Skipnes – Vesterålenin aidoimpia kalastajakyliä

Norjanmeren rikkonaiselta rannikolta löytyy kohde, joka jokaisen tulisi kokea kerran elämässään – onhan saarta tituleerattu yhdeksi Vesterålenin aidoimmista kalastajakylistä. Kauniin Tindsøyan saarella sijaitseva Skipnes on todella kuin norjalaisen päiväunen kaltainen paluu menneeseen aikaan.

Nousemme ystäväni Laurin kanssa Seablomstenin kyytiin kertaalleen autioituneessa Nyksyndissa. Osallistumme paikallisille matkailuyrittäjille järjestetylle vuonoristeilylle. Muutaman peruuntumisen vuoksi myös minulle löytyi paikka kannelta, olenhan täällä vain vierailemassa.

Tindsøyan saaren eteläpuolella sijaitseva Fiskeværet Skipnes on yksi niistä monista pienistä kalastajakylistä, jotka autioituivat 1960-luvun rajujen rajennemuutosten myötä pitkän häätö- ja rappeutumisjakson päätteeksi.

 

Seablomsten
Seablomsten matkalla kohti Skipnesiä.

Skipnes
Merimatkan maisemat ovat sanoin kuvaamattoman kauniit!

 

Myös Skipnesille maksettiin ”tapporahaa”

Lauria lainatakseni, Norjan hallituksen suosituksesta kunnat maksoivat ”tapporahaa” syrjäkylillä sijaitsevien talojen tyhjilleen jättämisestä, minkä seurauksena keskeisten laivareittien varrella sijaitsevat keskukset muuttuivat periferiaksi.

Pieniin kalastajakyliin ei ollut suotavaa jäädä asumaan: jos muutit pois, sait rahat uuden talon ostamiseen. Historialliset arvokkaat talot jäivät unohduksiin, rappeutumaan ja lahoamaan.

Skipnes kuitenkin pinnisteli.

 

Skipnes näkyvissä!

 

Uhkailuista huolimatta upea kesäkohde

Skipnes on ainutlaatuinen pohjois-norjalainen lomakohde niin vuonoristeilijöille kuin omalla veneellä liikkuville. Satamasta löytyy laituripaikkoja ja yöttömän yön alla hohkaavia valkoiseksi kalkittuja rakennuksia, jotka muistuttavat vierailijoita rikkaasta ja seikkailunhaluisesta rannikkohistoriasta.

Niin myrskyt kuin keskiyön auringon, sinisyydestä kohoavat jylhät vuoret ja upeat merimaisemat kokee tässä rauhallisessa ja idyllisessä ympäristössä aivan erityisellä tavalla.

 

Skipnes
Skipnesin laiturilta löytyy venepaikkoja myös omalla veneellä liikkujille.

 

Ei autoja hurinaa, vain merilintujen ja lankkujen narinaa

Pienessä kalastajakylässä on hyvin erityinen tunnelma. Ja erityinen saari on siitäkin syystä, ettei täällä ole käytössä yhtään autoa. Varustaudu siis mukavilla kengillä, ja tee lyhyt päiväpatikka Annan patsaalle.

Flagghaugenissa sijaitseva Anna på Vinje -patsas on pystytetty symboliselle sijainnille – paikkaan, jossa naiset tähystivät merelle odottaen puolisoitaan kotiin. Annan patsaalla on haluttu kunnioittaa rannikon naisten roolia yhteisessä kulttuuriperinnössä.

 

Annan patsas
Anna tähystää merelle. Kuva: Skipnes / Bjørn

 

Seitiä, turskaa ja ainakin yksi ruijanpallas

Ensimmäisen maailmansodan aikaan Skipnesvågenista tuli yksi Yttersidan suurimmista kalanvastaanottolaitoksista.

Laiturilla oli pituutta huimat 150 metriä, ja joka puolella riippui turskaa ja seitiä. Vestbygdan saarten vedenalaisissa rotkoissa suurissa parvissa uineet kalat perattiin laiturilla: maksa ja mäti lajiteltiin, ja saaliit punnittiin ennen kuin ne pakattiin tai ripustettiin kuivumaan.

Aina toisinaan saatiin myös suuria ruijanpallaksia, joita turistit saapuvat tänäkin päivänä onkimaan Skipnesin maisemiin.

 

Skipnes

 

En voisi olla enempää yhtä mieltä Laurin kanssa;

ote miehen päiväkirjasta:

”Mutta minusta on ilmaisemaan ihailuni. Ja voinhan aina auttaa.
Yöpymällä sata vuotta vanhassa kalastajien tuvassa.
Syömällä Skipnesin keittiön herkkuja.
Ja kertomalla kuinka kovasti viihdyn.
Pomoni lupas minulle vapaapäivän. Huomenna ajan Myren satamaan. Hyppään yhteysalukseen. Ja menen Skipnesiin.”

 

Koe nämä Skipnesissä

Skipnesissä järjestetään vuotuinen Arctic Sea Kayak Race -kilpailu, joka alkaa heinäkuun viimeisellä viikolla. Tuolloin melojat ympäri maailman pääsevät nauttimaan huikean kauniista meriluonnosta laineilta käsin.

Skipnesin Galleriassa pääsee tutustumaan paikallisten taiteilijoiden grafiikkatöihin ja vanhoihin valokuviin. Skipnes Grendelagissa puolestaan pääset tutustumaan paikalliseen elämäntyyliin.

Majoittumista on tarjolla muutama eri vaihtoehto, ja itse valitsisin viihtyisän dormin kerrossänkyineen. Pieni oleskelutila on kuin minimuseo, jonka seinillä on vanhoja kalastusvälineitä ja sen ajan navigaattoreita, joita katsoessaan ei voi kuin nostaa hattua oman aikansa kapteeneille.

Pieni pöytä ja mukava nojatuoli oven tuntumassa puolestaan kutsuvat kirjoittamaan, ja voisin hyvin kuvitella viettäväni täällä lyhyttä kirjoituslomaa.

Lue lisää Skipnesistä saaren omilta verkkosivuilta »
Katso täältä, miten voit saapua saarelle »

 

Skipnes

 

Lue myös muista Vesterålenin kohteista

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center