Kaupallinen yhteistyö: Visit Orivesi

 

Oriveden Iso-Vuorijärven kuvankaunis retkeilyreitti kutsuu kulkijaa

Viime vuonna kunnostettu Iso-Vuorijärven retkeilyreitti Orivedellä on huikean kaunis päiväretkikohde, jonka maisemat hakevat täällä Pirkanmaan alueella vertaistaan.

Äitini puolen suku on kotoisin Orivedeltä. Vaikka olen viettänyt lapsuuteni kesät aurinkoiselle kukkulalle rakennetulla mummin mökillä, olen vasta aikuisiällä lähtenyt tutkimaan alueen luontokohteita kamerani kanssa.

Tällä kertaa kohteeksi valikoitui Iso-Vuorijärven retkeilyreitti, jonka pörheiden suopursujen reunustama luontopolku puikkelehtii upeissa syvänsinissä järvimaisemissa.

 

Iso-Vuorijärvi, Orivesi
Heti reitin alkumetreillä pääsee ihailemaan Iso-Vuorijärven kaunista järvimaisemaa.

 

Riippukivikallio ja luola ovat reitin erikoisuuksia

Oriveden Iso-Vuorijärven erikoiset nähtävyydet, komea riippukivikallio ja sen alle jäävä luola, ovat kuvauksellisesti ja geologisesti kiinnostavia nähtävyyksiä.

Mikäli pakkaat päiväreppuun eväät, ensimmäistä taukoa kannattaakin pitää juuri täällä, veden rajassa sijaitsevalla taukopaikalla ja luolan virkistävässä varjossa. 

Maisema taukopaikalta yli Iso-Vuorijärven on kuin postikortista!

 

Iso-Vuorijärven luola Orivedellä
Riippukivikallion alle jäävä taukopaikka saattaa näyttää hurjalta, mutta todellisuudessa täällä tuntee edes hetken olevansa suojassa paahtavalta kesäpäivän auringolta.

 

Iso-Vuorijärven retkeilyreitti, 4.5 km 🗺️

Iso-Vuorijärven retkeilyreitti sijaitsee noin 13 kilometrin ajomatkan päässä (Kantatie 66) Orivedeltä Ruoveden suuntaan. Reitin pituus on noin 4,5 kilometriä ja se on merkitty puisin paaluin, joihin on maalattu keltainen reittimerkki.

Rengasmainen retkeilyreitti puikkelehtii Iso-Vuorijärven kallioisella etelärannalla ja kiertää Kirvesjärvien ja Salmijärven kautta takaisin lähtöpisteeseen Rutajärventien parkkipaikalle.

 

Iso-Vuorijärvi Orivesi
Iso-Vuorijärven riippukiviluola vastarannalta kuvattuna. Komea on!

 

Kenelle reitti soveltuu? 🧭

Reitti on paikoitellen todella jyrkkä, eikä se siksi sovellu liikuntarajoitteisille. Komea luola sijaitsee kuitenkin vain 500 metrin päässä parkkipaikalta, eikä rantaan laskeutuminen ole reitin jyrkin osuus. 

Jos et pääse kiertämään koko reittiä tai et halua laskeutua taukopaikalle riippukivikallion alle, kävele helppoa polkuosuutta pitkin heti reitin alussa sijaitsevalle luonnon näköalapaikalle, josta aukeaa upea järvimaisema.

Hyvä tietää: Reitti on kunnostettu vuonna 2021, ja märimpien osuuksien yli on rakennettu pitkospuut. Kuljin reitin kevyissä ulkoilutennareissa ja kuivalla kelillä ne riittävät varmasti myös sinulle.

 

Oriveden retkeilyreitti Iso-Vuorijärvi
Näin kaunis maisema avautuu luolan taukopaikalta.

 

Miten tänne saavutaan? 🚙

Aja Ruoveden suuntaan johtavaa Kantatietä nro. 66. Noin 13 kilometrin jälkeen näet Vuorijärvi-kyltin, jolta käännytään vasemmalle. Noin kolmen kilometrin jälkeen tie muuttuu Rutajärventieksi, ja noin parin kilometrin jälkeen päädyt pienelle parkkipaikalle (osoite Rutajärventie 180).

Parkkipaikalta on matkaa luolalle noin 500 metriä, joten tänne voi tehdä myös lyhyemmän päiväpiston.

Kohde on helposti saavutettavissa myös Tampereelta, ja matkaa retkeilyreitin alkuun on vain vajaan puolen tunnin ajomatkan verran.

 

Oriveden retkeilyreitti
Viitoitukset alkavat heti Rutajärventien parkkipaikalta (Rutajärventie 180).

 

Kallioisten alueiden kuiva kangasmetsä tuoksuu kesältä

Täällä on ihana kulkea! Mutkainen mutta selkeä reitti puikkelehtii metsän siimeksessä. Sen varrelle osuu nousuja ja laskuja, jotka voi taittaa rauhakseen. Ei ole kiire mihinkään.

Erityisen tästä Oriveden reitistä tekee myös se, että polku kulkee yli puolet matkasta aivan rannan tuntumassa. En äkkiseltään muista toista luontopolkua, joka tekisi samoin.

Koska vesi on kirkasta, tarkkasilmäiset voivat bongata lumpeiden alla köllötteleviä pieniä ahvenia. Ja mikäli heristät korvasi, tunnistat soiden ja lampien tuntumassa pesivän metsäviklon laulun: 

”plyit–vit–vit!”

 

Suopursut Iso-Vuorijärvellä

 

Kirvesjärvien lumoavat maisemat ja suon yli rakennetut pitkospuut ihastuttavat

“Hyit–hyit!”

Iso-Vuorijärven ja laavun jälkeen tiltatti visertää sinut tervetulleeksi  Kirvesjärvien upeisiin maisemiin, joista voisi maalata taulun. 

Vähintään niistä pitää ottaa monta kymmentä toinen toistaan kauniimpaa valokuvaa! Jos olet haaveillut sen täydellisen suomaiseman ikuistamisesta, löydät kuvauskohteesi täältä.

Suo-osuuden yli rakennetut pitkospuut kulkevat nekin aivan järven viertä. Sen pinta on tänään peilityyni. Puisten lankkujen yli kumartavat tupasvillat kutittavat paljaita nilkkoja.

Täältä matka jatkuu Salmijärvelle, mistä löytyy alueen luonnon monimuotoisuutensa vuoksi suojeltu pieni luonnonsuojelualue

Jatkaessa matkaa viereisessä puussa rasahtaa. Pysähdyn niille sijoilleni ja ehdin nähdä vilaukselta Suomen ja Euroopan pienimmän linnun, keltaotsaisen hippiäisen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näen linnun luonnossa.

Ja vaikka kertani on ensimmäinen myös täällä Iso-Vuorijärven retkeilyreitillä, viimeiseksi se ei jää. Näin upeaa kohdetta palaa mielellään tutkimaan vielä monesti.

 

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center