Pullollinen keisarinna Dagmarin lähdevettä

Uudenmaan Raaseporissa, Dagmarin puistossa sijaitsee kauniisti soliseva keisarinna Dagmarin lähde, jonka raikkaalla vedellä voi täyttää juomapullonsa.

Dagmarin lähde, Raasepori, Uusimaa. Loivasti alamäkeen viettävä polku johdattaa kulkijan kauniiseen purolaaksoon, joka on kuin rehevä kanjoni keskellä tummaa mänty- ja kuusimetsää. Pian näköpiiriin ilmestyvät valkoiseksi maalattu puusilta ja vanha kivirakennelma, josta meren suuntaan laskeva keisarinna Dagmarin lähde saa alkunsa.

Dagmarin lähde purkautuu Salpausselän harjusta, joka syntyi jäätikön sulaessa noin 12 000 vuotta sitten viimeisen jääkauden aikana. Dagmarin puiston muusta luonnosta poikkeavan, rehevän ja vihreän purolaakson kasvillisuus on rikasta ja sammalvoittoista. Myös suuria saniaspensaista kasvaa siellä täällä.

Dagmarin puisto on noin 40 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue, jonka Fiskars Oyj Abp luovutti sadan vuoden ajaksi Metsähallituksen hoitoon osana Suomen 100-vuotisjuhlaa.

 

Dagmarin puisto
Dagmarin puisto | Luontopolku on helppokulkuista naulaspolkua ja sorastettua tietä.

 

Saapuminen Dagmarin puistoon ja Dagmarin lähteelle

Hankoon johtavalta valtatieltä nro 25, noin kaksi ja puoli kilometriä Tammisaaren siltojen jälkeen erkanee Leksvallintie, jonne sinunkin tulee kääntyä. Kun olet ohittanut kauniin Leksvallin eli Kisan kylämiljöön, tie johdattaa sinut metsäosuuden jälkeen pysäköintipaikalle, josta löytyvät opasteet kohti Källvikeniä.

Dagmarin puiston pysäköintipaikalta alkaa noin kolmensadan metrin mittainen luontopolku. Loivasti alaspäin viettävä, osin neulaspohjainen ja osin sorastettu reitti kuljettaa ohi komean kangasmetsän ja taivaanlakea kurottelevien mäntyjen ja päättyy kauniiseen merenrantaan. Polku sopii kuljettavaksi myös lastenrattaiden kanssa, minkä puolesta reitti voisi soveltua myös avustajan kanssa liikkuville liikuntarajoitteisille, esimerkiksi sähköpyörätuolilla kulkeville.

 

Dagmarin puisto

Dagmarin puisto
Sade tekee oikeutta tunnelmallisille luontokuville.

 

Skuvikenin lähdelahti, Källviken

Parkkipaikalta noin kilometrin matkan päässä sijaitsee kaunis lahden poukama Skutviken. Hienolla hiekalla, aivan rannan tuntumassa kasvaa kaunis pihlaja, joka syksyn tullen puhkeaa turpeisiin marjaryppäisiin. Vasemmalla kädellä merivesi huuhtelee mahtipontista kalliopahtaa.

Dagmarin puiston laakson pohjaa pitkin soliseva puro valuu merenrannassa kivistä rakennettuun pieneen altaaseen, josta se jatkaa matkaansa merenlahden tyyneen poukamaan. Lahti on nimeltään Källviken eli Lähdelahti, mikä on omiaan kuvaamaan alueen luontoa.

Aivan vesikertymän vierestä löytyy myös puurakenteinen laituri, jolle voi istahtaa levähtämään ja ihailemaan Fiskarsin alueen merimaisemia.

Dagmarin lähde sijaitsee aivan meren rannassa, komean kalliopahtan vieressä.

Dagmarin lähde

Mutta mistä keisarinna Dagmarin lähde on saanut nimensä?

Dagmarin lähde on saanut nimensä keisarinna Maria Fjodorovnan, Venäjän keisarin ja Suomen suuriruhtinaan puolison mukaan. Maria oli omaa sukuaan Tanskan prinsessa Dagmar, jona hänet myös tunnettiin Suomessa.

Tanskan hovissa vuonna 1847 syntynyt Dagmar meni naimisiin Venäjän kruununperillisen Aleksanterin kanssa 1866. Venäjän keisarinna hänesta tuli vuonna 1881, kun hänen miehensä kruunattiin keisari Aleksanteri III:ksi.

Keisarinna Dagmar jäi kuitenkin leskeksi miehensä kuoltua 1894. Samalla valtaisuimelle nousi heidän poikansa, keisari Nikolai II. Vaikka vuodet olivat vaikeita, keisarinna Dagmar selvisi hengissä Venäjän vallankumouksesta ja nukkui pois synnyinmaassaan Tanskassa vuonna 1928.

 

Dagmarin lähde
Keisarinna Dagmarin lähde solisee meren rannan tuntumassa.

 

Dagmarin puistosta tulee hallitsijaparin suosikkipaikka

Historia tietää kertoa, että jo ennen hallitsijapariksi tuloaan Dagmar ja Aleksanteri olivat ihastuneet Suomen saaristoon. Ensimmäinen lomamatka toteutettiin Suomen rannikolle jo vuonna 1875 keisarillisella huvipursi Tsarevnalla. Yhteiset purjehdusretket jatkuivat myös uusien tittelien myötä.

Heinäkuun 1. päivänä vuonna 1884 keisaripari suuntasi ensikertaa Tammisaareen johtavalle väylälle ja ankkuroitui Lähdelahteen (Källviken). Lähdelahden luonnonkaunis poukama oli jo tuohon aikaan suosittu retkeilykohde, jonne – myöskin kertoman mukaan – hallitsijapari löysi luotsin avulla. Rannalle noustuaan he huomasivat lähteen, jonka raikasta vettä nautittiin hopeisista maljoista.

 

Dagmarin lähde
Dagmarin lähteestä voi täyttää myös oman juomapullon.

 

Dagmarin lähde -nimi syntyy

Keisarillinen huvipursi palasi kauniiseen Lähdelahteen uudestaan heinäkuussa 1887. Tieto keisarinnan mieltymisestä kyseiseen paikkaan oli tavoittanut myös alueen omistan, silloisessa Tammisaaren maalaiskunnassa sijaitsevan Västerbyn kartanon isännän, vapaaherra Mauritz Hisingerin. Hisinger päätti tilata puistoalueen suunnitelman tunnetulta arkkitehti Johan Jacob “Jac.” Ahrenbergilta. Hallitsijaparin vierailuista kertovan muistokiven toteutti vuonna 1888 arkkitehti Magnus Schjerfbeck.

Kun huvipursi saapui kolmannen kerran (kesällä 1888) Lähdelahteen, Hisinger odotti rannalla ja toivotti vieraat henkilökohtaisesti tervetulleiksi. Samalla hän esitteli Dagmarin puiston uudet rakenteet ja muistokiven, johon hallitsijapari voisi kaivertaa tulevien vierailujen päivämäärät.

 

Dagmarin lähde
Kivipaaden pinta kertoo entisaikojen tarinaa Dagmarin lähteestä.

 

Keisarinna Dagmar oli Suomessa hyvin suosittu. Kun ihmiset kuulivat, kuinka paljon keisarinna piti puistosta, alue sai pian aivan uudenlaisen ja hyvin erityislaatuisen merkityksen.

Dagmarin lähde on edelleen yksi Tammisaaren suosituimmista nähtävyyksistä, vaikka puro solisee tänä päivänä Hankoniemeksi nimensä vaihtaneen Lohjanharjun syvyyksistä.

 

Raasepori Uusimaa Dagmarin puisto

Dagmarin puisto

Dagmarin puiston luontoa voi tutkia myös vesiltä käsin.

Dagmarin puisto
SUP-laudat alle ja merelle!

 

Kaunis luonnonhiekkaranta on myös uimareiden ja SUP-lautailijoiden suosiossa. Mekin pääsimme tutustumaan kohteeseen vesiltä käsin, ja vaikka kesä oli vasta aluillaan, merivesi ei takuulla ollut yhtä raikasta kuin Dagmarin lähteestä pulppuava vesi.

 

Dagmarin puisto Raasepori

Dagmarin puisto

Lue myös

Haluatko lukea lisää vastaavista luontokohteista? Kokeile hakemistoa!

ABC

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center