Tiirismaan Pirunpesä, Etelä-Suomen ihme

Tiesitkö, että yksi eteläisen Suomen näyttävimmistä rotkoista löytyy Hollolan Tiirismaalta? Upea luontokohde on houkuttanut matkailjoita jo 1800-luvulta alkaen.

Tiirismaan Pirunpesä, Hollola. Sittemmin 1950-luvulla rauhoitettu Pirunpesä on Tiirismaan kvartsiittikallion lävistänyt mahtava rotko, jonka seinämät nousevat jopa 20 metrin korkeuteen.

Osoite: Katso kartalla (seuraa punaisia reittimerkkejä)

 

Salpausselkä Geopark

 

Valtakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi valittu Tiirismaan kallioalue muodostaa suojelualueen, jolla voi retkeillä yksin, kaksin tai vaikka koko perheen kanssa, kunhan muistaa noudattaa retkietikettiä ja kunnioittaa alueen vanhaa ja arvokasta ympäristöä.

 

Pirunpesä | Salpausselkä Geopark
Vaikka kivet ovat komeita, niitä ei saa viedä alueelta pois eikä niitä saa siirtää. Se tarkoittaa myös, ettei kivistä saa rakentaa ns. kivitorneja, joita ihmiset syystä tai toisesta kasaavat.

 

Pirunpesä | Salpausselkä Geopark

 

1 850 miljoonaa vuotta vanha kvartsi on matalaan rantaveteen kerrostunutta ja kivettynyttä kvartsihiekkaa. Kvartsiitti on Suomen kovin kivilaji, minkä vuoksi se on aikojen saatossa kestänyt hyvin kulutusta: mannerjää muovasi Tiirismaan aluetta varsin vähän, minkä ansiosta mäki kohoaa edelleen lähes 223 metriä merenpinnan yläpuolelle ollen näin Etelä-Suomen korkein kohta.

 

Pirunpesä ja Tiirismaa

 

Näin Tiirismaan Pirunpesä syntyi

Noin 12 000 vuotta sitten, jääkauden loppuvaiheessa, mannerjäätikön eteläreuna salpasi (eli sulki) ja synnytti siten Tiirismaan kallioiden pohjoispuolelle jäätikön sulamisvedestä muodostuneen jääjärven.

Jääjärven vesimassat purkautuivat kallioperän heikkousvyöhykkeen kautta etelän suuntaan kohti Baltian jääjärveä, nykyistä Itämeren edeltäjää, puhdistaen samalla rotkon irtonaisesta kiviaineksesta.

Pirunpesän kivenlohkareissa ja kallioseinämissä voikin nähdä vielä tänäkin päivänä aallonmerkeiksi kutsuttuja muinaisten aaltojen pohjahiekkaan jättämiä jälkiä.

 

Pirunpesä | Salpausselkä Geopark
Tiirismaan Pirunpesä on yksi Salpausselkä Geoparkin upeimmista luontokohteista.
Pirunpesä | Salpausselkä Geopark
Halkaistu Pirunpesä ihmetyttää.

 

Jääkaudenaikaisesta massiivisesta luonnonilmiöstä jäivät muistuttamaan Pirunpesän suurimmat, paikoilleen jähmettyneet lohkareet, kun ne kasautuivat louhikoksi uoman eteläiselle purkautumispaikalle.

Edelleen ne lepäävät täällä, Tiirismaan Pirunpesässä, yhdessä Suomen komeimmista ja geologisesti kiinnostavimmista luontonähtävyyksistä.

 

Pirunpesä Tiirismaa
Pirunpesä, Tiirismaa.

 

Silloin ennen vanhaan, ja nykypäivänä

Mahtavan Pirunpesän ja sen huiman rotkon mittasuhteet ymmärtää vasta paikan päällä, vaikka toki näistä valokuvista jonkinmoista suuntaa saakin. Rotkoa tutkiessaan voi vain kuvitella, millaisella pauhulla ja voimalla maankuori on jylissyt silloin aikanaan.

Ja jos oikein heristää korvansa kuulemaan, kiviaineksen rytisevän sinfonian voi kuvitella kuulevansa vielä tänäkin päivänä.

 

Pirunpesä | Salpausselkä Geopark
Pirunpesä on mahdollista tutkia myös sen ”sisältä käsin”.

 

Tiirismaan reitti ja Pirunpesän luonnonsuojelualue

Neljän ja puolen kilometrin pituinen Tiirismaan retkeilyreitti sijaitsee Hollolan Salpakankaan keskustaajaman ja Messilän laskettelukeskuksen välittömässä läheisyydessä.

Tiirismaan retkeilyreitti kulkee Etelä-Suomen korkeimman mäen, 223 metrin korkeuteen nousevan Tiirismaan rinteillä. Retkeilyreitin länsiosassa pääsee myös ihailemaan Iso-Tiilijärveä Tilkin kurkistukseksi nimetyltä näköalapaikalta.

Luontokohde on varsin erityinen, minkä lisäksi täällä pääsee kokemaan sadesäällä aivan omanlaisensa ilmiön: pisaroiden ropistessa kuusenoksilta alas turpeille mättäille voi kuulla maanalaisen puron solinan.

★ Tutustu Tiirismaan kierrokseen »
★ Tutustu Pirunpesän luontoon ja kasvillisuuteen »
Tutustu muihin Salpausselkä Geoparkin kohteisiin »
Nouse Sysmän Katolle, Etelä-Suomen Kolille, Kammiovuorelle »
Muista myös hyvät retkieväät! »

 

 

Salpausselkä Geopark
Pirunpesä on myös luonnoltaan kaunista.

Salpausselkä Geopark

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center