Kesäinen Lappi tarjoaa luontoa, patikointia ja kansallispuistoja
Koe Lappi kesällä! Lapin luonto tarjoaa upeita patikointimahdollisuuksia, luontokohteita ja kansallispuistoja.
Kesäinen Lappi on ikimuistoinen kokemus. Vaikka Lappi mielletään etenkin talvikohteeksi, pohjoiseen kannattaa ehdottomasti suunnata myös yöttömän yön aikaan. Lappi kesällä on myös takuuvarma vaihtoehto, jos haluat viettää luonnossa aikaa omassa rauhassa, sillä Lapin kohteet tulevat yleensä suomalaisille tutuiksi talviaikaan ja syksyn ruskaretkillä.
Lapin kesä mahdollistaa myös yöaikaan kuljeskelun, sillä yötön yö mollottaa taivalla monta viikkoa. Lapin luonto onkin juuri tähän aikaan vuodesta erittäin kuvauksellista, sillä valo on pehmeää ja tekee siten oikeutta myös omille matkakuville.
Toivottavasti löydät tästä artikkelista monenlaisia vinkkejä oman Lapin matkan suunnitteluun!
Lappi kesällä – koe ainakin nämä!
Lapin kesä tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia niin lyhyemmän kuin pidemmän matkan patikoijille. Myös kalastusmahdollisuuksia on vaikka kuinka! Eikä sovi unohtaa Lapin upeita museoita ja luontokeskuksia, jotka tarjoavat mieleenkiintoista nähtävää ja koettavaa niin historiasta, luonnosta, taiteesta kuin kulttuuristakin.
1. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on koko perheen upea seikkailukohde, josta löytyy monen pituisia luontopolkuja. Huiputa Taivaskero, kierrä Pyhäjoen luontopolku ja käy rapsuttamassa huskeja. Jos mielit uimaan, ota suunnaksi Punaisenhiekan ranta!
2. Urho Kekkosen kansallispuisto
UKK ei esittelyjä kaipaa! Lue retkitarina viikon vaelluksesta vuonna 2002, jolloin kuvasin pelkällä filmikameralla. Ja jos lähdet vaellukselle, kierrä unenomaisen kauniin Paratiisikurun kautta!
3. Tankavaaran Kultakylä ja Kultamuseo
Tankavaaran Kultakylässä ja Kultamuseossa voit kokea kultaryntäyksen aiheuttaman kultakuumeen! Tankavaara sijaitsee aivan Urho Kekkosen kansallispuiston kainalossa, joten Tankavaarasta on myös hyvä lähteä päiväksi retkeilemään.
4. Kalasta, pyöräile ja patikoi Levillä
Koe Lappi kesällä Levillä! Talviurheilusta tuttu Levi tarjoaa aktiviteetteja niin suppailun, kalastuksen, maastopyöräilyn kuin päiväretkeilyn saralla. Mikäli reissaat lasten kanssa, vierailkaa Tonttulan kylässä. Lue täältä, mitä kaikkea Levillä voi tehdä!
5. Tonttulan Elämyskylä
Tonttulan Elämyskylä on kuin sadusta, ja kohteen viehätys pohjaa tarinoihin, satuihin, kulttuuriin, fantasiaan ja mytologiaan. Alue on kuin Lapin luonnon oma huvipuisto, ja kuten yritys itse kertoo, kohteessa yhdistyy kaksi vahvaa matkailutrendiä: luonto- ja kulttuurimatkailu.
6. Perinnekalastusta Jerisjärvellä
Muonio on mainio matkakohde, ja sieltä löytyy useita kiinnostavia kohteita omalle Lapin kesän reissulle. Miltä kuulostaisi tavata oikea lappilainen shamaani ja vetää hänen kanssaan nuottaa?
Kalasta, pyöräile ja patikoi – tätä kaikkea Levi tarjoaa
Tiedän monia, jotka ovat käyneet Levillä talvella vaan eivät koskaan kesällä. Asia kannattaa korjata, sillä lumilajien lisäksi sulan maan aikaan Lapissa voi patikoida ja pyöräillä, kalastaa ja ja suppailla, sekä nauttia hyvinvointipalveluista ja ravintola-annoksista vaikka koirakaverin kanssa.
Viikko Levillä hujahti hetkessä. Nappasin elämäni ensimmäisen kirjolohen, kävin shamaanin kanssa vetämässä nuottaa ja meloin aamu-unisella Ounasjoella.
Vesiseikkailujen lisäksi ulkoilimme Lapin luontokohteissa yhdessä Levin iloisen markkinointitiimin sekä Katjan Topi-koiran kanssa. Sain mielikseni kuulla, että monet Levin ravintoloista ovat lemmikkiystävällisiä, mitä tietenkin ilahduttaa niin nelijalkaisia kuin heidän omistajiaan. Kotimaanmatka on mukavampi suunnitella, kun lemmikille ei tarvitse etsiä hoitopaikkaa.
★ Lue myös omat vinkkini Levin kesämatkailuun Lapissa tästä artikkelista »
Lohi hymisee Ounasjoella
Suomen suurimpiin jokiin kuuluva, lähes 300 kilometriä pitkä ja vapaana säilytetty Ounasjoki saa alkunsa Enontekiön tuntureilta ja yhtyy valjastettuun Kemijokeen Rovaniemellä. Pituudeltaan 280 km mittainen Ounasjoki on suurin kokonaan Suomen rajojen sisäpuolella sijaitseva rakentamaton joki.
Tonttulan Elämyskylä, Lapin koko perheen vierailukohde
Melomaan voi lähteä Kittilän Könkään kylästä. Siellä sijaitsee myös Lapin koko perheen vierailukohde, Tonttulan Elämyskylä. Paikka on kuin elävästä sadusta, jossa vanhat puurakennukset heräilevät uuteen päivään. Niiden viehätys pohjaa tarinoihin, satuihin, kulttuuriin, fantasiaan ja mytologiaan. Alue on kuin Lapin luonnon oma huvipuisto, ja kuten yritys itse kertoo, kohteessa yhdistyy kaksi vahvaa matkailutrendiä: luonto- ja kulttuurimatkailu.
★ Lue melontaretkestä Lapin Ounasjoella »
Noitarumpu soi ja Lapin Jerisjärven siiat laulavat
Muonio on mainio matkakohde, ja sieltä löytyy useita kiinnostavia kohteita omalle Lapin kesän reissulle. Miltä kuulostaisi tavata oikea lappilainen shamaani ja vetää hänen kanssaan nuottaa?
Kalastus on ollut osa Jerisjärven elämää jo 500 vuoden ajan. Täältä löytyy siikaa, muikkua, ahventa ja yksisilmäisiä haukia, joita ihmiset tulivat ennen vanhaan kalastamaan aina Etelä-Suomesta saakka. Tuosta ajasta ovat muistona läheiset Keimiönniemen kalapirtit, jotka ovat käytössä vielä tänäkin päivänä.
★ Lue aiemmin julkaisemani kalastustarina täältä »
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alkuperäinen osa, vuonna 1938 perustettu Pallas-Ounastunturi, jakaa Suomen vanhimman kansallipuiston tittelin yhdessä Pyhä-Luoston kansallispuiston kanssa. Pallas-Ounastunturin kansallispuistoon yhdistettiin kuitenkin vuonna 2005 Ylläs-Aakenuksen suojelualue, minkä ohella alueen nimi muutettiin Pallas-Yllästunturin kansallispuistoksi. Samalla siitä muodostui Suomen kolmanneksi suurin kansallispuisto Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistojen jälkeen.
Taivaskeron kierros
Onko Taivaskero sinulle jo tuttu päiväretkikohde? Omiin suosikkeihini lukeutuva Pallas-Yllästunturin kansallispuisto tarjoilee upeita maisemia ja historiallisesti kiinnostavia kohteita: Suomen vanhimmasta kansallispuistosta löytyy myös Taivaskeron kierros, jonka huipulla sijaitsee vuonna 1952 pidettyjen olympialaisten muistomerkki.
★ Voit lukea retkitarinan kokonaisuudessaan täältä »
Pyhäjoen luontopolku
Joet, nuo entisten erämaiden ainoat kulkutiet, vaeltavat ikuisesti läpi tummien korpien, syksyn ruskassa loimottavien tunturikoivikkojen, julmien rakkamaiden, karujen kurujen ja vihantien notkojen sekä paksun lumivaipan alla kohti seuraavaa kevättä.
Aika ajoin joet pilkkoontuvat pieniksi puroiksi ja taas välillä kasvavat ilakoimaan komeiksi koskiksi sekä valtoimenaan ryöppyäviksi putouksiksi. Toisinaan ne myös tulvivat, kuten tekee suurten Pallastuntureiden helmoilla kohiseva Pyhäjoki.
Vaikka retkeilin kohteessa ruska-aikaan, luontopolku on omiaan myös kesällä. Voit lukea retkitarinan kokonaisuudessaan täältä.
Lammanpaimenena Välimaan saamelaistilalla
“Lapin Teno virtaa aikaansa, kun lasken vettä lampaille. Sadepilvet maleksivat matalalla pidättäen pisaroita. Maa helmeilee kastetta. Uppoudun ajatuksiini, kunnes märkää rätisee kaukalon reunan yli saappaalle. Säpsähdän, ja janoinen turpa tuuppaa pehmeästi pohjetta. Suljen hanan ja siirryn sivummalle. Alkaa raivoisa lupsutus, kun pienet karheat kielet juovat ahnaasti vettä.
Käännyn ja katselen ympärilleni. Pitäisi kai hieraista silmiään toisen kerran, niin on majapaikkani kuin sadusta! Vanhat ruohokattoiset hirsirakennukset somistavat tilaa, joka vuonna 1858 kohosi näille Lapin vuosisataisille pyyntipaikoille Suomen pohjoisimpaan kolkkaan kalastajasaamelaisen Antti Jouninpoika Warsin toimesta. Nykyisin tämä Lapin kohde on ainutlaatuinen historiallinen nähtävyys ja aito pala jokisaamelaisten menneisyyttä, suoranainen muinaisjäännös, joka kertoo kävijöilleen entisaikojen elämästä – ajasta, jolloin perustarpeisiin ei kuulunut älypuhelin, some tai Tinder.”
★ Lue tarina Välimaan saamelaistilalta Lapista täällä »
UKK:n Paratiisikuru – Lapin erämaaresort vailla vertaa
Laajoista kairoistaan tunnettua, vaeltajan kauneimmatkin haaveet täyttävää Lapin Urho Kekkosen kansallispuistoa kulkiessaan saapuu kerran mahtavan Siliäselän rinteille, joiden leveiltä reunoilta valuu maa komeaksi kuruksi – niin vehreäksi ja vihannaksi, ettei enää tiedä, onko Lapissa vai missä.
Talven tuiskujen jäljiltä maassa makaava Lapin nietos narskuu vaelluskenkien alla pohjoisen kesää vihertävien tunturien kalveessa.
Vaikka Lappi ei tiedä kiireestä mitään, askel ei malta. Retkikunnan jokainen jäsen kiristää vaivihkaa tahtia, vaikka annamme ymmärtää muuta. Onhan sangen suomalaista, ettei iloja päästellä ilmoille noin vain.
★ Lue Lapin UKK:n vaellustarina kokonaisuudessaan täältä »
Kairijoen Eräkeskus kutsuu kalaan ja ulkoilemaan
Lapin Savukosken helmi, Kairijoen eräkeskus tarjoaa mainiota harjuksen kalastusta sekä luonnossa rauhoittumista ja aivan mahtavat löylyt! Nimittäin, Kairijoen Eräkeskuksen sauna on takuulla yksi Lapin parhaista. Yösijan voi vuokrata alueen mökeistä, joita löytyy montaa sorttia. Paikan päällä järjestetään myös joka kesä perhokalastuskurssi, johon kaikki ovat tervetulleita, oli lähtötaso mikä tahansa.
★ Lue Lapin Kairijoen kalajuttu täältä »
Komea Saana, Kölivuoriston kääpä
”Kiivetä nyt tuolle lättäpäälle, “kääpää” tarkoittavasta pohjoissaamelaisesta sanasta nimensä saaneelle Saana-tunturille.
Nousta nyt noihin maisemiin, Ruotsin ja Norjan maalta tänne Käsivarren Lappiin yltäville ylängöille pitämään hengitystään Kölivuoriston komeudelle tai Skandinavian tuntureille, tuonne kummalliselle mutta majesteettiselle ylityöntölaatalle saakka. Saanalle.
Tunturille, joka päivää pyhyytensä 400 miljoonan vuoden taakse, jolloin joskus tulivat myös Yliperää asuttaneet jättiläiset.
Ovat kai naiset kautta aikain rakastuneet renttuihin sillä jättiläisistä jöröin, Saana, meni ja mieltyi neidoista ihanimpaan eli Mallaan, eikä aikaakaan kun vei tämän vihittäväksi vaimokseen viisaan tietäjä Paraksen luo.
Vaan onnesta ollaan tapeltu aina.”
★ Lue retkitarina Saanalta ja valloita Lapin kauneimmat maisemat myös kesäaikaan! »
Näin pääset Lappiin!
Suomen pituus on Hangosta Utsjoelle 1 157 kilometriä. Se tarkoittaa, että myös Lapin välimatkat venyvät melko pitkiksi; Lappiin kestää autolla etelästä (ja sijainnista riippuen) 8–10 tuntia. Jos siis joudut ajamaan koko matkan Lappiin, ei yön yli -lepohetki matkan varrella ole lainkaan huono idea. Minä suosin kuitenkin autopaikallisia yöjunia, joiden kyydissä on mukava matkustaa Lappiin ja aamulla voi herätä virkeänä pohjoisessa. VR:n päätepysäkkejä pohjoisessa ovat Rovaniemi ja Kolari.
Myös lentäminen Lappiin on vaihtoehto, mutta kuten edellä mainitsin, suosin itse ja suosittelen myös muille maata pitkin matkailua. Ja jos omaa autoa ei löydy, niin esimerkiksi Facebookin Kimppakyyti-ryhmästä voi kysellä yhteiskuljetuksia, minkä lisäksi myös bussilla voi matkustaa Lappiin kesällä. Lapin Linjat kannattaa siis laittaa seurantaan vaikka Facebookissa, minkä lisäksi Matkahuolto ja Onnibuss tarjoavat edullisia matkoja etelästä Rovaniemelle.
Lappiin päästyään kannattaa kuitenkin vuokrata auto, mikäli ei jo ole sellaisella liikenteessä. Suurin osa Lapin kohteista sijaitsee aina ajomatkan päässä, eikä omaa Lapin kesää kannata laskea paikallisliikenteen varaan, sitä kun ei juuri ole. Auton voi vuokrata esimerkiksi Rovaniemeltä, kuten minäkin tein ennen oman auton hankkimista.