★ Kaupallinen yhteistyö: Discover Muonio

Hidasta luksuslomailua Torassiepissä

Lappia kutsutaan Euroopan viimeiseksi erämaaksi; maakunnan asukastiheys on noin 1,8 henkilöä / km2, kun taas poroja on 2,5 / km2. Ja silti täältä löytyy kaikki tarvittava – jopa yhden pihapiirin sisältä.

Vastuullisen Lapin matkailun ehdoilla toimivan Harrinivan omistama Torassieppi on kuin keidas keskellä ei mitään. Silti sen pihapiiristä löytyy kaikkea: tekemistä, näkemistä ja kokemista omaa ravintolaa unohtamatta. Rannan tuntumassa sijaitsevassa laavussa voi tulistella alkusyksyn iltaa, ja viereiseltä laiturilta pääsee pulahtamaan raikkaaseen veteen ja jäiden saavuttua avantoon. Sieltä on hyvä kirmata saunan lauteille lämmittelemään ja rentoutumaan.

Pöyryn toteuttaman tutkimuksen mukaan Harrinivan omistamat metsät sitovat Torassiepin toiminnasta vapautuneet hiilidioksidipäästöt 12 kertaisesti. Tutkimuksessa on otettu huomioon kaikki mahdollinen: lämmitys, ruoan alkuperä, valmistus ja kuljetus, asiakasmäärät ja aktiviteetit sekä niihin tarvittava kalusto. Toisin sanoen, kun on päässyt lentokenttäkuljetuksella perille kohteeseen, pihapiiristä ei ole tarvis poistua mihinkään. Ja juuri se on yksi Torassiepin parhaista eduista.

Ja mikäli haluaa tehdä yhden retken toisaalle, kannattaa ehdottomasti vierailla Artic Sauna Worldissa. Saunamaailmasta pääset lukemaan enemmän jutun loppupuolella.

Voit halutessasi lukea lisää Muonion kunnan vastuullisen matkailun edistämisestä heidän verkkosivuiltaan.  Samasta osoitteesta pääset myös lataamaan Lapin vastuullisen matkailun ohjeet.

Glampingia eli luksus campingia Torassiepin Aurora Domessa.

Aurora Dome Torassieppi Muonio
Torassieppi mökki
Torassiepistä voi myös vuokrata tunnelmallisia mökkejä. Kuva: Torassieppi

 

Torassiepin mökit ja Aurora glamping

Vietin kaksi ensimmäistä yötä tunnelmallisessa hirsimökissä, joita löytyy pihapiiristä useita. Kolmannen yön sain nukkua upeassa Aurora Domessa, mikä oli samalla ensikosketukseni glampingiin eli luksus campingiin, astetta parempaan telttailuun.

Iglumaiset domet ovat teemaltaan erilaisia, ja minulle valikoitunut yksilö oli sisustettu Lapin taian ja mytologian mukaan. Rummut, kuviot, luut ja sulat somistivat pyöreää tilaa, joka muistutti minua itämerensuomalaisten mytologiasta löytyvästä kirjokannesta – ympyrän muotoisesta tai ilmansuuntien mukaan kahdeksan nurkan maasta, joka pysyy ylhäällä maailman keskuksessa sijaitsevan sekä Pohjantähden paikoilleen seivästäneen taivaannaulan varassa, jonka ympärillä Eeden ja tuhannet tähdet tanssivat.

Nytkin taivaanlaen kuvitteellinen kupu pyörii, ja elämä sen alla jatkuu taittuen loppusyksyn yöksi, kun Muonio on käymässä nukkumaan.

 

Auroda Dome Torassieppi

 

Yö Aurora Domessa on elämys

Viihtyisä ja lämmin dome on täydellinen paikka nukahtaa luonnon syliin. Laineiden rauhalliset äänet kuuluvat sisälle rentouttaen mieltä ja hektisen päivän jälkeistä olotilaa; iglut on rakennettu aivan Toras-Siepin nimeä kantavan järven rannalle. Kirkkaalla säällä suuresta ikkunasta voi ihailla keskiyön aurinkoa, ruskamaisemaa tai talviaikaan revontulia ja taivaan tuhansia tähtiä. Olisipa mieheni ollut mukanani, vaikka toki täällä oli ihanaa rauhoittua myös ihan itsekseen Sammalten kirja seuranaan.

Hyvä tietää: Palvelut, kuten WC, suihku ja sauna, ovat vain muutamien kymmenien metrien päässä. Auton saa parkkiin ihan lähelle. Jokaisesta domesta löytyy sängyt kahdelle, mutta niihin on tarvittaessa mahdollista sijoittaa myös kaksi lisävuodetta.

 

Auroda Dome

Auroda Dome

Torassieppi Aurora Dome
Revontulet tanssivat järvimaiseman yllä. Kuva: Torassieppi

Torassieppi

 

Vaikka minä majoituin Aurora Domessa lähes kauneimpaan ruska-aikaan (syysloma on vasta tuloillaan!), myös talvella kohde on kuin sadusta.

 

Torassieppi_dome
Aurora Dome talviseen aikaan. Kuva: Torassieppi

 

Torassieppi porotilavierailu

Torassiepin porotila sijaitsee aivan majoituskylän pihapiirissä.

Lapinkartanon porotila
Lapinkartano on porotilan sydän. Kuva: Torassieppi

 

Torassiepin porotilavierailu

Piipahdin toisen päivän alkajaisiksi Torassiepin porotilalle ja huskyja rapsuttamaan. Kävelymatkaa molemmille aitauksille oli karvan yli kolme minuuttia.

Vuodesta 1847 saman suvun omistuksessa ollut Torassiepin porotila on yksi maamme vanhimmista porotiloista. Kuvassa komeileva Lapinkartano taas on sen sydän. Lapinkartano toimi ennen vanhaan myös kestikievarina, jossa turisteja kyydinneet porosafarit pysähtyivät matkalla Muoniosta Pallastunturille.

Lapin sodan aikana tilalle ei kulkenut tietä, minkä vuoksi kylä ja sen talo säästyivät tuhoilta toisin kuin suuri osa Lappia. Nykyisin pihapiirissä pääseekin tutustumaan tilan historiaan, ja museossa on esillä alkuperäistä esineistöä.

 

Torassieppi porotila
Museossa pääsee hetkeksi palaamaan entisaikaan. Kuva: Torassieppi

Torassieppi porotila
Porotilavierailu on lapsille ikimuistoinen elämys. Kuva: Torassieppi

 

Lapsiystävälliset kohtaamiset eläinten kanssa kannattaa ehdottomasti sisällyttää oman syysloman ohjelmaan samoin kuin puunistutus, jolla voi kompensoida lomamatkaansa.

 

Lapinkartanon porotila

 

Mikä ihmeen hiilikädenjälki?

Hiilikädenjälki on hiljattain lanseerattu termi positiivisten ilmastovaikutusten mittaamiseen. Hiilikädenjäljen taustalla on ajatus, että yritys kehittää tuotteita ja palveluja, joiden avulla sen asiakas pystyy pienentämään hiilijalanjälkeään. Laskenta osoittaa, kuinka suuren kädenjäljen yrityksen tuote aiheuttaa: mitä suurempi kädenjälki – sen parempi.

Kun asiakas ottaa tuotteen käyttöönsä, pienenee asiakkaan jalanjälki. Harrinivan vastuullisen toimintasuunnitelman lisäksi talvella 2019-2020 vieraille tarjottiin mahdollisuus kompesoida lomamatkaansa ottamalla osaa Harrinivan puunistutuskampanjaan.

 

Lapinkartanon porotila

 

Vieraile huskyjen laulutunnilla

”Täällä on enemmän työskentelviä huskyja kuin ihmisiä”, minulle kerrotaan, kun saavun pihapiirin toisessa päädyssä sijaitsevan huskytarhan pihaan. Naurahdan. Työttömyydestä ei siis ole kyse vaan siitä, että koiria on yksinkertaisesti aivan valtavan paljon. Nyt niiden siniset, ruskeat ja sini-ruskeat, myös eripariset siniset ja ruskeat silmät tuijottavat ryhmäämme kiinnostuneina. Ja kun yksi ulvahtaa, kaikki liittyvät kuoroon, ja pian Torassiepin yli kaikuu komea kuorolaulu.

Olen varma, että tämä rotu mölyää vain mölyämisen ilosta.

Harmikseni oppaan silmä ei vierailun aikana välttänyt, joten pieni ja innokas huskypentu sai jäädä kasvamaan tälle tilalle.

 

Husky ajelu

Husky ajelu

Husky ajelu

Husky ajelu

Arctic Sauna World

Arctic Sauna Worldissä koet neljän elementin – maa, vesi, ilma ja tuli – saunat. Kuva: Torassieppi

Neljän elementin Arctic Sauna World

Vesi, tuuli, ilma ja tuli. Neljä elementtiä, jotka kaikki yhdistyvät saunassa, eikä vain yhdessä saunassa – jokainen Arctic Sauna Worldin neljästä saunasta on omistettu yhdelle näistä luonnon ja elämän elementeistä.

”Arctic Sauna Worldissa neljä elementtiä yhdistyvät ja muodostavat viidennen elementin, höyryttävän saunahengen. Suomalaisissa kansantaruissa Löyly on hengen synonyymi ja samalla osa sieluamme suomalaisessa mytologiassa. Meille suomalaisille sauna on paikka rentoutumiseen, meditaatioon sekä henkiseen ja fyysiseen puhdistumiseen”, saunamaailmaa suunnitellut Antti Pietikäinen kertoo. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun istumme yhdessä lauteille. Teimme niin jo pari vuotta sitten Pöyrisjärven erämaahan kohdistuneen vaelluskalareissun päätteeksi. Hulvaton heppu otti meidät kiinni hieman jälkikäteen ja ilmestyi kuin tyhjästä joen törmälle piipunhatussa, jonka hän oli löytänyt matkan varrelta.

Naurulle ei meinannut tulla loppua, niin koominen oli tuo erämaasta pöllähtänyt ilmestys (katvealueella kulkiessamme emme myöskään saaneet toisiimme yhteyttä, mutta siitäkin huolimatta mies löysi perille). Mutta juuri tällaisia tekijöitä Lappi tarvitsee: heittäytyviä, hauskoja ja innovatiivisia ihmisiä, jotka pystyvät kehittämään kotimaanmatkailua myös kasvavien trendien mukaan.

Jätetään Pöyrisjärvi kuitenkin toiseen kertaan, nyt on Antin vuoro kertoa viimeisimmästä projektistaan.

 

Poyrisjarvi
Pöyrisjärven erämaasta ilmestynyt Antti.

 

Pallas-Ylläksen kansallispuiston vieressä, Hotelli Jeriksen yhteydessä sijaitseva Arctic Sauna World on rakennettu saamelaisten pyhän järven, Jeris-järven rannalle. Sen kupeesta nousevat Pallasten komeat piirrot vasten syksyistä taivasta.

”Tapio, Ukko, Ilmatar ja Vellamo edustavat elementtejä mytologisten jumaliemme ja jumalattariemme kautta. Lisäksi tuolta rannasta löytyy yksityiskäyttöön varattava Repo-sauna, jonka lasikaton läpi voi ihailla taivaanpaloja”, Antti selittää, kun käymme ensimmäisen viilentymässä lämmitetyllä ulkoterassilla Ilmattaren jälkeen. Sieltä aukeava maisema koko järven yli on yksinkertaisesti upea.

Saunat ovat avoinna kaikille, ja niihin voi ostaa kertakäyntejä, kymppikortteja ja kausikortteja.

 

Arctic Sauna World
Arctic Sauna World sijaitsee Jeris-järven upeissa maisemissa. Kuva: Torassieppi

 

Moottorina uusiutuvat energialähteet

Tilat lämmitetään järvilämmöllä ja lisäksi lämpöä kerätään talteen suihkuveden talteenottojärjestelmällä. Jeriksen sähkö on sata prosenttisesti uusiutuvaa tuuli-, vesi- ja aurinkoenergiaa. Saunamaailman vesi tulee läheisistä maanalaisista lähteistä ollen erittäin mineraalipitoista ja terveyttä edistävää. Myös saunamaailmassa tarjolla olevat juomat ja ateriat ovat paikallisista raaka-aineista valmistettuja.

 

Arctic Sauna World
Myös savusaunan kiuas on ekologinen. Kuva: Torassieppi

 

Tapio, Ukko, Vellamo ja Ilmatar

Tapio, Metsän kuningas ja maasaunan henki, antaa ainutlaatuisen kokemuksen neljän kiukaan saunasta, jossa löyly on jaettu neljään eri ilmansuuntaan ja neljään eri voimakkuutteen.

Ukko ylijumala hallitsee tottakai perinteistä suomalaista savusaunaa.

Vellamo, veden jumalatar, on antanut nimensä Jeris-järven maisemille kunniaa tekevälle panoraamasaunalle, jossa vesielementti on läsnä ja luo rahoittavaa tunnelmaa. Vellamon sauna tarjoaa pehmeitä ja kosteita löylyjä, joissa viettää aikaa pidempäänkin.

Ilmatar-sauna on tuulen jumalattaren sauna. Siellä ei ole tulista löylyä tai paksuja seiniä, vaan ainutlaatuinen Laavu-infrapunasauna, joka tarjoaa pehmeän ja lempeän lämmön. Infrapunasaunan lisäksi tilasta löytyy rentoutumiseen tarkoitettu oleskeluhuone, missä voi nauttia Lapin kesästä ja kirkasvalohoidosta myös pimeimmässä kaamoksessa.

Suomalaiseen mytologiaan nojautuva tarinallinen ja vahvasti ekologinen hyvinvoinnin keskus on ainoaa luokkaansa Suomessa ja pohjoisessa Euroopassa. Tampereen julistauduttua Suomen saunapääkaupungiksi ja Keski-Suomen Suomen saunamaakunnaksi, Arctic Sauna World voi täysin oikeutetusti laittaa saunahattuunsa arktisten alueiden saunasulan.

Varaa majoitus uusitussa Jeris-hotellissa ja rentoudu saunamaailmassa »

 

Arctic Sauna World
Saunamestari itse. Kuva: Torassieppi

Arctic Sauna World
Saunamaailman uusitut tilat on varustettu joka suuntaan aukeavilla lasiseinillä. Kuva: Torassieppi

Arctic Sauna World
Arctic Sauna World talvipuvussaan. Kuva: Torassieppi

Arctic Sauna World cover
Tervetuloa! Kuva: Torassieppi

 

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center