Mainos: SKS Kirjat

Talviretkeilijän opas

“En hae retkeilystä extreme-kokemuksia, vaan nautin vuosikymmenestä toiseen samoista asioista. Luonnossa oleminen tuntuu perustavalla tavalla hyvältä, kun kaikki on omissa käsissä ja koko ajan on kirkkaana mielessä, mitä tulee seuraavaksi tehdä. Perusasioita ovat ruoka, juoma, lämpö, suojapaikka ja lepo.”

Näillä sanoin alkaa Jouni Laaksosen uutukainen, Talviretkeilijän opas (SKS Kirjat).

Upeilla valokuvilla varustetun opaskirjan perimmäinen tarkoitus on avata ja kuvata tarvittavat talviretkeilyn taidot niin, ettei kaikkea tarvitse opetella kantapään kautta.

Vaikka kesällä kantapää voikin kulua ja virheistä opitaan, talvinen luonto on pahimmillaan hyvin ankara. Kukaan ei halua lähteä koittamaan onneaan tunturiin ilman asianmukaista tietämystä ja varustusta.

Talviretkeilijän oppaan luettuaan retkeilijän mieli on kuitenkin yhtä kevyt kuin helmenhohtoisella hangella liitävä suksen liuku. Rinkkaan on pakattu kunnolliset varusteet, muonaa on tarpeeksi ja retkeilytaidot hiottu jäiseksi timantiksi.

Tutustu kirjaan
Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas sopii niin omaan eräkirjahyllyyn kuin lahjaksi.

Teoksessa on kolme päälukua

Alun lainauksesta huolimatta Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä myös vaativiin talvivaelluksiin.

Kirja on siis omiaan monen tasoisille retkeilijöille.

“Lumi mahdollistaa liu’un, pakkasen ansiosta kesällä ylipääsemättömät suot muuttuvat hienoiksi retkipaikoiksi, järvien saariinkin pääsee hiihtämään. Eläinten lumijäljet ovat kiinnostavia, lumen koristamat tunturikoivun oksat, tai toisaalta tykkylumen paksulti peittämät vaaranrinteen kuuset, ovat upeita taideteoksia. Revontulet, tähtitaivas, hankikanto, valkeat tunturit, voi, talvi on täynnä riemuja!” — Jouni Laaksonen

Pehmeäkantisessa, 240-sivuisessa kirjassa on kolme päälukua:

  • Päivä- ja viikonloppuretkeily talvella
  • Talviretkeily lasten kanssa
  • Talvivaellus

Syvimmälle sukelletaan talvivaelluksessa, mikä onkin aiheena edellä mainituista kolmesta laajin.

Mitään ei unohdeta: teoksessa käydään läpi talvivaellukselle sopivat ajankohdat omine huomioineen, erilaiset kulkuvälineet ja varusteet, retkiruoka ja tulenteko, suunnistus ja hiihtäminen, yöpyminen sekä talviluonnon aiheuttamat yleisimmät haasteet.

Tunnelmointia ei myöskään ole unohdettu, se selviää osiosta Talven taidetta.

talviretkeilijan opas

Talvea on Suomessa noin puolet vuodesta, ja se on mahtavaa retkeilyaikaa!

Ei hyttysten ininää, ei mäkäräisiä eikä polttiaisia. Ei paahtavaa hellettä eikä pelkoa punkeista, vaan raikas henkäys ja askelluksen kepeä liuku, eläinten lumijäljet, tykkylumiset kynttiläkuuset sekä tähtikirkkaalla taivaalla loimottavat taivaanpalot.

Luonnon hiljaisuus, kun Linnunrata kaartaa halki taivaankannen. Tuolloin ainoat äänet ovat pakkasen pauke, nuotion ratina ja iloinen nauru, kun talviretkestä on voinut ottaa kaiken ilon irti.

Juuri sitä talvinen luonto parhaimmillaan on.

Alla olevat kuvat: Jouni Laaksonen

Haasteet on tehty voitettaviksi

Romantisoitujen mielikuvien lisäksi talvikuukausiin mahtuu myös kireitä pakkasia ja enemmän tai vähemmän upottavia hankia.

Sohjoa.

Väsymystä.

Nälkää.

Jäisiä ruokia ja korpuiksi jäätyneitä varusteita.

Haasteet on kuitenkin tehty voitettaviksi, kuten Laaksonen kirjassaan lempeästi opastaa. Siispä huoli pois, tämä kirja on avain talviretkeilyn aloittamiseen ja omien taitojen petraamiseen!

Oppaassa puhutaan varusteiden lisäksi myös liikkumisvälineistä: erilaisista suksista, liukulumikengistä ja lumikengistä. Päiväretkiä tehdään myös talvikengillä. Lisäksi retkiluistelu ja läskipyöräily on huomioitu kirjan sivuilla.

Muistoja Muonion Särkitunturin lumikenkäreitiltä.

 

Kiitosta kirjailijalle

Olen talviretkeilyssä noviisi. Vietän kyllä paljon aikaa talvisessa tunturissa, mutta nämä reissut liittyvät lähinnä talvikalastukseen. Talvinen kalamaja suojaa viimalta, kaasukamiinakin löytyy.

Rinkan sijaan varusteet siirtyvät leiriin kelkan kyydissä, eikä minun tarvitse miettiä, miten paljon joudun hikoilemaan, sillä juuri se pelottaa talviretkeilyssä eniten.

Hiki kun on talviretkeilijän pahimpia vihollisia.

Avaan kirjan sivun 111, josta osio Talviretkeilyn varusteet alkaa. Luen lauseita, nyökkäilen, ja kah! Kiitos, Jouni. Olet käynyt perinpohjaisesti läpi sen, mikä ahdistaa itseäni eniten: miten pukeutua oikein, jos on vilukissa tai kuumakalle (kuten minä).

Mitä on ehdottomasti otettava huomioon, ja mitä varusteita tulee pakata mukaan. Grammanviilaus kun ei ole talviretkeilyn perusidea.

Makuupussin sisälämpöä nostin kuumalla vedellä täytetyllä Nalgene-pullolla.

Hyviä vastauksia naisten erityiskysymyksiin

Koska ihmiskehot ovat erilaisia, myös naisten erityiskysymykset on huomioitu oppaan sivuilla. Osa meistä on lyhyitä ja rintavia, osa pitkiä ja honteloita, osa näiden yhdistelmiä.

Laaksonen on, tapojensa mukaan, tehnyt taustatyön perusteellisesti ja vastaa yleisimpiin kysymyksiin, jotka naisihminen voi talviretkeilystä esittää:

  • miten pukeutua oikein
  • millainen rinkka kannattaa valita
  • monetko urheiluliivit tarvitaan
  • entä pikkarit
  • ja millainen makuupussi on kenties paras

Ilahduin tästä osiosta todella paljon, ja siksi haluan esittää siitä erityiskiitokset.

Yhtä paljon ilahduin karsitusta (jotta rinkka ei paina liikaa) mutta silti tarpeeksi kattavasta varustelistasta, joka ei jätä mitään arvailujen varaan.

Kuvamuistoja Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta. Tuona iltana sain Punaisen hiekan rannan autiotuvan kokonaan itselleni.

Vuoden paras joululahjaidea?

Suosittelen teosta lämpimästi niin omaan eräkirjahyllyyn kuin lahjaksi talviretkeilyä harrastavalle tai siitä haaveilevalle ystävälle.

Ja jos haluat antaa tänä vuonna sen kaikista ikimuistoisimman joululahjan, anna tämä kirja ja itse tehty lahjakortti yhteiselle talviretkelle!

Halutessasi voit käyttää alla olevaa lahjakorttia. Klikkaa kuvaa, ja lahjakortti aukeaa uuteen välilehteen, josta voit tallentaa kortin itsellesi ja antaa sen ystävällesi.

talviretken lahjakortti

Kirjoittaja: Jouni Laaksonen on palkittu kuhmolainen tietokirjailija ja eräopas. Hän on harrastanut luonnossa liikkumista kesät talvet koko ikänsä ja ammatikseen kirjoittanut retkeilystä yli 20 vuotta.
Teos: Talviretkeilijän opas (SKS Kirjat)
Sivumäärä: 240
Kenelle: Kuvitettu teos sopii kaikille, jotka haluavat retkeillä talviaikaan.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center