Retkeilyvarusteet ulkoiluun ja pidemmille vaelluksille

Kysyin kerran Metsämessuilla kymmenvuotiaalta pikkupojalta, mitkä hänen mielestään ovat tärkeimmät retkeilyvarusteet: “Eväät!” hän huudahti iloisesti. Olen samaa mieltä.

Retkeily on tottakai paljon muutakin. Laadukkaat retkeilyvarusteet kestävät käyttöä ja aikaa, mutta kallein hintalappu ei aina korreloi parhaaseen tuotteeseen. Viime vuosien aikana retkeilystä on tullut trendikästä ja hyvä niin, sillä trendien avulla lajin pariin löytää ja jää aina uusia ihmisiä. Olen sitä mieltä, että mitä enemmän me vietämme aikaamme luonnossa, sitä paremmin opimme arvostamaan sitä.

Trendit luovat kysyntää, kysyntä kasvattaa tarjontaa. Vasta-alkaneen voi olla vaikea valita sitä oikeaa makuupussia tai taukotakkia kymmenien eri vaihtoehtojen joukosta. Miten parhaat retkeilyvarusteet ja retkeilyvaatteet edes määritellään? Mielestäni paras tapa on aina aloittaa kirkastamalla itselleen, millaisissa olosuhteissa retkeilyvarusteita aikoo käyttää. Kevyt lähiretkeily ei vaadi samanlaisia retkeilyvarusteita kuin viikon vaellus avotunturissa. Myös yön yli -retkillä selviää oikein hyvin melko kevyelläkin varustuksella.

On siis hyvä muistaa, etteivät kategoriansa kalleimmat retkeilyvarusteet ole edellytys ulkoiluun, vaikka toinen toistaan paremman näköiset katalogit voivat aiheuttaa retkeilijälle ulkonäköpaineita.

 

retkeilyvarusteet
Omat retkeilyvarusteet ovat jo vuosia vanhoja.

 

Turvallisuus – retkeilijän tärkein retkeilyvaruste

Uutuuttaan ja puhtauttaan loistavat retkeilyvarusteet ja retkeilyvaatteet voivat näyttää hyvältä valokuvissa (vaikka patina on mielestäni aina uutta kauniimpaa) mutta sitäkin tärkeämpää on aina oma turvallisuus. Siitä tule koskaan tinkiä. Varaa siis aina tarpeeksi lämmintä vaihtovaatetta (villaa) ja evästä, sekä muista aina kertoa jollekin, minne olet lähdössä ja milloin olet ajatellut palata.

Mitä kokeneemmaksi tulet, sitä paremmin tunnet itsesi ja kehosi sekä sen, miten se käyttäytyy eri sääolosuhteissa. Nimittäin se, mikä toimii minulla, ei välttämättä toimi sinulla. Kun monilla ystävillä on pitkien vaellushousujen alla merinokerrasto, minä kuljen vielä shortseissa. Minun tulee liikkuessa kuumempi kuin monilla muilla, ja vain tuntemalla oman kropan voi arvioida, mitä paljon tai vähän kannattaa liikkuessaan pukea päälleen.

Tällainenkin tallenne löytyy arkistojen kätköistä, kun kävin YLE:n kutsumana juttelemassa omista retkeilyvarusteistani Ylen Aamussa.

 

areena

 

Olen kerännut tälle sivulle käyttämäni ja suosittelemani retkeilyvarusteet ja retkeilyvaatteet. Toivon, että saat niistä vinkkejä omaan käyttöösi. Turvallisia retkiä!

Retkeilyvarusteet

Sisällysluettelo

Voit lukea tämän vinkkisivun järjestyksessään tai klikata alla olevia linkkejä, joista pääset suoraan itse aiheeseen.

Rinkat ja reput
Kengät ja tuplasukka
Vaellusvaatteet (puettu)
Vaellustakit – tulossa
Vaellushousut
Vaellussauvat
Merinokerrastot
Kenttäkeittiö
Retkiruokavinkit
Retkieväsvinkit
Retkikirves
Ensiapu ja hygienia
Vaeltajan matkavakuutus
Kartat
Korjauspussi – tulossa
Puukko – tulossa
Teltta
Makuupussi ja alusta

Rinkka - rinkan pakkaaminen
Viikon vaellusvarusteet mahtuvat hienosti Gnauriin.

rinkka - retkeilyvarusteet

 

Rinkat ja päiväreput

Retkeilyvarusteet kattavat toki myös kantovälineet eli erikokoiset rinkat ja päiväreput. Käyttäjälleen istuva ja toimiva rinkka on vaelluksen tärkempiä varusteita tukevien vaelluskenkien ohella. Säädettävän selkäpaneelin avulla useasta rinkka-mallista voi säätää itselleen sopivan, mutta fakta on, etteivät kaikki mallit istu kaikille. Sen vuoksi rinkkaa kannattaa aina käydä sovittamassa liikkeessä eikä ostaa suin päin netistä.

Lundhags Gnaur, 75L

Viikonmittaisille kalastus-vaelluksille pakkaan retkeilyvarusteet Lundhagsin 75 litraiseen Gnaur-rinkkaan, jonka parhaita puolia ovat rinkan ulkopuolelle kiinnitettävien varusteiden määrä. Pystysuuntaiset, lähes koko rinkan mitalta löytyvät “napinlävet” helpottavat remmien käyttöä sekä esimerkiksi kahluukenkien ja muiden retkeilyvarusteiden kiinnittämistä.

“Seitsemänkymmentäkuusi päivää tien päällä on opettanut paljon eikä vähiten pakkaamisesta. Kun on vajaa kolme kuukautta käyttänyt samoja vaatteita ja varusteita, tajuaa, miten vähällä loppujen lopuksi selviää, ja miten paljon on ehtinyt elämänsä aikana haalia turhia asioita. Se on samaan aikaan hemmetin turhauttavaa ja toisaalta todella vapauttavaa.”

Lue artikkeli ja arvostelu rinkasta. »

Deuter, 60L

En tiedä, voisiko yksikään rinkka istua selkääni paremmin kuin Deuterin 60L:n pikkurinkka. Tämä tilaihme on kulkenut mukanani kuukauden mittaisella Aasian reissulla, Bosnian vuorilla ja Suomen Lapissa. Se on yksinkertaisesti aivan mainio ja todella laadukas rinkka, jonne myös kevyesti pakkaavan retkeilyvarusteet mahtuvat mainiosti.

Fjällräven Abisko, 55L

Hankin 55L Abiskon rinkan testattuani ensin viikon vaelluksella hieman suurempaa ja painavampaa Fjällrlävenin Kajkaa. Kyseinen malli on kuitenkin omasta mielestäni liian painava ja hieman kömpelö, minkä vuoksi päädyin samoilla tilavuuksilla varustettuun Abiskoon. Erona näissä kahdessa mallissa on painon lisäksi se, että kevyempi Abisko on myös malliltaan pitkulaisempi, kun taas Kajkan saa lastattua sivuiltaan leveämmäksi – ja juuri se tekee minun mielestäni kulkemisesta epävakaata.

Salomon juomarakko, 10L

Hankin ensimmäisen juomarakkoni (eli juomarepun) Vaarojen maratonille. Sittemmin tuota juomarakkoa on tullut käytettyä päiväreppuna Bosniassa ja Kiinassa, eli se sopii mainiosti helteisille kohteille, joissa tarvitsee tankata paljon nesteitä. Kymmenen litran juomarakkoon mahtuu nestepussin lisäksi myös kamera ja ohut takki. Nämä juoksutarkoitukseen valmistetut mallit saa kiristettyä tiukasti kroppaa vasten, minkä puolesta niiden kanssa on helppo ja mukava liikkua missä tahansa.

 

Pakkauspussit

 

Rinkan pakkaaminen

Rinkan pakkaaminen voi kiristää hermoja. Eli tuttu tunne; sukat, paidat, kerrastot ja piuhat aivan sekaisin ja mytyssä keskenään. Aina. Mitään ei löydy silloin kun pitäisi. Parasta on varmasti se, kun kaivat ruokailuvälineitä esiin ja kaasukeittimestä roikkuu pikkarit. Winning! Ongelmaan on onneksi ratkaisu ja rinkan pakkaaminen voi olla – usko pois – myös mukavaa. Nimittäin, erilaiset ja eri kokoiset pakkauspussit, joita ilman en ole reissannut enää moneen aikaan.

Lue täältä vinkit rinkan pakkaamiseen ja järjestykseen »

Kengät

Tuplasukat ja vaelluskengät

Hyvät kengät ovat tärkeimmät retkeilyvarusteet. SALOMON on ollut luottovalintani jo vuosien ajan. Niitä ennen käytin pitkään nahkaisia Hanwag Tatra -vaelluskenkiä, kunnes viimein koitti se hetki, jolloin minun oli pakko todeta Tatrojen olevan omaan käyttööni liian kovat. Jalkapohjat kipeytyivät, eivätkä pitkien matkojen vaellukset tasaisilla poluilla enää houkutelleet. Aloin suorastaan karttaa niitä, kunnes jossain vaiheessa tajusin, mistä kenkä kirjaimellisesti puristi: en ollut osannut valita kenkiä vaellusreitin mukaan.

Hanwag on kuitenkin todella laadukas ja kestävä merkki, minkä voin todeta useamman vuoden käytön päätteeksi. Älä siis sokaistu muiden mielipiteistä vaelluskenkiä ostaessasi vaan tee itsellesi ensin selväksi, millaisissa maastoissa aiot todennäkäisesti kulkea. Kansallispuistojen helpot polut vailla rakkamaata selviää kevyemmillä kengillä, joilla on myös mukavempi kulkea. Vaelluskenkiä voi hyvin omistaa parin jos toisenkin, pääasia että niille löytyy käyttöä.

Lyhyemmille reiteille valitsen nykyisin Salomonin GTX-vaelluskengillä. Niiden vedenpitävyys ei toki yllä nahkaisten luokkaan, minkä sain kokea viime vuoden kalastus-vaelluksella. Kannattaa muuten muistaa, ettei nauhoja tarvitse aina nyörittää ylös asti eikä varsinkaan liian kireälle, jotta akillesjänne ja nilkka pääsevät liikkumaan paremmin.

Muista huolto! Katso ystäväni Joppe Rannan aka Retkinikkarin tekemät videot 1) vaelluskenkien puhdituksesta ja 2) vaelluskenkien huoltamisesta. Vinkki: Kun laitat kengät kuivamaan, muista aina irrottaa myös pohjalliset.

Vaelluskenkien kanssa kannattaa myös aina käyttää tuplasukkaa eli kahta paria vaellussukkaa päällekkäin. Tällöin kantapäähän kohdistuva hankaus siirtyy kahden sukan väliin eikä ihoon. Rakkolaastarin pakkaaminen mukaan retkelle on kuitenkin aina suositeltavaa, samoin kuin kenkien kunnollinen sisäänajo ennen seuraavaa vaellusta.

Salomon vaelluskengät – vaihtoehto nahkaisille vaelluskengille

Jos on käyttänyt ikänsä nahkaisia, suhteellisen kovapohjaisia vaelluskenkiä, voiko vielä kääntää takkinsa ja ottaa käyttöön kevyemmät Salomon vaelluskengät?

Myönnetään, ennakkoluulot olivat tiukassa. On jokseenkin huvittavaa, miten ihmiset rutinoituvat tottuihin malleihin eivätkä kokeile uutta kuin vasta pakon edessä tai kynsin hampain, tai jos joku on ostanut varusteen lahjaksi. Harva lähtee (ja harvoin kannattaa) ostamaan sikaa säkissä, mutta joskus onni käy myötä: löysin suositusten perusteella täydellisen kenkämallin, joka istuu kuin unelma kapealle lestilleni.

Lue lisää Salomonin vaelluskengistä »

Retkeilyvarusteet

Mitkä ovat vaelluksen luksus-varusteet?

Lue lisää

Retkeilyvarusteet yllä

Vaeltaessa minulla on lähes aina ylläni samat retkeilyvarusteet: Arc’teryxin ohut tekninen pitkähihainen ja Warmpeacen shortsit.

Räkkäaikaan ja viileämmällä säällä puen shortsien alle Arcteryxin tekniset kerrastohousut, ja vasta sään ollessa todella viileä vedän jalkaani Fjellun Keb Trousers -housut ja puen ylleni Guidelinen kuoritakin. Tuo takki on oikeasti perhokalastukseen suunniteltu, mutta takin leikkausten vuoksi se on omiaan myös retkeilyyn ja vaeltamiseen (käsiä pystyy nostamaan helposti ilman, että hihat lyhenevät tai selkä paljastuu). Sormia lämmittävät tarpeen tullen ohuet merino-sormikkaat, päätä puuvillainen buffi ja kaulaa merino-buffi. Nämä retkeilyvarusteet ja retkeilyvaatteet pakkaan aina kaikille retkille ja vaelluksille mukaan.

Tykkään yleensäkin vaeltaa kevyemmässä varustuksessa, sillä minulle tulee liikkuessa aina todella kuuma. Olen monesti kulkenut shortseissa vielä silloin, kuin muilla on pitkien vaellushousujen alla merinot tai tekniset pitkälahkeiset. Vaellus kevyemmilläkin retkeilyvarusteilla ja retkeilyvaatteilla onnistuu, kun taukotakin pitää helposti saavutettavissa, sillä sen haluaa pysähtyessään pukea ylleen ensimmäisenä. Pakkaa siis taukotakki aina rinkan päällimmäiseksi!

 

retkeilyvarusteet
Retkeilyvarusteet Bosnian säässä.

 

Merinokerrasto pitää lämpimänä

Mitkä ovat parhaat villaiset retkeilyvarusteet ja retkeilyvaatteet? No merinovillasta valmistetut, tietysti! Merinovilla on aivan mahtava materiaali. Se hengittää, ei hiosta eikä tunnu kostealta iholla – paitsi kesällä. Materiaali ei myöskään ala haisemaan, ja pesemisen sijaan sille suositellaankin pakastamista ja tuulettamista. Oikein hoidettuna merinovaate voi kestää jopa loppuelämän.

Minulla on käytössäni Suomessa mittatilaustyönä valmistettu Green House Wearin merinovillainen kerrasto, jonka puen ylleni vasta leiriin päästyäni, sillä minulle tulee villan kanssa vaeltaessa aivan liian kuuma. En siis voi käyttää materiaalia kesällä enkä urheillessa, vaikka tiedän, että moni niin tekeekin. Mutta kuten aiemmin totesin, kehoja on erilaisia. Muistan eräänkin kirpeän pakkaspäivän Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, jossa olin lumikenkäilemässä ystäväni kanssa. Kun kaikilla vastaantulijoilla – seuralaiseni lisäksi – oli yllään paksu untuvatakki ja pipo, minä viipotin pää höyryten pelkässä fleecessä ja ohut buffi otsalla.

GHW:n kerraston lisäksi käytän paljon myös (miesten) Acliman hupullista merinopaitaa, jonka hihat ovat niin pitkät, etteivät peukaloreiät kerrankaan ahdista.

Minulla on käytössäni kotimaisen Green House Wearin mittatilauksena valmistama mulesing-vapaa merinokerrasto.

Retkeilyvarusteet yllä: Vaellushousut

Kuten ylempänä kerroin, kuljen mieluiten shortseissa – monesti silloinkin, kun sää on jo hyvin viileä ja usein myös sateessa, sillä kuorivaatteet hiostavat aivan tautisen paljon. Kun pysyy liikkeessä, ei tule kylmä, ja kun sade lakkaa, vaatteet kuivuvat liikkeen ansiosta ylle. Minulle siis yleisimmin riittää se, että yläkroppa on vuorattu, kaulassa on huivi ja päässä puffi.

Fjellun Keb-vaellushousut puen liikkuessani ylle silloin, kun ollaan päästy jo pitkälle syksyyn ja ilmassa on pakkasta. Jos räntäsade tai kunnon vesisade/myrsky yltyy, puen housujen ylle Marmotin tai Fjellun sadehousut riippuen siitä, kummat olen pakannut mukaan. Mikäli grammanviilaaminen kiinnostaa, voit lukea aiheesta lisää tästä artikkelista.

 

vaellushousut - vaellussauvat
Vaellussauvat ovat ehdoton retkeilyvaruste.

 

Vaellussauvat tukevat tasapainoa

Oli retki lyhyt tai pitkä, kuljen aina vaellussauvojen kanssa. Vaellussauva auttavat tasapainon hallinnassa ja juoksijan polven ehkäisyyn. Olen joutunut kärsimään tuosta vanhasta ja viheäliäisestä vaivasta muun muassa Bosnian vaelluksella, jolloin olin varma, että joudun soittamaan itselleni medihelin. Otettuani sauvat käyttöön polvet eivät enää ole kipeytyneet samanlailla, ja myös ylämäkeen jaksaa kulkea paremmin.

Ostin pari vuotta sitten lähes 90 € arvoiset hiilikuitusauvat, kevyet ja kestävät, niin ainakin luvattiin. Harmi vaan että niistä toinen napsahti poikki heti Nepalin vaelluksen ensimmäisenä päivänä. Nykyiset Nordic Walk -sauvat ovat merkkiä Muonion S-market ja maksoivat 15 euroa. Ja siitäkin huolimatta ne ovat kestäneet käytössä ja kohta kaksi vuotta.

Retkiruoka

Viikon vaellusruuat ja muut retkiruokavinkit

Lue lisää
retkikeittö
Vaellustarvikkeet: Kevyt kenttäkeittiö.

 

Kenttäkeittiö: Retkikeittiön välineet

Millaiset retkeilyvarusteet sitten löytyvät kenttäkeittöstä? Jos lähtisin vaellukselle yksin tai siten, että tekisin vain omat ruokani, tai mikäli kahden hengen seurueeme söisi ainoastaan kotona kuivattuja ja pussitettuja annoksia, jotka eivät tarvitse kylkeensä kuin kuuman veden, minimoisin retkikeittiön alla olevan listan mukaiseksi.

 • Nalgene 1L, 180 g vs. PET-pullo 1.5L, 40 g
 • Primus-keitin, 440 g
 • Kaasu, 230 g
 • Tulukset, 29 g vs. jätä kotiin
 • Tulitikkuaski, 10 g
 • Kannellinen Tupperware-astia, 130 g (voisin jättää kotiin, jos söisin pussiruokia)
 • Taittolusikka, 20 g
 • Kupilka, 100 g vs. Wildo Fold-a-cup, 25 g
 • Tiskisieni, 5 g
 • Pesuainepullo, 15 g vs. jätä kotiin
 • Suola, 15 g vs. jätä kotiin
 • Puukko, 240 g (voisi keventää)
 • Yhteensä: 1,4 kg vs. 1,1 kg
 • Pois painosta: -590 g
 • Kevyimmillään: 810 g

Grammanviilasin kenttäkeittiöni Ossi Määtän Kevytretkeilijän oppaan vinkeillä, joiden avulla tiputin kantamuksen painoa 1,4 kilosta 810 grammaan. Voit lukea artikkelin kokonaisuudessaan täältä.

★ Mikäli haluat lukea lisää erilaisista retkikeittimistä, klikkaa itsesi tähän artikkeliin »

 

leiriruokailu retkikeitin

 

Muista tämä nuotion sytyttämisestä

Monet eivät tiedä, milloin tulenteko on kiellettyä eivätkä he myöskään osaa serata sen hetkisiä metsäpalovaroituksia. Helsingin Sanomien kirjoittaman artikkelin mukaan osa retkeilijöistä ei myöskään välitä annetuista säännöistä. Sosiaalisen median kautta on saatu lukea ikävistä kohtaamisista, kun asiallisesti nuotion laittomuudesta ilmoittaneelle henkilölle on haistateltu pitkästi ja päin näköä.

Jokainen vastuullinen retkeilijä kuitenkin noudattaa aina sekä retkeilijän etikettiä että valloillaan olevia metsäpalovaroituksia, jotka voi tarkistaa helpost ja ilmaiseksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Entä onko risukeitin avotuli? Kyllä. Lue artikkeli ja katso uudet säännökset täältä »

 

retkikirves
Retkikirves; toisille uskollinen kumppani, joka kulkee mukana aina, ja toisille varuste, joka pakataan mukaan vain harvakseltaan – jos koskaan.

 

Laadukas retkikirves – retkeilijän luottoystävä vai täysi turhake?

Retkikirves; toisille uskollinen kumppani, joka kulkee mukana aina, ja toisille varuste, joka pakataan mukaan vain harvakseltaan – jos koskaan. Yhtä kaikki, laadukas retkikirves on sijoitus, joka maksaa itsensä ajan ja käytön myötä takaisin.

Retkeilypiireistä löytyy niin puolesta- kuin vastakaikuja, mikä tuo keskusteluun omanlaistaan syvyyttä. Ei kuitenkaan ole olemassa yhtä ja oikeaa vastausta, sillä käyttäjien kirjo on hyvin moninainen: toiset kokevat retkikirveen elintärkeäksi omilla vaelluksillaan, toisen luottavat leukuun tai eräpuukkoon.

Lue lisää retkikirveistä täällä »

Retkiruoka

Näin tuunaat itsellesi maistuvat retkieväät

Lue lisää

Vaellustarvikkeet: EA-pussi ja hygienia

Vaikka retkeilyvarusteet ovat monesti dominoiva aihe, myös muut vaellustarvikkeet tulee ottaa haltuun. Näistä tärkein on ehdottomasti EA-pussi. Kuten monille on saattanut käydä ilmi, pidän pienen ja kevyen repun kanssa matkustamisesta ja vaeltamisesta, jolloin mukana on vain välttämätön. Yleensä vähän alakanttiin mitoitettuna mutta kuitenkin niin, että tilanteesta ja toisesta selviää. Ensiapupakkauksen sisällöstä en silti suostu tinkimään, ja mukana kannettava tarpeisto on monesti noussut arvoon arvaamattomaan – myös niillä reissuilla, kun kaikilla muilla ei ole ollut ihan kaikkea yllätävän tarpeellista mukana. Lue täältä, mitä Nepalissa tapahtui.

Omasta ensiapupakkauksestani löydät lisätietoa tästä artikkelista.

Entä onhan sinulla vaeltajan matkavakuutus kunnossa? Kaikki vapaa-ajan tapaturmavakuutukset eivät nimittäin korvaa omia vaelluksia ilman lisensoitua opasta. Lue aiemmin julkaisemani vakuutus-kilpailutus täältä.

 

retkeilyvarusteet
Vaellustarvikkeet: EA-pussin sisältöä.
Kirjallisuus

Lue Kevytretkeilijän oppaasta poimitut vinkit rinkan keventämiseen

Lue vinkit

retkeilyvarusteet teltta

 

Teltat ja majoittuminen: Millainen majoite tulevalle retkelle kannattaa valita?

Koska retkeilyvarusteet ja erilaiset majoitusvaihtoehdot kiinnostavat ihan kokemusten puolesta, olen pyrkinyt testaamaan mahdollisimman monenlaisia majoitusvaihtoehtoja tunneli- ja kupoliteltoista isojen markettien edullisiin vaihtoehtoihin sekä riippumattoon, $20 ja 230 gramman kärsimystelttaa unohtamatta. Nyt meillä on tilauksessa Fjällrävenin Keb Endurance 3, joka lähtee mukaan tuleville seikkailuille.

Lue lisää makuupusseista »
Yö havulaavussa »
Grammanviilaajan kevyt kärsimysteltta (230 g) »
Banaanina riippumatossa »
Tentsilen pakkasyön siviiliennätys »
Kahden hengen maisemateltta Marmot Vapor »

 

retkeilyvarusteet teltta

retkeilyvarusteet teltta

 

Valitse makuupussin oikein retkelle

Vaikka tarkenen sortseilla pitkälle syksyyn, enkä koskaan vaella kuin ohuella teknisellä kerrastopaidalla, on yöksi saatava mahdollisimman lämmin makuupussi ja kunnolla kylmyyttä eristävän makuualusta.

Grammanviilaan oikeastaan kaikessa muussa paistu uniasioissa, silloin retkeilyvarusteet saavat jopa hieman painaa. Makuupussi saa olla muhkea, vaikka vähän painavampikin – pääasia, että se pitää naisen lämpimänä. Hyvät yöunet ovat myös se oma mukavuustekijä, sillä tarvitsen paljon hyvää unta.

★ Lue lisää oikeanlaisen makuupussin valinnasta täältä.

 

kolmen vuodenajan makuupussi

talvimakuupussi

Sivu sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä. Saan myynneistä pienen provision, mutta sinä et silti maksa tuotteesta yhtään enempää. Kiitos, että tuet Kaukokaipuun toimintaa ja artikkeleiden kirjoittamista.

1. painos

Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.

Lue lisää