Tärkeimmät retkeilyvarusteet TOP 27

Mitkä ovat tärkeimmät niin kokeneen kulkijan kuin aloittelijan retkeilyvarusteet? Lue vinkit tästä artikkelista!

Retkeilyvarusteet ja retkeilytarvikkeet ovat olennainen osa onnistunutta luontoelämystä, oli kyseessä lyhyempi päiväretki tai pidempi vaellus. Keräsin tähän listaan TOP 27 retkeilyvarustetta, jotka sinun on hyvä käydä läpi ja pakata tarvittaessa mukaan tulevalle eräreissulle.

Ja vaikka nämä varusteet ovat sieltä tärkeimmästä päästä, ei kannata unohtaa vaelluksen luksusvarusteita! Pienillä jutuilla retkistä saa enemmän irti, eikä kaikkea todellakaan tarvitse saati kannata grammanviilata.

1. Teltta

Teltta on tärkeimpiä perusvarusteita, ja se tulee valita maasto-olosuhteisiin sopivaksi. Lue vinkit yhden hengen, kahden hengen, kolmen ja neljän hengen majoitteisiin sekä kupolitelttoihin. Muista myös aina tarkistaa teltan vesipilariarvo! Lisäksi kannattaa lukea vinkit sopivan telttapaikan valintaan.

2. Makuupussi

Warmpeace Viking 900 -makuupussi on erinomainen valinta, mikäli retkeilet paljon keväisin ja syksyisin sekä alkutalvella. Mutta mitä tuleekaan ottaa huomioon talvimakuupussin hankinnassa? Entä millainen makuupussi taaperolle? Muista myös huoltaa makuupussia!

3. Makuualusta ja retkipatja

R-arvo kertoo makuualustan eristävyyden; mitä korkeampi R-arvo makuualustalla on, sitä parempi on sen eristävyys. Älä siis jätä tarkistamatta tätä tärkeää ominaisuutta, kun hankit itsellesi kylmältä eristävää makuualustaa.

4. Retkeilijän ensiapu-pakkaus

Kustomoitu retkeilijän ensiapupakkaus on yksi tärkeimmistä varusteista, joka tulee pakata mukaan kaiken pituisille maastomatkoille. Lisäksi on tärkeä tietää ja tuntea oman EA-lakun sisältö sekä osata käyttää tarvikkeita tilanteen niin vaatiessa. Lataa täältä EA-laukun pakkauslista!

5. Vaeltajan matkavakuutus

Onhan omasi voimassa? Kaikki vapaa-ajan vakuutukset eivät nimittäin automaattisesti sisällä erämaissa toteutettavia omatoimisia vaelluksia. Lue vinkit ja tarkista oman matkavakuutuksesi kattavuus!

Tällainenkin tallenne löytyy arkistojen kätköistä, kun kävin YLE:n kutsumana juttelemassa omista retkeilyvarusteistani Ylen Aamussa.

 

areena
Kävin kertomassa Ylen aamu-tv:ssä, mitkä retkeilyvarusteet pakkaan aina mukaan.

 

6. Retkietiketti

Retkietiketti on jokaisen retkelijän ja vaeltajan tärkeimpiä “varusteita”. Noudatathan aina näitä ohjeita?

7. Pakkauslistat

Huolellisesti mietitty pakkauslista on myös turvallisustekijä. Lataa käyttöösi pakkauslista viikon vaellukselle, yön yli vaellukselle ja road tripille, etkä enää koskaan unohda mitään tärkeää!

8. Pakkauspussit

Sukat, paidat, kerrastot ja piuhat aivan sekaisin ja mytyssä keskenään. Mitään ei löydy silloin, kun pitäisi. Tuttu tilanne? Parasta on varmasti se, kun kaivat ruokailuvälineitä esiin ja kaasukeittimestä roikkuu pikkarit. Winning! Ongelmaan on onneksi ratkaisu ja rinkan pakkaaminen voi olla – usko pois – myös mukavaa. Nimittäin, erilaiset ja eri kokoiset pakkauspussit.

9. Rinkka

Paras rinkka on sellainen, joka istuu juuri sinun selkääsi. Siksi sitä pitää etsiä, testata ja tuumata – eikä vain ostaa ulkonäön tai pelkän suosittelun perusteella. Lue vinkit rinkan valintaan ja kurkkaa, mitä tuumasin Lundhags Gnaurista! Täältä voit ottaa talteen myös rinkan oikeaoppinen pakkausjärjestyksen.

10. Päiväreppu

Mikäli teet pidemmän vaelluksen aikana lyhyempiä päiväretkiä ja käyt vaikkapa huiputtamassa viereisen tunturin, ota mukaan pieni ja kevyt päiväreppu. Vinkki: Muutamista rinkkamalleista voi irrottaa rinkan “hatun”, joka taipuu isoksi vyölaukuksi.

11. Retkikeitin

Millainen retkikeitin kannattaa valita mukaan vaellukselle? Lue vinkit keittimen valintaan, ja kurkkaa samalla artikkeli ekologisesta risukeittimestä. Lue myös, mikä on paras materiaali retkikattilalle!

12. Kenttäkeittiön grammanviilaus

Te blogia pidempään seuranneet tiedätte, miten olen matkaillut koko ikäni käsimatkatavaroiden varassa. Sittemmin grammanviilaus on tullut tavaksi myös retkeilyssä, mutta oppia ikä kaikki: Kevytretkeilijän oppaan avulla vähensin rinkan painoa pienin muutoksin yli 2 kg verran!

 

Retkeilyvarusteet koostuvat myös ravinnosta.
Retkeilyvarusteet voi myös osin grammanviilata ja tällöin kannattaa hyödyntää kevyitä kuivaruokia.

 

13. Retkiruoka

Retkiruoat tekevät retken ja vaelluksen! Ota talteen vinkit maittavan vaellusmenun tuunaamiseen, lue retkimuonien ravintoarvoista ja retkiruoan kuivaamisesta. Löydät tästä artikkelista myös vinkit nuotiolle, jälkkäreihin, kenttäkeittiön tuunaamiseen ja luonnossa tiskaamiseen.

14. Retkieväät

Retki lähestyy, mutta retkieväät puuttuvat? Tai et vain keksi mitään tavallisesta poikkeavaa? Mitähän sitä oikeastaan tekisi edes mieli? Ota vinkit talteen ja taio itsellesi herkulliset retkieväät nuotiolle!

15. Retkikirves

Retkikirves; toisille uskollinen kumppani, joka kulkee mukana aina, ja toisille varuste, joka pakataan mukaan vain harvakseltaan – jos koskaan. Yhtä kaikki, laadukas retkikirves on sijoitus, joka maksaa itsensä ajan ja käytön myötä takaisin.

16. Vaelluskengät

Vaelluskengät kuuluvat jokaisen retkeilijän, patikoijan ja vaeltajan tärkeimpiin perusvarusteisiin. Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon vaelluskenkiä valitessaan? Ja kannattaako hankkia nahkaiset vai kalvopintaiset vaelluskengät? Lue vinkit!

17. Kevyet kalvopäällysteiset vaelluskengät

Jos on käyttänyt ikänsä nahkaisia, suhteellisen kovapohjaisia vaelluskenkiä, voiko vielä kääntää takkinsa ja ottaa käyttöön kevyemmät Salomonin vaelluskengät?

18. Kerrospukeutuminen talvella

Kerrospukeutuminen talvella saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Löydät tästä artikkelista vinkit siihen, miten valitset sopivat välikerrosvaatteet etkä palele tai muutu hikiruusuksi!

19. Talviretkeilyvarusteet

Talviretkeily eroaa kolmen vuodenajan retkeilystä etenkin varusteiden ja retkelle valmistautumisen puolesta. Tästä artikkelista löydät tärkeimmät varusteet omille talviretkillesi!

20. Lumikengät

Kiinnostaako lumikenkäily, mutta et tiedä, millaiset lumikengät kannattaa hankkia? Jos olet miettinyt lumikenkäilyn aloittamista, tai pohtinut mitä eroa lumikengillä on, löydät vastaukset tästä artikkelista!

21. Kartta ja kompassi

Nämä eivät esittelyjä kaipaa. Vedenpitävät ja repeämättöät kartat suosittelen hankkimaan Karttakaupasta.

22. Tuplasukat

Tuplasukka, eli kaksi sukkaa päällekkäin estää rakkojen syntymisen ja siirtää hankauksen kankaiden väliin.

23. Puukko

Puukko, kansanrunoudessa kuras, on ollut aikojen alusta luonnossaliikkujan ja eränkävijän ensimmäinen apu ja viimeinen turva. Siksi on väliä, millaista puukkoa kannat mukanasi.

24. Vedenpuhdistin

Miten saan järvivedestä juomavettä? Entä voiko kaikista kaivoista tai tunturipuroista juoda? Vaikka etenkin Lappi on tunnettu kirkasvetisistä ja hyvänmakuisista tunturipuroistaan, monessa Suomen luontokohteessa kannattaa miettiä kahdesti, selviääkö ilman veden keittämistä retkikeittimellä tai puhdistamista suodattimen avulla.

25. Päiväreppu

Kaikkien aikojen retkeilykesä lähestyy, mutta millainen vaellusrinkka ja retkireppu omille luontoseikkailluille kannattaa hankkia? Entä mitä vaellukselle kannattaa ehdottomasti pakata mukaan? Löydät tästä artikkelista parhaat pakkausvinkkini, joista on varmasti hyötyä tulevia retkiä suunnitellessasi!

26. Lumikengät

Kiinnostaako lumikenkäily, mutta et tiedä, millaiset lumikengät kannattaa hankkia? Jos olet miettinyt lumikenkäilyn aloittamista, tai pohtinut mitä eroa lumikengillä on, löydät vastaukset tästä artikkelista!

27. Omat luksus-varusteet

Lasinen pressopannu, kahvimylly, kaunis tyynyliina vai kenties maapähkinävoi – mikä herkku tai varuste tuo teidän retkillenne ja vaelluksillenne ripauksen luksusta?

 

Retkeilyvarusteet viikon vaellukselle Urho Kekkosen kansallispuistossa.
Retkeilyvarusteet minttiin ja vaellukselle! Tässä ensimmäisen päivän tunnelmia Urho Kekkosen kansallispuistosta.