkka istua selkääni paremmin kuin Deuterin 60L pikkurinkka. Tämä tilaihme kulki mukanani Aasian kaupungeissa, Bosnian vuorilla ja Suomen Lapissa. Yksinkertaisesti aivan mainio ja todella laadukas; ette halua tietää, mitä kaikkea tämä rinkka on joutunut näkemään.

FJÄLLRAVEN ABISKO, 55L

Hankin 55L Abiskon testattuani ensin viikon vaelluksella hieman suurempaa ja painavampaa Kajkaa. Fjellun rinkkaa, jonka moni tuntee vähintään nimeltä. Kajka oli kuitenkin omasta mielestäni liian painava ja kömpelö, minkä vuoksi päädyin samoilla tilavuuksilla varustettuun Abiskoon. Erona näissä kahdessa mallissa on painon lisäksi se, että Abisko on malliltaan pitkulaisempi, kun taas Kajkan saa lastattua sivuiltaan leveämmäksi – ja juuri se tekee minun mielestäni kulkemisesta paljon epävakaampaa.

SALOMONIN JUOMARAKKO, 10L

Hankin ensimmäisen juomarakkoni (juomareppu) Vaarojen maratonille muutama vuosi sitten. Tuota juomarakkoa on tullut käytettyä päiväreppuna myös Bosniassa ja Kiinassa, eli se sopii mainiosti hellekeleille, kun tarvitsee tankata paljon nesteitä. Minulla on käytössäni 10L juomarakko, jonne mahtuu nestepussin lisäksi myös kamera ja ohut takki. Nämä juoksutarkoitukseen valmistetut mallit saa kiristettyä tiukasti kroppaa vasten, minkä puolesta niiden kanssa on helppo ja mukava liikkua missä tahansa.

Teltat ja majoittuminen


Koska retkeilyvarusteet ja erilaiset majoitusvaihtoehdot kiinnostavat ihan kokemusten puolesta, olen pyrkinyt testaamaan mahdollisimman monenlaisia majoitusvaihtoehtoja tunneli- ja kupoliteltoista isojen markettien edullisiin vaihtoehtoihin sekä riippumattoon, $20 ja 230 gramman kärsimystelttaa unohtamatta. Nyt meillä on tilauksessa Fjällrävenin Keb Endurance 3, joka lähtee mukaan tuleville seikkailuille.

Lue lisää makuupusseista »
Yö havulaavussa »
Grammanviilaajan kevyt kärsimysteltta (230gr) »
Banaanina riippumatossa »
Tentsilen pakkasyön siviiliennätys »
Kahden hengen maisemateltta Marmot Vapor »


Oikeanlaisen

Makuupussin valinta


Vaikka tarkenen sortseilla pitkälle syksyyn, enkä koskaan vaella kuin ohuella teknisellä kerrastopaidalla, on yöksi saatava mahdollisimman lämmin makuupussi ja kunnolla kylmyyttä eristävän makuualusta.

Grammanviilaan oikeastaan kaikessa muussa paistu uniasioissa. Makuupussi saa olla muhkea, vaikka vähän painavampikin – pääasia, että se pitää naisen lämpimänä. Hyvät yöunet ovat myös se oma mukavuustekijä, sillä tarvitsen paljon hyvää unta.

Lue lisää oikeanlaisen makuupussin valinnasta täältä.


 

ENSIAPU JA HYGIENIA

Kuten teille on varmasti jo käynyt ilmi, pidän pienen ja kevyen repun kanssa matkustamisesta, jolloin mukana on vain välttämätön.

Yleensä vähän alakanttiin mitoitettuna mutta kuitenkin niin, että tilanteesta ja toisesta selviää. Ensiapupakkauksen sisällöstä en silti suostu tinkimään, ja mukana kannettava tarpeisto on monesti noussut arvoon arvaamattomaan – myös niillä reissuilla, kun kaikilla muilla ei ole ollut ihan kaikkea yllätävän tarpeellista mukana.

Omasta ensiapupakkauksesta sekä hygieniasta löytyy lisätietoa tästä blogiartikkelista.


Minne retkeilemään seuraavaksi?


Joko seuraava retkikohde tai vaellus on mietittynä? Nyt kun olet lukenut ja toivottavasti saanut hyviä vinkkejä retkeilyvarusteista, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli reissusuunnitelmien pariin!

Euroopan kauneimmat kansallispuistot -kokoelmasivulta löydät useita vinkkejä sekä minulta että muilta kirjoittajilta. Sivulta löytyy kohteita niin lyhyemmille kuin pidemmillekin retkille, ja on mukaan lipsahtanut kansallispuistojen lisäksi muutama muukin näkemisen arvoinen luontokohde tai polku. Sisältöä päivitetään aktiivisesti, ja tuoreimmat jutut on lisätty sivulle heinäkuussa 2019.

Siirry tästä retkikohdevinkkien pariin.