Kaikki Suomen autiotuvat saaristosta tuntureille

Autiotuvat; ”Avoin ovi ja vieraskirja – niin voi autiotuvan määritellä.” (Joel Ahola & Jouni Laaksonen: Suomen autiotuvat – kämpät ja kammit saaristosta tuntureille. Karttakeskus, 2018. Sivu 4.)

Kirja on saatu Karttakeskukselta.

Mistä löytyvät Suomen autiotuvat? Entä varaustuvat ja eräkämpät? Sen lisäksi, että Suomessa saa olla ylpeä jokaisenoikeuksista, on kattava autiotupaverkostomme aivan omaa luokkaansa. Käsissäni on teos, jonka julkaisua olen odottanut kuin kuuta nousevaa, mutta kuten sanotaan, ja vaikka äitini ja siskoni eivät sanontaa oikein ymmärräkään, niin: ”Hyvää ei odota liian kauan.”

JOEL AHOLA on käynyt yli 650 kotimaisella autiotuvalla, ja JOUNI LAAKSONEN koluaa Kainuusta käsin etenkin pohjoisen erämaiden ja vanhojen metsien eräkämppä-tarjontaa. Yhteisestä harrastuksesta ja intohimosta syntyneestä Retkeilijän autiotuvat – tiedot, taustat, tunnelmat (2012) -teoksesta on juuri julkaistu päivitetty versio, Suomen autiotuvat – kämpät ja kammit saaristosta tuntureille.

 

Suomen autiotuvat
Kirja kertoo Suomen autiotuvat kartalla sekä esittelee suuren osan kohteista myös kuvin.

 

Kirja esittelee Suomen autiotuvat, eräkämpät, varaustuvat ja kammit

Kirja esittelee yli 500 yöpymiskelpoista autiotupaa, eräkämppää, varaustupaa ja kammia tarinoineen ja taustoineen. Suurin osa Suomen autiotuvista kun on alun perin rakennettu muuta kuin retkeilyä varten – palovartijan asumukseksi, kultakämpäksi, niittoväen suojaksi, rajavartijoiden partiomajaksi, savottakämpän saunaksi, kalakämpäksi tai metsänvartijatilaksi.

Aholaa ja Laaksosta lainaten kirja on yhtä aikaa tiivis ja ajantasainen opas autiotupien nykytilanteesta sekä nojatuolinautinnoksi sopivaa luettavaa. Parasta lienee kuitenkin se, että sen sisältö on dokumentoitu ennen kaikkea käytännön kokemuksen näkökulmasta ja jaetusta intohimosta, mikä paistaa kirjan sivuilta ja tarinoista. Tästä kirjasta löydät kaikki Suomen autiotuvat, eräkämpät, varaustuvat ja kammit, mikä helpottaa suunnattomasti myös omien retkien ja vaellusten suunnittelua.

Osta kirja Adlibriksen verkkokaupasta »

 

Suomen autiotuvat
Kirjasta löytyvät myös varaustuva ja eräkämpät. Kuvan tupa on Porontimajoen autiotupa Ounlangan kansallispuistossa, Karhunkierroksen varrella.

 

”Autiotupaverkosto on Suomen erityispiirre, joka jatkaa erinomaisia ja laajoja jokamiehenoikeuksiamme. (Joel Ahola & Jouni Laaksonen: Suomen autiotuvat – kämpät ja kammit saaristosta tuntureille. Karttakeskus, 2018. Sivu 5.)”

Suomen autiotuvat, kammit, eräkämpät ja varaustuvat yksiin kansiin nivova kirja kertoo myös autiotupien kulttuurihistoriasta ja tuvista maailmalla, pohtii kämppien tulevaisuutta ja pistää autiotuvat selkeästi kartalle. Suomen kohteista tämä yli 200 sivuinen teos kattaa Enontekiön, Pallas-Yllästunturin, Kultamaiden, päälaen, Inarijärven ympäristön, Koillisairan, eteläisen Länsi-Lapin ja Itä-Lapin, Koillismaan, Kainuun ympäristöineen, itäisen Suomen ja läntisen Suomen. Löytyypä kansien välistä myös Kulkijan käskyt, joita jokaisen retkeilijän, tyhjänkulkijan, on hyvä noudattaa.

En tiedä teistä, mutta pelkästään kirjan kannen näkeminen nostattaa minulle sellaisen retkeilykuumeen, että huomaan kiirehtiväni lauseita loppuun, jotta voisin vain uppoutua lukemaan. Sen verran ehdin kuitenkin vilkaista ensi viikon retkikohdettani Valkmusaa, notta tiedän olevani kirjan mukaan onnekas: ”Autiotuvat ovat Etelä-Suomen kansallispuistoissa harvinaista herkkua, mutta Valkmusassa pääset nauttimaan yhdestä.” (Joel Ahola & Jouni Laaksonen: Suomen autiotuvat – kämpät ja kammit saaristosta tuntureille. Karttakeskus, 2018. Sivu 192.) Mikä tuuri minulle sattuikaan, kun retkikalenterissa lukee isoin kirjaimin MORONVUORI.

Summa summarum: joululahjan hankinta ei ole koskaan ollut helpompaa! Voit tilata kirjan omaan eräkirjastoosi (tämä teos tulisi löytyä jokaiselta retkeilijältä!) ja/tai lahjaksi Karttakaupasta.

Suomen autiotuvat kirja kertoo myös eräkämpät, kammit ja varaustuvat kartalla.

Suomen autiotuvat

Varaustuvat, kammit ja autiotuvat – tiedä tämä!

Kaikille avoimista ja maksuttomista vaihtoehdoista tutuimpia ovat autiotuvat. Autiotuvat sijaitsevat yleensä pitkien ja tiettömien taipaleiden takana Suomen Lapissa ja maamme itäosissa. Lue lisää autiotupien käytöstä ja säännöistä Luontoon.fi-sivustolla.

Myös päivätuvat ovat yleiseen käyttöön tarkoitettuja levähdyspisteitä, joissa ei kuitenkaan ole samanlaisia yöpymisoikeuksia kuin autiotuvissa. Päivätuvat on tarkoitettu retkeilijöiden päiväkäyttöön, eli tuvassa voit levätä, syödä eväitä, lämmitellä ja kuivatella vaatteita, mutta niissä voi myös poikkeustapauksessa majoittua yöksi. Lue lisää päivätupien käytöstä ja säännöistä Luontoon.fi-sivustolta.

Avoimet kammit ja kodat palvelevat myös jalan ja hiihtäen kulkevia retkelijöitä ja vaeltajia, minkä lisäksi myös niissä voi majoittua poikkeustapauksissa.

Mikäli haluat varmistaa yösijan, kannattaa vaellukselle varata maksullinen varaustupa tai vuokrakammi.

Tutustu varaustupien sääntöihin ja käytäntöihin »

 

Suomen eräkämpät ja varaustuvat
Ravadasjärven autiotupa Lemmenjoen kansallispuistossa.

 

Löydät autiotuvat myös verkosta

Vaikka suosittelenkin hankkimaan kyseisen kirjan omaan eräkirjastoon, sillä painettu versio on aina paras, löydät kaikki Suomen kammit ja autiotuvat, varaustuvat ja eräkämpät myös Luontoon.fi-sivustolta. Tässä alla pikalinkit suosituimpiin kohteisiin.

 

Koli

 

Karttakeskuksen valikoimasta löytyvät myös kaikki Suomen parhaat ja luotettavimmat kartat.

Hammastunturin erämaa ja Ivalojoen alue

Inarin retkeilyalue ja Inarijärvi sekä Vätsärin erämaa

Kaldoaivin erämaa, Näätämöjoki, Sevetti-Pulmanki vaellusreitti

Kevon luonnonpuisto, Paistunturin erämaa ja Utsjoen alue

Lemmenjoen kansallispuisto

Muotkatunturin erämaa-alue

Autiotuvat

Katso kartta Urho Kekkosen kansallispuiston tuvista

Klik!

Länsi-Lapin tuvat

Kittilä

Muonio

Olos-Ylläs -reitin tuvat

 

Suomen autiotuvat
Muista: Punaisenhiekan autiotupa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on yksi Pallaksen alueen suosituimmista tuvista.

 

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Hetta-Pallas -vaellusreitti

Ounastunturien alue

Pallastunturien alue

Ylläs-Pallas -reitti

Ylläs-Aakenustunturien alue

Ylläs-Levi -reitin tuvat

  • Hirvikämppä, autiotupa
  • Muusa, päivätupa

 

Suomen autiotuvat
Punaisenhiekan autiotupa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

 

Muut Lapin alueen tuvat

Tutustu sähköisesti myös Enontekiön Lapin tupiin, Etelä-Lapin tupiin, Itä-Lapin tupiin, Etelä-Suomen tupiin, Itä-Suomen tupiin, Länsi-Suomen tupiin, Kainuun tupiin ja Pohjois-Pohjanmaan tupiin.

Change the color to match your brand or vision, add your logo, choose the perfect layout, modify menu settings and more.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center