★ Kaupallinen yhteistyö: Levi Lapland

Kalasta, pyöräile ja patikoi – tätä kaikkea Levi tarjoaa

Tiedän monia, jotka ovat käyneet Levillä talvella vaan eivät koskaan kesällä. Asia kannattaa korjata mahdollisuuksien mukaan jo tulevalla syyslomalla tai viimeistään ensi kesänä, sillä lumilajien lisäksi sulan maan aikaan voi patikoida ja pyöräillä, kalastaa ja ja suppailla, sekä nauttia hyvinvointipalveluista ja ravintola-annoksista vaikka koirakaverin kanssa.

Viikko Levillä hujahti hetkessä. Nappasin elämäni ensimmäisen kirjolohen, kävin shamaanin kanssa vetämässä nuottaa ja meloin aamu-unisella Ounasjoella.

Vesiseikkailujen lisäksi ulkoilimme yhdessä Levin iloisen markkinointitiimin sekä Katjan Topi-koiran kanssa. Sain mielikseni kuulla, että monet Levin ravintoloista ovat lemmikkiystävällisiä, mitä tietenkin ilahduttaa niin nelijalkaisia kuin heidän omistajiaan. Kotimaanmatka on mukavampi suunnitella, kun lemmikille ei tarvitse etsiä hoitopaikkaa.

Levi on kerännyt yhteen artikkeliin parhaat vinkit koiran kanssa lomailuun. Voit lukea jutun tämän linkin takaa.

Levillä lomailusta voi nauttia myös ihmisen paras ystävä.

koiran kanssa retkellä

Koiran kanssa retkeily Levi

Koiran kanssa retkeily Levi

 

Pyöräile tunturiin ja suppaile Immeljärvellä

Majoituin kahden tunturin kainalossa, aivan Immeljärven tuntumassa. Sen laineilla voi suppailla ja rannalla istua iltaa Saunabaarin sytyttämän nuotion äärellä. Rennosta kohtaamispaikasta löytyy A-oikeudet ja perjantaisin tarjoillaan pitkään muhinutta rosvopaistia, joten varaa vähintään yksi illallinen tässä kohteessa! Saunabaarilla sijaitsee myös Muumarin huoneistot & Caravan vastaanotto.

Aamun ohjelmassa oli noin 15 kilometrin mittainen maastopyörälenkki, jolle sain oppaakseni Peak Laplandin Laura Hakalan.

“Hyvää huomenta!” Laura tervehtii minua iloisesti, “oletko valmis maastoon ja vesille?”
“Kyllä olen! Mennäänkö yhdellä vai kahdella autolla?”
“No ei mennä, Immeljärvi on tuossa 500 metrin päässä!” nainen nauraa, ja niin teen minäkin. Yksi kuppi kahvia ei selkeästi riittänyt, mutta onneksi alkusyksyn raikas ulkoilma tekee tehtävänsä.

Haemme sähköläskipyörät lainaan Saunabaarilta ja minua jännittää, sillä en ole eläessäni ajanut sellaisella. “Ei mitään hätää, sillä polkee hienosti!” Jarkko Kuusisto tokaisee ojentaessaan minulle lainakypärän. Hän on Peak Laplandin yrittäjä ja omistaja sekä Lapin kuulu rosvopaististaan. Mies neuvoo meille luonnon nähtävyyden: puun, johon on joko iskenyt salama tai sitä on kynsinyt karhu. “Voit itse päättää, kumpaan uskot”, hän vinkkaa silmää ja toivottaa meille hyvää pyöräretkeä.

“Eihän tämä keuli?” kysyn vielä. En ole hermostunut, mutta olen kuitenkin. Jarkko nauraa. Laurakin nauraa. “Siitä tulee vain hauskaa!” minulle luvataan.

 

maastopyöräily Levillä

Levi maastopyöräily
Kahvitauko.

 

Peak Laplandin kautta varattuun, noin 2-3 tunnin pyöräretkeen kuuluvat myös yksityisellä laavulla keitetyt nokipannukahvit. Tulistelun lomassa on myös mukava syödä eväitä.

Reitti on omiaan ensikertalaisille – kuten minulle – ja silti sen aikana pääsee ottamaan alamäessä hyvät vauhdit (ilman, että tarvitsee pelätä). Matkan mitta on myös aivan passeli, sillä sähköpyörä tekee töitä puolestasi; ylämäet sujuvat kuin leikkiä vaan, mikä tekee lajista hyvin leppoista, vaikka toki tässäkin saa pienen hien pientaan. Mutta sehän tekee vain hyvää.

 

Levi maastopyöräily

Levi maastopyöräily
Pysähdyimme paikalliselle nähtävyydelle: rungossa on joko salaman tai karhun kynnenjäljet. Kumpaa sinä veikkaat?

Levi maastopyöräily

Levi maastopyöräily

Levi maastopyöräily

Levi maastopyöräily
Monesti tuntuu, että Lapissa asuu vain hyväntuulisia ihmisiä. ♥
Levi maastopyöräily
Maisemat kuusi/viisi, vaikka maasto onkin mäntyvoittoinen.

Levi maastopyöräily

 

“No, miten meni?” Jarkko kysyy, kun kurvaamme takaisin Saunabaarin pihaan. “Hyvin!” ilahdun, “ja nopeasti!”

Vaihdoimme lenkin päätteeksi fillarit SUP-lautoihin. Aamun tyven oli vaihtunut kevyeen tuuleen, joka laittoi Immeljärven liplattamaan. Jäin miettimään, pitäisikö minun seuraavalla kerralla ottaa virveli mukaan ja heittää pari heittoa laudalla istuskellessa. Kalastusluvat kun voi ostaa Saunabaarista.

Onneksi on taas yksi hyvä syy palata.

 

Levi suppailu

Levi suppailu

Levi suppailu

 

Päiväretki yksityiselle erämaajärvelle

Leviltä noin 40 kilometriä pohjoiseen sijaitsee yksityinen erämaajärvi, Kivijärvi. Nimi tekee oikeutta alueen luonnolle. “Vain Lapissa voi päätyä näin keskelle ei mitään reilussa puolessa tunnissa”, mietin, kun parkkeeraan auton kämpän viereen.

Olen saanut oppaakseni Kinos Safarin omistajan, paljasjalkaisen Kittiläläisen, Mika Kuuselan. “Lähdetäänkö kalaan?” mies kysyy, kun astelen hänen luokseen. Ollaan keskellä kaunista Lapin korpea. Tuulee hieman, sadepilvet maleksivat horisontissa. On oikein oivallinen kalakeli.

Mikan lisäksi seurueeseen kuuluu myös itse Kinos, ystävällinen itäsiperianlaika. “Onpa kaunis koira!” ihastelen ja kyykistyn, mutta Kinos painelee ohitseni. “Kiitos, hän on lempeä mutta hyvin itseriittoinen, kuten huomaat”, Mika hymyilee. En voi moittia. Minäkin viihdyn hyvin omissa oloissani.

Kivijärven pihasta löytyy eräkämppä ja hauskan näköiseksi maalattu rantasauna, minkä lisäksi alueella on käytössä pari kotaa. Kalastuslauttakin löytyy tarvittaessa. Pakkaamme kalastusvälineet veneeseen ja lähdemme järvelle, jossa ui taimenta, ahventa, haukea, siikaa, mateita, muikkuja ja tarinan mukaan yksi särki.

 

Kivijärvi

Kivijärvi

Kivijärvi Levi Kinos Safaris

Mika ohjaa veneen kohti ottipaikkoja.

Kivijärvi
Omat herkut matkassa.

Kivijärvi

Kivijärvi

 

Mika kertoo Kivijärven kalatarinoita, molemmat heittävät virveliä. Oranssi lotto toimii kuulemma parhaiten, joten olen laittanut sellaisen syötiksi. Kahden kalakaverin keskustelu pulpahtelee vesiltä jängille, kesästä talveen sekä perhokalastuksesta moottorikelkkailun (Mika on itsekin kisannut lajissa) kautta tunturijärveillä pilkkimiseen. Ja kuten aina, myös meillä loppuu aika kesken.

Mika on nostanut rantaan viemisiksi saalista. Järven ainoa särki se ei kuitenkaan onneksi ole.

 

Kivijärvi

Kivijärvi

Kivijärvi

Kivijärvi

Kivijärvi

Kivijärvi

Kivijärvi

Kivijärvi

Kivijärvi
Suolakyply ennen löylyjä.
Kivijärvi
Nahka kuivuu ja sisus mehevöityy.
Kivijärvi
Kivijärven tarjoiluehdotus. Täydellistä!

Kivijärvi

 

Levi on helppo kohde kokeilla kalastusta

Jos olet ikinä miettinyt, että kalastusta olisi mukava kokeilla, se onnistuu helposti Levin kohteissa. Parin-kolmen tunnin mittainen kalareissu sopii varmasti tulevan ruskamatkan tai talvireissun ohjelmaan. Lajia pääsee kokeilemaan paikallisten yrittäjien tarjoamien retkien kautta, ja varusteetkin löytyvät aina talon puolesta.

Kalastus on myös mukavaa ajanvietettä sitä jo harrastaville. Mikä sen parempaa kuin käydä nakkaamassa lippaa tai perhoa sillä välin, kun perheen muut jäsenet lähtevät luontopolulle tai vaikkapa spa-hoidoista nauttimaan.

Kireitä siimoja!

Lue lisää Levin kalastusmahdollisuuksista » 
Varaa Kinos Safarin järjestämä kalastuselämys » 
Tutustu Levin majoituspalveluihin »
Lähde Leville koirakaverin kanssa »
Nauti Saunabaarin rosvopaistista »
Tutustu Peak Laplandin elämystarjontaan »