Millainen olisi unelmien road trip pohjoisessa?
Jos aikaa olisi kahdesta kolmeen viikkoa, mitä tekisit? Miltä kuulostaisi, jos yhdistetään Pohjois-Norjan kiertoreitti halki huikeiden maisemien, Norjan kansallisten maisemareittien, jäätiköiden, turkoosien laguunien ja upeiden kulttuurikohteiden.
Kutkuttavaa!
Tässä ultimaattinen road trip -reitti pohjoiseen. Voit tallentaa kartan itsellesi ja hyödyntää sitä oman reissusi suunnittelussa. Saat nähtävyydet auki alueittain, kun klikkaat kartan vasemmassa ylänurkassa olevaa nuolella varustettua kuvaketta.
Onko aikaa paljonkin? Tee Varangin detour!
Ja jos aikaa on, tai jos haluat muokata rettiä, voit yhdistää kiertomatkaan Varangin niemimaan. Tällöin voit ajaa yli Utsjoelta, aloittaa reitin idästä ja jatkaa satumaisen Luovttatin rullakivirannan jälkeen kohti kotikaupunkiani Lakselvia.
Tässä vielä Varangin kartta aiemmalta reissultani.
Pienen esipuheen jälkeen (jonka voit skipata) pääset lukemaan parhaat kohdevinkit alueittain Kautokeinosta Karasjoelle, Lakselviin, Altaan, Tromssaan, Vesteråleniin, Lofooteille ja Helgelandiin.
Toivottavasti näistä vikeistä on iloa ja hyötyä oman reissusi suunnittelussa.
Ha en fin tur! kuten me täällä Norjassa sanomme.
Lautat ja lauttamaksut
Norjan maksuttomat lauttayhteydet voit tarkistaa Autopassin sivustolta. Lisävinkit Norjassa autoiluun löydät puolestaan kootusti tästä artikkelista.
Sähköautojen latauspisteet
Latauspisteitä voit hakea Elbilin sivustolta: https://elbil.no/ladekart

Yöjuna Kolariin säästää aikaa ja matkakustannuksia
Koska asun Lakselvissa, ajan usein Kolariin ja otan yöjunan Tampereelle. Paluumatkalla takaisin pohjoisen kotiin vierailen Suonenjoen kesämökillä ja tapaan ystäviä Oulussa, Rovaniemellä ja Sodankylässä.
Sinun tapauksessasi suunta on toinen: kun otat yöjunan pohjoiseen vaikka Tampereelta tai Helsingin Pasilasta, pääset aloittamaan kiertomatkan nopeammin – ja todennäköisesti edullisemmin.
Yöjuna autopaikalla on maksanut minulle edullisimmillaan 80 euroa, joka ei ikinä riittäisi bensa- tai diesel-kuluihin etelästä ajettaessa.
Vaiko sittenkin lautalla Vaasasta Uumajaan?
Toinen vaihtoehto on risteillä Vaasasta Uumajaan Wasalinen kyydissä. Merenkurkun ylitys kestää vain neljä tuntia, lähtöjä on päivässä 2–4. Tutustu kampanjoihin täällä.
Kolmen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Storumans Camping sopii ensimmäiseksi majapaikaksi, jonne voit posottaaa ilman pysähdyksiä Uumajan rannasta.



Unelmien road tripin kohteet pohjoisessa
Unelmia on monia, ja tämä on niistä yksi. Pohjoista voi kiertää monella tapaa, mutta jos kiertäisin kaikki omasta mielestäni huikeimmat kohteet, tekisin sen näin.
Olen aivan takuulla unohtanut jonkin kohteen. Voit ehkä kuvitella, kuinka kauan kasasin tätä karttaa. Mutta olihan se mukavaa, sillä voi mitä muistoja mieleen nousikaan! Jos haluat, voit jättää kohdevinkkisi kommentilla ja lisään sen karttaan reitin varrelle.
Voisit myös yhtä hyvin aloittaa reitin Haaparannasta, jmutta mennään nyt sillä ajatuksella, että olemme ottaneet yöjunan Kolariin. Tällöin ensimmäisinä kohteina ovat Kautokeino ja Kaarasjoki.

Kautokeino–Kaarajasjoki
Kautokeino
Kautokeinossa sijaitseva Juhls’in hopeakorutaivas on jotain niin käsittämätöntä, että tätä et voi missata (vaikka et mitään ostaisikaan). Norjan Lapin ensimmäisen hopeasepän perustama korupuoti ei nimittäin ole vain kauppa vaan uskomaton nähtävyys, sisältä ja ulkoa.
Kaiken lisäksi rakennuksen alakerrassa matkaillaan itämaisiin tunnelmiin. Mutta.. miksi ihmeessä?
Juhlsin perheellä on pitkäaikainen yhteys Afganistaniin; 1980-luvulla he myivät itämaisia taide-esineitä kerätäkseen varoja pakolaisille. Tästä syystä yksi gallerian huoneista on omistettu orientaalisille käsitöille ja itämaisille esineille. Tilan tarkoituksena on ollut luoda pohdintaa herättävä kontrasti pohjoisnorjalaiseen ympäristöön.
Kaarasjoki
Kaarasjoen saamelaismuseo, RiddoDuottarMuseat, perustettiin vuonna 1972 Norjan ensimmäiseksi saamelaiskulttuurilaitokseksi. Museon kokoelmissa on yli 5 000 esinettä, minkä lisäksi piha-alueella pääsee tutustumaan ulkoilmamuseon rakennuksiin.
Scandic Hotelsin pihamaalla sijaitsevassa Saamenpuistossa (Sapmi Park) kannattaa myöskin vierailla. Täältä löydät matkamuistomyymälän ja hopeakoruja, minkä lisäksi pääset halutessasi ruokkimaan poroja, kuulemaan joikua ja kokeilemaan lassoamista. Storgammen-ravintolassa voit lounastaa paikallisten tapaan.
Lakselv–Børselv–Billefjord

Lakselv (Lemmijoki)
Terveisiä kotikaupungistani Lakselvista! Teistä moni ajaa tämän paikan ohi niin että heilahtaa, eikä ihme: moni suuntaa Ifjordiin, Hammerfestiin, kohti Nordkappia tai Luovttatin rullakivirantaa.
Mutta älä tee tätä virhettä toiste.
Tai jos oletkin käynyt täällä, olet tullut kalastamaan Lakselvan lohta.
Jos haluat lukea parhaat kalavinkit Pohjois-Norjaan, tutustu Kalast.us-sivustooni. Löydät sieltä kaiken, mitä sinun ikinä tulee tietää Norjan joilla, järvillä ja vuonoilla kalastaessa.
Kerron myös ne parhaat ottipelit, joilla olen itse saanut eniten saalista.
Yllä olevasta kartasta löydät yli 150 rantakalapaikkaa: siniset ovat ottipaikkoja, punaiset yleisesti laajempia ja hyviä ottialueita.

Tässä Lakselvin parhaat luontohelmet:
- Porsijärvien kierros Lohtivaaran tuntureilla
- Ritaojan kierros Lohtivaaran tuntureilla
- Časkilin näköalapaikka Porsanginvuonolle (paikkamerkki kartassa)
- Rappan vesiputous (paikkamerkki kartassa)
- Stabbursdalenin eli Rautusvuoman kansallispuisto.
Kartalta löydät myös useita luontopolkuja, jotka alkavat aivan tien vierestä. Olen pinnannut sinulle myös muutaman aivan huikean maksuttoman camping-paikan. Näistä yhdestä näetkin kalastuskuvan tässä yllä.


Børselv (Pyssyjoki)
Børselvissä eli suomalaisittain Pyssyjoella on yksi kohde ylitse muiden: Euroopan ainoa vapaana virtaava kanjoni joki eli tietenkin Silfarin kanjoni.
Kartasta löydät myös paikan, jossa Euroopan pohjoisimman männyt sanotaan kasvavan. Ja komea mänty täällä kohoaakin!
Piipahda myös Børselvin kyläkaupassa (heti sillan jälkeen ja sitä vastapäätä), jossa voit ostaa potaattikultaa eli tietenkin perunalastuja, kuten kveeniksi sanotaan. Aivan kaupan lähettyviltä löydät Kainun Instituttin eli kveeninkielen keskuksen ja museon.

Billefjord (Pillavuono)
Kun jatkat Lakselvista kohti Altaa, päädyt seuraavaksi Olderfjordiin. Matkalle tänne voit pysähtyä Trollholmsundin dolomiittipeikkojen luona sekä kuvaamassa veneen hylkyä ja Áhpeluoktan rullakivirantaa. Näidenkin paikkamerkit löydät kartasta.
Olderfjordissa sijaitsee myös ystäväni (suomalaisen) Helin emännöimä Olderfjord Turistsenter, jonka suuresta matkamuistomyymälästä löydät takuulla jotain! Ja jos nälkä on päässyt yllättämään, krouvista (Russenes Kro) saat maittavan lounaan.
Tämän jälkeen aloitat huikean reitin yli tunturiylängön kohti Altaa. Pidä kamera valmiina!

Alta (Alattio)

Altasta puhuttaessa ei voi olla mainitsematta kahta kohdetta: 12 kilometriä pitkää ja 300–400 metriää syvää Altan eli Sautson kanjonia sekä upeasti säilyneitä kalliomaalauksia.
Sotahistoriasta kiinnostuneet suuntaavat tietenkin Kåfjordin kylässä sijaitsevaan Tirpitzin museoon.
Koe nämä Altassa:
- Altan kanjoni eli Sautson kanjoni
- Revontulikirkko
- Altan museo
- Hjemmeluftin kalliopiirrokset
- Storvikan rullakiviranta (merkitty karttaan)
- Tirpitz Museum.


Tromssan lääni

Senja on kuin Pohjois-Norja pienoiskoossa. Eikä saarta suotta kutsuta Lofoottien pikkusiskoksi, näkymät ovat yhtä kauniit ja jylhät, saarikin Norjan toisiksi suurin heti Huippuvuorten jälkeen.
Suosituinta Senjaa on tietenkin Fjordgårdin alue Seglan (639 m) ja Hestenin (556 m) ansiosta.
Rauhallisemmat polut, ja silti yhtä upeat, löydät, kun otat suunnaksi Grytetippenin (885 m) ja Kaipenin (938 m).
Eikä sovi unohtaa Breitindeniä (1001 m) eli Reaiddaidčohkka, joka on Senjan saaren korkein vuori.

Vesiputouksiakin löytyy, kuten Vuoksajohka ja Fosselvfossen sekä muutama pienempi ihan ajomatkan varrella. Nämäkin olen merkinnyt karttaan.
Gorsabrua on sitten jo niin upea, että kun pääset Birtavarreen, harkitse detouria tänne. Mutkaa matkalle ei tulisi paljoa (kohteen löydät kartaltani).


Tällä suunnalla voit myös ajella upealle maisematie Scenic Road Senjalle (löydät aloituspisteen kartasta), jonka varrella kannattaa pysähtyä upealle Ersfjordin rannalle.
Ja mikä jottei Tromssan kaupunki mahtuisi myös mukaan, jos aikaa on. Tällöin vanhan elokuvateatterin tiloihin avattu Tromsø bibliotek og byarkiv sekä paikalliseen taiteeseen ja käsitöihin erikoistunut Nordnorsk Kunstmuseum kannattaa kokea.
Norjalaisesta kansanperinteestä ja sen hahmoista AR-teknologian avulla kertova Trollmuseum sekä naparetkeilyn historiastaan ja arktiseen luontoon keskittyvä Polarmuseet ovat omia suosikkejani.
Tromssan sillan toiselta puolelta voit kiivetä noin 1200 rappusta aina 421 metrin korkeuteen Fjellstuan tasanteelle, josta avautuu kaunis maisema kaupungin ylle.
Kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia kohteita ovat:
- Pohjoisten kansojen keskus
- Yykeänperän markkinapaikka
- norjalaisten pyhälle kalalle omistettu Skrolsvikin Kveitmuseet (Halibut Museum)
- sekä Lenvikin oma museo.


Vesterålen (täällä asuin ennen)


Vesterålenin saariryhmä sijaitsee Pohjois-Norjassa, Lofoottien pohjoiskärjessä, Nordlandin läänissä. Asuin täällä ennen, ja kuten ehkä tuosta ylempää huomasit, yöttömässä yössä hehkuva Dronningrutan maisema on päässyt romaanini kanteen.
Vaella, kalasta, rakasta kertoo vuodestani Gavlfjordvuonon varrella, ystäväni Lauri Pietikäisen maatilalla. Jos haluat, voit tilata kirjani täältä. Tai jos tahdot, laita äänikirjan soimaan tulevalla Norjan-matkallasi ja kuunnella tarinani, jonka luin äänikirjaksi itse (olipa kokemus!).
Mikäli tahdot päästä sieneen tai kalaan tai kuulla kiinnostavia tarinoita Pohjois-Norjasta ja kalastuskulttuurista, ota yhteyttä Northern Guiding Service Lauriin. Hän on maailman ihanin!



Valaiden ja villin luonnon sydänmaa koostuu Andøyn, Bøn, Hadselin, Sortlandin ja Øksnesin kunnista, jotka tarjoavat monipuolisia retkeily- ja vaellusmahdollisuuksia kaiken tasoisille luonnossa seikkailijoille.
Täällä vieraillessasi sinun kannattaa ehdottomasti kokea Arctic Whale Toursin valassafari sekä ostaa tuliaisiksi komea turskanpää-maljakko, jonka löydät paikallisesta lasinpuhaltamo Blås Ide’stä.
Koe täällä ainakin nämä:
- Scenic Route Andøya
- Valassafari Arctic Whale Toursin matkassa
- Arctic Whale Toursin valassafari
- Käy kuvaamassa Støn upeat valasmuraalit
- Vaella jumalaisissa maisemissa Dronningrutan luontopolulla
- Vuonoristeile Skipnesin autottomalle saarelle
- Piipahda kuolleista heränneessä Nyksundissa.



Lofootit

Luoteis-Norjan rannikolla sijaitseva Lofoottien saariryhmä ei esittelyjä kaipaa.
Löydät Lofoottien matkaoppaani täältä sekä alta nähtävyydet, jotka ehdottomasti kannattaa kokea.
Kalastajakylät ja kulttuurikohteet:
- Reine on saaren tunnetuin kylä ja suosittu base camp Reinebringenin huiputukselle.
- Nusfjord on Lofoottien vanhimpia kalastajakyliä, myös monien mielestä se kaunein.
- Hamnøyssä on Lofoottien vanhin kalastajakylä, jossa otat sen kaikista ikonisimman kuvan punaisista rorbu-mökeistä. Tämän maiseman olet nähnyt monissa lehdissä, myös National Geographicin ja Condé Nast Travelerin kansikuvissa.
- Å i Lofoten sijaitsee aivan Lofoottien eteläkärjessä. Sympaattisessa kylässä voit vierailla Lofoottien kapakala-museossa (Lofoten Stockfish Museum).
Mikäli haluaisit osallistua ohjatulle kalastusretkelle, varaat sellaisen kätevästi verkossa.

Ikoniset vaellusreitit:
- Reinebringen on saaren suosituin vaelluskohde, jossa nouset 1978 porrasta (mikä on enemmän kuin Empire State Buildingissa!)
- Ryten on toinen suosittu vaellusreitti, jonka huipulta päääset näkemään upean Kvalvikan rannan.
- Bunes ja Horseid ovat hieman syrjäisempiä rantoja, mutta juuri siksi omiaan telttailuun ja upeiden merimaisemien ikuistamiseen.
Lofooteilla reissatessasi ajat pitkin Scenic Route Lofotenin maisemareittiä, joka kulkee Å:n ja Raftsundetin välillä. Näyttävät kiertotiet vievät Nusfjordiin, Vikteniin, Utakleiviin, Unstadiin, Eggumiin, Henningsværiin ja Grunnføriin.


Helgeland

Nordlandin läänin eteläosassa sijaitseva rannikko- ja vuoristoparatiisi Helgeland tunnetaan Mo i Ranasta, Sandnessjøenista ja Mosjøenista sekä upeista jäätiköistä ja huimapäille sopivasta via ferrata -radasta. Täällä pääset nauttimaan myös Vegan saaristomaisemista ja rannikkokulttuurista, jonka ansiosta Helgeland on valittu UNESCOn maailmanperintökohteisiin.
Helgelandin rannikoa seuraa yksi Norjan 18 kauneimmasta kansallisreitistä, Helgelandskysten.
Herøyn saariryhmä luotoineen ja saarineen sijaitsee Sandnessjøenin edustalla. Tämä on yksi parhaista kohteista ihailla yötöntä yötä sekä talvisin revontulia meren sekä läheisten vuorten, Dønnamannen ja De Syv Søstren yllä.
Jos aikaa on, vieraile myös myyttisellä Torghattenin vuorella, jonka legenda elää yhä.

Nämä Helgelandin alueen kohteet kannattaa nähdä:
- Svartisenin jäätikkö
- Marmorilinna (Marmorslottet) ja marmoriluolat (merkitty kartalle)
- Daviddammen
- Torghattenin rei’itetty vuori
- Saltstraumenin maailman voimakkain vuorovesivirta
- Ragon kansallispuisto, jos innostut näin kauas
- tai merellä vielä kauempana sijaitsevalle Skomværin majakalle.
Yövy ja nauti ihana illallinen Tranøyn majakassa.
Hyvä tietää: lautat Mo i Ranan ja Bodøn välisellä rannikkoreitillä ovat maksuttomia. Etukäteen et voi varata paikkaa lauttaan, jone mene vain ajoissa odottamaan.
Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa
Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.