Koe Tampere, yksi Suomen kauneimmista kesäkaupungeista!

Tampere kutsuu, mutta mitä siellä voisi tehdä? Lue 42 vinkkiä siitä, mitä kaikkea tekemistä Tampereella on tarjolla!

Mitä kaikkea voi tehdä Tampereella ilmaiseksi? Vaikka ja mitä! Lista on pitkä ja monipuolinen, ja tekemistä riittää ihan kaikille. Luontoon kannattaa lähteä aina sään salliessa ja myös talviaikaan, museot ja galleriat taas ovat mukavaa sadepäivän tekemistä Tampereella.

Suurin osa artikkelin museoista on normaalisti maksullisia, mutta kaikissa mainituissa kohteissa voi vierailla tiettynä päivänä myös ilmaiseksi. Löydät vinkeistä myös suorat linkit kunkin nähtävyyden omille verkkosivuille. Moniin kohteisiin pääsee kävellen, minkä lisäksi voit tarkistaa Nyssen sivuilta julkisen liikenteen päivälipun hinnan eri vyöhykkeille.

Mukavaa matkaa Suomen saunapääkaupunkiin!

Tekemistä Tampereella (suosituimmat)

  1. Vietä päivä Särkänniemen huvipuistossa
  2. Juo munkkikahvit Pyynikin näköalatornin kahvilassa
  3. Tee kiertoajelu ”Jutikan” eli ratikan kyydissä
  4. Inspiroidu Amurin putiikeissa
  5. Tee piknik Koskipuistoon
  6. Osallistu Tallipihan markkinoille
  7. Shoppaile Kauppakeskus Ratinassa
  8. Ihaile Tammerkosken maisemia
  9. Syö lounas Kauppahallissa

Tampereen nähtävyydet

Tampereen puistot ja luontokohteet

Tampere on monipuolinen luontokohde, josta löytyy niin puistoja, retkeilyreittejä kuin luonnonsuojelualueitakin. Mikäli olet liikkeellä autolla, vieraile myös kauniista saloluonnostaan tunnetussa Seitsemisen kansallispuistossa! 

10. Päiväretki Kintulammille

Tee päiväretki Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueelle Aitolahteen. Alueelta löytyy opastettuja luontopolkuja, pitkospuita ja nuotiopaikkoja. Varaa siis mukaan myös evästä!

11. Vieraile Pyynikin harjulla

Vieraile Pyynikin harjulla ja vuonna 1993 perustetulla Pyynikin luonnonsuojelualueella, jonka hiihtoladut ja pyöräilyreitit ovat omiaan kauniiden harjumaisemien tutkimiseen. Pyynikin harju on merkittävä geologinen muodostuma, jota pidetään maailman korkeimpana soraharjuna. Noin neljän kilometrin pituinen Pyynikin luontopolku alkaa Pyynikin näkötornilta (jossa kannattaa nauttia myös kuuluisat munkit).

12. Koe eteläisen Suomen ainoa vuono!

Kämmenniemen kaupunginosassa sijaitseva Aunessilta on näkemisen arvoinen; graniittinen holvisilta on rakennettu vuosina 1898–1899, ja sillalla on kokonaispituutta lähes 50 metriä. Aunessillan alla virtaa kaunis Paarlahti, eteläisen Suomen ainoa vuono. Paarlahtea on myös kutsuttu Pohjolan pisimmäksi sisämaavuonoksi, sillä se on kapea ja pitkä sekä hyvin syvä ja jyrkkärantainen.

 

Tekemistä Tampereella
Koveron perinnetila tarjoaa mukavaa kesäistä tekemistä Tampereella.

 

13. Vieraile Koveron perinnetilalla

Koveron kruununmetsätorppa esittelee viime vuosisadan alun elämänmenoa Seitsemisen saloseudulla. Koverossa vaalitaan perinteistä kulttuurimaisemaa vanhan ajan menetelmin. Perinnetilalle on vapaa pääsy. Samalla voit tehdä päiväretken Seitsemisen kansallispuiston luontopolkuihin.

 

Visit Tampere
Koveron perinnetilalla pääsee tutustumaan entisajan elämään.

 

14. Tee päiväretki Hervantaan

Tee päiväretki Hervannan paratiisiin Suolijärvelle ja sen 4,5 kilometrin pituiselle luontopolulle.

15. Ikuista Tammerkosken pauhut

Ihaile Tammerkosken pauhuja ja kaunista rantamaisemaa punaliitilisen teollisuusmiljöön reunamilla.

16. Vieraile Hatanpään Arboretumissa

Hatanpään arboretum ja sen maankuulu ruusutarha on ehdoton käyntikohde, kun mietit mukavaa tekemistä Tampereella etenkin kesäaikaan.

 

 

17. Vierailu Kirsi Kunnaksen runoihin perustuvassa Tiitiäisen satupuistossa on yksi Tampereen rakastetuimmista käyntikohteista. Taidetta ja touhuamista yhdistävä leikkipaikka sijaitsee Näsinpuistossa.

18. Perheen pienimmät rakastavat varmasti myös Pikku Kakkosen omaa leikkipuistoa! Kohde löytyy Tampereen ydinkeskustassa sijaitsevasta Koskipuistosta.

19. Tee päiväretki suosittuun Sorsapuistoon: löydätkö puistossa sijaitsevan pienen Muumipeikko-patsaan?

 

Tekemistä Tampereella

 

20. Mikäli harrastat retkiluistelua, ota talvella suunnaksi Näsijärvi tai Tohloppojärvi. Kesäisin pääset uimaan Rauhaniemen uimarannalla (ja vaikka Rauhanniemen saunat eivät ilmaisia olekaan, suosittelen vierailua myös siellä!)

21. Tampereen maksuton Liikennepuisto tarjoaa 6–10-vuotiaille mahdollisuuden opetella liikennekäyttäytymistä ohjatusti kesäisin. Täällä hujahtaa helposti tunti jos toinenkin.

 

Tekemistä Tampereella

Visit Tampere
Rauhanniemellä pääsee pulahtamaan raikkaaseen Näsijärveen.

 

Tampereen ilmaiset museot ja galleriat

Kiinnostavat galleriat ja mielenkiintoiset museot tarjoavat monenlaista sadepäivän tekemistä Tampereella. Nähtävää riittää niin autoharrastajille, muumifaneille kuin postin historiasta kiinnostuneille, höyrykoneita ja taidetta unohtamatta.

22. Käy tutustumassa Grafiikanpaja Himmelblauhun, Suomen johtavaan taidegrafiikan vedostuspajaan. Himmelblaun myötä historiallisessa Tampereen Finlaysonin tehdasmiljöössä elää persoonallinen käsityöläiskulttuuri.

23. Myös AvaraTaide ry:n ylläpitämässä Galleria Rongassa kannattaa piipahtaa.

24. Suomalaista nykytaidetta pääsee ihmettelemään Tampereen taidemuseossa ilmaiseksi perjantaisin klo 15–17.

25. Sadepäivän tekemistä Tampereella tarjoaa myös Työväenmuseo Werstas, jonka Tekstiiliteollisuusmuseo ja Höyrykonemuseo ovat näkemisen arvoisia.

 

Tekemistä Tampereella
Tampereen Postimuseo lukeutuu omiin suosikkeihin.

 

26. Käy tutustumassa maailman ainoaan Muumimuseoon, jonne on ilmainen sisäänpääsy joka kuukauden viimeinen perjantai klo 15–19.

27. Poliisimuseo on kaikille avoin ja aina ilmainen museo Tampereen Hervannassa. Museo esittelee Suomen poliisin historiaa ja poliisin toimintaa keskiajalta nykypäivään asti.

28. Museokeskus Vapriikin jääkiekkomuseoon, postimuseoon, nukkemuseoon, kivimuseoon, pelimuseoon ja luonnontieteelliseen museoon on ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 15–18.

29. Vuoden 2020 ajoneuvomuseoksi valittu Vehoniemen automuseo on avoinna päivittäin klo 10–17 aina 20. joulukuuta asti.

 

The Natural History Museum - Laura Vanzo-96
Luonnontieteellinen museo on koko perheen käyntikohde. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Postal Museum - Laura Vanzo-213
Postimuseossa pääsee tutustumaan postin historiaan. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

 

Tampereen historialliset kohteet

Tampereelta löytyy paljon kiinnostavia historiallisia kohteita. Etenkin Amurin työläismuseokorttelissa, Finlaysonin tehdasalueella ja Pispalan värikkäiden puutalojen luona kannattaa vierailla.

30. Vieraile historiallisessa Amurin työläismuseokorttelissa. Alueelle on vapaa pääsy perjantaisin klo 15–18.

31. Pispalan värikkäät puutalot eivät esittelyjä kaipaa. Muista kamera!

32. Oli sää mikä tahansa, kuvauksellinen Finlaysonin tehdasalue tarjoaa monenlaista näkemistä ja tekemistä Tampereella. Tutustu myös paikan päällä järjestettäviin tapahtumiin ja taidepajoihin.

 

Vapriikki - Laura Vanzo-220 (1)
Museokeskus Vapriikki kätkee sisäänsä monta pienempää museota. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

 

33. Tiesitkö, että pääset katsomaan Tampereen tuomiokirkossa kahta Hugo Simbergin kuuluisaa maalausta, Haavoittunutta enkeliä ja Kuoleman puutarhaa?

34. Käy samalla muodostamassa oma mielipiteesi kiistellystä, modernia kirkkoarkkitehtuuria edustavasta Kalevan kirkosta.

35. Tunnelmallisen Tallipihan historia ulottuu aina 1800-luvulle saakka. Tallipihalla järjestetään paljon tapahtumia ja myyjäisiä, ja kesäisin siellä pääsee näkemään pupuja ja kanoja.

36. Tammelassa sijaitsevaan Annikin puutalokortteliin ei voi olla ihastumatta.

37. Messukylästä löytyy vanha keskiaikainen kirkko, joka on samalla Tampereen vanhin rakennus. (Kirkko on auki vain kesäisin.)

38. Tampereen ylle aukeavia komeita maisemia pääsee ihailemaan Hotel Tornin huipulta Moro Sky Barista. Baariin ei ole sisäänpääsymaksua eikä siellä ole ostopakkoa, joten 360-näkymää pääsee ihailemaan ihan ilmaiseksi.

 

Tekemistä Tampereella

 

Muuta mukavaa tekemistä Tampereella

39. Minulla on tapana vierailla eri kaupunkien kirjastoissa, ja Tampereen pääkirjasto Metsoa voin suositella ihan kaikille! Arkkitehtuurisesti upea rakennus on Raili ja Reima Pietilän suunnittelema ja näyttää ylhäältä katsottuna soidintanssia käyvältä metsolta.

40. Ikuista rakkautesi lemmenlukolla Patosiltaan. ♥

41. Kunhan korona on selätetty, vieraile myös suosituissa Tampereen puisto- ja ilmaiskonserteissa.

42. Nauti halutessasi maittava lounas ihastuttavassa, Suomen parhaaksi tituleeratussa Tampereen Kauppahallissa. Kohde on näkemisen arvoinen jo itsessään, sillä Tampereen Kauppahalli on Pohjoismaiden suurin kauppahalli.

 

Visit Tampere

 

Mitä muuta voi tehdä Tampereella ilmaiseksi? Jaa omat Tampereen vinkkisi kommenteissa!

Muita Suomen parhaita nähtävyyksiä

Tampere, Helsinki, Turku, Hämeenlinna ja monta muuta, lue alta lisää eri kohdevinkkejä!

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center