Koe Nordkapp, Norjan pohjoisin nurkka ainakin yhdesti elämäsi aikana!

Euroopan pohjoisin autolla saavutettava piste, Nordkapp, on Pohjois-Norjan suosituimpia matkakohteita – mutta mistä seitsenosainen Children of the World -monumentti kertoo, kuka oli Nordkappin ensimmäinen turisti, ja miksi täällä juodaan aina samppanjaa?

Vuonna 1553 kolmen aluksen retkikunta purjehti Englannista etsimään Koillisväylää. Kaksi aluksista ei koskaan palannut kotiin. Kolmannen aluksen komentajana toiminut Richard Chancellor onnistui kuitenkin ohittamaan mahtavan vuoristotasangon ja antoi sille nimen Nordkapp.

Yli vuosisadan kuluttua italialainen pappi Francesco Negri saapui samalle kalliolle. Häntä pidetään Nordkappin ensimmäisenä turistina, joka kuitenkin koki paikan hieman eri tavoin kuin nykymatkailijat: pappi piti paikkaa sen aikaisen tunnetun maailman loppuna, eli maailman reunana.

 

Nordkappin nähtävyydet TOP6

1. The Globe -patsas

Ikonisesta, maapallonmuotoisesta The Globe -patsaasta on muodostunut Nordkappin symboli. Sen sanotaan olevan “the culmination of all journeys“, eli kaikkien matkojen huipentuma. Kohde on kuvauksellisin ilta-auringon aikaan.

2. Ihastu Children of the Earth -monumenttiin

Children of the Earth syntyi, kun norjalainen kirjailija Simon Flem Devold toi seitsemän lasta seitsemästä eri maasta vierailemaan Pohjois-Norjan Nordkappiiin. Lapset tekivät seitsemän päivän pituisen matkan aikana omat savireliefit, joista myöhemmin otettiin suurennokset patsasta varten.

3. Käy katsomassa myös Äiti ja lapsi -patsas

Lasten käsistä syntyneet muistomerkit on pystytetty puoliympyrän muotoon North Cape Hallin ulkopuolelle. Kuvanveistäjä Eva Rybakkenin Äiti ja lapsi -patsas osoittaa kohti seitsemää muistomerkkiä.

4. Vieraile Nordkapphallin näyttelyissä (North Cape Hall)

Nordkapphall (North Cape Hall) on massiivisten, 307 metriin merenpinnasta kohoavien kallioiden reunustama rakennus, josta löytyy ravintola, matkamuistomyymälä ja näyttelyitä. Rakennus sijaitsee Euroopan pohjoisimmassa kärjessä, arktisen merialueen viimeisellä reunalla.

5. Koe samalla kertaa myös Honningsvåg

Magerøyan saaren asukkaista suurin osa asuu kallioisen saaren etelärannikolla Honningsvågissa. Paikkaa kutsutaan myös Nordkappin portiksi. Turistikeskus sijaitsee aivan pikkukaupungin keskustassa, minkä lisäksi sieltä löytyy löytyy kauppoja, kahviloita ja ravintoloita.

6. Tee päiväretki Knivsjjeloddenille

Koe pohjoisen yötön yö patikoimalla vajaan kymmenen kilometrin pituinen luontopolku Nordkappin kyljessä sijaitsevalle Knivskjelodden-niemelle, Norjan pohjoisimmalle pisteelle (kun Huippuvuoria ei lasketa).

 

Nordkapp
Nordkapp iltapuvussaan.

 

Nordkappin matkailu alkoi vuonna 1875

Kesti vielä kaksisataa vuotta, ennen kuin Nordkappin matkailu sai virallisesti alkunsa. Vuonna 1873 kuningas Oscar kiipesi Nordkappin jyrkälle kalliolle. Vierailu herätti suurta kiinnostusta ympäri maailmaa, ja vain kaksi vuotta myöhemmin saapui ensimmäinen ryhmä risteilijöitä. Matka näin kauaksi pohjoiseen oli suuri saavutus, mitä juhlittiin lasillisella samppanjaa.

Sama perinne elää Nordkappissa edelleen, joten tiedät, mitä pakata mukaan telttaretkelle tai käydä nauttimassa Honningsvågin ravintolassa Nordkappiin saapumista juhlistaaksesi.

Omalla autolla Nordkappiin

Tittelistään huolimatta Magerøyan saarella sijaitseva Nordkapp ei ole Manner-Euroopan pohjoisin kulma, vaan sellainen löytyy noin viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevalta Nordkinnin niemimaalta. Sinne ei kuitenkaan pääse autolla kuten Magerøyalle.

Pohjois-Norja ja Nordkapp on helppo tavoittaa esimerkiksi Karigasniemeltä, josta matkaa kohteeseen kertyy noin 300 kilometriä. Mikäli ajat Nordkappiin Kilpisjärveltä, Altan kautta matkaa kertyy hieman alle 600 kilometriä. Itse kohteeseen, Nordkappille, saavutaan pitkän Nordkapptunnelen-tunnelin kautta, jolle kertyy pituutta lähes seitsemän kilometria.

Lue vinkit automatkasta Norjaan »

 

Honningsvåg Nordkapp
Honningsvåg on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Myös Nordkappilla voi vierailla ympäri vuoden. Muista kuitenkin lämpimät vaatteet, sillä täällä tuulee lähes aina.

 

Honningsvåg, portti Nordkappiin

Magerøyan saarella elää reilu 3000 asukasta, joista suurin osa asuu kallioisen saaren etelärannikolla sijaitsevassa Honningsvågin pikkukaupungissa. Paikkaa kutsutaan myös Nordkappin portiksi. Honningsvågin kuntaan kuuluvat Honningsvåg, Nordvågen, Kamøyvær, Gjesvær, Skarsvåg ja mantereella sijaitseva Repvåg.

Honningsvågin turistikeskus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Lisäksi keskustasta löytyy kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Kaupungista liikennöi myös Hurtigruten, jonka risteilyaluksen kyytiin pääsen minäkin viimein tammikuussa 2021.

 

Nordkapp
Nordkappin The Globe -maapallopatsas kannattaa ikuistaa myös hieman kauempaa, jolloin kuvaan saa mukaan jylhät rantakalliot.

 

Pari majoitusvinkkiä Nordkappiin

Mikäli haluat majoittua hotellissa, tutustu edullisempaan Nordkapp Vandrerhjem -hostelliin, Scandic Bryggeniin tai vaihtoehtoisesti Honningsvågin tyylikkäimpään The View -hotelliin. Lisäksi Magerøyan saarelta löytyy kolme leirintäaluetta (joilla kaikilla on sama nimi, Nordkapp Camping). Pienten, minikeittiöllä varustettujen leirintämökkien hinnat vaihtelevat kahdelta hengeltä 690 kruunun molemmin puolin. Asuntoautopaikat maksavat 190 kruunua ja telttapaikat saman verran.

Lue vinkit teltan valintaan »
Lue lisää parhaista retkeilyvarusteista »
Ota talteen maistuvat retkiruokamenut »

 

Honningsvåg
Honningsvågin pikkukaupunkia kutsutaan myös Nordkappin portiksi. Täältä on kohteeseen noin 33 kilometrin ajomatka.
Honningsvåg
Honningsvågista voi myös hypätä Hurtigrutenin kyytiin ja lähteä tutkimaan Norjan rannikkokaupunkeja.

 

Aja Honningsvågista Nordkappiin

Honningsvågista Nordkappin jylhille rantakallioille vievä tie puikkelehtii upean, puurajan yläpuolella sijaitsevan tunturimaiseman läpi. Varo poroja ja laske, montako vuoristopuroa bongaat matkan varrella.

Perille päästyäsi sisäänpääsy Nordkappin alueelle maksaa aikuisilta 250 kruunua ja lapsilta 75 kruunua. Perhelipun voi lunastaa 575 kruunulla. Opiskelijalippu maksaa 180 kruunua. Lippu on voimassa 24 tuntia, ja sillä pääsee katsomaan Nordkapphallin näyttelyt sekä alueen elämästä ja luonnosta kertovan elokuvan. Lisäksi sinun tulee ostaa parkkilippu (voimassa 12 tuntia), joka kustantaa henkilöautoilta 200 kruunua, matkailuautoilta 350 kruunua ja moottoripyöräilijöitä 100 kruunua. Norjan kruunut saa käännettyä euroiksi suurin piirtein ja hyvin ylimalkaisesti niin että pilkutat kaksi viimeistä numeroa (100 kruunua = 10,0 euroa).

Voit tarkistaa aukioloajat ja hinnat täältä »
Tutustu alueen valmismatkoihin »
Katso lista opastetuista retkistä »

Nordkapphallen rakennettiin vuonna 1959. Nordkappin upeita maisemia kunnioittaakseen suurin osa rakennuksesta sijoitettiin rannalla kohoavan vuoren tasangolle. Rakennuksen inspiraationa ovat toimineet maailmanluokan elokuvateatterit sekä luonnosta löytyvät valtavat luolat.

 

Honningsvåg
Mikäli sinulla on aikaa, vietä yö Honningsvågissa ja tee iltakävely tunnelmalliselle rantareitille.

 

Ystävyyttä yli rajojen

Children of the Earth -patsas (Barn av Jorden) sai alkunsa, kun norjalainen kirjailija Simon Flem Devold halusi tuoda seitsemän lasta seitsemästä eri maasta (Tansaniasta, Brasiliasta, USA:sta, Japanista, Thaimaasta, Italiasta ja Venäjältä) vierailemaan Pohjois-Norjan Nordkappiiin

Lapset tekivät seitsemän päivän pituisen matkan aikana omat savireliefit, joista myöhemmin otettiin suurennokset Children of The Earth -monumenttia varten. Nämä yhteisen kokonaisuuden muodostavat seitsemän muistomerkkiä, jotka on tehnyt seitsemän lasta eri puolilta maailmaa, symboloivat yhteistyötä, ystävyyttä, toivoa ja iloa yli rajojen. Hanke aloitettiin vuonna 1989, ja joka vuosi kesäkuun alussa paikalliset lapset osallistuvat samojen arvojen juhlimiseen. Muistomerkit on pystytetty puoliympyrän muotoon North Cape Hallin ulkopuolelle. Kuvanveistäjä Eva Rybakkenin Äiti ja lapsi -monumentti osoittaa kohti seitsemää muistomerkkiä.

Ikonisesta, maapallonmuotoisesta The Globe -patsaasta on muodostunut Nordkappin symboli. Sen sanotaan olevan “the culmination of all journeys“, kaikkien matkojen huipentuma.

 

Nordkapp
Kuvanveistäjä Eva Rybakkenin Äiti ja lapsi -monumentti osoittaa kohti seitsemää muistomerkkiä.

 

Kirja- ja karttavinkit kohteeseen

Pohjois-Norjan rannikkoreitit: päiväretkiä saarilla ja vuonoilla -kirja nivoo yhteen lähes sata eripituista päiväretkeä.

Pohjoiskalotti matkailukartta + opas 1:800 000 -kaksipuolinen tiekartta kattaa pohjoiset osat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta Lofooteilta Venäjän rajalle saakka. Kartan mittakaava on 1:800 000, ja kartalle on merkitty päätiet, tienumerot ja asutus sekä matkailutietoa, kuten huoltoasemia, leirintäalueita, laskettelukeskuksia ja nähtävyyksiä.

Pohjois-Norja

Tutustu myös muihin Pohjois-Norjan nähtävyyksiin

Lue lisää

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center