Helsingin Lammassaari ja veden valtaamat pitkospuut
26/02/2021
Helsingin Lammassaari ja veden valtaamat Lammassaaren pitkospuut
Tiesitkö, että Helsingin Lammassaari perustettiin 1900-luvun alussa – aikaan, jolloin lähes kaikkiin Helsingin saariin oli “maihin nousu kielletty 40 markan sakon uhalla“.
Onneksi Helsingin seudun lähiretkeily on tänä päivänä ilmaista. Päiväretkeilijöiden ja lintubongareiden suosiossa paistatteleva Helsingin Lammassaari on suojeltu saari, jota Itämeren aallot huuhtelevat Viikin Vanhankaupunginkosken naapurissa Arabianrannan läheisyydessä. Pornaistenniemeltä alkavat Lammassaaren pitkospuut lähtevät aivan vanhankaupungin kävelysillan kupeesta.
Älä kuitenkaan anna nimen hämätä: Lammassaaressa ei ole lampaita, vaan ne laiduntavat kesäisin viereisen Kuusiluodon saarella. Myös sinne pääsee vierailemaan, mikäli pitkospuut eivät ole veden vallassa. Muista sulkea puisen portin salpa perässäsi, jotta lampaat eivät karkaa saarelta.
Näin linnut katselevat Lammassaaren maisemia.Lammassaari kuulu Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueeseen.
Lammassaari on osa Viikin–Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualuetta
Lammassaaresta löytyy esteetön pitkospolku ja elämyksellinen Luonnon syli -luontopolku. Yhdessä ne muodostavat vajaan neljän kilometrin pituisen helppokulkuisen luontopolun, joka sopii koko perheen kuljettavaksi.
Lammassaari kuuluu Viikin–Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueeseen, minkä lisäksi saari on mökkialuetta. Muistathan siis olla häiritsemättä keväisin pesiviä lintuja ja suot kotirauhan myös mökkiläisille, ja kuljet aina vain merkityillä poluilla.
Lammassaaren luontopolku on kuvauksellinen kaikkina vuodenaikoina: kesäisin polku puikkelehtii tuulessa kahisevan tervaleppälehdon ja vaaleanvihreää loistavan kauniin koivukujan kautta komean rantaruovikon läpi pitkospuille. Reitin varrella sijaitsevat puiset infotaulut kertovat alueen luonnosta.
Keväisin ja syksyisin luonnonsuojelualue kylpee auringonlaskun aikaan kultaisessa valossa, joka saa maiseman hohkaamaan.
Lammassaaren pitkospuut ovat leveät ja hyväkuntoiset.
Lammassaaren pitkospuut joutuvat aika ajoin veden valtaan
Keväisin ja syksyisin Lammassaaren pitkospuut saattavat olla veden alla. Näin kävi myös omalla kohdallani muutaman vuoden takaisella kevätretkellä. Osa kuvista on taltioitu syksyllä, minkä vuoksi pitkospuut ovat kuivat ja kuljettavissa.
Vinkki: Voit tarkistaa meriveden korkeuden Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta. Jos meriveden korkeus on alle +20 cm, pääset Kuusiluodolle asti tennareissa.
Hyvä tietää: Pornaistenniemen pysäköintialueen (joka on Lammassaaren parkkipaikka) tuntumasta löytyy esteetön kalastuspaikka ja bajamaja.
Keväisin ja syksyisin Lammassaaren pitkospuut laineilevat merivedestä.
Seuraa arktikaa, lintujen muuttomatkaa
Kauniiden maisemien lisäksi Lammassaari on myös omiaan lintujen tarkkailuun. Lammassaaren pitkospuiden varrella sijaitsee katselutasanteita, joille voi pysähtyä bongaamaan Vanhankaupunginlahden vesillä liikkuvia lintuja. Alue onkin todella suosittu lintubongareiden keskuudessa ja samalla yksi parhaista Etelä-Suomen kohteista seurata artikaa, lintujen muuttomatkaa.
Helppokulkuinen polku on kuljettavissa tavan kävelykengissä, joskin neljän vuoden takaisella päiväretkellä olisin tarvinnut saappaat.
Muista tarkistaa meriveden korkeus: Itämeri laineilee keväisin ja syksyisin Lammassaaren pitkospuiden pinnalla.Lammassaaren pitkospuita seuratessaan päätyy myös lintubongareiden majaan, josta on hyvä tarkkailla Vanhankaupunginlanden siivekkäitä.
Varsin kivalta näyttää syksyinen Lammassaari. Viime vuosien aikana olen alkanut kiinnostumaan entistäkin enemmän lintujen katselusta ja kuvailemisesta, niin jo pelkästään sen vuoksi tuo voisi olla itselleni kiinnostava kohde. Varsinkin keväisin tulee vastaan tilanteita, joissa pitkospuut ovat veden alla. Eipä siinä muu ole auttanut kuin kengät pois ja kahlaamaan! 🙂
No näinhän se on, ei muuta kuin pyyhe reppuun ja crocsit jalkaan. Ja sitten vielä katsoo, että pysyy pystyssä liukkailla lankuilla. 🙂 Linnut ovat alkaneet kiinnostaa myös minua ja odotan jo kovasti, koska ensimmäiset pulmuset, kevään airueet, saapuvat tänne meille. 🙂
Onpa ollut märkää! Me kävimme tuolla syksyllä – lampaat olivat vielä maisemissa, mutta silti oli myös vielä sen verran kuivaa, että hyvin pääsi Kuusiluodolle asti. Espoolaisena Lammassaari on ollut ennen tätä koronavuotta “niin kaukana” ettemme olleet tuolla aikaisemmin käyneet, mutta kun se vilahteli jo vähän liioitellen joka toisessa blogissa, niin pakkohan se oli käydä tsekkaamassa! Kuivempia kuvia, jos haluat katsoa, täällä: https://meriharakka.net/2020/10/06/lammassaari-ja-kuusiluoto/
Pitääpä sitten ensi kesänä poiketa Lammassaaressa, jotta säilyy varpaat kuivana. Kiitos vinkistä 🙂
Ole hyvä, Individue, ilo on minun puolellani. 🙂
Kiitos kuvista ja tunnelmista, Pirkko! Ihanalta näyttää ja onnellisia olitte, kun pääsitte näkemään lampaat! Minä olen tavannut ne vain kerran aiemmalla kesäretkellä Lammassaareen ja Kuusiluotoon, mutta nuo kuvat ovat Hämeenlinnassa ulkoisella kovalevyllä eivätkä siksi mukana tässä jutussa. 🙂
Jaanpa vain tämän otokseni: https://www.flickr.com/photos/20649778@N07/6017852302/in/album-72157627251707105/ Lammassaaren pitkospuilta.
Syntyisi varmaan romaani kaikesta, mitä olen tehnyt Lammassaaressa, sen pitkospuilla ja Kuusiluodossa, mutta olkoon. En ole ollut siellä taas vähään aikaan. Se tuppaa olemaan liiankin suosittu.
Suosittu Lammassaari kyllä on, siitä ei ole väittäminen. Mutta voi miten ihanan kuvan olet saanut! Kiitos kun jaoit sen meille. 🙂 Romaania odotellessa!
Onko tosiaan niin, että tuo uusi esteetön kulkureitti joutuu myös veden alle? En ole käynyt Lammassaaressa itse, mutta olen kuullut, että tuo uusittu reitti on hyvässä kunnossa nykyään vuodenajasta riippumatta.
En osaa sanoa uudesta esteettömästä osasta, mutta jos se kulkee samaa reittiä kuin vanha niin tulva tulee kyllä. Pitääkin tarkistaa tuo asia ja lisätä juttuun, kiitos vinkistä. 🙂