Mitä tehdä Turussa TOP 30: parhaat nähtävyydet ja matkavinkit Turkuun

Turku on turkulaisten mielestä Suomen kaunein kaupunki. Myös Turun murre kuuluu turkulaisten mielestä murteiden aateliin. Ja aatelinen Turku onkin, sillä sieltä löytyy myös komea Turun linna! KAUKOKAIPUU listasi, mitä tehdä Turussa.

Mitä tehdä Turussa TOP 30: Turusta löydät kiinnostavia museoita, erinomaisia ravintoloita, keskiaikaista kulttuurihistoriaa, luontokohteita ja hauskoja puistoja, joissa myös perheen pienimmät viihtyvät. Nappaa talteen TOP 30 tekemistä Turussa -vinkit ja suunnittele oma Turun reissusi! Löydät vinkeistä myös suorat linkit kunkin kohteen omille verkkosivuille.

Mukavaa matkaa Turkuun!

1. Nauti aamukahvi kipskaffella

Turusta löytyy vielä tänäkin päivänä muutamia kipsoja. Kipsat syntyivät aikanaan niille kaupungin alueille, joissa herättiin muita ennen töihin, kuten esimerkiksi sataman tuntumaan. Aamukahvin seuraksi kannattaa ostaa munkki tai vaikka täytetty sämpylä.

2. Aja föril!

Nouse Suomen ainoan kaupunkijokilautta Förin kyytiin, joka kulkee ”Turuj ja Oopun välil”. Föri on turkulaisten kansallisomaisuutta, johon myös ulkopaikkakuntalaisten on helppo ihastua. Vaikka matka on lyhyt, minuutti ja kaksikymmentä sekuntia, elämys on kokemisen arvoinen.

3. Haahuile Turun torilla

Turun torilla tapaa iloisesti porisevia paikallisia etenkin aamutuimaan. Myös torimyyjät ovat aivan omanlaisiaan persoonia. Varaudu siis seuraavaan kysymykseen: ”Meinaks frouva ostaki jotta”. Mitä et Turun torilta löydä, sitä et tarvitse.

4. Ihastu Kauppahallin tunnelmaan

Turun Kauppahalli on Suomen paras. Ainakin turkulaisten mielestä. Siellä tuoksuu vastakeitetty kahvi, tuore leipä ja voisilmäpulla. Suomalaisia sieraimia hemmotellaan myös ulkomaalaisilla mausteilla ja sillin suolaisella tuoksulla, jota ainakin minä rakastan. Sanotaan, että Kauppahallin pikkuiset kahvilat ovat kuin Pariisissa. Mene ja koe itse!

5. Kävele pitkin Aurajoen reunaa

Aurajoki, eteläisen Suomen valtasuoni (ainakin turkulaisten mukaan), on mukava kohde päiväkävelylle. Istahda penkille ja ihaile hiljaa virtaavaa jokea, nuuhki kesäisin lehmusten tuoksua ja bongaa lohi. Kyllä, ne ovat tehneet paluun Aurajokeen!

 

Tekemistä Turussa

 

6. Hyppää Lånan kyytiin!

Vuokraa vene ja ihastele Aurajoen maisemia vesiltä käsin! Lånan venevuokraamon löydät Tuomiokirkon sillan kupeesta. Låna-veneisiin voit ottaa mukaan 2–8 hengen porukan, myös lemmikit ovat tervetulleita veneretkelle. Veneellä pääset huristelemaan Suomen Joutsenelle asti. Muista eväät!

7. Aikamatkaa vanhaan Turkuun

Suomen vanhin ja aikanaan jopa maamme pääkaupunkina toiminut Turku on täynnä historiaa: on Turun linna, Turun Tuomiokirkko ja Luostarinmäen käsityöläismuseo sekä kiehtova nykytaiteen ja historian yhdistävä Aboa Vetus & Ars Nova.

8. Vietä meriteemainen päivä Forum Marinumissa

Turun sataman kupeessa sijaitsee Forum Marinum, merellisen tiedon ja toiminnan keskus. Viehkeä miljöö yhdistää kaupunkikulttuurin ja merellisyyden; täällä joki päättyy ja tästä alkaa meri!

9. Koe talo täynnä musiikkia

Sibelius-museo herättää eloon suomalaisen musiikin historiaa 1700-luvulta tähän päivään saakka. Lisäksi museossa järjestetään Sibbe Live! -tapahtumaa, joka tarjoaa elävää musiikkia ja yllättäviä musiikillisia kohtaamisia museon omassa konserttisalissa.

 

Tekemistä Turussa

 

10. Osallistu kiehtoviin kulttuuritapahtumiin

Kutomo järjestää kiehtovia kulttuuritapahtumia. Nykytaidetilaa ylläpitää taiteilijavetoinen Ehkä-tuotanto. Kutomo on esitystila, studio, galleria ja kokoustila, jossa järjestetään ympäri vuoden esitystoimintaa, tapahtumia, tanssinopetusta sekä työpajoja.

11. Risteile höyrylaivalla Turusta Naantaliin

Hieman erilaista kesäajan tekemistä Turussa tarjoavat Aurajokea pitkin risteilevät jokilaivat. Mikäli vietät kaupungissa pidempään, lähde UkkoPekan höyrylaivaristeilylle Turusta Naantaliin ja takaisin. Viraile myös ravintolalaiva Donnassa ja Aussie Barissa.

12. Teatteria, teatteria!

Turku on tunnettu teatterikaupunki. Tutustu Turun kaupunginteatterin ohjelmiston lisäksi TEHDAS teatterin, Åbo Svenska Teaterin ja Linnateatterin näytöksiin.

 

Tekemistä Turussa

 

13. Shoppaile design-putiikeissa

Turussa kannattaa vierailla kaupungin monissa desing-liikkeissä, jotka myyvät kotimaisia tuotteita, vaatteita, koruja ja käsitöitä. Piipahda esimerkiksi Televisio Lifestyle Storessa sekä KUI Desiginin ja kuukausittain vaihtuvista tuotemerkeistä tunnetussa PUF Designmarketissa.

Mitä tehdä Turussa, jos matkailee perheen kanssa?

Myös lapsille ja lapsenmielisille löytyy paljon tekemistä Turussa. Kupittaan Seikkailupuisto on ilmainen ja monipuolinen päiväretkikohde, josta löytyy esimerkiksi liikennepuisto ja hauska kahluuallas.

1950-luvun maalaismiljöössä sijaitseva Kuralan kylämäki on avoin kulttuurivirkistysalue, johon voi tutustua omatoimisesti ympäri vuoden.

Myös Martin kaupunginosasta löytyvä muumiteemainen Vilkkilänmäen leikkipaikassa on perheen pienimpien mieleen: puistossa pääsee pujahtamaan Nuuskamuikkusen telttaan ja laskemaan Muumipeikon liukumäkeä. Löydät kaikki Turun leikkipuistot täältä.

Lue myös

TOP 33 ilmaista tekemistä Tampereella

Lue vinkit

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center