Lähde löylymatkalle Suomen saunapääkaupunkiin ja koe nämä saunat Tampereella!

Mistä löytyvät parhaat saunat Tampereella? Ota löylyvinkit talteen, pakkaa reppuun pyyhe, uikkarit ja pefletti, ja ota suunnaksi iki-ihana Tampere!

Vaikka Tampere tunnetaan kauniista luonnosta ja kiinnostavista nähtävyyksistä, kaupunki on myös omiaan saunamatkailijoille. Tampereen saunat tarjoavat löylyjä moneen makuun, ja osassa saunoista pääsee myös pulahtamaan uimaan tai talvisin avantoon. Ota vinkit talteen ja koe vähintään Rauhaniemen kansankylpylä, kenties Suomen yhteisöllisin saunamaailma!

Tampere on Suomen ja maailman saunapääkaupunki

Tiesitkö, että Tampere julistettiin vuonna 2018 Suomen ja maailman saunapääkaupungiksi? Julkistus tapahtui tamperelaisessa Rajaportin saunassa, joka on Suomen vanhin toiminnassa oleva yleinen sauna. Myös Suomen Saunaseura tuki Tampereen julistamista saunapääkaupungiksi.

★ Lisäys: Suomalainen saunakulttuuri on valittu Unescon perintölistalle 17.12.2020

Noin tunti sitten, tänään 17. joulukuuta eli samana päivänä, kun tämä artikkeli julkaistiin (intuitio?), saunominen on valittu ensimmäisenä suomalaisena perinteenä UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Se tarkoittaa, että saunominen nousee samanveroiseksi instituutioksi kuin vaikkapa Intian jooga, Argentiinan tango ja Peking-ooppera.

Onnea meille kaikille suomalaisille ja saunakulttuuria rakastaville!

 

sauna Tampereella
Tampere on julistautunut Suomen ja maailman saunapääkaupungiksi. Kuva: Sari Mäkelä / Visit Tampere

sauna Tampereella
Rajaportin sauna Tampereella on Suomen vanhin yleinen sauna. Kuva: Jukka Salminen / Visit Tampere

 

Rajaportin sauna – Suomen vanhin yleinen sauna Tampereella

Tampereen Pispalasta löytyy vuonna 1906 perustettu Suomen vanhin ja yhä toiminnassa oleva yleinen sauna, Rajaportin sauna. Rajaportin sauna on edelleen lähes alkuperäisessä asussaan ja tarjoaa omien sanojensa mukaan Suomen parhaat ja pehmeimmät löylyt läpi vuoden.

Parhaaksi Tampereen saunaksi tituleeratun Rajaportin sydämenä hohkaa kivestä muurattu kolmen kuution kokoinen kertalämmitteinen kiuas. Sen yli tonnin painoiset löylykivet lämmitetään metrisillä haloilla jokaisen saunapäivän aluksi punahehkuisiksi, minkä jälkeen (ja kun häkälöylyt on heitetty) lämpöä riittää iltaan asti.

Kuten kertalämmitteisille saunoille on ominaista, löylyt ovat aluksi tiukemmat ja kuivemmat ja loppuillasta lempeät ja kosteat – kuitenkin koko päivän nautinnon veroiset. Rajaportin saunassa kylpevät saavat usein kuulla, että vielä tänäkin päivänä saunassa käyvät samat henkilöt, jotka ovat joskus syntyneet siellä. Mene ja tiedä, mutta varmaa on, että lauteilla kuulee toinen toistaan parempia tarinoita!

 

sauna Tampereella
Aikuisten sisäänpääsy kustantaa maanantaisin ja keskiviikkoisin 6 €, perjantaisin ja lauantaisin 10 €. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

sauna Tampereella
Rajaportin saunan sisäpiha on varsin tunnelmallinen. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

 

Rauhaniemen kansankylpylän kaksi saunaa lämpiävät vuoden jokaisena päivänä.

Tekemistä Tampereella

Rauhaniemen kansankylpylä – Tampereen yhteisöllisin sauna

Tampereen yhteisöllisimmässä saunassa, Rauhaniemen kansankylpylässä saunat lämpiävät vuoden jokaisena päivänä. Pienemmälle ja isommalle saunalle on syntynyt oma kävijäkuntansa, sillä löylyissä on eroa. Minä vierailin molemmissa ja nautin kumpaisestakin yhtä paljon.

Rauhaniemen iso sauna vetää 50 henkeä, ja ruuhka-aikaan myös seisomapaikat ovat kovassa käytössä. Jos mielit todella kovia löylyjä, etsi paikka mahdollisimman läheltä ovea. Rakennuksen pikkusauna sijaitsee samassa siivessä saunahoitajan toimiston kanssa. Pikkusaunan lempeämpiin löylyihin mahtuu kerralla noin 30 saunojaa, ja siellä kovimmista löylyistä pääsee nauttimaan ovelta katsoen lauteiden oikeassa ylänurkassa.

Tämän tamperelaisen saunan kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu, että löylyä heitetään kaksi kuupallista kerrallaan ja kuunnellaan, onko löylyn määrä hyvä. Ennen löylyn heittämistä on myös kohteliasta kysyä muilta saunojilta, sopiiko löylyä heittää.

Molemmat saunat ovat yhteissaunoja ja niissä käytetään uimapukua. Jos et muista ottaa omaa peflettiä, voit lainata pesuhuoneen seinältä vanerista alustaa.

 

Tampereen saunat, Rauhaniemen kansankylpylä
Rauhaniemen kansankylpylästä pääsee kesäisin uimaan ja talvella avantoon. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen saunat
Suolijärven löylyihin pääsee 7 € kertamaksulla. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

 

Suolijärven viihtyisät mökkisaunat kutsuvat kylpemään

Suolijärven sauna Tampereen Hervannassa sijaitsee keskellä kaunista luontoa, nimensä mukaisesti Suolijärven rannalla. Yleisessä käytössä olevia kahta puulämmitteistä ”mökkisaunaa” voi vuokrata myös omalle porukalle: isompaan saunaan mahtuu kerrallaan noin 15 saunojaa ja pienempään yhdeksän saunojaa. Ennen saunaa voi halutessaan reippailla luontopolkua pitkin Suolijärven ympäri.

Suolijärvelle saunalle pääsee kätevästi Tampereen keskustasta busseilla 3A tai 3B ja jäämällä pois Teekkarinkadun pysäkillä. Suolijärven puulämmitteisessä avantosaunassa kannattaa vierailla mahdollisuuksien mukaan heti, kun ovet joulukuun jälkeen taas aukeavat. Muista uikkarit, pyyhe ja juotavaa!

 

Sauna Tampereella
Suolijärven sauna Tampereen Hervannassa tarjoaa myös mainiot virkistäytymismahdollisuudet. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Saunat Tampereella, Suolijärven sauna
Hyvät on löylyt! Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Sauna Tampere

Hiedanrannan yhteisöllisen saunan kiuas lämpiää aurinkoenergialla. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Hiedanrannan yhteisöllinen sauna lämpiää aurinkoenergialla

Hiedanrannan sauna Tampereella on aivan omaa luokkaansa: pikkuisen puusaunan kiuas lämpiää aurinkoenergialla. Sauna on myös maksuton ja kaikille avoin, ja sinne mahtuu kerrallaan kahdeksan henkilöä. Kauniiseen sauna-miljööseen kuuluvat myös kontteihin rakennettavat pukutilat, terassi ja esiintymislava. Sauna sijaitsee Tehdaskartanokatu 28 paikkeilla, Hiedanrannan Pajan ja vanhan vedenpuhdistuslaitoksen välissä.

Koska Hiedanrannan saunalla käytetään kantovettä, asiakkaita pyydetään suosimaan ympäristöystävällisiä pesuaineita. Uintimahdollisuutta ei ole eikä sauna valitettavasti ole esteetön. Myöskään varusjärjestelmää ei ole: sekasaunaan ovat kaikki tervetulleita aina silloin, kun kiuas on lämpimänä.

Tarkista aukioloajat Hiedannanrannan yhteisöllisen saunan Facebook-ryhmästä.

 

Sauna Tampere
Sauna on kaikille avoin sekasauna, jonne voi saapua löylyttelemään aina silloin kun kiuas on lämpimänä. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Sauna Tampere
Hiedanrannan yhteisöllinen sauna on varmasti yksi erikoisimmista sanoista Tampereella. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Saunat Tampereella
Saunaravintola Kuuma sijaitsee aivan Tampereen ytimessä. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

 

Saunaravintola Kuuma hemmottelee himosaunojia ja ensikertalaisia

Saunaravintola Kuuma on kaikkien aistien saunaelämys: gastronomisten herkkujen lisäksi kahden saunan lempeät löylyt hellivät mieltä ja kehoa.

Löylyistä pääsee nauttimaan joko puulämmitteisessä tai modernissa savusaunassa. Kahden saunan tarjoamat vaihtoehdot palvelevat erilaisia saunatottumuksia – himosaunojista ulkomaalaisiin ensikertalaisiin. Saunoista suurempi on savusauna ja pienempi puilla lämmitettävä perinteinen sauna.

 

Sauna Tampere
Maanantaista perjantaihin ennen klo 17 hintaan 10 €, minkä jälkeen hinta on 15 €. Sauna lämpiää lauantaisin klo 14-23 hintaan 15 € per henkilö. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Sauna Tampereella
Saunaravintola Kuumassa lihasjumit sulavat. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Saunat Tampereella

 

Kaupinojan saunaa ylläpitävät Tamperen Talviuimarit

Kaupinojan sauna sijaitsee kauniin Näsijärven rannalla UKK-Instituutin tuntumassa. Samalla paikalla on sijainnut sauna vuodesta 1977, mutta se on kokenut vuosien varrella useita muutoksia, myös kasvanut ja komistunut. Kaupinojan sauna on auki käytännöllisesti katsoen aina, paitsi joka kuukauden toinen tiistai, jolloin siellä tehdään huoltotoimia. Saunaa hoidetaan vapaaehtoisin talkoovoimin: Tampereen Talviuimareiden toimesta halotaan puut, huolehditaan pienistä korjauksista ja tarvikkeista, emännöidään takkatupaa ja lämmitetään yösaunoja.

Kaupinojan saunalla vierailee vuosittain 57 000 kylpijää ja uimaria. Vilkkainta on talvikuukausina, jolloin saunassa voi löuylytellä kiireisinä iltoina jopa yli 400 kävijää. Myös joulusaunassa nautiskelee 300 saunojaa neljän tunnin aikana. Lue myös avantouinnin ABC!

Näihin kuviin ja tunnelmiin, mukavaa saunamatkaa Tampereelle!

 

Kaupinojan sauna Tampereella
Saunakäynnin hinta on aikuisilta 8 € ja 7-12 vuotiailta 3 €. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Kaupinoja sauna Tampereella
Avantouinti ja saunominen iloisessa seurassa tekee hyvää sekä ruumiille että mielelle. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

 

KOTIMAA

Tutustu yli 400 kotimaan vinkkiin Suomi-oppaassa!

Lue lisää