Sodankylän Sattasvaara, Lapin tuntematon tulivuori

Metsien ja soiden keskeltä kohti kesäpäivän paahtamaa taivaankantta kurottaa erikoisen mallinen kivirykelmä: kohde, joka jää liian monien Lapin kohoamien varjoon: Sattasvaara, joka tunnetaan myös Lapin erikoisena tulivuorena.

Moni tuntee Sodankylän, mutta harva tietää, että alueelta löytyy myös erikoinen tulivuori, Sattasvaara. Kuten eläköitynyt geologi Matti Saverikko on Sompio-lehdelle (6.11.2017) antamassaan haastattelussa todennut: ”Missään muualla maailmassa ei ole tavattu tällaisissa vulkaniiteissa säilynyttä tulivuorta.”

Lisäksi Saverikko arvelee, että myös Sattasvaaran lähellä kohoava Postovaarakin tuntuisi olevan keilatulivuori. Kohde maisemineen on siis näkemisen arvoinen jo geologisen historiansa puolesta.

Jyrkkä nousu pitkin lohkareista rakkarinnettä nostaa hien pintaan. Askeltaan saa varoa yhtenään. Vettä kuluu, sillä keskikesän aurinko paahtaa ohuiden pilvihahtuvien pilkuttamalta taivaalta. Silti reitti on könyämisen arvoinen, sillä huipulla retkeilijä palkitaan yli karun ja kauniin Lapinmaan kantavilla komeilla maisemilla.

Sattasvaara on vielä monille tuntematon Sodankylän helmi.

Sattasvaara
Sodankylä
Huipulla retkeilijä palkitaan yli karun ja kauniin Lapinmaan kantavilla komeilla maisemilla.

 

Sattasvaaran huipulla sijaitsee vanha ja kelottunut, ajanhampaan nakertama palovartijan tupa. Sen viileydessä on mukava pitää taukoa ja lukea aiempien huiputtajien kertomuksia, jotka on taltioitu vieraskirjaan. Paikan päällä vierailee vuosittain paljon nuoria, sillä lähistöllä sijaitsee myös Sattasvaaran leirikeskus.

Mekin jätämme terveisemme vieraskirjan sivuille, joille Jonna taiteilee myös Reidar Särestöniemen hengessä poron silhuetin.

 

Sattasvaara

Sattasvaara
Taivaanrantaa halkova Postovaara on kesän 2021 retkikohdelistalla.

 

Hievahtiko maa? Ehkä kuvittelin kaiken.

Ikiaiset, keltajäkälän pinnoittamat kivenmurikat makaavat liikkumattomina, aivan kuin niiden kuuluukin. Tulivuori on asettunut aloilleen. Mutta jos oikein kuvittelee, voi aistia Maaemon hengityksen ja kivien värähtelyn vaelluskenkien alla.

Lapin taika on läsnä, ja kun sen antaa valloittaa mieleensä, viehättävä kohde nostaa pintaan aivan erityisiä tuntemuksia.

Ehkä sinäkin vierailet täällä ensi kesänä?

 

Kaarestunturi
Kauempana horisontissa erottuu myös lähimmän tunturin, Kaarestunturin lempeä siluetti.

Sattasvaara

Sattasvaara

Palovartijan maja

Sattasvaara

Sattasvaara

 

Ajo-ohjeet ja reitti Sattasvaaralle

Sattasvaaralle on Sodankylän kirkolta noin 30 kilometrin ajomatka. Lähde ajamaan Sodankylästä kohti Sattasta (pohjoiseen päin nelostietä), ja käänny tieltä kohti Rajalaa. Maastossa olevan viitoituksen vastaisesti vaaralle suositellaan noustavan poroaidan läpi johtavaa neulaspolkua. (Muista sulkea poroaidan veräjä.)

Merkitylle reitille kertyy jalkamatkaa noin 1,5 kilometriä. Koska nousu on hyvin jyrkkä, valitse tukevat vaelluskengät ja pakkaa reppuun tarpeeksi juotavaa. Ja koska huipulla viihtyy helposti pidempään maisemia ihaillen, suosittelen ottamaan mukaan myös hyvät eväät.

Lue myös
Ne vähän paremmat retkieväät »
Retkietiketti, retkeilijän tärkein varuste »
Vinkit laadukkaisiin retkeilyvarusteisiin »

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center