Tammisaaren kaunein merenrantapuisto kutsuu päiväretkelle

Uudenmaan Raaseporissa, Dagmarin puistossa sijaitsee kauniisti soliseva keisarinna Dagmarin lähde, jonka raikkaalla vedellä voi täyttää oman juomapullon.

Dagmarin lähde on saanut nimensä keisarinna Maria Fjodorovnan mukaan.

Pieni mutta kuvauksellinen Dagmarin lähde purkautuu Salpausselän harjusta, joka syntyi jäätikön sulaessa noin 12 000 vuotta sitten viimeisen jääkauden aikana. Puiston rehevän ja vehreän purolaakson kasvillisuus on sammalvoittoista, ja suuria saniaspensaita kasvaa siellä täällä.

Ilma on raikas, kohde yksi maamme kauneimmista.

 

Dagmarin lähde
Keisarinna Dagmarin lähde solisee aivan merenrannan tuntumassa.

 

Dagmarin luontopolku ja reitin alkupiste

Hankoon johtavalta valtatieltä (nro 25), noin 2,5 kilometriä Tammisaaren siltojen jälkeen, erkanee Leksvallintie, jonne sinunkin tulee kääntyä.

Kun olet ohittanut kauniin Leksvallin eli Kisan kylämiljöön, saavut metsäosuuden jälkeen pysäköintipaikalle, josta löytyvät opasteet kohti Källvikeniä.

Dagmarin puiston pysäköintipaikalta alkaa noin kolmensadan metrin mittainen luontopolku.

Loivasti alamäkeen viettävä polku johdattaa kulkijan kauniiseen purolaaksoon, joka on kuin rehevä kanjoni keskellä tummaa neulasmetsää. Pian näköpiiriin ilmestyvät valkoiseksi maalattu puusilta ja vanha kivirakennelma, josta meren suuntaan laskeva keisarinna Dagmarin lähde saa alkunsa.

Polku sopii kuljettavaksi myös lastenrattaiden kanssa, minkä puolesta reitti voisi soveltua myös avustajan kanssa liikkuville liikuntarajoitteisille, esimerkiksi sähköpyörätuolilla kulkeville.

 

Dagmarin lähde
Dagmarin lähde sijaitsee aivan meren rannassa, komean kalliopahtan vieressä.

 

Dagmarin puisto on noin 40 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue, jonka Fiskars Oyj Abp luovutti sadan vuoden ajaksi Metsähallituksen hoitoon osana Suomen 100-vuotisjuhlaa.

 

Dagmarin puisto

Dagmarin puisto
Sade tekee oikeutta tunnelmallisille luontokuville.

 

Skuvikenin lähdelahden (Källviken) luonto hurmaa

Parkkipaikalta noin kilometrin matkan päässä sijaitsee kaunis Skutvikenin poukama. Hienolla hiekalla, aivan rannan tuntumassa kasvaa kaunis pihlaja, joka syksyn tullen puhkeaa turpeisiin marjaryppäisiin. Vasemmalla kädellä merivesi huuhtelee mahtipontista kalliopahtaa.

Laakson pohjaa pitkin soliseva puro valuu kivistä rakennettuun pieneen altaaseen, josta se jatkaa matkaansa merenlahden tyyneen poukamaan. Lahti on nimeltään Källviken eli Lähdelahti, mikä on omiaan kuvaamaan alueen luontoa.

Aivan vesikertymän vierestä löytyy myös puurakenteinen laituri, jolle voi istahtaa levähtämään ja ihailemaan Fiskarsin alueen merimaisemia.

 

Dagmarin lähde
Dagmarin lähteestä voi täyttää myös oman juomapullon.

 

Dagmarin puistosta tulee hallitsijaparin suosikkipaikka

Tanskan hovissa vuonna 1847 syntynyt Maria Dagmar meni naimisiin Venäjän kruununperillisen Aleksanterin kanssa vuonna 1866. Mariasta tuli Venäjän keisarinna vuonna 1881, kun hänen miehensä kruunattiin keisari Aleksanteri III:ksi.

Historia tietää kertoa, että jo ennen hallitsijapariksi tuloaan Dagmar ja Aleksanteri olivat ihastuneet Suomen saaristoon. Ensimmäinen lomamatka toteutettiin Suomen rannikolle jo vuonna 1875 keisarillisella huvipursi Tsarevnalla. Yhteiset purjehdusretket jatkuivat myös uusien tittelien myötä.

Heinäkuun 1. päivänä vuonna 1884 keisaripari suuntasi ensi kertaa Tammisaareen johtavalle väylälle. Pian Tsarevna ankkuroitiin Källvikenin rannalle.

Källvikenin luonnonkaunis poukama oli jo tuohon aikaan suosittu retkeilykohde, jonne – myöskin kertoman mukaan – hallitsijapari löysi suomalasen luotsin avulla. Rannalle noustuaan he huomasivat lähteen, jonka raikasta vettä he nauttivat hopeisista maljoista.

 

Raasepori Uusimaa Dagmarin puisto

 

Dagmarin lähde -nimi syntyy

Keisarillinen huvipursi palasi kauniiseen Källvikenniin uudestaan heinäkuussa 1887.

Tieto keisarinnan mieltymisestä kyseiseen paikkaan oli tavoittanut myös alueen omistan, silloisessa Tammisaaren maalaiskunnassa sijaitsevan Västerbyn kartanon isännän, vapaaherra Mauritz Hisingerin.

Hisinger päätti tilata puistoalueen suunnitelman tunnetulta arkkitehti Johan Jacob ”Jac” Ahrenbergilta. Hallitsijaparin vierailuista kertovan muistokiven puolestaan toteutti vuonna 1888 arkkitehti Magnus Schjerfbeck.

Kun huvipursi saapui kolmannen kerran (kesällä 1888) Källvikeniin, Hisinger odotti rannalla ja toivotti vieraat henkilökohtaisesti tervetulleiksi. Samalla hän esitteli Dagmarin puiston uudet rakenteet ja muistokiven, johon hallitsijapari voisi kaivertaa tulevien vierailujen päivämäärät.

 

Dagmarin lähde
Kivipaaden pinta kertoo entisaikojen tarinaa Dagmarin lähteestä.

 

Keisarinna Dagmar oli Suomessa hyvin suosittu; kun ihmiset kuulivat, kuinka paljon keisarinna piti puistosta, alue sai pian aivan uudenlaisen ja hyvin erityislaatuisen merkityksen.

Dagmarin lähde on edelleen yksi Tammisaaren suosituimmista nähtävyyksistä, vaikka puro soliseekin tänä päivänä Hankoniemeksi nimensä vaihtaneen Lohjanharjun syvyyksistä.

 

Dagmarin lähde
Dagmarin puiston luontoa voi tutkia myös vesiltä käsin.

 

Dagmarin puisto
SUP-laudat alle ja merelle!

 

Kaunis luonnonhiekkaranta on myös uimareiden ja SUP-lautailijoiden suosiossa. Mekin pääsimme tutustumaan kohteeseen vesiltä käsin, ja vaikka kesä oli vasta aluillaan, merivesi ei takuulla ollut yhtä raikasta kuin Dagmarin lähteestä pulppuava vesi.

 

Dagmarin puisto Raasepori

Dagmarin puisto

Lue myös

Haluatko lukea lisää vastaavista luontokohteista? Kokeile hakemistoa!

ABC

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center