Tiedätkö, missä ja milloin tulenteko on kiellettyä ja missä olosuhteissa nuotio ja avotulen teko on sallittua? Näillä vinkeillä ehkäiset metsäpalon sytyttämisen ja toimit oikein sekä annettujen sääntöjen mukaisesti, etkä silti jää paitsi retkeilyn ihanuudesta.

Nuotio eli avotuli on jokaisen retkeilijän turva, keittiö ja kaivattu seuralainen, vaatteiden ja varusteiden kuivattaja sekä tunnelman luoja. Luonnolle nuotion tekeminen metsäpalovaroitusten aikaan on kuitenkin todellinen vaara, joka pahimmassa tapauksessa leviää ja nielee liekkeihinsä kaiken niin, että huomenna aluetta ja omaa suosikki paikkaansa voi enää muistella.

Eikä kukaan halua sellaista tapahtuvan.

Avotuli metsässä ja tulentekokielto

Monet eivät tiedä, milloin tulenteko on kiellettyä eivätkä he myöskään osaa serata sen hetkisiä metsäpalovaroituksia. Helsingin Sanomien kirjoittaman artikkelin mukaan osa retkeilijöistä ei myöskään välitä annetuista säännöistä. Sosiaalisen median kautta on saatu lukea ikävistä kohtaamisista, kun asiallisesti nuotion laittomuudesta ilmoittaneelle henkilölle on haistateltu pitkästi ja päin näköä. Jokainen vastuullinen retkeilijä kuitenkin noudattaa aina sekä retkeilijän etikettiä että valloillaan olevia metsäpalovaroituksia, jotka voi tarkistaa helpost ja ilmaiseksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Jokaisen retkeilijän tulisi myös muistaa, ettei tuli katso, kuinka kokenut sen sytyttäjä on. Avotuli on aina uhka luonnolle.

Avotulen teko metsässä tulee aina tehdä rajoitusten mukaisesti ja mieluiten vain sallituille tulipaikoille.

tulenteko metsäpalovaroitus nuotio

Ota Ilmatieteen laitoksen metsäpalovaroitukset tosissasi

Edes nuotion sammuttaminen ei aina riitä: kipinät voivat lennellä tuulen mukana ja hiillos voi kyteä tuhkan alla pitkäänkin. Metsäpalot voivat syttyä kaikkein varmimmankin eränkävijän huolimattomuudesta tai huolellisuudesta huolimatta, joten rajoitusten aikaan kenenkään ekspertiisi tai kokemus ei aja annettujen rajoitusten ohitse.

Nuotio ei ole jokaisen oikeus

Suomessa avotulenteko ei kuulu jokaisen oikeuksiin, vaikka naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa onkin käytössä eri säännökset. Tulenteko vaatii aina maanomistajan luvan, ja valitettavan usein etenkin kansallispuistoalueilla näkee paljon luvattomille paikoille sytytettyjä nuotioita. Kannattaa pitää mielessään, että Metsähallituksen Luontopalvelut ovat antaneet luvan tehdä tulet huolletuille tulipaikoille vain silloin, kuin metsäpalovaroitukset eivät ole voimassa. Luvalliset tulipaikat on aina merkitty alueen karttoihin, eikä niiden ulkopuolelle saa tehdä omia tulia.

Metsähallituksen mukaan maastossaliikuttaessa on myös aina suositeltavaa käyttää mieluummin retkikeitintä kuin avotulta: “Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa valtion mailla Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa. Tulentekoon voi käyttää kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulipaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä.”

Tulen teko metsäpalovaroituksen aikana

Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana avotulenteko kaikilla alueilla kuitenkin kielletty, ja aiheesta voi lukea lisää esimerkiksi Luontoon.fi-sivustolla. Avotulenteko on kielletty myös silloin, kun olosuhteet kuivuuden, kovan tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon vaara on ilmeinen. Edellä mainitut rajoitukset koskevat kaikkia avoimia tulentekopaikkoja. Metsäpalovaroituksen aikana tulen voi kuitenkin tehdä tupien ja keittokatosten hormillisiin tulisijoihin.

Muistetaan yhdessä kunnioittaa annettuja sääntöjä ja pitää luonnosta huolta.

Mukavia ja turvallisia retkiä kaikille!

tulenteko nuotio metsäpalovaara

Hiillos on kaunis mutta katala: edes vesi ei välttämättä sammuta lämpöä, joka voi kyteä maan alla pitkäänkin.