★ Kaupallinen yhteistyö: Levi Lapland

Talvikohteena tunnetun Levin kesän aktiviteetit tarjoavat monenlaista tekemistä koko perheelle

Tee jotain uutta: koe Levi kesällä! Tiedän nimittäin monia, jotka ovat käyneet Levillä talvella vaan eivät koskaan kesäaikaan. Asia kannattaa korjata, sillä lumilajien lisäksi sulan maan aikaan voi patikoida ja pyöräillä, kalastaa ja ja suppailla, sekä nauttia hyvinvointipalveluista ja ravintola-annoksista, myös koirakaverin kanssa.

Koe Levi kesällä, kuten minäkin tein! Levin kesäaktiviteetit tarjosivat paljon näkemistä ja kokemista, viikko hujahti hetkessä. Nappasin elämäni ensimmäisen kirjolohen, kävin shamaanin kanssa vetämässä nuottaa ja meloin aamu-unisella Ounasjoella.

Vesiseikkailujen lisäksi ulkoilimme yhdessä Levin markkinointitiimin sekä Topi-koiran kanssa Levitunturin laella. Sain ilokseni  kuulla, että monet alueen ravintoloista ovat lemmikkiystävällisiä, mitä tietenkin ilahduttaa niin nelijalkaisia kuin heidän omistajiaan. Onhan totta, että Levin-matka on mukavampi suunnitella, kun lemmikille ei tarvitse etsiä hoitopaikkaa.

 

Levi kesällä yhdessä ystävien ja koirakavereiden kanssa.
Levin kesästä ja ruska-ajan lomailusta voi nauttia myös ihmisen paras ystävä.

Koiran kanssa retkeily Levi

 

Levin kesäaktiviteetit: pyöräile tunturiin ja suppaile Immeljärvellä

Majoituin kahden tunturin kainalossa, aivan Immeljärven tuntumassa. SUP-retken päätteeksi voi istahtaa rannalle ja istua iltaa Saunabaarin sytyttämän nuotion äärellä. Rennosta kohtaamispaikasta löytyy A-oikeudet, ja perjantaisin tarjoillaan pitkään muhinutta rosvopaistia, joten varaa vähintään yksi illallinen tässä kohteessa! Saunabaarilla sijaitsee myös Muumarin huoneistot & Caravan vastaanotto.

Ensimmäisen aamun ohjelmassa oli noin 15 kilometrin potuinen maastopyörälenkki, jolle sain oppaakseni Peak Laplandin Laura Hakalan.

— Hyvää huomenta! Laura tervehtii minua iloisesti, oletko valmis maastoon ja vesille?
— Kyllä olen! Mennäänkö yhdellä vai kahdella autolla?
— No ei mennä, Immeljärvi on tuossa 500 metrin päässä! nainen nauraa, ja niin teen minäkin. Yksi kuppi kahvia ei selkeästi riittänyt, mutta onneksi alkusyksyn raikas ulkoilma tekee tehtävänsä.

Haemme sähköläskipyörät lainaan Saunabaarilta ja minua jännittää, sillä en ole eläessäni ajanut sellaisella.

— Ei mitään hätää, sillä polkee hienosti! Jarkko Kuusisto tokaisee ojentaessaan minulle lainakypärän. Hän on Peak Laplandin yrittäjä ja omistaja sekä Lapin kuulu rosvopaististaan. Mies neuvoo meille luonnon nähtävyyden: puun, johon on joko iskenyt salama tai sitä on kynsinyt karhu.

— Voit itse päättää, kumpaan uskot, hän vinkkaa silmää ja toivottaa meille hyvää pyöräretkeä.

— Eihän tämä sitten keuli? kysyn vielä. En ole hermostunut, mutta olen kuitenkin. Jarkko nauraa. Laurakin nauraa. ”Siitä tulee vain hauskaa!” minulle luvataan.

 

Koe Levi kesällä maastopyöräillen.

Kahvitauko maastopyörälenkin varrella.
Kahvitauko maastopyörälenkin varrella.

 

Kahden-kolmen tunnin pyöräreitti sopii myös aloittelijalle

Peak Laplandin kautta varattuun, noin 2-3 tunnin pyöräretkeen kuuluvat myös yksityisellä laavulla keitetyt nokipannukahvit. Tulistelun lomassa on myös mukava syödä eväitä.

Reitti on omiaan ensikertalaisille – kuten minulle – ja silti sen aikana pääsee ottamaan alamäessä hyvät vauhdit (ilman, että tarvitsee pelätä). Matkan mitta on myös aivan passeli, sillä sähköpyörä tekee töitä puolestasi; ylämäet sujuvat kuin leikkiä vaan, mikä tekee lajista hyvin leppoista, vaikka toki tässäkin saa pienen hien pientaan. Mutta sehän tekee vain hyvää.

 

Maastopyöräreitit Levillä
Pysähdyimme paikalliselle nähtävyydelle: rungossa on joko salaman tai karhun kynnenjäljet. Kumpaa sinä veikkaat?

 

— No miten meni? Jarkko kysyy, kun kurvaamme takaisin Saunabaarin pihaan.
— Hyvin! ilahdun, nopeasti!

Vaihdoimme lenkin päätteeksi fillarit SUP-lautoihin. Aamun tyven oli vaihtunut kevyeen tuuleen, joka laittoi Immeljärven liplattamaan. Jäin miettimään, pitäisikö minun seuraavalla kerralla ottaa virveli mukaan ja heittää pari heittoa laudalla istuskellessa. Kalastusluvat kun voi ostaa Saunabaarista.

Onneksi on taas yksi hyvä syy palata.

 

Kesäaikaan Levillä voi myös kalastaa.
Kinos Safarin Mika ohjaa veneen kohti ottipaikkoja.

 

Kesäinen Levi on myös oiva kalastuskohde

Koe Levi kesällä kalastaen! Leviltä noin 40 kilometriä pohjoiseen sijaitsee yksityinen erämaajärvi, Kivijärvi. Nimi tekee oikeutta alueen luonnolle. ”Vain Lapissa voi päätyä näin keskelle ei mitään reilussa puolessa tunnissa”, mietin, kun parkkeeraan auton kämpän viereen.

Olen saanut oppaakseni Kinos Safarin omistajan, paljasjalkaisen Kittiläläisen, Mika Kuuselan. ”Lähdetäänkö kalaan?” mies kysyy, kun astelen hänen luokseen. Ollaan keskellä kaunista Lapin korpea. Tuulee hieman, sadepilvet maleksivat horisontissa. On oikein oivallinen kalakeli.

Mikan lisäksi seurueeseen kuuluu myös itse Kinos, ystävällinen itäsiperianlaika. ”Onpa kaunis koira!” ihastelen ja kyykistyn, mutta Kinos painelee ohitseni. ”Kiitos, hän on lempeä mutta hyvin itseriittoinen, kuten huomaat”, Mika hymyilee. En voi moittia. Minäkin viihdyn hyvin omissa oloissani.

Kivijärven pihasta löytyy eräkämppä ja hauskan näköiseksi maalattu rantasauna, minkä lisäksi alueella on käytössä pari kotaa. Kalastuslauttakin löytyy tarvittaessa. Pakkaamme kalastusvälineet veneeseen ja lähdemme järvelle, jossa ui taimenta, ahventa, haukea, siikaa, mateita, muikkuja ja tarinan mukaan yksi särki.

 

Levi on koiraystävällinen matkailukohde.
Kinosta kiinnosti lähinnä loikoilla ja tarkkailla tilannetta hieman tuonnempaa.

Kivijärven ainoa särki pysyy piilossa

Mika kertoo Kivijärven kalatarinoita, molemmat heittävät virveliä. Oranssi lotto toimii kuulemma parhaiten, joten olen laittanut sellaisen syötiksi. Kahden kalakaverin keskustelu pulpahtelee vesiltä jängille, kesästä talveen sekä perhokalastuksesta moottorikelkkailun (Mika on itsekin kisannut lajissa) kautta tunturijärveillä pilkkimiseen. Ja kuten aina, myös meillä loppuu aika kesken.

Mika on nostanut rantaan viemisiksi saalista. Järven ainoa särki se ei kuitenkaan onneksi ole.

 

Koe Levi kesällä kalastaen
Koe Levi kesällä kalastaen! Alueen järvet tarjoavat monenlaisia kalastuselämyksiä niin aloittelijoille kuin kalakonkareille.

Ahvenkalassa Levillä.
Järvi antaa komeita ahvenia, jotka suolataan ja kypsennetään hitaasti nuotiolla.

Ahvenkalassa Levillä.

 

Tee jotain uutta: koe Levi kesällä laineilta käsin!

Jos olet ikinä miettinyt, että kalastusta olisi mukava kokeilla, se onnistuu helposti Levin kohteissa. Parin-kolmen tunnin mittainen kalareissu sopii koko perheelle. Kalastusta pääsee kokeilemaan paikallisten yrittäjien tarjoamien retkien kautta, ja varusteetkin löytyvät aina talon puolesta.

Kalastus on myös mukavaa ajanvietettä sitä jo harrastaville. Mikä sen parempaa kuin käydä nakkaamassa lippaa tai perhoa sillä välin, kun perheen muut jäsenet lähtevät luontopolulle tai vaikkapa spa-hoidoista nauttimaan.

Kireitä siimoja!

 

Levillä kesällä, kalassa.

 

Levin linkkivinkit kootusti