Koe Nordkapp, Norjan pohjoisin nurkka ainakin yhdesti elämäsi aikana!
Euroopan pohjoisin autolla saavutettava piste, Nordkapp, on Pohjois-Norjan suosituimpia matkakohteita – mutta mistä seitsenosainen Children of the World -monumentti kertoo, kuka oli Nordkappin ensimmäinen turisti, ja miksi täällä juodaan aina samppanjaa?
Vuonna 1553 kolmen aluksen retkikunta purjehti Englannista etsimään Koillisväylää. Kaksi aluksista ei koskaan palannut kotiin. Kolmannen aluksen komentajana toiminut Richard Chancellor onnistui kuitenkin ohittamaan mahtavan vuoristotasangon ja antoi sille nimen Nordkapp.
Yli vuosisadan kuluttua italialainen pappi Francesco Negri saapui samalle kalliolle. Häntä pidetään Nordkappin ensimmäisenä turistina, joka kuitenkin koki paikan hieman eri tavoin kuin nykymatkailijat: pappi piti paikkaa sen aikaisen tunnetun maailman loppuna, eli maailman reunana.
Nordkappin nähtävyydet TOP6
1. The Globe -patsas
Ikonisesta, maapallonmuotoisesta The Globe -patsaasta on muodostunut Nordkappin symboli. Sen sanotaan olevan “the culmination of all journeys“, eli kaikkien matkojen huipentuma. Kohde on kuvauksellisin ilta-auringon aikaan.
2. Ihastu Children of the Earth -monumenttiin
Children of the Earth syntyi, kun norjalainen kirjailija Simon Flem Devold toi seitsemän lasta seitsemästä eri maasta vierailemaan Pohjois-Norjan Nordkappiiin. Lapset tekivät seitsemän päivän pituisen matkan aikana omat savireliefit, joista myöhemmin otettiin suurennokset patsasta varten.
3. Käy katsomassa myös Äiti ja lapsi -patsas
Lasten käsistä syntyneet muistomerkit on pystytetty puoliympyrän muotoon North Cape Hallin ulkopuolelle. Kuvanveistäjä Eva Rybakkenin Äiti ja lapsi -patsas osoittaa kohti seitsemää muistomerkkiä.
4. Vieraile Nordkapphallin näyttelyissä (North Cape Hall)
Nordkapphall (North Cape Hall) on massiivisten, 307 metriin merenpinnasta kohoavien kallioiden reunustama rakennus, josta löytyy ravintola, matkamuistomyymälä ja näyttelyitä. Rakennus sijaitsee Euroopan pohjoisimmassa kärjessä, arktisen merialueen viimeisellä reunalla.
5. Koe samalla kertaa myös Honningsvåg
Magerøyan saaren asukkaista suurin osa asuu kallioisen saaren etelärannikolla Honningsvågissa. Paikkaa kutsutaan myös Nordkappin portiksi. Turistikeskus sijaitsee aivan pikkukaupungin keskustassa, minkä lisäksi sieltä löytyy löytyy kauppoja, kahviloita ja ravintoloita.
6. Tee päiväretki Knivsjjeloddenille
Koe pohjoisen yötön yö patikoimalla vajaan kymmenen kilometrin pituinen luontopolku Nordkappin kyljessä sijaitsevalle Knivskjelodden-niemelle, Norjan pohjoisimmalle pisteelle (kun Huippuvuoria ei lasketa).

Nordkappin matkailu alkoi vuonna 1875
Kesti vielä kaksisataa vuotta, ennen kuin Nordkappin matkailu sai virallisesti alkunsa. Vuonna 1873 kuningas Oscar kiipesi Nordkappin jyrkälle kalliolle. Vierailu herätti suurta kiinnostusta ympäri maailmaa, ja vain kaksi vuotta myöhemmin saapui ensimmäinen ryhmä risteilijöitä. Matka näin kauaksi pohjoiseen oli suuri saavutus, mitä juhlittiin lasillisella samppanjaa.
Sama perinne elää Nordkappissa edelleen, joten tiedät, mitä pakata mukaan telttaretkelle tai käydä nauttimassa Honningsvågin ravintolassa Nordkappiin saapumista juhlistaaksesi.
Omalla autolla Nordkappiin
Tittelistään huolimatta Magerøyan saarella sijaitseva Nordkapp ei ole Manner-Euroopan pohjoisin kulma, vaan sellainen löytyy noin viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevalta Nordkinnin niemimaalta. Sinne ei kuitenkaan pääse autolla kuten Magerøyalle.
Pohjois-Norja ja Nordkapp on helppo tavoittaa esimerkiksi Karigasniemeltä, josta matkaa kohteeseen kertyy noin 300 kilometriä. Mikäli ajat Nordkappiin Kilpisjärveltä, Altan kautta matkaa kertyy hieman alle 600 kilometriä. Itse kohteeseen, Nordkappille, saavutaan pitkän Nordkapptunnelen-tunnelin kautta, jolle kertyy pituutta lähes seitsemän kilometria.
★ Lue vinkit automatkasta Norjaan »

Honningsvåg, portti Nordkappiin
Magerøyan saarella elää reilu 3000 asukasta, joista suurin osa asuu kallioisen saaren etelärannikolla sijaitsevassa Honningsvågin pikkukaupungissa. Paikkaa kutsutaan myös Nordkappin portiksi. Honningsvågin kuntaan kuuluvat Honningsvåg, Nordvågen, Kamøyvær, Gjesvær, Skarsvåg ja mantereella sijaitseva Repvåg.
Honningsvågin turistikeskus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Lisäksi keskustasta löytyy kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Kaupungista liikennöi myös Hurtigruten, jonka risteilyaluksen kyytiin pääsen minäkin viimein tammikuussa 2021.

Pari majoitusvinkkiä Nordkappiin
Mikäli haluat majoittua hotellissa, tutustu edullisempaan Nordkapp Vandrerhjem -hostelliin, Scandic Bryggeniin tai vaihtoehtoisesti Honningsvågin tyylikkäimpään The View -hotelliin. Lisäksi Magerøyan saarelta löytyy kolme leirintäaluetta (joilla kaikilla on sama nimi, Nordkapp Camping). Pienten, minikeittiöllä varustettujen leirintämökkien hinnat vaihtelevat kahdelta hengeltä 690 kruunun molemmin puolin. Asuntoautopaikat maksavat 190 kruunua ja telttapaikat saman verran.
★ Lue vinkit teltan valintaan »
★ Lue lisää parhaista retkeilyvarusteista »
★ Ota talteen maistuvat retkiruokamenut »


Aja Honningsvågista Nordkappiin
Honningsvågista Nordkappin jylhille rantakallioille vievä tie puikkelehtii upean, puurajan yläpuolella sijaitsevan tunturimaiseman läpi. Varo poroja ja laske, montako vuoristopuroa bongaat matkan varrella.
Perille päästyäsi sisäänpääsy Nordkappin alueelle maksaa aikuisilta 250 kruunua ja lapsilta 75 kruunua. Perhelipun voi lunastaa 575 kruunulla. Opiskelijalippu maksaa 180 kruunua. Lippu on voimassa 24 tuntia, ja sillä pääsee katsomaan Nordkapphallin näyttelyt sekä alueen elämästä ja luonnosta kertovan elokuvan. Lisäksi sinun tulee ostaa parkkilippu (voimassa 12 tuntia), joka kustantaa henkilöautoilta 200 kruunua, matkailuautoilta 350 kruunua ja moottoripyöräilijöitä 100 kruunua. Norjan kruunut saa käännettyä euroiksi suurin piirtein ja hyvin ylimalkaisesti niin että pilkutat kaksi viimeistä numeroa (100 kruunua = 10,0 euroa).
★ Voit tarkistaa aukioloajat ja hinnat täältä »
★ Tutustu alueen valmismatkoihin »
★ Katso lista opastetuista retkistä »
Nordkapphallen rakennettiin vuonna 1959. Nordkappin upeita maisemia kunnioittaakseen suurin osa rakennuksesta sijoitettiin rannalla kohoavan vuoren tasangolle. Rakennuksen inspiraationa ovat toimineet maailmanluokan elokuvateatterit sekä luonnosta löytyvät valtavat luolat.

Ystävyyttä yli rajojen
Children of the Earth -patsas (Barn av Jorden) sai alkunsa, kun norjalainen kirjailija Simon Flem Devold halusi tuoda seitsemän lasta seitsemästä eri maasta (Tansaniasta, Brasiliasta, USA:sta, Japanista, Thaimaasta, Italiasta ja Venäjältä) vierailemaan Pohjois-Norjan Nordkappiiin
Lapset tekivät seitsemän päivän pituisen matkan aikana omat savireliefit, joista myöhemmin otettiin suurennokset Children of The Earth -monumenttia varten. Nämä yhteisen kokonaisuuden muodostavat seitsemän muistomerkkiä, jotka on tehnyt seitsemän lasta eri puolilta maailmaa, symboloivat yhteistyötä, ystävyyttä, toivoa ja iloa yli rajojen. Hanke aloitettiin vuonna 1989, ja joka vuosi kesäkuun alussa paikalliset lapset osallistuvat samojen arvojen juhlimiseen. Muistomerkit on pystytetty puoliympyrän muotoon North Cape Hallin ulkopuolelle. Kuvanveistäjä Eva Rybakkenin Äiti ja lapsi -monumentti osoittaa kohti seitsemää muistomerkkiä.
Ikonisesta, maapallonmuotoisesta The Globe -patsaasta on muodostunut Nordkappin symboli. Sen sanotaan olevan “the culmination of all journeys“, kaikkien matkojen huipentuma.

Kirja- ja karttavinkit kohteeseen
Pohjois-Norjan rannikkoreitit: päiväretkiä saarilla ja vuonoilla -kirja nivoo yhteen lähes sata eripituista päiväretkeä.
Pohjoiskalotti matkailukartta + opas 1:800 000 -kaksipuolinen tiekartta kattaa pohjoiset osat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta Lofooteilta Venäjän rajalle saakka. Kartan mittakaava on 1:800 000, ja kartalle on merkitty päätiet, tienumerot ja asutus sekä matkailutietoa, kuten huoltoasemia, leirintäalueita, laskettelukeskuksia ja nähtävyyksiä.
KAUKOKAIPUU.fi
Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.
Tilaa uutiskirje:
KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.
12 Comments
Add comment Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Meillä oli kesällä optiona, että oltaisiin ajeltu Altan kautta tuonne, mutta päädyttiin sitten palaamaan Kilpisjärven kautta Suomeen. Oltiin saatu jopa suositus, että Altaan kohti olisi hyvä ajaa, mutta tietoa tuntui löytyvän vähän niukasti. Nordkapp itsessään ei ehkä kiinnostanut, mutta matka sinne jossain määrin olisi tosiaan kiinnostanut.
Nordkappissa itseä kiinnostaa eniten maisemat ja retkeilymahdollisuudet. Ajomatka on hieno, ja erämaata löytyy paljon. Ehkä ensi kerralla tekin menette sinne nimenomaan retkeilemään? 🙂
Voi hyvinkin olla niin, että mennään! Pohjois-Norjassa on kyllä paljon kauniita paikkoja.
Yllättävän kallis tuo kaupunkiin ajo on. Saa miettimään, että onko ihan sen arvoista? Etenkin Lofooteilla koin, että msksulliset kylät olivat vain turistirysiä, joista autenttisuus oli kadonnut.
Monet pohjoisen kohteet ovat maksullisia, mutta samalla varoilla tuetaan paikallista elinkeinoa. Ehkä tämä on sellainen kohde, jota voi harkita, sillä totta on että eurot (tai kruunut) voi käyttää muutoinkin. Mutta tämän jutun kautta pääsee vähintään virtuaalimatkalle kyseiseen kohteeseen. 🙂
[…] Nordkapp – Norjan pohjoisin nurkka […]
On kyllä kauniit maisemat ja yhtenä pohjoisimmista kolkista tuo kyllä houkuttelee. Me pidimme todella paljon Islannin ja Huippuvuorten tunnelmista, joten jylhä Pohjois-Norja toimisi takuulla myös.
Mukavaa joulua!
Voi, Islanti on niin ihana! Ja Huippuvuoret ovat kyllä hyvin korkealla omalla matkalistalla. Onneksi olen päässyt fiilistelemään kuvin, kun mies on ollut siellä töissä. 🙂
Mukavaa joulua myös sinne!
Meillä oli aikoinaan hyvä tuuri tuonne aika ex tempore lähtiessämme, että tuon pitkän tunnelin tunnelimaksu oli juuri sinä kesänä poistettu 🙂
Tuon maapallon osalta mieleeni on lähinnä jäänyt jäätävä tuuli ja kylmyys – mutta jäämerellähän me olimme.
Ja TODELLA arvokas kuningasrapuannos Nordkapp-keskuksen ravintolassa, mutta onhan ne vähän kuin gondolit Venetsiassa, eli tavallaan kuuluvat, nekin, noille kulmille jo tätä nykyä.
Oho, teillä kävi todella hyvä tuuri! 🙂 Kuningasrapuannos pitäisi kyllä itsekin testata, en ole sitä vielä koskaan syönyt. Ehkä ensi vuonna? Eikä se Venetsiakaan huono olisi, vaikka olen siellä jo kahdesti käynyt. Italiaan on hurja ikävä, toivottavasti sinne voisi matkustaa jo pian.
Olipas mielenkiintoinen tarina. En ole ennen kuullut. Me tavattiin ajella lapsena joka kesä sekä Norjassa että Ruotsissa (telttaillen ja asunto-autoillen), ja silloin on tullut tuollakin käytyä. Luonnollisesti muistikuvat on siitä hiukan hatarat ja olisikin kiva päästä joskus vielä uudelleen käymään.
Suosittelen kyllä uusintaa! Muista ottaa kuplajuomaa mukaan, prosenteilla tai ilman. 🙂