Tuotetesti: Marttiini

Miten Marttiinin Aapa- ja Tundra-puukot ovat toimineet kovassa käytössä?

Puukko, kansanrunoudessa kuras, on ollut aikojen alusta luonnossaliikkujan ja eränkävijän ensimmäinen apu ja viimeinen turva.

Sillä on vuoltu kiehisiä, pajupillejä ja kanteleita, perattu kalat ja pelastauduttu avannosta sekä vapautettu hevonen kaatuneen kuorman puristuksesta.

Tänäkin päivänä laadukas puukko on yksi eränkävijän tärkemmistä varusteista. Mutta miten puukot eroavat toisistaan? Entä onko olemassa yksi malli, jolla pärjäisi tilanteessa kuin tilanteessa?

Tästä artikkelista pääset lukemaan, mitkä Marttiinin puukot ovat päässeet ja jääneet omaan käyttööni.
 

Laadukas puukko kiehisten vuolemiseen.
Nuotion sytyttäminen kiehisillä.

 

Aapa on laadukas puukko yleiskäyttöön

Marttiinin Aapa-puukko sovittaa yhteen kahden väkevän perinnepuukon tunnusomaiset piirteet: leu’un terän ja Ilves-puukon kahvan.

Aapa-puukon terä on taottua hiiliterästä, kahva maanläheinen yhdistelmä tervan sävyiseksi vahattua visakoivua ja poronsarviluuta.

Tietynlaisella puukolla on kautta historian haluttu vahvistaa omaa identiteettiä – niinpä puukko kertoo aina jotain myös kantajastaan.

Aapa henkii mielenmaisemani, suon, karun kaunista tunnelmaa. Puukon kahvaa sormeillessa palaan ajatuksissani Tammelan Torronsuolle – Suomen syvimmälle suolle, joka on kuin luonnon muisti ja menneisyyden jälkiä säilövä Äiti Maan arkisto.

Arkisto, jonka yllä askeleeni kumisevat vasten vanhaa pitkospuuta, vaikka olisin jo tästä maailmasta mennyt.

Poronsarviluu puolestaan toimii merkkinä Pohjois-Norjan Finnmarkiin muutosta ja uuden elämän rakentamisesta luonnon keskelle – sinne, missä poron papanat pilkuttavat kairassa koukertavia polkuja ja sarvipäitä on enemmän kuin ihmisiä.

 

Puukot retkille ja vaelluksille.

 

Puukon tiedot

 • Terä: taottu hiiliteräs 80CrV2, HRC 59.5
 • Kahva: värivahattu visakoivu, poron sarviluu, suojaöljy
 • Tuppi: nahka
 • Terän pituus: 11 cm
 • Koko pituus: 23 cm
 • Paino: 119 g
 • Valmistettu Suomessa

Materiaalitiedot

Puukossa käytetty ruostumaton teräs on helppohoitoinen materiaali, joka säilyttää terävyytensä pitkään. Kromin osuus terässeoksessa on 13 % ja seoksen kovuus on 5354 Rockwellin yksikköä (HRC). Muista: kun teroitat kromiterästä, suosi timanttiteroitinta.

Visakoivu (kahvan materiaali) tulee Kesk-Suomen visakoivuvyöhykkeeltä. Marttiini puukot tunnetaan myös laadukkaista nahkatupista, jotka valmistetaan joko kasvis- tai kromiparkitusta härännahasta. Nahkavuodat ovat peräisin Euroopasta ja Etelä-Amerikasta.

Toiminnallisuudet ja tähdet: ⭐⭐⭐⭐/5

Aapa on laadukas puukko, joka sopii erinomaisesti yleiskäyttöön: sillä vuolee kiehiset ja kuivalihan, perkaa kalat (sen verran siro kärki että onnistuu) ja tekee muutkin tarvittavat pikkuaskareet. Malli on myös kaunis kuin mikä, joten tämä sopii hyvin myös lahjaksi.
 

Aapa on kotimainen laadukas puukko.

 

Tundra Visa – täysiverinen bushcraft-yleispuukko

Marttiinin mukaan Tundra on täysiverinen bushcraft-yleispuukko vaativalle käyttäjälle. Otin mallin testiin jo toukokuussa 2020, ja näin kahden vuoden käytön jälkeen voin myös itse allekirjoittaa sen erinomaisuuden; Tundra kulkee mukana jokaiselle pidemmällä vaelluksella.

Puukon runko on lujaa ruostumatonta kromiterästä. Täysruotoinen rakenne ja jämerä terä (paksuus 3,5 mm) takaavat kestävyyden.

Täysruoto (full tang) tarkoittaa sitä, että terä yltää kahvan läpi täydellä mitallaan. Täysruoto onkin juuri se, mitä bushcraft-puukoilta vaaditaan, sillä käyttötarkoitukset ovat yleensä paljon rajumpia kuin ”tavan käytössä”.

Toisin sanoen, tätä laadukasta puukkoa voi käyttää kiilana puita halkoessaan (batoning), mikä monesti rasittaa terästä ja saa ne halkeamaan (paitsi tässä mallissa).

Puukkoa on saatavilla niin visakoivuisena (Tundra Visa, kuvissa) kuin kauniin kelon sävyissä (Tundra Kelo). Vahatun pinnan ja kahvan muotoilun ansiosta työkalusta saa myös pitävän otteen.

Mikäli puukon kahvapaloja tarvitsee jossain vaiheessa kiristää, sen voi tehdä itse (ruuvissa on Torx T10 -kanta).

Puukon tiedot

 • Terä: 1.4116, HCR 58, saksalainen ruostumaton kromiteräs
 • Kahva: visakoivu, harmaa vaha, Torx T10 -kiinnitys
 • Tuppi: nahka
 • Terän pituus: 11 cm
 • Koko pituus: 22 cm
 • Paino: 176 g
 • Valmistettu Suomessa

Materiaalitiedot

Puukossa käytetty ruostumaton teräs on helppohoitoinen materiaali, joka säilyttää terävyytensä pitkään. Kromin osuus terässeoksessa on 13 % ja seoksen kovuus on 5354 Rockwellin yksikköä (HRC). Kun teroitat kromiterästä, suosi timanttiteroitinta.

Visakoivu (kahvan materiaali) tulee Keski-Suomen visakoivuvyöhykkeeltä. Marttiini puukot tunnetaan myös laadukkaista nahkatupista, jotka valmistetaan joko kasvis- tai kromiparkitusta härännahasta. Nahkavuodat ovat peräisin Euroopasta ja Etelä-Amerikasta.

Toiminnallisuudet ja tähdet: ⭐⭐⭐⭐/5

Voisin antaa tälle puukolle viisi tähteä, mutta jätetään luku 4.5:een, ettei mene ihan hehkutukseksi. Tämän mallin ainoa miinus on se, ettei sillä ihan helposti perkaa kaloja (puukko on leveä ja iso, ei kömpelö mutta rohmu), mutta totta puhuakseni minulla on aina mukana filetti, joten en edes käyttäisi peruspuukkoa kalojen käsittelyyn. Eli vahva suositus!
 

Laadukas puukko, eli buscraft-puukko Tundra Marttiini.
Buscraft-puukko Tundra Marttiini.

Haluatko lukea lisää tuotetestauksia? Siirry siinä tapauksessa tänne!

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center