Sysmän Onkiniemen liikkuva kivi
Jääkauden kuljettama suuri siirtolohkare, Onkiniemen Liikkuva kivi, ihmetyttää automatkailijoita.

Sysmän Liikkuva kivi pysäyttää katseen

Pohjoista kohti matkaavan nelostien kulkijan katse pysähtyy kummastellen Heinolan jälkimainingeissa, kun silmä osuu Sysmän Onkiniemessä sijaitsevaan Liikkuvaan kiveen.

Valtatie E75:n varrella kohoava jääkauden hioma kallio ja sen päällä keikkuva siirtolohkare on epäilemättä Suomen kuuluisin horjuva kivijärkäle. Muinaisjääkausi päätti sijoittaa tämän epävakaisen, siitä syystä Liikkuvaksi kiveksi nimetyn jättiläisen nykyiselle paikalleen.

Ei ihme, että tämä muinaisjäännösrekisteriin merkitty siirtolohkare on nykyisin lain nojalla rauhoitettu luontonähtävyys. Nimi juontaa juurensa siitä, että kiven on kerrottu joskus liikkuneen vaaksan verran ylöspäin.

Kiveä ei kuitenkaan enää voi ihmislihaksin huojuttaa, sillä 1960-luvun lopulla, ja tarinan mukaan, eräs sankari yritti pönkittämällä saada kiven vyörymään autotielle. Tekijäksi epäiltiin humalaista kuorma-auton kuljettajaa. Kivi on sittemmin tuettu entistä vakavammin kallioon.

Nykyään kiven luona vierailevat uteliaiden autoilijoiden ohella myös geokätköilijät sekä suunnistajat, sillä Onkiniemen ympäristössä järjestetään iltarastitapahtumia.

Liikkuva kivi

Nämäkin saattaisivat kiinnostaa sinua

Heinolan ja Lahden seudulta löytyy paljon kiinnostavia luontokohteita. Tutustu ainakin näihin!

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center