★ KIRJEITÄ NAANTALISTA: Kaupallinen yhteistyö VisitNaantalin ja VisitArchipelagon kanssa

Sadepäivän retki Naantaliin – Rakkaudenpolku ja Kuparivuori

Reissullani satoi, käsi ylös kuka yllättyi. Tällä kertaa edes kuuluisa Naantalin aurinko ei pelastanut. Silti Rakkaudenpolku ja Kuparivuori oliva upeita luontokohteita!

Rakkaudenpolku ja Kuparivuori, Naantali. Te seikkailujani pidempään seuranneet olette saaneet lukea kuinka nuo matalalla maleksivat, niskaan nyyhkyttävät ja niistävät pilvet seuraavat minua kaikkialle – sama sen väliä, olenko Suomessa vai missä. Se ei kuitenkaan harmita, vaan päinvastoin on mitä toivotuin sääilmiö. Sateella nimittäin (tämänkin te pidempään Kaukokaipuuta lukeneet tiedätte) kaikki on kauniimpaa: luonto herää henkiin ja sen sävyt voimistuvat, ja myös tuoksut tulvivat esiin.

Olen varma, että teistä jokainen tunnistaa asfaltin tuoksun sateen jälkeen. Siinä on jotain suloista ja tuttua, ehkä muisto lapsuudesta ja siitä, kuinka sai luvan kanssa juosta kumisaappat jalassa pihalle hyppimään lätäköihin ja kaivamaan puroja hiekkatien reunaan.

Tai ehkä se tuo mieleen ne Tavastian katoksen alla nahkatakissa värjöttelyt myöhäisillan hetket keikkojen jälkeen, kun ei olisi halunnut lähteä kävelemään ja kastelemaan conversejaan, sillä taksiin ei ollut varaa.

Mutta kyllä Naantali vie tuoksuissa tällä kertaa pisimmän korren.

 

Naantali

Naantali

 

Kun Naantalin vanhassa kaupungissa sataa, lautarakennukset kastuvat. Silloin kaikkialla tuulahtaa märkä puu, jonka muistojen herättämät mainingit vyöryvät ylitseni palauttaen minut hetkiin, joita en muistanut.

Tämä tuoksu on mökkilaituri, lapsuuden kesä, sauna, meri, veneily, suolainen iho ja suudelma, raikas pirskahdus poskipäille, sekä toisen kanssa jaettu sateenvarjo.

Tämä tuoksu on niin monta erilaista muistoa, vain tunteena kaikille sama.

 

Naantali

 

Tuo tuoksumuisto oli ensimmäinen ja väkevin huomioni, jonka tein, kun kävelin perjantai-aamuna vielä hiljaisella Mannerheiminkadulla muiden ollessa päivätöissä ja sateelta suojassa toimistohuoneissaan, putiikkien ovien takana, leipomassa, tai järjestelemässä kirjahyllyjä – kuka ylipäätään missäkin. Pääasia että minä sain olla täällä, eikä sade haitannut, sillä sää on vain varusteista kiinni.

Naantalissakin.

 

Naantalin Rakkaudenpolku ja Kuparivuori

Naantalin Rakkaudenpolku ja Kuparivuori

Naantalin Rakkaudenpolku ja Kuparivuori

Naantali

Naantali

Naantali

 

Vedin siis sadetakin hupun nyörit tiukemmalle, ja otin suunnakseni Naantalin luontopolut, joita ovat Rakkaudenpolku ja Kuparivuori. Niiden näköaloja ei oltu turhaan kehuttu.

Olin lukenut, että Rakkaudenpolun historia juontaa juurensa aina 1920-luvulle asti, jolloin Kuparivuoren päällä sijaitsi pieniä viihtyisiä paviljonkeja, niin sanottuja pussauskoppeja. Tuohon maailmanaikaan venäläiset upseerit saivat monen Naantalin neidon pään pyörälle, ja loput varmaan arvaattekin: julkisia hellyydenosoituksia ei katsottu hyvällä, joten mikä olisikaan ollut parempi paikka kuherrella kuin suojassa Kuparivuoren kallioilla.

Sinne minäkin olisin mennyt.

Pussauskoppeja Rakkaudenpolulla ei enää ole, mutta maisemat ovat pysyneet ennallaan.

 

Naantalin Kuparivuori

Naantalin Kuparivuori

Naantalin Kuparivuori
Kuparivuori sadesäähän verhoutuneena.

Naantalin Kuparivuori

Naantalin Kuparivuori
Rakkaudenpolku, Kuparivuori. Koe tämä kohde seuraavalla Naanantalin reissullasi!
Naantalin Kuparivuori
Naantalin Kuparivuori avaa kauniin maiseman meriluonnon ylle.

 

Naantalin matkavinkit

VisitNaantalin verkkosivut
★ VisitNaantali Instagramissa / Facebookissa
Naantalin nähtävyydet
Naantalin saaristo

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center