★ Kaupallinen yhteistyö: Levi Lapland

Aamu-uninen Ounasjoki on melojan paratiisi

Suomen suurimpiin jokiin kuuluva, lähes 300 kilometriä pitkä ja vapaana säilytetty Ounasjoki saa alkunsa Enontekiön tuntureilta ja yhtyy valjastettuun Kemijokeen Rovaniemellä.

Jos padot purettaisiin, voisiko Ounasjoki vielä saavuttaa entisen asemansa yhtenä Suomen parhaista lohijoista? Vesivoimarakentamiselta erityislailla 37 vuotta sitten suojeltuun Ounasjokeen on kunnostettu koskia ja kutupaikkoja vuosituhannen vaihteessa. Ympäristöhallinto on muutama vuosi sitten arvioinut joen ekologisen tilan hyväksi, mutta silti alkuperäinen jalokalojen kuningas on hukassa, vaikka poikasia onkin istutettu vesistöön.

Villiharjuskanta on kuitenkin kasvussa, samoin istutettu taimenkanta, mutta totta on, että Lapin kalastusmatkailun puolesta alueella olisi vielä todella paljon tehtävissä. Miten hienoa olisi, jos Ounasjoki vielä jonain päivänä nousisi Tenon ja Väylän kaltaiseksi lohenkalastajien paratiisiksi, sillä sitä alue luontonsa puolesta jo on.

280 km pituinen Ounasjoki on suurin kokonaan Suomen rajojen sisäpuolella sijaitseva rakentamaton joki.

Ounasjoki

Parkkeeraan reissupakun Tonttulan parkkipaikalle, kello on 06:45. Aamu on kaunis ja tyyni. Minua on vastassa Polar Star Travelin opas Mikko Kuoppala, joka myös toimii Tunturikerho Njalla ry:n puheenjohtajana. Hän on yhtä hymyä.

”Hyvää huomenta! Sinullahan on Norjan kilpinen auto?”
”Niin on, asun Lakselvissa. Lohentuoma.”
”Älä! Tiesitkö, että myös Ounasjoki oli aikoinaan upea lohijoki?”
”Tiesinpä hyvinkin!”

Kukko kiekaisee ja kanat kotkottavat. Kittilän Könkään kylässä sijaitseva Tonttulan Elämyskylä on kuin elävästä sadusta, jossa vanhat puurakennukset heräilevät uuteen päivään. Niiden viehätys pohjaa tarinoihin, satuihin, kulttuuriin, fantasiaan ja mytologiaan. Alue on kuin luonnon oma huvipuisto, ja kuten yritys itse kertoo, kohteessa yhdistyy kaksi vahvaa matkailutrendiä: luonto- ja kulttuurimatkailu. Tällä kertaa ohjelmassa on kuitenkin melontaa, mutta lupaan palata tutustumaan vanhoihin aittoihin ja muihin elämyspalveluihin seuraavalla kertaa.

 

Ounasjoki

 

Vesi virtaa aikaansa. Se on aikaisesta herätyksestä raukea. Pilvipeite rakoilee, ja vanha aurinko tuikahtelee laiskasti. Se ei haittaa, sillä juuri tällainen sää on omaan mieleeni: kirkas päivänpaiste polttaa kuvat puhki.

On ihmisiä, joiden kanssa viihtyy hiljaa, ja on ihmisiä, joiden kanssa puhuu lähes kilvan ja koko ajan innostuen. Mikko on sellainen. Hänestä tulee mieleen juuri sellainen kalakaveri, josta kirjoitin Erältä, eräistä -kirjaani:

”Meillä kalaan menneillä on yhteinen kieli. Se perustuu pituuteen, painoon ja aikaan. Näiden pääteemojen lisäksi käymme läpi, mihin saalis nappasi; oliko ottipeli käsintehty viehe vai itsesidottu perho, vaiko kenties nirha, lippa tai lusikka. Miltä kokemus tuntui siiman päässä, ja miten saalis nousi nöyränä rantatörmälle, vai nousiko sittenkään. Sekin nimittäin muistetaan aina kertoa, jos vonkale pääsi pakoon.

Tuttujen kesken keskustelu sujuu sopivan lailla mutta voi tavatonta, kun sitä kerran joutuu uuteen kalaporukkaan. Silloin alkaa kilvan todistelu. Onneksi osaan punoa perukkeiden lisäksi myös juonia, nimittäin jöröjen kalaukkojen kanssa sujuiksi pääsee helpoiten kuuntelemalla ja myötäelämällä sitä samaa tarinaa vain huomatakseen, että pian pidättää hengitystään itsekin – kalavaleen loppukaneetti on tuloillaan. Kuuntelun lomassa pitää muistaa kehua, kysyä ja aina vähän epäillä, sillä mikään ei hivele kalakaverin itsetuntoa kuin se, että saa vähän röyhistellä, uskotella ja todistella ja näyttää kuvia – tai jos kuvia ei ole, niin mittailla käsien välissä ilmaa, ainakin näin suuri se oli! Ja sitten, kun on kerran osannut elää toisen kalatarinan mukana ja kun on kerran osannut kysyä ne oikeat kysymykset, sitä tulee kuin varkain yhdeksi, eikä paluuta ole.”

 

Ounasjoki
Kahvipaikkamme linnun silmin.
Ounasjoki
Kalojen koti.

Oulankajoki

Oulankajoki
Mikään retki ei ole liian lyhyt hyville nokipannukahveille.

 

Pysähdymme muutaman kilometrin mittaisen melontareitin puolessa välissä kauniille hiekkarannalle, jolta voisi pulahtaa uimaan. Päätämme kuitenkin keittää nokipannukahvit. Käy ilmi, että kalastuksen ja eräilyn lisäksi jaamme yhteisen intohimon hyvän kahvin suhteen.

Saan kuulla vinkkejä siitä, miten kahvi tulee keittää (puruja tulee kaataa niin paljon, että ne jäävät keoksi), minkä lisäksi kahvi pitää aina säikäyttää. Mikko tekee sen tiputtamalla pannun matalalta korkeudelta pehmeälle hiekalle, jolloin porot painuvat pohjaan. Kahvipannun nokkaan asetettu pieni kuusensormi taas estää purujen menemisen kahvin mukana kuksaan. (Muistathan, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.)

Kuuma juoma kruunaa aamun.

Nokipannukahvit
Erämies
Nokipannukahvit
Nokipannukahvit

Oulankajoki

 

Opin myös, että puukkoa voi käyttää apunaan ilmansuuntien tunnistamisessa – myös pilvisellä säällä. Ilmansuunnat voidaan arvioida karkeasti, kun tiedetään, missä ilmansuunnassa aurinko on eri kellonaikoina.

Kun asettaa puukon terän kynttä vasten, se pirtää aina pienen hennon varjon, vaikka aurinko ei paistaisikaan. Kätevä neuvo, joka voi joskus tulla todelliseen tarpeeseen.

 

Oulankajoki

Oulankajoki

 

Kolmen tunnin melontamatkan aikana ehdimme puhua niin paljon, että unohdan puolet. Mieleen painuvat kuitenkin Mikon hauskat kertomukset monenkirjavista asiakkaista, joita on saapunut melomaan ja suppailemaan Ounasjoelle aina Amerikoista asti.

Puhumme niin paljon, että unohdan myös kokonaan heittää perhoa! Niin voi käydä vain todella hyvässä seurassa.

Joten, kiitos aivan ihanasta aamupäivästä, Mikko! Nähdään taas kahvien merkeissä ensi kerran, kun saavun Kittilään.

 

Oulankajoki

Oulankajoki

Oulankajoki

 

Levi on helppo kohde kokeilla kalastusta

Jos olet ikinä miettinyt, että kalastusta olisi mukava kokeilla, se onnistuu helposti Levin kohteissa. Parin-kolmen tunnin mittainen kalareissu sopii varmasti tulevan ruskamatkan tai talvireissun ohjelmaan. Lajia pääsee kokeilemaan paikallisten yrittäjien tarjoamien retkien kautta, ja varusteetkin löytyvät aina talon puolesta.

Kalastus on myös mukavaa ajanvietettä sitä jo harrastaville. Mikä sen parempaa kuin käydä nakkaamassa lippaa tai perhoa sillä välin, kun perheen muut jäsenet lähtevät luontopolulle tai vaikkapa spa-hoidoista nauttimaan.

Kireitä siimoja!

Lue lisää Levin kalastusmahdollisuuksista » 
Tutustu Tonttulan Elämyskylän palveluihin » 
Tutustu Levin majoituspalveluihin »

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center