★ Kaupallinen yhteistyö: Salpausselkä Geopark näkyväksi -hanke

 

Pulkkilanharjun ikiaikaisissa, veden muovaamissa maisemissa

Onko Pulkkilanharju sinulle jo tuttu kohde? Entä oletko koskaan ajatellut, miten erilaisia muotoja ja maisemia vesi on miljoonien vuosien saatossa Suomelle synnyttänyt? Tai miten mannerjäätikön sulamisvesivirrat ovat muovanneet ja hioneet kallioita sekä lajitelleet ja kerrostaneet soraa ja hiekkaa muodostaen komeita ja kansainvälisesti arvokkaita harjuja?

Jääkauden jälkeensä jättämät Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta geologista luonnonperintöä. Salpausselkä Geoparkin alueella ne muodostavat ainutlaatuisen, muinaisten jäätikköjokien virtausta kuvastavan kokonaisuuden yhdessä pitkien, viuhkamaisesti pohjoiseen suuntautuvien harjulaaksojen kanssa. Näistä tunnetuin lienee myös Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi äänestetty Pulkkilanharju.

Vaikka ensimmäinen ja toinen Salpausselkä ulottuvat halki koko eteläisen Suomen, niitä pääsee ihailemaan näyttävimmillään ja korkeimmillaan juuri Lahden seudulla.

Huolimatta siitä, että alue yhdistetään yleensä talviurheiluun, vedenalainen maailma paljastaa asioita, joita et ehkä koskaan ennen ole tullut ajatelleeksi. Nimittäin, Salpausselän harjumaisemat kätkevät pinnan alle runsaat sora- ja hiekkakerrosten suodattamat pohjavesivarat, jotka paikoitellen purkautuvat kirkasvetisiksi lähteiksi ja puroiksi.

 

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark
Päijännettä halkova Pulkkilanharju on Suomen lumoavimpia luontokohteita.

 

Veden matka Helsingin hanoihin

Entä tiesitkö, että Salpausselän huippulaatuiselta vedeltä ottaa 10 päivää kulkeutua Päijänteestä Helsingin hanoihin maailman toisiksi pisintä tunnelia pitkin, joka alkaa läheltä Pulkkilanharjua Asikkalanselän pohjasta. Vuodesta 1982 toiminnassa olleella, Päijänne-tunnelin nimeä kantavalla tunnelilla on pituutta 120 kilometriä, ja sen kuljettama juomavesi turvaa yli miljoonan asukkaan riittävän ja puhtaan raakaveden saannin.

Salpausselät myös nimensä mukaisesti salpaavat Suomen vesistöt, ja ensimmäiseltä Salpausselältä Päijät-Hämeestä alkaa Järvi-Suomi. Salpausselältä pohjoiseen sijaitsevat lukuisat vesistöt pienistä suppalammista Suomen toiseksi suurimpaan järveen eli Päijänteeseen ovat olennainen osa alueen maisemaa ja tarjoavat upeita virkistyskäyttömahdollisuuksia niin alueen asukkaille kuin kotimaan matkailijoillekin.

 

Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuisto
Pulkkilanharju aamutuimaan.
HANKE

Mikä on Geopark?

Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää tieteellisesti kansainvälisesti merkittäväksi arvioituja geologisia kohteita. Geopark tuo esille kulttuurin ja elollisen luonnon yhteydet alueen geologiaan, ja alueella voi olla myös arkeologisesti, ekologisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti tärkeitä kohteita.

Geopark pyrkii edistämään kestävää, geologiaa esille tuovaa luontomatkailua ja siihen liittyvää elinkeinotoimintaa. Tärkeää on myös alueen luonnon ja kulttuuriperinnön vaaliminen, paikallisidentiteetin vahvistaminen, kasvatus ja opetus.

Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuisto
Kahdeksan kilometriä pitkä Pulkkilanharju on äänestetty Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi vuonna 2014.

 

Pulkkilanharjun luontopolku 4,4 km

Lähtö- ja päätepisteet: Karisalmen pysäköintialue, Pulkkilantie 955, Asikkala N61 17.687, E25 32.082

Alueen tunnetuinta nähtävyyttä, Päijänteen kansallispuiston järvimaisemaa halkovaa Pulkkilanharjua ihaillessaan ei voi kuin ihmetellä veden voimaa ja malttia sekä sitä, kuinka useat jääkaudet ovat kuluttaneet ja muotoilleet mieleisekseen 1 600 – 1 900 miljoonaa vuotta vanhoja kallioitamme.

Vedenalaisista harjuselänteistä ja silloilla yhdistetyistä harjusaarista koostuva Pulkkilanharjun nähtävyys on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta sekä merkittävä lintujen kevät- ja syysmuuton tarkkailupaikka.

Pulkkilanharjun luontopolulla seurataan sinisiä merkkejä.

Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuisto

Karisalmen levähdysalueelta alkava ja siten helposti saavutettava Pulkkilanharjun luontopolku hurmasi auringonnousun aikaan, kun luonto ja linnut heräilivät elokuun ensimmäiseen aamuun. Olin saapunut ikuistamaan kaunista auringonnousua, ja kellon viisarit näyttivät näiden kuvien aikaan 05:30.

Vielä lempeä auringonvalo pilkisteli kauniisti Pulkkilanharjun tuuhean mäntymetsän lomasta, kun lähdin nousemaan ylös harjua kohti upeita järvimaisemia ja jääkauden muovaamaa harjumaastoa. Kuivaa kangaspolkua on helppo kulkea ihan vaikka lenkkeilykengissä, sillä Pulkkilanharjun reitillä sijaitsevan kosteikon yli on rakennettu tukevat pitkospuut.

 

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark
Pulkkilanharju on todella kuvauksellinen aamuvalossa.

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark
Pulkkilanharju täynnä luonnon taikaa.

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark
Pulkkilanharjun maisemissa männyt ovat tuttu näky.

 

Kasvustoltaan kaunista ja luonnontilaista metsää kiemurtelevan Pulkkilanharjun luontopolun varrelta löytyy kilpikaarnaisia mäntyjä sekä muutamia info-tauluja, jotka kertovat alueen florasta: täällä kasvaa kevätlinnunhernettä, sianpuolukkaa, läpi talven lehtensä vihreinä säilyttävää sinivuokkoa sekä tuttuja suokasveja, kuten luhtavillaa ja hillaa.

 

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark
Pulkkilanharjun luontopolun varrelta löytyy useita opastauluja.

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark
Pulkkilanharjun luontopolku poikkeaa myös Päijänteen rantaan.

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark

 

Rauhallisesti liplattavan veden ääreen poikkeava Pulkkilanharjun luontopolku johdattaa pian rehevälle kangaskentälle ja vehreälle suppalammelle. Vähitellen suoksi muuttunut suppalampi syntyy, kun suokasvillisuus levittäytyy lammen reunoilta kohti sen keskustaa.

Näillä Pulkkilanharjun alueilla sijaitsevat harjusupat taas ovat syntyneet, kun mannerjäätiköstä irronnut jäälohkare aikanaan hautautui soraan ja hiekkaan sulaen vähitellen, jolloin paikalle jäi lohkareen kokoinen kuoppa eli suppa.

 

Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuisto
Vaikka saattaisit joskus haluta ottaa vähän paremman kuvan, muistathan aina pysyä polulla, sillä kansallipuistot suojelevat haurasta ja arvokasta luontoa.

Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuisto

 

Aktiivilomalle yksin, kaksin tai perheen kanssa

Pulkkilanharju sopii retkikohteena koko perheelle, ja polulle kannattaa varata aikaa parisen tuntia. Voit myös halutessasi osallistua opastetuille luonto- ja kalastusretkille tai villiyrttikurssille, sekä SUP-lautailla, meloa ja veneillä, tai tutkia aluetta vuokrapyörän selästä.

Katso kaikki aktiviteetit VisitLahti.fi-sivustolta »
Reittitietoa VisitPaijanne.fi-sivustolla »
Lataa tulostettava reittiesite karttoineen »

INFO

Päijänteen kansallispuisto

Pulkkilanharju sijaitsee Päijänteen suurjärven arvokasta saaristoluontoa suojelevan Päijänteen kansallispuiston alueella, johon kuuluu noin 70 suurempaa ja pienempää saarta ja luotoa sekä alueita mannerrannalta. Kansallispuiston kalliosaaret ovat vuosimiljardeja sitten syntyneitä vanhuksia kun taas puistoa hallitseva, maamme komeimpiin harjusaariin kuuluva Kelvenne ja puiston kaakkoiskulmalla sijaitseva Pulkkilanharju ovat viimeisimmän jääkauden synnyttämiä.

Tiedot:

Perustettu: 1993
Pinta-ala: 14km²

Sijainti:

Asikkala, Padasjoki, Sysmä.
Pulkkilantie 95, 17200 Vääksy.

Vääksyn kanava

 

Koe lisäksi lähiseudun helmet ja käy Vääksyn kanavan kautta Aurinkovuorelle

Vanha Vääksy: 17200 Vääksy

Historiallisena vesiliikenteen solmukohtana tunnettu Vääksyn kanava lukeutuu Suomen ainutlaatuisiin kulttuurimaisemiin. Vuonna 1871 valmistuneella, Asikkalan tunnetuimmalla nähtävyydellä sekä yhdellä Euroopan vilkkaimmista vapaa-ajan sisävesikanavista on pituutta noin 1,3 kilometriä ja sen vedenpintojen korkeusero on noin kolme metriä.

Vanhaa Vääksyä halkovan kanavan idyllinen ympäristö kahviloineen, ravintoloineen, putiikkeineen ja käsityöläispajoineen tarjoaa mieleenpainuvia elämyksiä koko perheelle. Valitse lempimakusi Kanavan Helmen käsintehdyistä jäätelöistä ja kierrä kesäisin alueella järjestettävällä ulkoilma-kirpputorilla. Lounaaksi suosittelen Kanavan Kunkun silakkapihvejä, joita voin käsi sydämellä kehua (kuten tein kokillekin). Vieraile samalla reissulla myös Päijänne-talossa sekä sieltä löytyvässä Suomen vapaa-ajankalastusmuseossa.

 

Vääksyn kanava

Maisema-alueet

Valtakunnallisesti arvokkaista maalaisemista lisää juttusarjan seuraavassa osassa.

Aurinkovuori | Salpausselkä Geopark

 

239 askelta Aurinkovuoren huipulle

Aurinkovuori: Pysäköinti liikuntahallin parkkipaikalla Asikkalantie 14, 17200 Vääksy.

Idyllisen Vanhan Vääksyn tuntumassa, Evon kohteisiin lukeutuvan Aurinko-Ilves –vaellusreitin varrella sijaitsevan Aurinkovuoren huipulta aukeaa kaunis maisema Suomen syvimmälle järvelle, Päijänteelle. Päijänteen ja Vesijärven välissä sijaitseva Aurinkovuori on toiseen Salpausselkään kuuluva selänne, joka kohoaa korkeimmillaan 70-80 metriä Päijänteen ja Vesijärven pintojen tason yläpuolelle.

Kuten Salpausselät kokonaisuudessaan, myös Aurinkovuori koostuu pääosin mannerjäätikön sulamisvesivirtojen lajittelemasta hiekasta ja sorasta. Aurinkovuoren alueella kallioperän päälle on kerrostunut poikkeuksellisen paksulti maa-ainesta, parhaimmillaan lähes 130 metriä. Hiekka ja sora läpäisevät hyvin vettä, joten pohjavettä muodostuu alueella runsaasti lumensulamis- ja sadevesien imeytyessä maahan.

Tärkeäällä pohjavesialueella kohoava Aurinkovuori lukeutuu valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan, joka on laadittu harjuluonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Kohde kuuluu myös luonnon monimuotoisuutta turvaavaan Natura 2000 –verkostoon.

 

Aurinkovuori | Salpausselkä Geopark
Aurinkovuorella kasvaa harvinainen alppivuokko.

Aurinkovuori | Salpausselkä Geopark

Aurinkovuori | Salpausselkä Geopark

 

Varaa mukaan juotavaa ja evästä, sillä Aurinkovuoren laella sijaitsee tulipaikallinen kotalaavu, jossa voi pitää taukoa noustuaan Aurinkovuoren 239 kuntoporrasta – ellet sitten kulkenut näköalatasanteelle yläkautta (jolloin sinun tulee nousta urheilukentän mäki ylös). Voit siis valita, haluatko kiivetä vai laskeutua Aurinkovuoren jyrkät kuntoportaat.

Kummin aiot tehdä?

 

Aurinkovuori | Salpausselkä Geopark

 

Tutustu Aurinkovuoren kohteeseen ja alueen muihin reitteihin VisitLahti.fi-sivustolla. »

 

Aurinkovuori | Salpausselkä Geopark

Aurinkovuori | Salpausselkä Geopark

 

Salpausselkä Geoparkin kohteet kartalla

Löydät kaikki Salpausselkä Geoparkin luontokohteet ja nähtävyydet alla olevasta Google Maps -kartasta.

Vihreät merkit: Luontokohteet
Turkoosit merkit: Rakennetut kohteet
Keltaiset merkit: Maisema-alueet

 

Tiesitkö?

Salpausselkä Geopark kertoo Suomen tunnetuimman, ainutlaatuisen geologisen kokonaisuuden tarinan

Tutustu hankkeeseen

Salpausselkä Geopark näkyväksi – Elinvoimaa Päijät-Hämeeseen -hanke

LAB-ammattikorkeakoulun ja Geologian tutkimuskeskuksen Salpausselkä Geopark näkyväksi – Elinvoimaa Päijät-Hämeeseen -hanke pyrkii edistämään kestävää ja geologiaa esille tuovaa luontomatkailua sekä siihen liittyvää elinkeinotoimintaa ja siten vahvistamaan alueen mahdollisuuksia saada UNESCO Global Geopark -tunnustus. Tämä julkaisu on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä hankkeen kanssa, tarkoituksena levittää tietoa ja innostaa ihmisiä retkeilemään Salpausselkä Geoparkin kohteissa.

Tutustu Salpausselkä Geopark -kohteisiin Lahti Regionin Salpausselkä Geopark -sivustolla. »

Majoitus

Varaa majoitus ystäväni majoituspalvelusta, Tervalepikön Torpilta

Varaa mökki

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center