Risukeitin – ekologinen retkikeitin

Risukeitin on retkikeittimistä yksinkertaisin, jos mietitään, mitä se tarvitsee toimiakseen: metallisen kehikon, jonka sisällä risuja poltetaan sekä tietenkin keittoastian.

Risukeitin löytyy yhä useamman retkeilijän rinkasta perinteisen kaasukeittimen sijaan. Ekologiset ja luontoystävälliset risukeittimet tarvitsevat kaasun, spriin ja bensan sijaan vain uusiutuvia luonnonvaroja kuten oksia ja risuja. Risukeitin ei myöskään synnytä pakkausjätettä eli esimerkiksi tyhjiä kaasupulloja.

Risukeittimet ovat myös minimalistisen retkeilijän ja grammanviilaajan valinta, sillä poltettava materiaali kerätään aina paikan päältä, eivätkä kaasupullot kerrytä painoa rinkkaan.

Risukeittimen lisäksi tarvitset vain kattilan.

risukeitin retkikeitin

Muista tämä: risukeitin on avotuli

Risukeitin vaatii jatkuvaa huomiota: pieniä risuja pitää lisätä ahkerasti, sillä ne palavat nopeasti. Tässä keitinmalissa palaa myös ihka elävä tuli, minkä vuoksi sitä ei saa jättää vartioimatta.

Risukeittimet rinnastetaan avotulen tekoon, minkä vuoksi niitä ei saa käyttää metsäpalovaroituksen aikaan. Joissakin osissa Suomea risukeittimen käyttö vaatii myös maanomistajan luvan.

Mikäli käytät risukeitintä luonnonsuojelualueilla, muista, että puiden ja pensaiden sekä muiden kasvien vahingoittaminen on kielletty. Keittiemien kanssa tulee siis aina käyttää vain maahan pudonnutta materiaalia.

Risukeittimet tulisi asettaa hiekalle, kalliolle tai muulle kasvittomalle kohdalle, jossa ei ole vaaraa tulipalon syttymisestä. Käytön jälkeen tuhka tulisi kastella runsaalla vedellä.

Risukeittiminen käyttö ei ole sallittua ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana kipinöintivaaran takia. Kun ruohikko- tai metsäpalovaara ei ole voimassa, on risukeittimen käyttö sallittua kaikkialla siellä missä liikkuminenkin (poikkeuksena luonnonsuojelualueet, joissa tulenteko on kokonaan kielletty).

Tuhka voidaan haudata maahan kun se on varmasti täysin jäähtynyt. Paras tapa jäähdyttämiseen on kastella tuhka runsaalla vedellä. Luonnonsuojelualueilla maaperän vahingoittaminen on kielletty, joten niillä tuhka voidaan sijoittaa esimerkiksi kiven alle.

 

risukeitin

 

Tuunaa oma keitin!

Kuinka aterinkuvaimeisesta syntyy näppärä risukeitin? Katso aisaparini, Retkinikkari Jopen vinkit risukeittimen tekoon alla olevalta videolta.

 

 

Millainen kattila risukeittimelle sopii?

Pannut ja kattilat soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Retkikeitintä ei siis koskaan tulisi valita vain polttoaineen perusteella (kaasu/sprii/bensa), vaan valinnassa tulee aina kiinnittää huomiota myös retkikattilan materiaaliin.

Lue täältä retkikattilavertailu!

lue myös

Lue vinkit vaellusmuonista ja retkieväistä

Lue lisää