Helsingin Lammassaari ja veden valtaamat Lammassaaren pitkospuut

Tiesitkö, että Helsingin Lammassaari perustettiin 1900-luvun alussa – aikaan, jolloin lähes kaikkiin Helsingin saariin oli ”maihin nousu kielletty 40 markan sakon uhalla”.

Onneksi Helsingin seudun lähiretkeily on tänä päivänä ilmaista. Päiväretkeilijöiden ja lintubongareiden suosiossa paistatteleva Helsingin Lammassaari on suojeltu saari, jota Itämeren aallot huuhtelevat Viikin Vanhankaupunginkosken naapurissa Arabianrannan läheisyydessä. Pornaistenniemeltä alkavat Lammassaaren pitkospuut lähtevät aivan vanhankaupungin kävelysillan kupeesta.

Älä kuitenkaan anna nimen hämätä: Lammassaaressa ei ole lampaita, vaan ne laiduntavat kesäisin viereisen Kuusiluodon saarella. Myös sinne pääsee vierailemaan, mikäli pitkospuut eivät ole veden vallassa. Muista sulkea puisen portin salpa perässäsi, jotta lampaat eivät karkaa saarelta.

 

Vanhankaupunginlahti
Näin linnut katselevat Lammassaaren maisemia.
Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue
Lammassaari kuulu Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueeseen.

 

Lammassaari on osa Viikin–Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualuetta

Lammassaaresta löytyy esteetön pitkospolku ja elämyksellinen Luonnon syli -luontopolku. Yhdessä ne muodostavat vajaan neljän kilometrin pituisen helppokulkuisen luontopolun, joka sopii koko perheen kuljettavaksi.

Lammassaari kuuluu Viikin–Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueeseen, minkä lisäksi saari on mökkialuetta. Muistathan siis olla häiritsemättä keväisin pesiviä lintuja ja suot kotirauhan myös mökkiläisille, ja kuljet aina vain merkityillä poluilla.

Lammassaaren luontopolku on kuvauksellinen kaikkina vuodenaikoina: kesäisin polku puikkelehtii tuulessa kahisevan tervaleppälehdon ja vaaleanvihreää loistavan kauniin koivukujan kautta komean rantaruovikon läpi pitkospuille. Reitin varrella sijaitsevat puiset infotaulut kertovat alueen luonnosta.

Keväisin ja syksyisin luonnonsuojelualue kylpee auringonlaskun aikaan kultaisessa valossa, joka saa maiseman hohkaamaan.

 

Lammassaari
Lammassaaren pitkospuut ovat leveät ja hyväkuntoiset.

Lammassaaren pitkospuut Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue

 

Lammassaaren pitkospuut joutuvat aika ajoin veden valtaan

Keväisin ja syksyisin Lammassaaren pitkospuut saattavat olla veden alla. Näin kävi myös omalla kohdallani muutaman vuoden takaisella kevätretkellä. Osa kuvista on taltioitu syksyllä, minkä vuoksi pitkospuut ovat kuivat ja kuljettavissa.

Vinkki: Voit tarkistaa meriveden korkeuden Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta. Jos meriveden korkeus on alle +20 cm, pääset Kuusiluodolle asti tennareissa.

Hyvä tietää: Pornaistenniemen pysäköintialueen (joka on Lammassaaren parkkipaikka) tuntumasta löytyy esteetön kalastuspaikka ja bajamaja.

 

Lammassaari
Keväisin ja syksyisin Lammassaaren pitkospuut laineilevat merivedestä.

Vanhankaupunginlahti

 

Seuraa arktikaa, lintujen muuttomatkaa

Kauniiden maisemien lisäksi Lammassaari on myös omiaan lintujen tarkkailuun. Lammassaaren pitkospuiden varrella sijaitsee katselutasanteita, joille voi pysähtyä bongaamaan Vanhankaupunginlahden vesillä liikkuvia lintuja. Alue onkin todella suosittu lintubongareiden keskuudessa ja samalla yksi parhaista Etelä-Suomen kohteista seurata artikaa, lintujen muuttomatkaa.

 

Vanhankaupunginlahti

Lammassaari
Helppokulkuinen polku on kuljettavissa tavan kävelykengissä, joskin neljän vuoden takaisella päiväretkellä olisin tarvinnut saappaat.

Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue Lammassaari

Lammassaari
Lammassaaren rantaruovikko kylpee alkuillan valossa.

Helsinki retkeily

Helsinki retkeily

Lammassaari
Muista tarkistaa meriveden korkeus: Itämeri laineilee keväisin ja syksyisin Lammassaaren pitkospuiden pinnalla.
Lammassaari
Lammassaaren pitkospuita seuratessaan päätyy myös lintubongareiden majaan, josta on hyvä tarkkailla Vanhankaupunginlanden siivekkäitä.

Lammassaari

Lammassaari

Lammassaari

 

Lue myös muista Etelä-Suomen kohteista

Tutustu muihin Etelä-Suomen luontopolkuihin »
Tutustu Porkkalan luontokohteisiin »
Tutustu muihin Etelä-Suomen luontokohteisiin »

 

Viikki

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center