Lapin ruska – vuoden toinen kevät

Lapin ruska on koettava kerran elämässä! Lue vinkit, milloin on paras ruska aika Lapissa ja suunnittele onnistunut syksyn kirjoma ruskamatka pohjoiseen.

Lapin ruska on kauneinta aikaa retkeillä pohjoisessa. Säät ovat jo sopivasti viilentyneet, eivätkä sääsket ja polttiaiset enää häiritse. Lämpimässä makuupussissa nukkuu hyvin, jos malttaa – Lapin ruskan kanssa samoihin aikoihin näyttäytyvät myös ensimmäiset revontulet ja taivas tuikkii miljoonista tähdistä.

Sävyjen kultaamaa Lapin ruska aikaa ei suotta kutsuta toiseksi kevääksi, sillä maisema räjähtää lämpimän täyteläisiin sävyihin.

Mutta missä ja milloin ruska Lapissa kannattaa kokea? Entä mitä kaikkea Lapin ruska aikana voi tehdä?

Ota nämä vinkit talteen ja lähde ruskamatkalle Lappiin!

 

Lapin ruska aika
Lapin ruska loistaa Pyhäjoen luontopolulla Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Lapin ruska aika
Lapin kultaa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Vaellusvarusteet-opas

Viimein kotomaassa on julkaistu (uusi) opas, joka nivoo yhteen kaikki tärkeimmät vaellusvarusteet. Tämä teos kuuluu jokaisen vaeltajan eräkirjahyllyyn!

Osta 20% alennuksella

Lapin kultaa – miten ruska syntyy?

Lapin kullalla tarkoitetaan sanan varsinaisen merkityksen lisäksi myös loppusyksyn upeita auringonlaskuja sekä ruskan väriloistoa.

Päivän lyhentyessä ja yöttömän yön painuessa mailleen Lapin ruska hiipii puiden lehdille kirjoen myös varvikot ja maata pitkin painautuneet vaivaiskoivut, jotka nousevat kuin loimut punaisina hohkaavilta jängiltä.

Ruska alkaa, kun lehtien, varpujen ja kasvien lehtivihreä alkaa vähitellen hajota. Hajonnut lehtivihreä imeytyy kasvien varsiin, puiden runkoihin ja jopa niiden juuriin asti seuraavaan kevään ravinteiksi. Vihreä muuttuu oranssinpunaisen ja keltaisen pigmentin sävyiksi, karotenoideiksi ja ksantofylleiksi.

Tiesitkö tätä? Lämmin kesä synnyttää kasvien ja lehtipuiden lehdissä paljon sokeria, minkä ansiosta ruska ajan värit ovat entistä syvempiä. Sama toimii myös toiseen suuntaan: kuivan kesän jälkeen kasvit kellastuvat aikaisemmin ja silloin ruska-aikakin on lyhyempi. Lapin tunturikoivujen ruskavärit puolestaan ovat sitä kirkkaammat, mitä enemmän tunturikoivussa on vaivaiskoivun perimää.

 

Lapin ruska aika
Luonnon kullan kimallusta Lapin ruska-aikana.

 

Milloin Lapin ruska on parhaimmillaan?

Lapin ruska leimahtaa täysiin sävyihinsä yleensä syyskuun toisella viikolla.

Sen sijaan Etelä-Lapissa kaunein ruska kirjoo maiseman hieman myöhemmin, noin syyskuun puolivälistä eteenpäin. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Suomenlahden rannikolla vuoden värikkäintä aikaa juhlitaan yleenä vasta lokakuussa. Riippuen vuodesta ja valloillaan olevasta säästä, ruska voi kestää Lapissa jopa lokakuulle.

Etelä-Suomen ruska aika on siis parhaimmillaan juuri lokakuussa.

Vertailun vuoksi: Kuusamon ruska ajoittuu syyskuun puolivälin jälkeiselle ajalle. Oulun ja Kajaanin korkeudella ruskahuippu koetaan yleensä 25. syyskuuta, Tampereella kuitenkin vasta lokakuun alussa.

Luonnon värileikkiä ja Lapin ruskan tarkkaa ajankohtaa on mahdoton ennustaa tarkasti, mutta yleensä ensimmäiset yöpakkaset ovat hyvä indikaattori sille, milloin ruska on leimahtamaisillaan.

 

Lapin ruska aika
Maaruska aloittaa Lapin ruska-ajan. Näin upealta näytti muutama vuosi sitten Puljun erämaassa.

 

Kauanko ruska Lapissa kestää?

Paras Lapin ruska aika kestää yleensä kymmenen vuorokautta. Ruskamatka kannattaakin suunnitella hyvissä ajoin, jotta paikan päälle ehtii parhaina päivinä.

Tähän voit kuitenkin yleisimmin luottaa: varmin aika nähdä Lapin ruska on syyskuun toisella viikolla.

Luonnon värileikki alkaa maaruskasta

Lapin ruska alkaa maaruskalla, kun varvut ottavat väriä pintaan ja kauniit ruohokanukat saavat kankaat hehkumaan kuin kytevä hiillos. Oma suosikkikohteeni upean maaruskan ikuistamiseen löytyy Puljun erämaasta, jonne voi tehdä myös helppoja päiväretkiä. Varaa mukaan evästä ja kuumaa juotavaa, ja viivähdä hetki Varkaanvaaranjärven laavulla.

 

Lapin ruska aika

 

Mitä tehdä Lapissa ruskan aikaan?

Mitä kaikkea Lapin ruska tarjoaa retkeilijälle ja mihin ruskaa kannattaa lähteä ihailemaan?

Parhaimpia luontokohteita ruskan ihasteluun ovat erityisesti Lapin kansallispuistot ja luonnonpuistot, jotka tarjoavat eri pituisia reittejä ja luontopolkuja. Yövy teltassa tai autiotuvassa, varustaudu lämpimästi ja muista otsalamppu! Tämä ajankohta on nimittäin parasta aikaa yötaivaan tuijotteluun sekä tähtien ja revontulien kuvaamiseen.

 

Saana tunturi
Ruskan kirjoma Mallan luonnonpuistomaisema aukeaa kauniisti Saanan huipulta.

 

Parhaat ruskakohteet Lapissa

Lapin ruskan voimakkuus on suoraan verrannollinen alueen luontoon; lehtipuut värjääntyvät syksyn väreistä, kun taas neulaspuut pitävät tummanvihreän hohtonsa. Etenkin näissä kohteissa Lapissa ruskasta ja syksyisestä luonnosta nauttimaan parhaalla mahdollisella tavalla:

Kilpisjärven ruska alkaa syyskuun alussa

Kilpisjärven ruska alkaa yleensä näkyä jo aivan syyskuun alussa. Huiputa mahtava Saana-tunturi ja ihaile Kälivuoriston käävän huipulta aukeavaa kaunista Mallan luonnonpuistoa.

Saariselän ruska leimahtaa syyskuun puolen välin tienoilla

Aurinkoiset ja kirpeät syyspäivät houkuttelevat ulos luontoon ja tarkkailemaan revontulien tanssia ja tähtien tuikkimista öisellä taivaalla. Lyhyempiä ja pidempiä vaelluksia voi tehdä Urho Kekkosen kansallispuistossa ja Lemmenjoen kansallispuistossa, kuin myös kauniissa Kevon luonnonpuistossa.

 

Taivaskeron kierros
Taivaskeron, eli Himmelriikin, maisemissa sielu ja mieli lepää.

 

Pallas-Yllästunturin väriloistoa

Pallas-Yllästunturin väriloisto on mieletön, sillä alueella kasvaa paljon lehtipuita. Tee päiväretki olympiatulen sytytyssijoille Taivaskeron huipulle, josta aukeavat laajat ja kauniit maisemat yli pohjoisen erämaan.

Ruska aika Ylläksellä ja Levillä

Luulitko, että Levi on ainoastaan loistava talvikohde? Se on nimittäin sitä myös syksyllä!

Levin maisemissa riittää tekemistä ja nähtävää upean luonnon lisäksi: lähde sähköpyöräilemään, loppusyksyn kalareissulle tai patikoi lumoavilla luontopoluilla. Levin ruskaa pääsee pääsee ihastelemaan yleensä lähes syyskuun loppuun asti, joten kohde kannattaa ehdottomasti nostaa omalle reissulistalle.

 

Levin ruska
Päiväretki Levitunturilla kannattaa ehdottomasti sisällyttää omalle retkikohdelistalle.

 

Kuusamon ruska alkaa 13. syyskuuta

Lappi sanoin ja kuvin -ryhmästä vinkattiin, että Kuusamon ruska alkaa 13. syyskuuta klo 12.00 (kirjoittajan mukaan samoihin aikoihin kuin kotipaikassaan Posiolla).

Määritelmä on peräisin Juha Viramolta, Oulangan tutkimusaseman entiseltä johtajalta ja biologilta.

Määritelmä sai alkunsa siten, että presidenttipari Tellervo ja Mauno Koivisto tiedustelivat Viramolta ruskan alkamisajankohtaa vuonna 1984 Kuusamossa käydessään.

Viramo on kertonut, että hän keksi kellonajan itse, mutta laski päivämäärän Kevon tutkimusaseman koivun ruskaa selvittäneen tutkimuksen perusteella ja päätyi siten kyseiseen ajankohtaan.

 

Ruska

 

Melkein kaikki Suomen autiotuvat

Suomen autiotuvat -kirjaan on kerätty yli viidensadan tuvan tiedot. Jokaisesta kämpästä kerrotaan sen varustelu, koko ja sijainti sekä koordinaateilla että karttaliitteessä. Tästä teoksesta löydät niin Metsähallituksen tuvat kuin muut erämaiden sekä syrjäisten metsäkulmien ja saarten kämpät.

Ajantasaisten tupatietojen lisäksi kirjassa annetaan tilaa autiotupien mielenkiintoiselle historialle, tarinoille ja vieraskirjamerkinnöille. Kirja kannattaakin ehdottomasti hankkia niin omaan eräkirjastoon kuin vaikka lahjaksi retkeilevälle ystävälle!

 

Autiotuvat
Oma vinkki: Karttakeskuksen Suomen autiotuvat -kirja on mainio ostos omaan eräkirjastoon tai vaikka lahjaksi retkeilevälle ystävälle.

 

Lue myös

Retkiruokakirja

Retkiruokakirja tarjoilee yli 60 herkullista ja monipuolista kasvisohjetta ympärivuotiseen käyttöön: niin yllättäviä nuotiohetkiä kuin talvivaelluksia varten – ja kaikkea tältä väliltä, jälkiruokia ja välipaloja unohtamatta.

Tutustu →
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center