Vaellusten luksus-varusteet

Lasinen pressopannu, kahvimylly, kaunis tyynyliina vai kenties maapähkinävoi – mikä herkku tai varuste tuo teidän retkillenne ja vaelluksillenne ripauksen luksusta?

Kysyin alkuviikosta Instagramin puolella, mitä luksus-varusteita te ruukaatte pakata mukaan retkillenne. Vastauksia tuli paljon ja yhteneväisyyksiä löytyi, monille nyökyttelin itsekin: ”Kyllä, ehdottomasti, ihana!”

Kun hiljattain julkaisemani artikkeli Kevytretkeilijän opas vei villapaitani sai minut tajuamaan, miten helposti oman rinkan painoa pystyy keventämään, ymmärsin samalla, että viilatut kilot mahdollistavat myös yhden tai jopa kahden luksus-varusteen pakkaamisen mukaan retkelle!

Kevyesti kairassa -blogista tunnetun Ossi Määtän kirjoittaman Kevytretkeilijän oppaan (SKS, 2020) avulla vähensin oman rinkan painoa pienin muutoksin yli 2 kg verran. (Uskallan väittää, että tuo kaksi kiloa voi teistä monilla olla 3–5 kiloa, sillä minulla on keventämisestä jo jonkin verran kokemusta.)

Kahden grammanviilatun kilon vuoksi voin jatkossa ja vaikka aina pakata mukaan oman luksus-tuotteeni, joka on tietenkin paineella toimiva AeroPress-kahvinkeitin. Ei hyvässä murukahvissakaan mitään vikaa ole, mutta kyllä sitä aina joskus haluaa hemmotella itseään kunnon kahvilla – nokipannua kun en lähtisi kantamaan mukana kuin korkeintaan ahkiovaelluksella.

Myös kunnon filetti ja ohut leikkuualusta kuuluvat omiin luksus-varusteisiin, sillä ilman niitä kalastajan eräkeittö olisi vallan vajavainen.

AeroPress toimii paineella.

aeropress

Langtang

 

Laitoin myös Ossille viestiä ja kysyin häneltä, mikä varuste tekee miehen vaelluksesta luksusta. Vastaus tuli helposti: Cumulus Basic Pants -untuvahousut tuovat lisälämpöä nukkuessa ja leirissä. Hänen mukaansa (ja myös omiin muistikuviini nojaten) nepalilaiset sherpat viihtyvät leirissä untuvahousut jalassa, vaikka sää ei olisi edes kovin kylmä. Ja sherpat, jos ketkä, kyllä tietävät, miten kylmässä säässä kannattaa pukeutua.

”Alle 200g painavat housut tuovat myös reippaasti enemmän lisälämpöä kuin makuupussilinerit tai avaruuspeitot retkipatjan alla! Ja kun leiriin on hyvä olla joka tapauksessa kuivat housut nukkumiseen, niin nuo ovat täydelliset! Painavat melkein saman verran kuin pitkät merinoalushousut.” Ossi summaa.

Lue myös aiemmin julkaisemani vaelluskertomus Langtangin kierrokselta » 

 

Nepal

Nepal

Oma mutteripannuni on muisto Italiasta.

Instagramissa saamani vastaukset sisälsivät muun muassa viiniä, ”tarpeettoman paljon suklaata” ja maapähkinävoita. Eräskin erämaankulkija vastasi hunajan, jonka hän laski luksukseksi, sillä pärjäisi kuulemma myös hyvin ilmankin. Tuoretuotteet saivat myös ääniä, eli esimerkiksi ensimmäiselle leiripäivälle pakattava poronkäristys tai muu lihatuote.

Mausteet mainittiin monesti, ja myös tuorehedelmät nousivat vastausten kärkeen: ”Omena! Alppeja ylittäessä halusin minimoida varusteet, mutta tuoreista hedelmistä ei tingitty.”

Lue retkiruokavinkeistäni lisää täällä » 
Voit myös tuunata omat retkievääsi näiden vinkkien avulla » 

Tyyny sai kaikista varusteista eniten ääniä, osa mainitsi myös puuvillaisen tyynyliinan. Yksi vastaus jäi kuitenkin erityisesti mieleeni, nimittäin ”kaunis tyynyliina”. Voin samaistua tähän 100 %. Myös ”liian painava, paksu ja lämmin untuvapatja, joka on kuitenkin niin mukava, että se on pakko saada mukaan” osui jonnekin todella syvälle.

Nukkuminen luonnossa on ihanaa, ja hyvin nukutut yöt ovat vaellusreissujen aatelia: ”Untuvapussi, niin eri fiilis kuin kuitupussissa.”

Lue lisää retkeilyvarustevinkkejä täältä » 

Muita luksus-varusteista olivat erilaiset hyttysjutut, (kuten esimerkiksi Thermacell), vesitiivis vessapaperirullan pidike/säilytyspussi, snapsilasi, liian painava kuksa, kirjat sekä Crazy creekin retki-istuin.

”Emäntä mukaan reissuun, ni voi sadepäivät vaan kuherrella aamusta iltaa teltan suojissa.”

 

aeropress1

 

Myös oma valintani, AeroPress, sai useita kymmeniä ääniä, ja jotkut kantavat mukanaan jopa kahvimyllyä, mutteripannua sekä lasista pressopannua. Arvostan! Sen sijaan tämä oli itselle uusi tuttavuus: ”Coffee press, vie super vähän tilaa ja saa kaiken kahvin juotua ilman et seassa on poroja tai puruja.”

Tottakai mukaan mahtui myös muita grammanviilaajia: ”Mulle luksusta on varusteiden vähyys = kevyt rinkka”

Sekä tietenkin kalavaellusten kruunu, helikopteri suoraan ottipaikoille: ”?”

Haluatko lukea lisää retkeilyvarusteista? Siirry seuraavaksi tähän artikkeliin.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center