Laadukas retkikirves – retkeilijän luottoystävä vai täysi turhake?

Retkikirves; toisille uskollinen kumppani, joka kulkee mukana aina, ja toisille varuste, joka pakataan mukaan vain harvakseltaan – jos koskaan. Yhtä kaikki, laadukas retkikirves on sijoitus, joka maksaa itsensä ajan ja käytön myötä takaisin.

Retkeilypiireistä löytyy niin puolesta- kuin vastakaikuja, mikä tuo keskusteluun omanlaistaan syvyyttä. Ei kuitenkaan ole olemassa yhtä ja oikeaa vastausta, sillä käyttäjien kirjo on hyvin moninainen: toiset kokevat retkikirveen elintärkeäksi omilla vaelluksillaan, toisen luottavat leukuun tai eräpuukkoon.

Ehkä tässäkin kohtaa kannattaa miettiä, millaisessa maastossa retkeilee ja millaista puutarvaraa reitin varrelta löytyy. Puuttomassa tunturissa kirveellä tekee harvoin mitään, mutta metsän siimeksessä samoillessaan maahan kaatuneet rungot halkoo helpommin tukevalla ja tarpeeksi pitkävartisella kirveellä.

Ja taas toisaalta, mikä jottei ottaisi kevyttä retkikirvestä mukaan paljakoille – etenkin, jos varusteen paino ei juuri tuo lisäkiloja kantamukseen.

 

retkikirves
Retkikirves; toisille uskollinen kumppani, joka kulkee mukana aina, ja toisille varuste, joka pakataan mukaan vain harvakseltaan – jos koskaan.

 

Onko pieni ja kevyt retkikirves oikeasti toimiva?

Monet ovat sitä mieltä, ettei lyhyellä retkikirveellä halo puita riittävän tehokkaasti. Toiset taas haluavat pituutta ja painoa sopivassa suhteessa.

On totta, että lyhyemmellä kirveellä puiden halkominen tai vaikka syttypyiden vuoleminen voi olla hankalaa, mutta kuten edellä mainittu: mieti, millaisessa maastossa retkeilet ja millaista puutarvaraa reitin varrelta mahdollisesti löytyy.

Laavuilla sekä autio- ja varaustuvissa, joissa on käytössä puuhuolto, kirveet löytyvät yleensä paikan puolesta. Tällöin ei edes tarvitse kantaa mukana omaa retkikirvestä. Eri asia, jos lähtee erämaahan, jossa kaikki on omilla harteilla – myös kirveen paino.

 

retkikirves
Pienimmät retkikirveet ovat vain hanskan kokoisia.

Retkikirves on toisten luottovaruste, toisille pakollinen paha. Jotkut eivät käytä sitä koskaan.

retkikirves

Enemmän voimaa pidemmällä varrella

Suuremmissa kirveissä on luonnollisesti pidempi varsi ja painavampi terä, jolloin käytössä on enemmän voimaa ja vakautta. Malli on omiaan etenkin paksumpien puiden halkomiseen. Pituus ja terän paksuus korreloivat kuitenkin suoraan painoon, minkä vuoksi kantamukselle kertyy helposti lisäkiloja.

Porukalla liikkuessa varusteita voi kuitenkin vuorotella eri päivinä (kuten monet tekevät etenkin teltan kanssa), jolloin yhden yhden ihmisen ei tarvitse kuljettaa retkikirvestä rinkassaan koko vaelluksen ajan.

Ei vara venettä kaada

Vaikka mainitsin edellä mahdollisen puuhuollon ja sitä myötä varusteen löytymisen paikan päältä, joskus voi käydä niin, ettei paikan päältä löydykään kirvestä (hävetkää, varkaat!). Ajatus on varsin kuumottava, minkä vuoksi moni kantaa retkikirvestä mukanaan aina, ihan jo varmuuden vuoksi. Ja vaikka kirves halkoliiteristä löytyisikin, mistä sen kuntoakaan tietää etukäteen.

 

retkikirves
Retkikirveiden ulkonäkö ja koko vaihtelee, vaikka perustarve on sama: retkeilijän parhaan ystävän, nuotion, sytyttäminen.

 

Puurunkoiset ja komposiittivartiset retkikirveet

Perinteiset retkikirveet on valmistettu puusta, yleensä koivusta, pihlajasta tai saarnista. Monet vannovat hikkorin nimeen, sillä materiaali on hyvin sitkeää, kovaa ja iskunkestävää. Hikkori on myös suhteellisen edullinen ja helposti työstettävä materiaali.

Lisäksi kirveenvarsissa voidaan käyttää tammea ja kaunista visakoivua, joka antaa kirveelle aivan omanlaisen ulkonäön. Monet retkeilijät katsovat nimittäin käytettävyyden lisäksi myös ulkonäköä, ja onhan visuaalisesti näyttävä retkikirves mainio lahjaidea sekä omiaan valokuvissa.

Puuvarsien lisäksi retkikirveitä valmistetaan paljon myös puumuovikomposiitista. Suomalaisen Fiskarsin mallistosta esimerkiksi löytyy kevyt FiberComp™-varsimalli, joka säästää voimaa ja tekee kirveestä erittäin kestävän.

Fiskarsin lisäksi retkikirveitä valmistavat Gransfors, Hultafors, Karesuandokniven, Roselli ja Taiter. (Huom. Nimet eivät paremmuus- vaan aakkosjärjestyksessä.)

 

retkikirves
Suomalainen Fiskars on monen retkeilijän luottovalinta.

 

Materiaalien eroavuudet

Osa käyttäjistä on pitänyt komposiittimateriaalia liukkaana, jolloin kirveen käsittely on ollut haastavaa. Tuttuni on tuunannut tällaisen vanhemman komposiittimallin vartta erkalla, jolloin pinnasta saa paremman otteen.

Onneksi kehitys kehittyy, ja nykyisin myös komposiittivalmisteisissa retkikirveissä on huomioitu otteen pitävyys. Kirveen kanssa kun on aina pystyttävä toimimaan turvallisesti eikä niin, että puita joutuu halkomaan henkeään pidättäen.

Vaikka komposiittimateriaali voi monissa tapauksissa olla puuta kestävämpi vaihtoehto, myös tällaisen varren voi onnistua katkaisemaan. Kaikki on kuitenkin yleensä aina kiinni käyttäjästä tai mahdollisesta vahingosta, ellei kyseessä ole huonolla tuurilla valittu ”sunnuntaiversio”.

Luonnonystävä varmistaa myös aina, että retkikirveen puumateriaali on FSC-sertifioitua. Esimerkiksi Fiskars käyttää Norden-tuotteissaan hikkoripuuta, joka on peräisin metsistä, joissa metsänhoito on toteutettu ympäristön, yhteiskunnan ja talouden kannalta vastuullisesti.

Kirveen huolto ja teroittaminen

Menemättä tässä artikkelissa sen syvemmin kirveen huoltoon ja teroittamiseen, haluan vinkata ystäväni Joppe ”Retkinikkari” Rannan YouTube-kanavasta, josta löytyy paljon oivallista materiaalia niin varusteista kuin niiden huollosta.

kirves

Suuret pöllit vaativat suuret kirveet.

Tylsällä kirveellä ei tee paljoakaan

Oli retkikirves valmistettu sitten puusta tai komposiitista, terän laatu ja terävyys ratkaisee. Ei siis kannata suin päin sokkona ostaa kaikkein komeinta kirvestä tarkistamatta ensin terän laatua. Niissä on nimittäin huomattavia eroja.

Kaikki riippuu terän valmistuksessa käytettävän teräksen hiilipitoisuudesta sekä materiaalin karkaisusta ja päästämisestä, jonka avulla terästä tehdään joko kova tai pehmeä. Terän kovuus vaikuttaa suoraan sen iskunkestävyyteen ja terävänä pysymiseen kuin myös siihen, miten terää pystytään jatkossa teroittamaan. Terän materiaalin voi tarkistaa tuotteen yhteydessä kerrottavalla HRC+XX-sarjanumerosta, joka voi esimerkiksi olla HRC55.

 

kirves
Ikä painaa jo.

 

Retkikirves, vaiko sittenkin eräpuukko tai leuku?

Omasta ystäväpiiristä löytyy useampi henkilö, joka käyttää kirveen sijaan leukua. Myös kevyt retkisaha (oksasaha) ja eräpuukko ajavat asian etenkin puuttomassa tunturissa.

Minulla on käytössäni Marttiinin Tunrda Visa, joka on palvellut hyvin nimenomaan puuttomilla tunturireissuilla. Lisäksi suosin kevyttä oksasahaa, sillä kirveelle on ollut harvoin käyttöä omissa vaelluskohteissa. Puukolla vuolee helposti pilkkeet ja kiehiset, minkä lisäksi sillä katkoo oksat. Puukko on muutoinkin pätevä yleiskäytössä (hieman klohmo toki kalan käsittelyyn, minkä vuoksi kannan aina mukana filettiä ja ohutta leikkuualustaa).

 

Varusteet
Tundra Visa ja tulukset kulkevat mukana omilla eräretkillä.

 

Mitä tässä sitten pitäisi ajatella?

Jos mielit käyttöösi retkikirveen, hanki sellainen. Jos et itse käytä kyseistä varustetta mutta ystäväsi on siihen hullaantunut, suo se ilo hänelle. Mielipiteitä saa aina olla, mutta kuten vanhassa kotimaassani Italiassa on tapana sanoa: ”Älä tarjoa suolaa tai neuvoa ennen kuin pyydetään.”

Turvallisia ja mukavia eräretkiä!