0

Viikon vaellusruuat

Maistuvat vinkit retkiruokailuun

Vaikka luonto (tai nälkä) on retkeilijän paras mauste, kannattaa retki- ja vaellusruokiin panostaa. Nappaa tästä vinkit herkullisiin eräelämyksiin tuleville retkillesi!

Mikään ei ole niin ankeaa kuin huonot eväät, eikä mikään vaelluksen valmistautumisriiteistä tunnu yhtä hankalalta kuin se ainainen tunturisapuskan suunnittelu: kuinka paljon ruokaa pitää varata mukaan, mikä kestää rinkassa monta päivää, mikä saa litistyä ja on silti ihan ok syödä. Mikä maistuu hyvältä vielä viikonkin jälkeen? Entä snacksit? Suklaa, pähkinät, keksit? Rommimehu?

Entä onko annoksissa tarpeeksi energiaa? Keskiverto vaeltaja kuluttaa päivässä 2000-4000 kcal, kylmällä kelillä enemmänkin. Kannattaa muistaa, että ruokailutottumukset ja ravintotarpeet ovat yksilöllisiä, joten mikä toimii minulla, ei välttämättä sovi sinulle. Jokainen onneksi tuntee parhaiten oman vatsansa, minkä vuoksi voit hyvin soveltaa ja käyttää menukorttejani oman vaellusmuonituksesi suunnittelussa.

Jotta teksti olisi jollain tavoin vertailukelpoinen strategisten mittojesi kanssa, kerrottakoot, että täällä ruudun toisella puolen juttua kirjoittelee sellainen 183 senttinen ja reilu 70 kiloinen mimmi, jolla on vilkas aineenvaihdunta: Sokostin huiputuspäivänä sykevyö laski yli 4000 kulutettua kaloria.

Yhtenä hyvänä vinkkinä todettakoon, että tankkaa aina niin paljon energiaa kuin mahdollista, sillä kuten joku viisas on joskus sanonut, ei vaellukselle lähdetä laihduttamaan. Kroppakin palautuu paremmin, kun pitkin päivää ja päivän päätteeksi syö ja juo hyvin.

Pussimuusia ja kuivattua jauhelihaa on tullut syötyä jo kesän 2004 UKK:n vaelluksella, jolloin reissumiesten sijaan rinkassa kannettiin näkkäripakettia, kokonaista Koskenlaskijaa ja venäläistä meetwurstitankoa, josta vuoltiin siivuja puukolla – niin ohuita tai paksuja kuin kehtasi. Mukaan pakattiin myös lasinen hillopurkki, jota en enää ikinä ottaisi mukaan.

Vuodet ovat siis vierineet, ja paljon on opittu. Mennään siis asiaan!

Kenttäkeittiön täsmävinkit


Voikkoleivät. Toiset tapaavat kantaa mukanaan voita ja leivänpäällisiä, minä kasaan reissarit valmiiksi lähtöaamuna: elmukelmuun käärittynä eväsleivät (joita varaan 2 per päivä) kestävät hyvin koko viikon vaelluksen ajan, eivätkä ne happane, ellet unohda niitä suoraan auringonvaloon.

Tuunatut puurot. Tuunaa annospuuropussit valmiiksi erilaisilla leseillä, siemenillä ja kuivatuilla marjoilla. Valmiiseen puuroon voi lisätä myös esimerkiksi rouhittua herneproteiinia.

Maustetut couscoukset. Puurojen lisäksi mittaan myös couscoukset valmiiksi omiin pusseihinsa: kun joukkoon lisää puolet murennetusta kasvisliemikuutiosta, saa annokseen paljon enemmän makua.

Tiskaaminen luonnossa. Käytä vain biohajovia tiski- ja pesuaineita, jotka eivät kuormita luontoa. Tiskaa (näilläkin pesuaineilla) aina tarpeeksi kaukana rannasta ja hautaa ruoantähteet maakuoppaan.

 

Aamupalaksi jotain helppoa ja nopeaa

★ Kahvia/teetä & tuunattu puuro
★ Kahvia/teetä & härkäpapugranola
★ Kahvia/teetä & valmismysli
★ Kahvia/teetä & voileipä
★ Vinkki: Keitä munia mukaan, ne säilyvät hyvinä ainakin pari päivää

Tuunaa aamupuuro etukäteen; kaurahiutaleiden sekaan voi lisätä auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä, pähkinöitä sekä kuivattuja marjoja kuten aroniaa, omenaa sekä mustikka- tai karpalojauhetta. Syksyn retkillä marjoja voi poimia puuron sekaan suoraan luonnosta.

Etukäteen täytetyistä eväsleivistä (kestävät hyvin viikon verran) syön toisen välipalana ja toisen lounaalla, jonka kylkeen lämmitän keiton tai jonkun muun annoksen lounaslistan vaihtoehdoista. Vinkki: Hanki ~20 euron hintainen ruokatermos, jonne voit laittaa lounaan jo heti aamusta hautumaan. Näin ollen sinun ei tarvitse jokaisella muonitustauolla kaivaa kaasukeitintä esiin ja valmistaa kaikkea alusta asti.

Välipalat


Pidän rinkan lantiovyön taskussa helposti käden ulottuvilla kotona mixattuja snacks-pusseja, joissa on suolattuja pähkinöitä, banaanilastuja ja tummaa suklaata (mieluiten sellaista, jonka seassa myös on merisuolaa). Varaan tällaisia pusseja itselleni yleensä 2-3 per päivä. Myös suklaiset Digestive-keksit toivat mainiosti, joskin ne kannattaa säilyttää esim. minigrip-pussissa, sillä sulavat ja murenevat helposti.

Myös kotona valmistetut myslipatukat, pähkinäiset proteiinipatukat sekä mustikkaiset energiapatukat ovat hyvä lisä ja mukavaa vaihtelua.

Kannattaa myös kurkata Tunturikeittiön FB-sivu sekä Energiapallojen ohje.


 

Lounaaksi

Päivän lämmin ateria tulee yleensä kotona kuivatuista annoksista tai järvestä. Valmiit pussiruuat ovat hyviä ja helppoja: riittää, kun kuivattujen ainesten sekaan kaataa kuumaa vettä, sulkee ruokatermoksen kannen ja odottelee vartin verran. Mikäli kaipaat hyviä vinkkejä ruoan kuivaamiseen, kurkkaa tänne.

Mikäli käytät kaupan valmisruokia ja ajattelet polttavasi pussit nuotiossa, muista pakata mukaan yksi ylimääräinen roskapussi. Monet valmisruokapusseista nimittäin sisältävät foliota, joka ei pala ja joka pitää kerätä mukaansa. Foliota ei siis saa jättää nuotioon, sillä folio ei maadu.

Vastuullinen retkeilijä ei jätä luontoon jälkiä tai heitä nuotioon sinne soveltumattomia materiaaleja. Voit polttaa paperiset roskat, mutta kerää loput umukaan ja kierrätä asianmukaisesti, kun vaellus on tullut päätökseensä. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

★ Kotona kuivatut sosekeitot & soijarouhe
★ Couscousta kasvisliemikuutiolla & kalaa
★ Sieni/tomaatti/katkarapu/kanakeitto makaronilla tai nuudeleilla
★ Valmispasta/pussimuusi, jonka sekaan voi lisätä kuivattua kanaa/jauhelihaa/soijarouhetta sekä kuivattua paprikaa/sipulia/tomaattia
★ Nuudelikeitto, jonka sekaan voi lisätä kuivattua kanaa/jauhelihaa/soijarouhetta
★ Kalaa, jos nappaa
★ Lisäksi voikkoleipää, jos siltä tuntuu

Kalastus


Joskus käy niin hyvin, että pussiruuat jäävät syömättä.

Niin kävi esimerkiksi Varanginvuonon vaelluksella, kun neljän teleskooppivirvelin siimat naukuivat. Lounaaksi tarkoitetut eväsleivätkin jäivät odottamaan iltaa, kun terhakat taimenet ja raudut nappasivat pinkkiin vieheeseen. Herkullisen nuotio-tikkukalan valmistaa nopeasti, mausteeksi riittää suola.

Lisää kalanvalmistusvinkkejä tulossa kevään 2019 aikana.


Vedenjuonti


Muista juoda vettä niin paljon, että tunnin-kahden välein pissattaa.

Nestehukka on vaeltajan ikävimpiä seuralaisia. Sen huomaa hiljalleen alkavasta ja koko ajan pahenevasta päänsärystä, joka yleensä kestää seuraavaan päivään. Muista siis juoda paljon, vaikka kuinka harmittaisi nousta yöllä makuupussista pihalle. Se kyllä maksaa veronsa takaisin hyvällä ja energisellä fiiliksellä.