Millainen on hyvä rinkka?Hyvä rinkka on sellainen, joka istuu juuri sinun selkääsi. Siksi sitä pitää etsiä, testata ja tuumata – eikä vain ostaa ulkonäön puolesta.

Ostin ensimmäisen matkalaukkuni keväällä 2016, mutta rinkoista pystyn puhumaan senkin edestä; aloitin seikkailureissaamisen viitisentoista vuotta sitten, jolloin hankin myös ensimmäisen yli nelikymmenlitraiseni. Se rinkka ei kyllä kovin kummoinen ollut, Prisman tuotevalikoiman edullisimmasta päästä. Mutta kyllä se selässä lähdettiin niin Itä-Euroopan InterRailille kuin ensimmäiselle vaelluksellekin Sokostia huiputtamaan. Mutta kuten sanotaan: kantapään – tai selän – kautta kyllä oppii.

Omistan kaksi rinkkaa, jotka molemmat ovat Fjällrävenilta. Merkin paras ominaisuus on kuulemma kangasmateriaali: kun selkää tai hartioita väsyttää tai muuten vaan hatuttaa tarpeeksi, voi rinkkaa raahata vaikka perässään, eikä sen pinta kulu puhki.


retkeilyvarusteet

FJÄLLRAVEN ABISKO, 55L

Harmaa on 55 litran Abisko, jonka hankin testattuani ensin viikon vaelluksella sisartaan Kajkaa, jonka moni tuntee vähintään nimeltä. Kyseinen malli oli omasta mielestäni kuitenkin iso ja kömpelö, vaikka onkin litroiltaan saman kokoinen. Abisko on malliltaan pitkulaisempi, jonka vuoksi se istuu ainakin omaan (pitkään) selkääni paremmin.

Putkirinkalla olen vaeltanut kerran kymmenen päivä reissun Saariselällä, enkä tee sitä toiste: rinkka on kyllä hyvä, mutta ei käy minulle muotojeni tai grammanviilaajamieleni vuoksi.

Pidän enemmän päältä täytettävistä rinkoista (kuten Abisko), sillä omasta mielestäni ne saa pakattua ryhdikkäämmin, vaikka koko pituudelta aukeavat vetoketjut ovatkin hieman mukavempia käyttää.

FJÄLLRAVEN FRILUFT, 35L

Punainen 35 litrainen Friluft on aktiivisessa päiväkäytössä ja mukana kaikilla lyhyemmillä reissuilla. Nimensä mukaisesti rinkan selkäpuolella on toimiva tuuletusväli, eli tämä pikkurinkka ei hiosta selkää.


k

Rinkka on reissaajan tärkeimpiä varusteita

Kaksi reissaajan ja retkeilijän tärkeintä varustetta ovat rinkka ja hyvät kengät. Juuri omaan selkään parhaiten sopivan rinkan etsimiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa, sillä kerralla maaliin mennyt ostos takaa luotettavan matkakaverin moneksi vuodeksi.

Mitä rinkat maksavat?

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että hyviä rinkkoja löytyy parinsadan euron molemmin puolin, mutta kuten varustepolitiikassa yleensä sitä kyllä pääsee maksamaan itsensä kipeäksi pienistä lisäominaisuuksista tai vaikka tietyn värin takia. Mutta värit ja ne pienet kilkkeet ovat toissijaisia asioita verrattuna rinkan istuvuuteen, kun jalkamatkan pituus kasvaa päivässä kymmenien tai viikossa yli sadan kilometrin mittaiseksi.


Lohja-26

Rinkan testaaminen

Vanhan koulun putkirinkkamallit ovat siirtyneet jo pitkälti eläkkeelle. Niiden tilalle ovat tulleet pehmeät anatomiset rinkat, jotka eivät paina tai hierrä, ja jotka myös yleensä istuvat paremmin lanteille.

Rinkka kannattaa pukea kaupassa selkään painon kanssa. Voit kysyä myyjältä apua sen täyttämiseen, jotta saat oikeaa tuntumaa siihen, miltä kantovehje tuntuu selässä edes jonkinlaisella painolla varustettuna. Tyhjä rinkka istuu tietenkin selkään mukavan kevyesti, mutta tulevalla vaelluksella tai reissulla et moisesta tunteesta pääse nauttimaan.

Minkä kokoinen rinkka kannattaa hankkia?

Yli viikon mittaisille vaelluksille riittää 50-70l rinkka. Viisikymppinen tai alle siinä tapauksessa, kun osaa pakata reppunsa todella kevyesti ja kun suurin osa retkivarustuksesta on teknistä. Tekniset varusteet ovat perinteisiä kevyempiä mutta myös hintavampia. Toisaalta, jos retkeilet ja reissaat paljon, olet myös varmasti halukas sijoittamaan sellaiseen vaihtoehtoon, joka omalta osaltaan leikkaa painoa selästä.


rinkkaTeltan valinta

Teltan valinta

Tunneliteltta vai kupoliteltta? Vaiko Bivi-pussi? Lue vinkit majoitteen valintaan »

varusteet7

Makuupussi ja alusta

Millaisella makuupussilla tarkenee kolmena vuoden aikana? Miksi makuualustalla on väliä? Lue vinkit »