Heddalin sauvakirkko on Norjan sauvakirkoista suurin

Noin 1200-luvun puolivälissä rakennettu Heddalin sauvakirkko on Norjan sauvakirkoista suurin 25 metrin pituudellaan ja 17 metrin leveydellään. Heddal on rakennettu malmimännyn puutavarasta, josta osa on peräisin noin vuodelta 1000.
Reformaation jälkimainingeissa rapistunut puukatedraali yritettiin entisöidä vuosien 1849–1851 aikana, mutta koska tuona aikana ei vielä taidettu vanhojen rakennusten pelastustoimenpiteitä, Heddal sai uuden käsittelyn 1950-luvulla.
Katolisina aikoina kirkko oli omistettu Pyhälle Marialle. Heddal toimii edelleen toimiva seurakuntakirkkona, ja kesäkuukausina täällä järjestetään jumalanpalveluksia sekä juhlitaan kastetilaisuuksia, konfirmaatioita ja häitä.
Kohde sijaitsee Etelä-Norjan Telemarkissa, länsipuolella Notoddenia tien E134 varrella.

Kirkon kaiverruksissa yhdistyvät riimut ja ristit
Heddalin arkkitehtuurissa ja puukaiverruksissa yhdistyvät raamatulliset motiivit ja esikristilliset uskomukset. Ulkogallerian seinästä löydät riimuja ja talomerkkejä sekä arkkipiispan ristin.
Ulkokäytävän varrella voit nähdä upeita puukaiverruksia neljällä sisäänkäynnillä. Voimakkaiden symbolien tarkoituksena on ollut pelotella pahat voimat tiehensä ja kutsua siten kävijät sisälle pyhättöön.
Aikoinaan yksi ovista oli vain miehille, toinen naisille, kolmas papistolle ja neljäs kulkueille. Nykyään vain läntinen sisäänkäynti on käytössä.

Alun perin kirkossa oli kolme erillistä huonekalua, joissa kaikissa oli skandinaaviseen mytologiaan perustuvan Sigurd lohikäärmeentappajan legendaan liittyviä kuvioita.
Edelleen voit nähdä piispan tuolin, jonka veistokset esittävät Brunhildea sekä hänen kosijoitaan Gunnaria ja Sigurdia.
Nähtävillä on myös kopio alkuperäisestä ”Brugde-penkistä”, jonka etuosaa koristavat Sigurdin ja Brunhilden rintakuvat.