Helvetinjärvestä ja sen kansallispuistosta kuullaan kerrottavan kahta tarinaa. Tässä tulee kolmas.

Helsingissä loppukesän tuuli kujeili kesävihannissa koivuissa ja kuusissa, vinkaisi välillä vasten heinää, puuskahti poskipäille. Perillä Pirkanmaan Ruovedellä ilma seisoi paksuna kuin talvipalttoo. Oli ukkosta ilmassa – ja ehkä jotain muutakin.

Helvetinjärven kansallispuiston reitit ovat hyvässä kunnossa. Korkeuseroja helpottamaan on rakennettu pitkiä portaita. Maasto on vaihtelevaa, metsät vanhoja, Haukanhiedan upea hiekkaranta omituisen tyyni.

Tänne tullessaan tietää, että Helvetinjärven rotkolaakso kätkee syviin metsiinsä jotain erityistä.


Helvetinjärvi

Helvetinjärvi

hauki
Saunaniemen juhannussaalis

Perimätiedon mukaan Ruokkeen isäntä otti omin lupinensa Sipilän noidan merrasta hauen. Äityi kiivas kinastelu, mistä sydäntyneenä sihisi akka hampaidensa välistä äijälle: ”Tästä Helvetinjärvestä ei tule haukia niin kauan kuin minun kynteni ovat pehmeät!”

Kerrotaan, että vasta aikojen kuluttua kävi hauki kiinni kenenkään pyydykseen.

Myöskään rupijäkälien koristamien kallioiden lakiosissa sijaitsevien valtavien kivimuodostelmien olinpaikkaa ei ennen aikaan haluttu selittää luonnonvoimin. Uskottiin, että Kalewan poikinakin tunnetut Pohjolan vanhimmat asukkaat eli hirvittävän vahvat jättiläiset veivät lohkareet paikoilleen rotkolaakson komeimmille korkeuksille kuin muistomerkiksi jollekin menneelle.

Nykytiedon valossa koetetaan toki todistella, että järkäleet ovat mannerjään kuljettamia viimeisimmän jääkauden siirtolohkareita. Uskoo ken tahtoo.


Helvetinjärvi

Helvetinjärvi | Helvetinjärven kansallipuisto

Helvetinjärven kansallipuisto

Helvetinjärvi | Helvetinjärven kansallipuisto

Helvetinjärvi | Helvetinjärven kansallipuisto


Neljän kilometrin mittainen Helvetistä Itään -luontopolku vie kulkijan suopainanteiden ja kauniin kuusimetsän kautta ihailemaan puiston komeinta nähtävyyttä, metsälampeen laskevaa Helvetinkolua.

Geokätköily- ja kiipeilymahdollisuuksien lisäksi alueelta löytyy 40 kilometrin verran merkittyjä reittejä, joten tänne voi lähteä vaikka hieman pidemmälle yön yli retkelle.


Helvetinjärvi | Helvetinjärven kansallipuisto


Kansallispuiston parasta antia ovat sen upeat maisemat: tummat metsät, jyrkkärantaiset järvet, pienet metsälammet ja syvät rotkolaaksot, jotka syntyivät tänne 200 miljoonaa vuotta sitten. Niiden syyksi on kerrottu maankuoren halkeaminen ja sen johdosta syntyneet siirrokset – vaan onko noin?

Olisivatko asialla voineet sittenkin olla Kalewan pojat yhdessä neito-tyttäriensä kanssa?

Kantoivatko kenties nuo tarinoiden vahvat ja miehekkäät naiset esiliinoissaan suuret kivet paikoilleen, synnyttäen näin upean ja mystisen Helvetinkolun sekä vuoren, jonka näköalatasanne on kansallispuiston tunnetuin kuvauspaikka?

Mene ja tiedä, mutta Suomi on aina ollut tunnettu vahvoista ja tomerista naisistaan.


Helvetinjärven kansallipuisto

Helvetinjärvi kansallipuisto

Helvetinjärvi | Helvetinjärven kansallipuisto

Helvetinjärven kansallipuisto

Helvetinjärvi ja Helvetinkolu

Voit tutustua Helvetinjärveen Luontoon.fi-palvelussa sekä kansallispuiston omilla FB-sivuilla.

Juttu on julkaistu aiemmin Latu&Polku-lehdessä.


Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center