Luontopolku – luonnon ikuinen kiertolainen

Luontopolku, tuo metsien ikuinen kiertolainen kutsuu viipyilemään, nauttimaan luonnon rauhasta ja moninaisuudesta. Neulaspäällysteiset, rakkakivien läpi kulkevat, kauniin lammen tai järven kiertävät sekä tunturihuippja ylittävät luontopolut tarjoavat elämyksiä ihan kaikille: lapiperheille, sooloretkeilijöille ja myös liikuntaesteisille.

Luontopolku kutsuu kulkijaa! Suomi on täynnä toinen toistaan kauniimpia ja erikoisempia luontopolkuja, joita voisi kiertää koko ikänsä silti niitä kaikkia koskaan kokematta. Löydät tältä kokoelmasivulta lukuisia vinkkejä ympäri Suomea löytyville luontopoluille.

Siispä lue vinkit, valitse mieleinen luontopolku (tai useita), pakkaa reppuun evästä, termariin kuumaa juotavaa ja varmista, että puhelimessa tai kamerassa riittää akkua luontokuvien ja luontohetkien taltiointiin. Muista myös sään mukainen varustus ja tukevat, vedenpitävät kengät.

 

luontopolku - Helvetinjärven kansallipuisto

 

Etelä-Suomen luontopolut

Seuraa opasteita ja viittoja, ja anna kiemuraisen kulkijan johdattaa sinut syvälle metsän siimeksiin esimerkiksi Hämeenlinnassa sijaitsevan Aulangonjärven luontopolulla. Porvoon keskustasta reilun 2 kilometrin päässä sijaitseva luonnontilainen Ekuddenin luontopolku on kokemisen arvoinen ja se lukeutuu myös omiin iki-suosikkeihini.

Kirkkonummella sijaitseva Höghbergetin luontopolku sen sijaan on kuin kurkistaisi Äiti Maan hameen helman alle. Sipoonkorven Kalkkiruukin luontopolulla voi sen sijaan nähdä kiviset kasvot. Nuuksiossa taasen kannattaa kiertää Korpinkierros.

Pirkanmaalla sijaitsevassa Helvetinjärven kansallispuistossa kannattaa käydä piipahtamassa Helvetinkolulla, joka on vain muutaman kilometrin päässä parkkipaikalta. Samalla kannattaa katsastaa myös Ryövärinkuopan luontopolku, joka nimestään huolimatta on ihan turvallinen retkikohde.

Entä tunnetko jo Oriveden Eräpyhän tarinan?

“Eräjärven Eräpyhän mäntyvaltainen kalliometsä oli pukeutunut hennon harmaaseen pakkasyön jäljiltä. Kaikki vihreän sävyt olivat kuin kylmettyneet, enkä muista nähneeni sellaista metallinvihreää moneen aikaan. Katajat, kuusenoksat, männynrungot – kaikki.

Tunnelma oli outo. Tunsin toisen läsnäolon, eikä se ollut äiti.

Niemen kärkiosassa siintää Längelmäveden pinnasta yli 60 metriin kohoava vuori. Sen laella ollaan aikoinaan uhrattu, vaikka pronssikautisen hautaröykkiön nimeä onkin koetettu keventää Nunnankirkoksi.”

Lue artikkeli kokonaisuudessaan täältä » 

Pulkkilanharjun luontopolku sijaitsee Päijänteen kansallispuistossa.

Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuisto

Pulkkilanharjun luontopolku 4,4 km

Lähtö- ja päätepisteet: Karisalmen pysäköintialue, Pulkkilantie 955, Asikkala N61 17.687, E25 32.082

Alueen tunnetuinta nähtävyyttä, Päijänteen kansallispuiston järvimaisemaa halkovaa Pulkkilanharjua ihaillessaan ei voi kuin ihmetellä veden voimaa ja malttia sekä sitä, kuinka useat jääkaudet ovat kuluttaneet ja muotoilleet mieleisekseen 1 600 – 1 900 miljoonaa vuotta vanhoja kallioitamme.

Vedenalaisista harjuselänteistä ja silloilla yhdistetyistä harjusaarista koostuva Pulkkilanharjun nähtävyys on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta sekä merkittävä lintujen kevät- ja syysmuuton tarkkailupaikka.

Lue retkitarina ja tutustu kohteeseen täällä »

Koe myös muut Salpausselkä Geoparkin alueen helmet: Salpa-Suppa, Tiirismaan Pirunpesä sekä Kutajärven luontopolku.

 

luontopolku
Kammiovuoren laelta aukeaa näkymä Suomen toisiksi suurimmalle mutta Suomen syvimmälle järvelle, Päijänteelle.

 

Kammiovuori, Sysmä – 4 km:n rengareitti

Itä-Hämeen korkeimmalle näköalapaikalle johdattava Kammiovuoren luontopolku Sysmässä alkaa Jalaanjärven vieressä sijaitsevalta pieneltä parkkipaikalta. Retkeilijän tervetulleeksi toivottavan puisen portin jälkeen mäki kohoaa jyrkästi ylöspäin ollen silti suhteellisen helppokulkuinen.

Lue retkitarina ja tutustu kohteeseen täällä » 

 

luontopolku

 

Mahtipontinen ja alati pärskivä Kiutaköngäs

Koe mahtipontinen Kiutaköngäs! Oulangan kansallispuistossa sijaitseva 325 metrin pituinen Kiutaköngäs on yksi puiston tunnetuimpia ja kuvatuimpia luontonähtävyyksiä.

Tutustu luontopolkuun täällä » 

Etelä-Suomi

Finlandia-hymnin synnyinmaisemissa

Lue retkitarina

Luontopolut Naantalissa ja Nauvossa

Saariston polut puikkelehtivat sileiksi hioutuneiden kallioiden kautta rannoille, tuuheisiin metsiin ja kaislikoiden suojiin. Naantalissa kannattaa ehdottomasti vierailla Rakkaudenpolulla ja Kuparivuorella, ja mikäli jatkat matkaasi syvemmälle saaristoon, käy tutustumassa Nauvon sijaitsevaan Westerholmin luonto- ja kulttuuripolkuun.

Tutustu Naantalin muihin kesäkohteisiin heidän verkkosivuillaan. Lue myös Latu&Polku-lehteen kirjoittamani juttu Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitistä Turusta Trondheimiin.

Westerholmin luontopolku Nauvossa hurmaa kulkijan.

Westerholmin luontopolku Nauvo

Pohjois-Pohjanmaan luontopolut

Pohjois-Pohjanmaan aatelia on Valtavaaran laella sijaitsevalla vanhan palovartijan tuvalle vievä kaunis luontopolku, jonka puolesta välistä löytyy levähdyspaikaksi kirkasvetinen järvi ja sen rannasta laavu. Tutustu myös helposti lähestyttävään Kuusamon Niskakosken riippusiltaan sekä Marjaniemen majakan rannoilla kulkeviin hiekkapolkuihin.

Lapin luontopolut

Ani harvoin olen kulkenut niinkin sukkelasti erämaisiin maisemiin johdattavalla luontopolulla kuin Aavasaksan Kruununkierroksella, jonka laelta pääsee ihailemaan yhtä Suomen 27 kansallismaisemasta.

Tengeliönjoen kauniiden maisemien lisäksi polulla lienee parasta se, että Kruununkierroksen rengasreitti sopii helppokulkuisuutensa vuoksi ihan koko perheelle. Maisemakierrokselle tulee mittaa vajaa kolme kilometriä, ja vaihteleva maasto tarjoaa luontoelämysten lisäksi mielenkiintoista nähtävää niin maapallon historiasta kiinnostuneille kuin vanhan eräkirjallisuuden ystäville.

Lue lisää Aavasaksan retkeilyreiteistä täältä »