Talviretkeilijän opas
Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.
Uutta vuoteen 2023
Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?
Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.
UUTISKIRJE
KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.
Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.
Oho, itselleni tuli nyt ihan täytenä yllätyksenä, että pääosa Finnmarkin kalastajakylistä suurin osa on pommitettu tai poltettu toisen maailmansodan aikana. Mitä taisteluita alueella oli?
Se taitaa olla monelle aika suuri yllätys. Tuolloin toisen maailmansodan lopulla natsit vetäytyivät Suomesta ja Pohjois-Norjasta Ruijan kautta etelään, ja silloinen komentaja Lothar Rendulic määräsi Hitlerin käskystä koko Ruijan pakkoevakuoitavaksi ja sen jälkeen hävitettäväksi. Yli 50 000 siviiliä kuljetetettiin saksalaisten toimesta etelämmäksi ja tyhjennetyn maakunnan rakennukset tuhottiin. Hirmutyö aloitettiin lokakuun 1944 lopulla, ja tuhopoltot jatkuivat tammikuulle 1945. Kaiken kaikkiaan 16 000 rakennusta poltettin, samoin kalastusveneet ja -laivat. Todella surullista. Tästä löytyy hyvä kirja Bjørn-Petter Finstadilta, jos kiinnostaa lukea enemmänkin: ”Finnmarkin ja Pohjois-Tromssan pakkoevakuointi”, Sota ja evakuointi Pohjoiskalotilla 1944–1945
Kongsfjord tosiaan säilyi, ja sen vuoksi suurin osa rakennuksista on oikeasti vanhoja, ennen 1940 rakennettuja.