Porkkala – koko perheen ja kaveriporukan retkeilykohde

Porkkala on suosittu retkeilykohde, jossa voi aistia erämaista tunnelmaa yhdistettynä upeaan meriluontoon.

Kirkkonummella sijaitseva Porkkala ja Porkkalanniemi tarjoavat komeita kalliorantoja, tuuheita mäntymetsiä ja upeita merinäköaloja. Kauas merelle yltävä Porkkalanniemi on myös monien tähtikuvaajien suosiossa, sillä täältä löytyy Etelä-Suomen vähinten valosaasteisia kuvauslokaatioita. Alue on myös suosittu lintuharrastajien, melojien ja venelijöiden keskuudessa. Porkkala ja Porkkalanniemi ovatkin yksiä Suomen parhaista paikoista seurata lintujen muuttoa, arktikaa.

Porkkala on helposti lähestyttävä kohde, sillä ensimmäiset katetut tulipaikat sijaitsevat vain lyhyen patikkamatkan päässä pieneltä parkkipaikalta. Rannan tuntumasta löytyy myös useita telttapaikkoja sekä tulisijoja, joiden ympärille on mukava kokoontua niin ystävien kuin oman perheen kanssa.

Porkkala on myös historiallisesti kiinnostava käyntikohde. Voit halutessasi lukea YLEn julkaiseman artikkelin Puna-armeija purki sotilastukikohtansa ja palautti Porkkalan yllättäen.

Porkkala tarjoaa komeita kalliorantoja, tuuheita mäntymetiä ja hienoja merinäköaloja.

Porkkala - Porkkalanniemi teltta

Saapuminen Porkkalaan

Helsingin ytimestä on vain vajaan tunteroisen ajomatka Porkkalan retkeilyalueelle. Helsinki-Hanko-tieltä (nro 51) käännytään tienviitan Porkkalanniemi suuntaan ja ajetaan Porkkalantietä karvan vajaa 20 km. Kun yleinen tie päättyy, seuraa viittoja kohti Porkkalanniemen virkistysaluetta.

Mikäli saavut Espoosta, lähde lounaaseen pitkin tietä Kehä II tai Kehä III, jonka jälkeen ota suunnaksi tie 51. Porkkalanniemeen on tällöin matkaa noin 50 minuuttia.

 

Porkkala - Porkkalanniemi

 

Telttailu Porkkalassa

Mikäli saavut Porkkalaan telttailemaan, kannattaa nousta varhain: aikainen herätys yleensä palkitaan, sillä Porkkalassa tavataan paljon hirviä ja kauriita. Myös Porkkalan auringonnousut ovat todella upeita! Ja makuupussin lämpöönhän voi aina palata, mikäli uni jäi kuvaushetken vuoksi pahasti kesken.

Porkkalan rannasta löytyy useita mainioita telttapaikkoja, joista muutaman välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös tulisija. Alue on suositta retkeilymaastoa, joten mikäli mielii parhaille paikoille, kannattaa myös sen vuoksi olla liikkeellä hyvissä ajoin.

Tällainen on Marmot Vapor -maisemateltta »
Millainen makuupussi kannattaa valita? »
Millainen teltta kannattaa hankkia? »
Grammanviilaajan kevyt kärsimysteltta (230 grammaa) »

 

Porkkala - Porkkalanniemi

Porkkala - Porkkalanniemi

Porkkalanniemestä löytyy myös mainioita spotteja riippumattoretkeilyyn.

Porkkalan nuotiopaikat

Muistathan, että nuotion saa sytyttää vain sovituille nuotiopaikoille, joita onneksi löytyy Porkkalasta useita. Osassa toimii puuhuolto, osan läheisyydestä löytyy puucee ja kätevä keittokatos. Näet suuntaa antavat Porkkalan nuotiopaikat alla olevasta kartasta.

 

 

Porkkalanniemi - Porkkala

telttailu

 

Lähiretkeilyn etuja: ne vähän paremmat eväät

Lähiretkeilyn lyömättömiä etuja ovat ne vähän paremmat retkiruoat. Kun maastossa viettää vain yön tai kaksi, voi mukaansa pakata kalatiskin tuoretta kalaa ja kotimaisia vihanneksia tai vaihtoehtoisesti muita sellaisia elintarvikkeita, jotka eivät normaalisti kestäisi hyvänä montaa päivää.

Porkkalan yön yli retkellämme herkuttelimme siis kalalla, jonka paistoimme Porkkalan kallioilla auringonlaskua ihaillen. Kyllä kelpasi!

Lue vinkit herkullisiin retkieväisiin »
Lue retkiruokamenut pidemmille retkille »
Muista Retkietiketti »

 

Porkkala

Kotimaista kalaa ja suomalaisia vihanneksia illalliseksi.

Retkiruoka

Retkieväät

Retkieväät