Nordkapp – Pohjois-Norjan kaukaisin nurkka

Euroopan pohjoisin autolla saavutettava piste, Nordkapp, on Pohjois-Norjan suosituimpia matkakohteita – mutta mistä seitsenosainen Children of the World -monumentti kertoo, kuka oli Nordkappin ensimmäinen turisti, ja miksi täällä juodaan aina samppanjaa?

Vuonna 1553 kolmen aluksen retkikunta purjehti Englannista etsimään Koillisväylää. Kaksi aluksista ei koskaan palannut kotiin. Kolmannen aluksen komentajana toiminut Richard Chancellor onnistui kuitenkin ohittaa mahtavan vuoristotasangon ja antoi sille nimen Nordkapp.

Yli vuosisadan kuluttua italialainen pappi Francesco Negri saapui samalle kalliolle. Häntä pidetään Nordkappin ensimmäisenä turistina, joka kuitenkin koki paikan karmivalla tavalla: pappi piti Nordkappia sen ajan maailman loppuna eli maailman reunana.

Nordkappin nähtävyydet:

  1. The Globe -patsas
  2. Children of the Earth -monumentti
  3. Äiti ja lapsi -patsas
  4. Nordkapphallin näyttelyt
  5. Honningsvåg eli ”Nordkappin portti”
  6. Tee päiväretki Knivsjjeloddenille
  7. Tilaa lasillinen samppanjaa
  8. Astu maailman reunalle

Nordkapp the Globe
The Globe -patsas on Nordkappin kuvatuin kohde.

Samppanjaa kuninkaan ja pitkän merimatkan kunniaksi

Kesti vielä kaksisataa vuotta, ennen kuin alueen matkailu sai virallisesti alkunsa.

Vuonna 1873 kuningas Oscar kiipesi Nordkappin jyrkälle kalliolle. Vierailu herätti suurta kiinnostusta ympäri maailman, ja vain kaksi vuotta myöhemmin saapui ensimmäinen ryhmä risteilijöitä. Matka näin kauaksi pohjoiseen oli suuri saavutus, mitä juhlittiin lasillisella samppanjaa.

Sama perinne elää täällä edelleen, joten tiedät, mitä pakata mukaan telttaretkelle tai mitä käydä nauttimassa Honningsvågin ravintolassa juhlistaaksesi omaa onnistunutta matkaasi Norjan pohjoisimpaan nurkkaan.

samppanja

Saavu perille The Globe -patsaalle

Ikonisesta, maapallonmuotoisesta The Globe -patsaasta on muodostunut Nordkappin symboli – patsas, jonka jokainen tunnistaa.

The Globen sanotaan olevan “The Culmination of All Journeys“ eli kaikkien matkojen huipentuma. Ja kyllähän tämä sanonta tekee oikeutta alueen upealle luonnolle ja kauas maailman ääriin jatkuviin merimaisemiin.

The Globe Nordkapp
The Globe iltapuvussaan.

Ihastu Children of the Earth -monumenttiin

Children of the Earth syntyi, kun norjalainen kirjailija Simon Flem Devold toi seitsemän lasta seitsemästä eri maasta vierailemaan Pohjois-Norjan äärimmäiseen nurkkaan.

Lapset tekivät seitsemän päivän pituisen matkan aikana omat savireliefit, joista myöhemmin otettiin suurennokset patsasta varten.

Käy katsomassa myös Äiti ja lapsi -patsas

Lasten käsistä syntyneet muistomerkit on pystytetty puoliympyrän muotoon North Cape Hallin ulkopuolelle. Kuvanveistäjä Eva Rybakkenin Äiti ja lapsi -patsas osoittaa kohti seitsemää muistomerkkiä.

Vieraile Nordkapphallin (North Cape Hall) näyttelyissä

Nordkapphall (North Cape Hall) on massiivisten, 307 metriin merenpinnasta kohoavien kallioiden reunustama rakennus, josta löytyy ravintola, matkamuistomyymälä ja näyttelyitä.

Rakennus sijaitsee Euroopan pohjoisimmassa kärjessä, arktisen merialueen viimeisellä reunalla.

Koe Honningsvåg samalla kertaa

Magerøyan saaren asukkaista suurin osa asuu kallioisen saaren etelärannikolla Honningsvågissa. Paikkaa kutsutaan myös Nordkappin portiksi. Turistikeskus sijaitsee aivan pikkukaupungin keskustassa, minkä lisäksi sieltä löytyy löytyy kauppoja, kahviloita ja ravintoloita.

Tee päiväretki Knivskjeloddenille

Koe pohjoisen yötön yö patikoimalla vajaan kymmenen kilometrin pituinen luontopolku Nordkappin kyljessä sijaitsevalle Knivskjelodden-niemelle, Norjan pohjoisimmalle pisteelle (kun Huippuvuoria ei lasketa).

Tittelistään huolimatta Magerøyan saarella sijaitseva Nordkapp ei ole Manner-Euroopan pohjoisin kulma. Todellisuudessa sellainen löytyy noin viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevalta Nordkinnin niemimaalta, jonne ei kuitenkaan pääse autolla kuten Magerøyalle.

Knivskjelodden
Knivskjeloddenin maisemissa.

Omalla autolla Nordkappiin

Pohjois-Norjan kaukaisin nurkka on helppo tavoittaa esimerkiksi Karigasniemeltä, josta matkaa kohteeseen kertyy noin 300 kilometriä. Mikäli ajat tänne Kilpisjärveltä, Altan kautta matkaa kertyy hieman alle 600 kilometriä.

Perille nähtävyydelle saavutaan pitkän Nordkapptunnelen-tunnelin kautta, jolle kertyy pituutta lähes seitsemän kilometriä.

Nordkapp
Nordkappin The Globe -maapallopatsas kannattaa ikuistaa myös hieman kauempaa, jolloin kuvaan saa mukaan jylhät rantakalliot.
Honningsvåg
Honningsvågiin voi saapua myös Hurtigrutenin kyydissä. Kuva: Christian Roth Christensen / Visit Norway

Honningsvåg, portti Nordkappiin

Magerøyan saarella elää reilu 3000 asukasta, joista suurin osa asuu kallioisen saaren etelärannikolla sijaitsevassa Honningsvågin pikkukaupungissa. Paikkaa kutsutaan myös Nordkappin portiksi. Honningsvågin kuntaan kuuluvat Honningsvåg, Nordvågen, Kamøyvær, Gjesvær, Skarsvåg ja mantereella sijaitseva Repvåg.

Honningsvågin turistikeskus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Lisäksi keskustasta löytyy kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Kaupungista liikennöi myös Hurtigruten.

Pari majoitusvinkkiä Nordkappiin

Mikäli haluat majoittua hotellissa, tutustu edullisempaan Nordkapp Vandrerhjem -hostelliin, Scandic Bryggeniin tai vaihtoehtoisesti Honningsvågin tyylikkäimpään The View -hotelliin.

Lisäksi Magerøyan saarelta löytyy kolme leirintäaluetta (joilla kaikilla on sama nimi, Nordkapp Camping). Pienten, minikeittiöllä varustettujen leirintämökkien hinnat vaihtelevat kahdelta hengeltä 690 kruunun molemmin puolin. Asuntoautopaikat maksavat 190 kruunua ja telttapaikat saman verran.

Honningsvåg
Honningsvågin pikkukaupunkia kutsutaan myös Nordkappin portiksi. Täältä on kohteeseen noin 33 kilometrin ajomatka. Kuva: Christian Roth Christensen / Visit Norway
Honningsvåg
Honningsvågista voi myös hypätä Hurtigrutenin kyytiin ja lähteä tutkimaan Norjan rannikkokaupunkeja. Kuva: Christian Roth Christensen / Visit Norway

Aja Honningsvågista Nordkappiin

Honningsvågista Nordkappin jylhille rantakallioille vievä tie puikkelehtii upean, puurajan yläpuolella sijaitsevan tunturimaiseman läpi. Varo poroja, ja laske, montako vuoristopuroa bongaat matkan varrella!

Perille päästyäsi sisäänpääsy Nordkappin alueelle maksaa aikuisilta 250 kruunua ja lapsilta 75 kruunua. Perhelipun voi lunastaa 575 kruunulla. Opiskelijalippu maksaa 180 kruunua. Lippu on voimassa 24 tuntia, ja sillä pääsee katsomaan Nordkapphallin näyttelyt sekä alueen elämästä ja luonnosta kertovan elokuvan.

Lisäksi sinun tulee ostaa parkkilippu (voimassa 12 tuntia), joka kustantaa henkilöautoilta 200 kruunua, matkailuautoilta 350 kruunua ja moottoripyöräilijöitä 100 kruunua. Norjan kruunut saa käännettyä euroiksi suurin piirtein ja hyvin ylimalkaisesti niin että pilkutat kaksi viimeistä numeroa (100 kruunua = 10,0 euroa).

Nordkapphallen rakennettiin vuonna 1959. Nordkappin upeita maisemia kunnioittaakseen suurin osa rakennuksesta sijoitettiin rannalla kohoavan vuoren tasangolle. Rakennuksen inspiraationa ovat toimineet maailmanluokan elokuvateatterit sekä luonnosta löytyvät valtavat luolat.

Honningsvåg talvella
Mikäli sinulla on aikaa, vietä yö Honningsvågissa ja tee iltakävely tunnelmalliselle rantareitille.

Ystävyyttä yli rajojen

Children of the Earth -patsas (Barn av Jorden) sai alkunsa, kun norjalainen kirjailija Simon Flem Devold halusi tuoda seitsemän lasta seitsemästä eri maasta (Tansaniasta, Brasiliasta, USA:sta, Japanista, Thaimaasta, Italiasta ja Venäjältä) vierailemaan Pohjois-Norjan Nordkappiiin

Lapset tekivät seitsemän päivän pituisen matkan aikana omat savireliefit, joista myöhemmin otettiin suurennokset Children of The Earth -monumenttia varten. Nämä yhteisen kokonaisuuden muodostavat seitsemän muistomerkkiä, jotka on tehnyt seitsemän lasta eri puolilta maailmaa, symboloivat yhteistyötä, ystävyyttä, toivoa ja iloa yli rajojen. Hanke aloitettiin vuonna 1989, ja joka vuosi kesäkuun alussa paikalliset lapset osallistuvat samojen arvojen juhlimiseen. Muistomerkit on pystytetty puoliympyrän muotoon North Cape Hallin ulkopuolelle. Kuvanveistäjä Eva Rybakkenin Äiti ja lapsi -monumentti osoittaa kohti seitsemää muistomerkkiä.

Ikonisesta, maapallonmuotoisesta The Globe -patsaasta on muodostunut Nordkappin symboli. Sen sanotaan olevan ”the culmination of all journeys”, kaikkien matkojen huipentuma.

Nordkapp
Kuvanveistäjä Eva Rybakkenin Äiti ja lapsi -monumentti osoittaa kohti seitsemää muistomerkkiä.

Kirja- ja karttavinkit kohteeseen

Pohjois-Norjan rannikkoreitit -teos nivoo yhteen lähes sata eripituista päiväretkeä.

Pohjoiskalotti matkailukartta + opas 1:800 000 on kaksipuolinen tiekartta, joka kattaa pohjoiset osat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta Lofooteilta Venäjän rajalle saakka. Kartan mittakaava on 1:800 000, ja kartalle on merkitty päätiet, tienumerot ja asutus sekä matkailutietoa, kuten huoltoasemia, leirintäalueita, laskettelukeskuksia ja nähtävyyksiä.

Pohjois-Norja

Tutustu myös muihin Pohjois-Norjan nähtävyyksiin

Lue lisää

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center