Mahtipontinen ja alati pärskivä Kiutaköngäs

Koe mahtipontinen Kiutaköngäs! 325 metrin pituinen Kiutaköngäs on Oulangan kansallispuiston tunnetuimpia ja kuvatuimpia luontonähtävyyksiä.

Kiutaköngäs, Oulangan kansallispuisto. Oulangan kansallispuistossa, Oulangan luontokeskuksen välittömässä yhteydessä sijaitsevasta parkkipaikasta ei voi erehtyä. Ja kun nousee ulos autosta, voi jo pihamaalta kuulla vauhkona virtaavan Oulankajoen kuohut.

Myös yksi Suomen tunnetuimmista vaellusreiteistä, kaikkinensa 80 kilometrin pituinen Karhunkierros, poikkeaa Kiutakönkaan kautta. Kiutakönkään kosken maisemia pääsee ihailemaan esteettömästi, mutta itse könkäälle pitää laskeutua kallioista rinnettä. Alueella löytyy lisäksi paljon lyhyempiä rengasreittejä, joista suosituimpiin lukeutuu viiden kilometrin pituinen Hiiden hurmos.

Kiutaköngäs on kohteena helposti saavutettava, sillä luontokeskukselta on sinne matkaa vain kilometrin verran. Niinpä lukitsin auton ja heitin repun selkään, ja lähdin seuraamaan joen kutsua.

Kiutaköngäs on Oulangan kansallispuiston kuvatuimpia luontokohteita.

Kiutaköngäs Oulangan kansallispuisto

Ympärivuotinen luontokohde on komeimmillaan keväällä ja talvella

Kuusamoa halkovassa Oulankajoessa pärskivä Kiutaköngäs on tunnettu myös yhtenä Suomen komeimmista vesiputouksista – ja ihan aiheesta.

Mahtipontinen Kiutaköngäs kannattaa kokea huhti-toukokuussa, jolloin sulamisvedet nostavat veden pintaa ja saavat joen pauhaamaan kaikessa kauneudessaan. Nähtävyys on kuitenkin ympärivuotinen kohde, joten tänne voi saapua minä vuodenaikana tahansa. Maisema on lumoava lumien tultua, sillä talvipakkasessa höyryävä Kiutakoski on myös tällöin todella kuvauksellinen. Koskea reunustavat, dolomiittikivelle sukua olevat punaiset kalliot tuovat valokuviin upeaa kontrastia.

Kiutakönkään koskenlasku on tarkoitettu vain lajin todellisille osaajille, sillä Kiutakönkään koskiluokitukseksi on määritelty V–VI eli hengenvaarallinen. Koskenlaskun on tiettävästi tehnyt vain vain muutama meloja.

 

Oulankajoki Oulangan kansallispuisto
Kiutaköngäs kuohuu

 

Tunnetko tarinan Kiutakönkään nimestä?

Kiutaköngäs on saanut nimensä saamen kielen sanasta giuuhta, joka tarkoittaa syvää ja rotkomaista laaksoa. Sana keävngis eli köngäs taas viittaa puolestaan suureen vesiputoukseen.

Nimestään huolimatta Kiutaköngäs ei ole yksi suuri vesiputous saati edes yhtenäinen, vaan se on useista koskista muodustava putousten portaikko. Suurimmillaan veden korkeusero nousee könkäillä 14 metriin.

Alueen ”ylin” eli ensimmäinen köngäs on kaikista putouksista suurin, ja vesi pärskyy raivoisasti neljän metrin korkeudelta. Kiutakönkään koskella on on kokonaispituutta 324 metrin verran.

Näe myös! Ensimmäisen könkään lähettyviltä löytyy myös yli 9 500 vuotta vanha hiidenkirnu. Perimätiedon mukaan tuosta mannerjäätikön sulamisvesien seurauksena syntyneestä hiidenkirnusta on aikoinaan koukittu haavilla lohta.

 

Kiutaköngäs Oulangan kansallispuisto
Kiutakönkään koskenlasku on tarkoitettu vain lajin todellisille osaajille, sillä Kiutakönkään koskiluokitukseksi on määritelty V–VI eli hengenvaarallinen . Koskenlaskun on tiettävästi tehnyt vain vain muutama meloja.

 

Kiutakönkään palvelut ja kulkuyhteydet

Noin sadan metrin päässä Kiutakönkään koskelta löytyy taukokatos ja kuivakäymälä sekä nuotiopaikka. Puita voi hakea viereisestä puuvajasta. Myös Oulangan luontokeskuksessa kannattaa vierailla, sillä sieltä löytyy kiinnostava näyttely, matkamuistomyymälä sekä mainio kahvila, josta saa myös lounasta. Oulangan luontokeskuksen palvelut ja näyttelyt ovat retkeilijöiden käytössä luontokeskuksen aukioloaikojen mukaan.

Oulangan kansallispuisto sijaitsee noin 50 kilometriä Kuusamosta pohjoiseen ja noin 40 kilometriä Sallasta etelään. Mikäli saavut paikalle autolla, luontokeskukselle löytyy opasteita Kuusamosta, Rukalta ja Kemijärveltä.

Kiutakönkäälle voi saapua myös julkisin kulkuvälinein! Karhunkierrosbussi kulkee arkisin Kuusamon, Rukan, Käylän ja Ristikallion välillä, ja jatkoyhteydet Juumaan ja Hautajärvelle vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

Lue myös

Valtavaaran huipulta aukeaa upea kuusamolainen maisema

Lue retkitarina