Paistjärven pirunkirkko
Paistjärven pirunkirkko on kuin jättiläisen laavu.

Paistjärven Pirunkirkko – mystinen helmi Itä-Hämeen sydämessä

Itä-Hämeessä, Heinolan erämaan kainalossa, jylhien metsien ja kirkasvetisten järvien syliin kätkeytyy helmi, joka hakee vertaistaan. Ja se kantaa nimeä Paistjärven pirunkirkko.

Mystisyyttä ja luonnon kauneutta huokuva Paistjärven pirunkirkko sijaitsee Heinolan koillisnurkan rauhaisissa maisemissa – siellä, missä on tilaa kulkea ja hengittää, sekä missä eteläisen Suomen kansallispuistojen vilkkaus on tipo tiessään.

Niinilammen pysäköintialueelta alkava, noin neljän kilometrin pituinen luontopolku on itsessään kuin lumottu reitti alueen päänähtävyydelle, Pirunkirkolle.

Aluksi leveää metsätietä seuraava luonnon ainainen kiertolainen haarautuu pian salaperäiseksi metsäpoluksi, jota puiset kyltit viitoittavat. Ei aikaakaan, kun retkeilijä saapuu kauniin metsäjärven rannalle, jonka suojissa aamutoimiinsa keskittyneet joutsenet kajauttelevat kurkkuaan.

Ilmassa on jotain erityistä; mitä lähemmäs Pirunkirkon saavutaan, sitä viileämmäksi käy ilma. Metsä tummuu ja hiljenee. On kuin linnut pitäisivät omaa hiljaista hetkeään. Mitään ei kuulu, oksakaan ei rasahda.

Ylväänä seisovan ikiaikaisen nähtävyyden luo saapuminen herättää kunnioitusta jopa kokeneimman kulkijan sydämessä. Miten mieletön näky onkaan! Kuin jättiläisen laavu, jonka suuruutta ei tohdi uskoa todeksi – edes kuvista.

Tämä näky pitää kokea itse.

Paistjärven pirunkirkko
Pirunkirkon pituus on 40 metriä, leveys 3–8 metriä ja samoin korkeus 3–8 metriä.

luontopolulla

Paistjärven seutu tarjoaa rauhallisen pakopaikan kaikesta hulinasta

Paistjärven seutu tarjoaa rauhallisen pakopaikan, missä saa nauttia monipuolisesta luonnosta ja aidosta erämaan tunnelmasta ilman eteläisen Suomen kansallispuistojen ruuhkia.

Silmää hivelevät vaihtuvat maisemat, kuten harjut, kirkkaat järvet, kalliot ja vanhat metsät ovat Suomen luontoa parhaimmillaan.

Erityisesti lännen suunnalla osaa seudusta voisi jopa leikkimielisesti kutsua ”vuorten” kirjomaksi.

Paistjärven pirunkirkon vaikuttava kalliokatos, lippaluola, sijaitsee kirkasvetisen Iso-Vuorttusen länsipuolella, Härkävuoren kyljessä. Tällainen, joskin pienempi lippaluola löytyy myös Oriveden Iso-Vuorijärven kierrokselta.

Pirunkirkolla on pituutta 40 metriä sekä leveyttä ja korkeutta 3–8 metriä. Nykyisin matkailunähtävyytenä palveleva kohde on aikojen saatossa ollut niin sotapakolaisten, metsästäjien kuin kalastajien asuinpaikka.

Jos et vielä ole vieraillut näissä maisemissa, nosta tämä nähtävyys retkikohdelistallesi. Näkemäsi kuvat eivät nimittäin tee minkäänlaista oikeutta tälle yhdelle Suomen upeimmalle luontonähtävyydelle.

Iso-Vuorttunen -järven maisemissa Härkävuoren länsipuolella.
Iso-Vuorttunen -järven maisemissa Härkävuoren länsipuolella.

Reittikuvaus

🥾  Pituus: 4,4 km
🗺️  Reittimerkinnät: Keltaiset merkkipaalut
💦 Vaativuus: Keskivaativa
⛰️ Suurin korkeusero: 58 m
⏱️ Kesto: 2–3 h
📍  Lähtö- ja päätepisteet: Niinilammen P, Pirunkirkko 60, Heinola, N61 18.005, E26 23.502 tai Simonlammen P, Kaijanniementie 244, Heinola, N61 18.877, E26 23.671

Pirunkirkolle johtava luontopolku alkaa Niinilammen pysäköintialueelta. Polku mutkittelee metsäisessä maastossa n. 300 metriä Iso-Vuorttunen järven rannalle. Sieltä polku jatkuu saman 300 metrin verran mäkistä järven rantaa, minkä jälkeen saavut reitin vaativimmalle osuudelle (lyhyt nousu). Kaikkinensa parkkipaikalta on matkaa pirunkirkolle 500 metriä metsätietä pitkin ja 800 metriä polkua pitkin.

Jos kierrät rengasreitin Simonlammen kautta, lammelta on matkaa 2,2 km Niinilammen pysäköintialueelle.

Pirunkirkon reitin ainoa tulipaikka sijaitsee Niinilammen pysäköintialueen vieressä. Reitin varrella on kolme käymälää, jotka löytyvät Niinilammelta, Pirunkirkolta ja Simonlammen pysäköintialueelta.

Paistjärven pirunkirkko
Olet saapunut kohteeseen, Paistjärven pirunkirkolle.

Kallion muotoja

Kallion muotoja

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center