Tärkeimmät retkitarvikkeet

Mitkä ovat tärkeimmät retkeilyvarusteet? Mitä sinun tulee ehdottomasti pakata mukaan retkelle ja vaellukselle?

Retkeilyvarusteet ja retkitarvikkeet ovat olennainen osa onnistunutta eräreissua, oli kyseessä sitten lyhyempi päiväretki tai pidempi vaellus. Löydät tästä listauksesta tärkeimmät retkeilyvarusteet, jotka sinun on hyvä käydä läpi ja pakata tarvittaessa mukaan tulevalle retkellesi.

Ja vaikka nämä varusteet ovat sieltä tärkeimmästä päästä, ei kannata unohtaa vaelluksen luksusvarusteita! Pienillä jutuilla retkistä saa enemmän irti, eikä kaikkea todellakaan tarvitse saati kannata grammanviilata.

Tärkeimmät retkeilyvarusteet

  1. Juomapullo
  2. Lämmintä vaatetta
  3. Hyvät kengät
  4. Teltta
  5. Makuupussi
  6. Retkikeitin
  7. Kompassi ja kartta
  8. EA-pakkaus
  9. Vaeltajan matkavakuutus

areena
Kävin kertomassa Ylen aamu-tv:ssä, mitkä retkeilyvarusteet pakkaan aina mukaan.

Retkeilijän yllä

Lämmintä vaatetta

Kerrospukeutuminen talvella saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Löydät tästä artikkelista vinkit siihen, miten valitset sopivat välikerrosvaatteet etkä palele tai muutu hikiruusuksi!

Rinkka

Paras rinkka on sellainen, joka istuu juuri sinun selkääsi. Siksi sitä pitää etsiä, testata ja tuumata – eikä vain ostaa ulkonäön tai pelkän suosittelun perusteella. Lue vinkit rinkan valintaan ja kurkkaa, mitä tuumasin Lundhags Gnaurista! Täältä voit ottaa talteen myös rinkan oikeaoppinen pakkausjärjestyksen.

Hyvät retkikengät

Vaelluskengät kuuluvat jokaisen retkeilijän, patikoijan ja vaeltajan tärkeimpiin perusvarusteisiin. Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon vaelluskenkiä valitessaan? Ja kannattaako hankkia nahkaiset vai kalvopintaiset vaelluskengät? Lue vinkit täältä!

Tuplasukat

Tuplasukka, eli kaksi sukkaa päällekkäin estää rakkojen syntymisen ja siirtää hankauksen kankaiden väliin.

retkeilyvarusteet

Päiväreppu

Mikäli teet pidemmän vaelluksen aikana lyhyempiä päiväretkiä ja käyt vaikkapa huiputtamassa viereisen tunturin, ota mukaan pieni ja kevyt päiväreppu. Vinkki: Muutamista rinkkamalleista voi irrottaa rinkan ”hatun”, joka taipuu isoksi vyölaukuksi.

Kaikkien aikojen retkeilykesä lähestyy, mutta millainen vaellusrinkka ja retkireppu omille luontoseikkailluille kannattaa hankkia? Entä mitä vaellukselle kannattaa ehdottomasti pakata mukaan? Löydät tästä artikkelista parhaat pakkausvinkkini, joista on varmasti hyötyä tulevia retkiä suunnitellessasi!

Mielen vieressä

Retkietiketti

Retkietiketti on jokaisen retkelijän ja vaeltajan tärkeimpiä ”varusteita”. Noudatathan aina näitä ohjeita?

Kartta ja kompassi

Nämä eivät esittelyjä kaipaa. Vedenpitävät ja repeämättöät kartat suosittelen hankkimaan Karttakaupasta.

Retkeilijän ensiapu-pakkaus

Kustomoitu retkeilijän ensiapupakkaus on yksi tärkeimmistä varusteista, joka tulee pakata mukaan kaiken pituisille maastomatkoille. Lisäksi on tärkeä tietää ja tuntea oman EA-lakun sisältö sekä osata käyttää tarvikkeita tilanteen niin vaatiessa. Lataa täältä EA-laukun pakkauslista!

Vaeltajan matkavakuutus

Onhan omasi voimassa? Kaikki vapaa-ajan vakuutukset eivät nimittäin automaattisesti sisällä erämaissa toteutettavia omatoimisia vaelluksia. Lue vinkit ja tarkista oman matkavakuutuksesi kattavuus!

Pakkauslistat

Huolellisesti mietitty pakkauslista on myös turvallisustekijä. Lataa käyttöösi pakkauslista viikon vaellukselleyön yli vaellukselle ja road tripille, etkä enää koskaan unohda mitään tärkeää!

Leirissä

Teltta

Teltta on tärkeimpiä perusvarusteita, ja se tulee valita maasto-olosuhteisiin sopivaksi. Lue vinkit yhden hengenkahden hengenkolmen ja neljän hengen majoitteisiin sekä kupolitelttoihin. Muista myös aina tarkistaa teltan vesipilariarvo! Lisäksi kannattaa lukea vinkit sopivan telttapaikan valintaan.

Makuupussi

Warmpeace Viking 900 -makuupussi on erinomainen valinta, mikäli retkeilet paljon keväisin ja syksyisin sekä alkutalvella. Mutta mitä tuleekaan ottaa huomioon talvimakuupussin hankinnassa? Entä millainen makuupussi taaperolle? Muista myös huoltaa makuupussia!

Makuualusta

R-arvo kertoo makuualustan eristävyyden; mitä korkeampi R-arvo makuualustalla on, sitä parempi on sen eristävyys. Älä siis jätä tarkistamatta tätä tärkeää ominaisuutta, kun hankit itsellesi kylmältä eristävää makuualustaa.

Kenttäkeittiö

Juomapullo

Melkein tärkein varuste! Vettä kun ei ole koko ajan saatavilla. Valitse sellainen juomapullo, joka on kestävä ja turvallinen, kuten vaikkapa Nalgene. Joskus saatat myös tarvita vedenpuhdistinta ja niistä löydät vinkkejä täältä.

Vedenpuhdistin

Miten saan järvivedestä juomavettä? Entä voiko kaikista kaivoista tai tunturipuroista juoda? Vaikka etenkin Lappi on tunnettu kirkasvetisistä ja hyvänmakuisista tunturipuroistaan, monessa Suomen luontokohteessa kannattaa miettiä kahdesti, selviääkö ilman veden keittämistä retkikeittimellä tai puhdistamista suodattimen avulla.

Retkikeitin

Millainen retkikeitin kannattaa valita mukaan vaellukselle? Lue vinkit keittimen valintaan, ja kurkkaa samalla artikkeli ekologisesta risukeittimestä. Lue myös, mikä on paras materiaali retkikattilalle!

Kenttäkeittiön grammanviilaus

Te blogia pidempään seuranneet tiedätte, miten olen matkaillut koko ikäni käsimatkatavaroiden varassa. Sittemmin grammanviilaus on tullut tavaksi myös retkeilyssä, mutta oppia ikä kaikki: Kevytretkeilijän oppaan avulla vähensin rinkan painoa pienin muutoksin yli 2 kg verran!

Retkiruoka

Retkiruoat tekevät retken ja vaelluksen! Ota talteen vinkit maittavan vaellusmenun tuunaamiseen, lue retkimuonien ravintoarvoista ja retkiruoan kuivaamisesta. Löydät tästä artikkelista myös vinkit nuotiolle, jälkkäreihin, kenttäkeittiön tuunaamiseen ja luonnossa tiskaamiseen.

Retkieväät

Retki lähestyy, mutta retkieväät puuttuvat? Tai et vain keksi mitään tavallisesta poikkeavaa? Mitähän sitä oikeastaan tekisi edes mieli? Ota vinkit talteen ja taio itsellesi herkulliset retkieväät nuotiolle!

Muut retkitarvikkeet

Retkikirves

Retkikirves; toisille uskollinen kumppani, joka kulkee mukana aina, ja toisille varuste, joka pakataan mukaan vain harvakseltaan – jos koskaan. Yhtä kaikki, laadukas retkikirves on sijoitus, joka maksaa itsensä ajan ja käytön myötä takaisin.

Puukko

Puukko, kansanrunoudessa kuras, on ollut aikojen alusta luonnossaliikkujan ja eränkävijän ensimmäinen apu ja viimeinen turva. Siksi on väliä, millaista puukkoa kannat mukanasi.

Lumikengät

Kaikkien aikojen retkeilykesä lähestyy, mutta millainen vaellusrinkka ja retkireppu omille luontoseikkailluille kannattaa hankkia? Entä mitä vaellukselle kannattaa ehdottomasti pakata mukaan? Löydät tästä artikkelista parhaat pakkausvinkkini, joista on varmasti hyötyä tulevia retkiä suunnitellessasi!

Omat luksus-varusteet

Lasinen pressopannu, kahvimylly, kaunis tyynyliina vai kenties maapähkinävoi – mikä herkku tai varuste tuo teidän retkillenne ja vaelluksillenne ripauksen luksusta?

Retkeilyvarusteet viikon vaellukselle Urho Kekkosen kansallispuistossa.
Retkeilyvarusteet minttiin ja vaellukselle! Tässä ensimmäisen päivän tunnelmia Urho Kekkosen kansallispuistosta.