Viikon vaellusruuat

Vinkit retkiruokailuun

ja herkullisiin eräelämyksiin

Vaikka nälkä on paras mauste,  retkien ja vaellusten ruokapuoleen kannattaa panostaa. Nappaa tästä vinkit herkullisiin eräelämyksiin tuleville retkillesi!

Mikään ei ole niin ankeaa kuin huonot eväät, eikä mikään vaelluksen valmistautumisriiteistä tunnu yhtä hankalalta kuin se ainainen tunturisapuskan suunnittelu: millainen määrä riittää, mikä kestää rinkassa monta päivää, mikä saa litistyä ja on silti ihan ok syödä. Mikä maistuu hyvältä vielä viikonkin jälkeen?

Entä onko annoksissa tarpeeksi energiaa, mitenkäs se suklaa? Pähkinät? Keksit? Rommimehu? Kannattaa muistaa, että ruokailutottumukset ja ravintotarpeet ovat yksilöllisiä, joten mikä toimii minulla, ei välttämättä sovi sinulle. Jokainen onneksi tuntee parhaiten oman vatsansa, minkä vuoksi voit hyvin soveltaa ja käyttää menukorttejani oman vaellusmuonituksesi suunnittelussa.

Jotta teksti olisi jollain tavoin vertailukelpoinen strategisten mittojesi kanssa, kerrottakoot, että täällä ruudun toisella puolen juttua kirjoittelee sellainen 183 senttinen ja reilu 70 kiloinen mimmi, jolla on vilkas aineenvaihdunta: Sokostin huiputuspäivänä sykevyö laski yli 4000 kulutettua kaloria.

Hyvänä vinkkinä voidaan todeta, että tankkaa aina kerralla niin paljon energiaa kuin mahdollista, sillä kuten joku joskus on sanonut, ei vaellukselle lähdetä laihduttamaan. Kroppakin palautuu paremmin, kun pitkin päivää ja päivän päätteeksi syö ja juo hyvin.

Pussimuusia ja kuivattua jauhelihaa on tullut syötyä jo kesän 2004 UKK:n vaelluksella, jolloin reissumiesten sijaan rinkassa kannettiin näkkäripakettia, kokonaista Koskenlaskijaa ja venäläistä meetwurstitankoa, josta vuoltiin siivuja puukolla – niin ohuita tai paksuja kuin kehtasi. Mukaan pakattiin myös lasinen hillopurkki, jota en enää ikinä ottaisi mukaan.

Vuodet ovat siis vierineet, ja paljon on opittu. Mennään siis asiaan!

Kenttäkeittiön täsmävinkit

Voikkoleivät. Toiset tapaavat kantaa mukanaan voita ja leivänpäällisiä, mutta minä kasaan reissarit valmiiksi lähtöaamuna. Elmukelmuun käärittynä eväsleivät (Joita varaan 2 / päivä) kestävät hyvin KOKO vaelluksen Ajan, eivätkä ainesosat happane, Ellet nyt JATA niita Suoraan auringonvaloon.

Tuunatut puurot.  Minigrip-pusseihin annostellut puuropussit ovi tuunata jo valmiiksi erilaisilla leseillä, siemenillä ja kuivatuilla marjoilla.

Maustetut couscoukset. Puurojen lisäksi mittaan myös lounaalla syötävät couscoukset valmiiksi omiin pusseihinsa. Kun joukkoon lisää puolet murennetusta kasvisliemikuutiosta, saa annokseen paljon enemmän makua.

Tiskaaminen luonnossa.  Käytä vain biohajovia tiski- ja pesuaineita, jotka eivät kuormita luontoa. Tiskaa (näilläkin pesuaineilla) aina tarpeeksi kaukana rannasta ja hautaa ruoantähteet maakuoppaan.

Aamupalaksi

Jotain helppoa ja nopeaa

– Kahvia/teetä & pussipuuro mustikkakeitolla
– Kahvia/teetä & valmismysli
– Kahvia/teetä & voileipä

Tuunaa aamupuuro etukäteen; kaurahiutaleiden sekaan voi lisätät auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä, pähkinöitä sekä kuivattuja marjoja kuten aroniaa, omenaa ja karpalojauhetta.

Leiriaamut lähtevät yleensä käyntiin jo kotona pähkinöin ja kuivamarjoin tuunatulla reilulla puuropussilla tai vaihtoehtoisesti annosmyslillä sekä kupillisella pikakahvia.

Etukäteen täytetyistä eväsleivistä (kestävät hyvin viikon verran) syön toisen välipalana ja toisen lounaalla, jonka kylkeen lämmitän keiton tai jonkun muun annoksen lounaslistan vaihtoehdoista.

Välipalat

Käden ulottuvilla kulkevat minigrip-pusseista pienimmät täynnä pähkinöitä, banaanilastuja ja tummaa suklaata. Mieluiten sellaista, jonka seassa on merisuolaa. Varaan tällaisia pusseja itselleni yleensä 2-3 per päivä.

Leiriaamut lähtevät yleensä käyntiin jo kotona pähkinöin ja kuivamarjoin tuunatulla reilulla puuropussilla tai vaihtoehtoisesti annosmyslillä sekä kupillisella pikakahvia.

Etukäteen täytetyistä eväsleivistä (kestävät hyvin viikon verran) syön toisen välipalana ja toisen lounaalla, jonka kylkeen lämmitän keiton tai jonkun muun annoksen lounaslistan vaihtoehdoista.

Lounas

Päivän lämmin ateria tulee annospussista tai järvestä. Valmiit tai kotona kuivatut pussiruuat ovat hyviä ja helppoja: riittää, kun kuivattujen ainesten sekaan kaataa kuumaa vettä, sulkee suun ja odottelee vartin verran.

Rinkasta totta kai löytyy myös roskapussi. Suurimmassa osassa annospusseja on käytetty foliota, joka ei pala nuotiolla. Sen vuoksi palanut jäte tuleekin muistaa kerätä mukaansa nuotiosta. Älä siis koskaan jätä folioroskaa luontoon, jos aiot polttaa roskiasi. Kaikkein mieluiten älä polta (muita kuin paperisia) roskiasi ollenkaan, vaan kierrätä ne asianmukaisesti, kun vaellus on tullut päätökseensä.


Lounaaksi

Couscousta kasvisliemikuutiolla & tonnikalaa pussista

Sieni/tomaatti/katkarapu/kanakeitto makaronilla tai nuudeleilla

Valmispasta/pussimuusi, jonka sekaan voi lisätä kuivattua kanaa/jauhelihaa/soijarouhetta sekä kuivattua paprikaa/sipulia/tomaattia

Nuudelikeitto, jonka sekaan voi lisätä kuivattua kanaa/jauhelihaa/soijarouhetta

Kalaa, jos nappaa

Lisäksi voikkoleipää, jos siltä tuntuu

Kalastus

Joskus käy niin hyvin, että pussiruuat jäävät syömättä.

Niin kävin Varanginvuonon vaelluksella, kun neljän teleskooppivirvelin siimat vaan naukuivat. Lounaaksi tarkoitetut eväsleivätkin jäivät odottamaan iltaa, kun pinkillä vieheellä nappasi pitkin päivää herkullista tikkukalaa. Sen kylkeen ei tarvinnut kuin hyppysellisen suolaa ja vettä viereisestä purosta.

Kalastus on rakkain harrastukseni, minkä vuoksi pakkaan vaellukselle Abun teleskooppivavan sekä pienen viehekotelon, josta tälläkin reissulla toimi ainoastaan XXL:n kalastusosastolta heräteostoksena hankittu pinkki ja painava pikkuviehe.

Muista juoda vettä niin paljon, että tunnin-kahden välein pissattaa. Nestehukka on vaeltajan ikävin seuralainen ja sen huomaa hiljalleen alkavasta ja koko ajan pahenevasta päänsärystä, joka yleensä kestää seuraavaan päivään. Muista siis juoda paljon, vaikka kuinka harmittaisi nousta yöllä makuupussista pihalle. Se kyllä maksaa veronsa takaisin hyvällä ja energisellä fiiliksellä.

Hyviä retkiruokavinkkejä (joita voi kuivata/valmistaa myös itse) löytyy esimerkiksi Retkipaikka.fi-sivuston ruokaosiosta sekä Piritta Kantojärven aivan erinomaisesta Viiden tähden vaellus -retkiruokakirjasta.


Perillä leirissä

Ja iltanuotiolla

– Blå Bandin annospussi ja leipä
– Pussimuusia, pussikastike ja sekaan kuivattua jauhelihaa/kanaa/soijarouhetta
– Muusia ja voissa paistettua kalaa
– Tai mikä tahansa lounasvaihtoehdoista isompana

Herkkuja; pähkinöitä, suklaata, kaakao tai päivän rykimiset ja tulevan telttayön kruunaava pieni näkäräinen (esim. Morgan + Ekströmin marjamehu).

Nuuksio

Keittimet

Retkikeitin tulee valita huolella, sillä se on yksi retkeilijän tärkeimmistä varusteista – nuotion sytyttämiseen kun tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Mallia valitessasi mieti, retkeiletkö enemmän kesällä vai talvella. Kuinka monelle sierainparille laitat ruokaa? Tarvitseko pannua tai kattilaa vai riittääkö pussiruokien sekaan lisättävä kuuma vesi? Lähdetkö viikonloppuretkelle vai pidemmälle vaellukselle? Kuinka paljon keitin saa painaa?


Lue retkikeitinten eroista »