Kongsfjord – toisesta maailmansodasta selvinnyt kalastajakylä
Ajoin idyllisen Kongsfjordin kalastajakylän ohi menomatkalla Berlevågiin, mutta päätin pysähtyä paikan päällä vasta paluumatkalla. Ja nyt harmittaa.
Nimittäin jo yhdeksi Varangin niemimaan tunnetuimmista nähtävyyksistä muodostunut sekatavarakauppa ja museo Kongsfjord Landhandel oli paluumatkalla kiinni.
Onneksi hauskan oloista rakennusta pääsee ihailemaan ulkoapäin, vaikka kahvi ja vohveli jäivätkin tällä kertaa haaveeksi. Sisätiloista minulla ei siis valitettavasti ole näyttää kuvia, mutta onneksi voit kurkata sisälle putiikkiin tämän linkin avulla.
Kahvila kaikkine tavaroineen ja myytävine tuotteineen näyttää aivan ihanilta!
Tämä omintakainen kohde on saanut Norsk Kulturarv -säätiön Olavsrosa-tunnustuksen, joka myönnetään kulttuuriperinnöllisesti arvokkaille kohteille. Ja sellainenhan Landhandel todella on.
Vaikka paikka jäi minulta tällä kertaa kokematta, vieraile sinä täällä, mikäli puoti vain sattuu olemaan auki!

Arktista taidetta ja ajopuuta
Kongsfjordissa vieraillessaan kannattaa piipahtaa myös Kongsfjord Atelierissa. Vanha kalatehdas on saanut uudet asukkaat, kun Pohjois-Norjaan rakastunut italialaispariskunta Claudia Casaletti ja Giorgio Cappelletto seurasivat unelmaansa ja perustivat tyhjillää olevaan rakennukseen taidegallerian.
Claudian töitä inspiroi pohjoisen luonto, flora ja fauna. Grafiikassa esiintyvät niin lunnit, merikotkat, hillat kuin porot ja kalastusveneet.

Taideteosten kehykset puolestaan nikkaroi Claudian puoliso Giorgio. Kaikki käytetty materiaali on rannoille huuhtoutunutta ajopuuta. ”Jokaisella kehyksellä on tarina”, minulle kerrotaan. Silmänisku kuuluu tietenkin asiaan.
Oli hauska huomata, miten nopeasti yhteinen sävel löytyi tämän hurmaavan pariskunnan kanssa, olenhan itsekin opiskellut muotoilua Pohjois-Italiassa.
Kiitos myös molemmille ihanasta syntymäpäivälahjasta! Kun kerroin täyttäväni seuraavalla viikolla vuosia, sain lähtiessäni mukaan puiset kehykset, joiden takaa löytyy niin signeeraus kuin omistuskirjoitus. Ihana ele jää muistoihin, ja palaan tänne varmasti uudemman kerran.
Nimittäin merikotkaa esittävä taulu ”Jeg er ikke en drone” jäi mielen viereen, sainhan lentolupakirjan täällä Norjassa juuri ennen tätä road tripiä (vaikka en päässytkään lennättämään dronea kovan tuulen vuoksi Kjølnesin majakalla).

Sananen Kongsfjordin historiasta
Kongsfjordelvan varrella sijaitseva Kongsfjord on pieni ja idyllinen kalastajakylä, joka sijaitsee Berlevågin kunnassa Tromssan ja Finnmarkin läänissä. Kylässä asuu alle 40 asukasta.
Kongsfjord on yksi harvoja Finnmarkin kalastajakyliä, jota ei poltettu tai pommitettu toisen maailmansodan aikana. Sen vuoksi useat talot ovat rakennettu jo ennen 1940-lukua. Koko kylä on karunkauniiden merimaisemiensa lisäksi todella kuvauksellinen.
Alueen turismi keskittyy lähinnä merikalastukseen ja lintujen tarkkailuun. Mikäli etsit täältä majapaikkaa, suosittelen lämpimästi Veinesin linnoituksen vieressä sijaitsevaa Kongsfjord Gjestehusia.
Varangin niemimaan road tripin muut osat
★ Norjan kaunein ajoreitti päättyy Kjølnesin majakalle »
★ Ikimuistoinen yö Kjølnesin majakalla »
★ Berlevåg – arktista rakennettua ja luonnollista kauneutta »
★ Kongsfjord – toisesta maailmansodasta selvinnyt kalastajakylä »
★ Tapaa lunni, karimetso ja muut siivekkäät Hornøyan lintusaarella »
★ Vardøn majakka vahtii Barentsinmerta Norjan itäsimmässä kulmassa »
★ Vuoreija (Vardø), Norjan viimeinen kaupunki »
Linkkivinkit Norjan autoreissuille
★ Tallenna itsellesi road tripin pakkauslista »
★ Norjan 18 kauneinta autoreittiä »
★ Lue vinkit autoilusta Norjassa »
★ Lue vinkit Lofoottien road tripille »
★ Lisätietoa Varangin niemimaasta »
Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa
Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.
2 Comments
Add comment Peruuta vastaus
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Oho, itselleni tuli nyt ihan täytenä yllätyksenä, että pääosa Finnmarkin kalastajakylistä suurin osa on pommitettu tai poltettu toisen maailmansodan aikana. Mitä taisteluita alueella oli?
Se taitaa olla monelle aika suuri yllätys. Tuolloin toisen maailmansodan lopulla natsit vetäytyivät Suomesta ja Pohjois-Norjasta Ruijan kautta etelään, ja silloinen komentaja Lothar Rendulic määräsi Hitlerin käskystä koko Ruijan pakkoevakuoitavaksi ja sen jälkeen hävitettäväksi. Yli 50 000 siviiliä kuljetetettiin saksalaisten toimesta etelämmäksi ja tyhjennetyn maakunnan rakennukset tuhottiin. Hirmutyö aloitettiin lokakuun 1944 lopulla, ja tuhopoltot jatkuivat tammikuulle 1945. Kaiken kaikkiaan 16 000 rakennusta poltettin, samoin kalastusveneet ja -laivat. Todella surullista. Tästä löytyy hyvä kirja Bjørn-Petter Finstadilta, jos kiinnostaa lukea enemmänkin: ”Finnmarkin ja Pohjois-Tromssan pakkoevakuointi”, Sota ja evakuointi Pohjoiskalotilla 1944–1945
Kongsfjord tosiaan säilyi, ja sen vuoksi suurin osa rakennuksista on oikeasti vanhoja, ennen 1940 rakennettuja.