Paras rinkka, onko sellaista olemassakaan?

Paras rinkka on sellainen, joka istuu juuri sinun selkääsi. Siksi sitä pitää etsiä, testata ja tuumata – eikä vain ostaa ulkonäön tai pelkän suosittelun perusteella.

Rinkka on vaeltajan tärkeimpiä varusteita. Luontoa ja omaa kukkaroa säästääkseen suosittelen hankkimaan kestävän ja käytännöllisen rinkan, joka kestää aikaa. Näin kertaostoksena kallis (yleensä siis laadukas) rinkka maksaa itsensä käyttövuosissa takaisin.

Voi siis olla hyvä idea katsoa rinkkaa, joka on esimerkiksi 70L + 10L. Tällaisissa malleissa rinkka voidaan tarpeen tullen pakata täydemmäksi ”lisälitrojen” ansiosta.

Olen kerännyt tähän artikkeliin omat parhaat vinkkini rinkan valintaan. Toivon, että niistä on sinulle hyötyä, kun suunnittelet oman kantolaitteen hankkimista.

Sisällysluettelo

FJÄLLRÄVEN KAJKA 65 W

Naisten rinkka Fjällräveniltä aukeavalla etupaneelilla. Selän pituuden säätö välillä 44-61 cm.

Tutustu

FJÄLLRÄVEN KAJKA 85

Miesten malli, jossa naisten rinkkaa suoremmat olkahihnat. Selän pituuden säätö 44-67 cm.

Tutustu

FJÄLLRÄVEN KEB 72 W

Puurungolla varustettu 72-litrainen naisten ja lyhyiden miesten vaellusrinkka.

Tutustu

FJÄLLRÄVEN KAJKA 100

Fjällrävenin suurin (miesten) vaellusrinkka, jossa selän pituuden säätö 44-67 cm.

Tutustu

Ensimmäinen rinkka

Ostin ensimmäisen rinkkani (40L) yli 20 vuotta sitten. Se rinkka ei tosin kovin kummoinen ollut vaan markettivalikoiman edullisimmasta päästä. Mutta niin vain reissasin sen kanssa niin Itä-Euroopan InterRailillä kuin useissa muissakin Euroopan maissa.

Vaellukselle kyseinen rinkka ei kuitenkaan sopinut, joten lainasin siskoltani Fjällrävenin Kajkan Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevaa Sokostia huiputusta varten.

Mutta kuten sanotaan, kantapään (tai tässä tapauksessa selän) kautta kyllä oppii.

Rinkan valinta

Suosituimpia rinkkoja ovat nykyisin niin sanotut anatomiset rinkat eli pehmeät rinkat. Perinteisiä malleja eli putkirinkkoja valmistetaan Suomesssa edelleen Savotan toimesta.

Valitse rinkka, joka helppo pakata ja purkaa. Kiinnitä huomiota materiaalien kestävyyteen (tarkista, että vetoketjut toimivat) sekä siihen, että kantolaitteessa on tarpeeksi taskuja.

Sopivan vaellusrinkan valinta

Joskus tuntuu, ettei yksikään rinkka istu minulle. Kaikista murheistani suurin on ollut oikeasti selkääni istuva ja lantiolle hyvin asettuva vaellusrinkka. Käyttäjälleen istuva ja toimiva rinkka on vaelluksen tärkempiä varusteita tukevien vaelluskenkien ohella.

Vaikka säädettävän selkäpaneelin avulla moni rinkka on mahdollista säätää itselleen sopivaksi, fakta on, etteivät kaikki mallit istu kaikille. Sen vuoksi vaellusrinkkaa kannattaa aina käydä sovittamassa liikkeessä.

Rinkka vaellukselle
Nykyisin käytän Lundhagsin Gnaur-rinkkaa (70L).

Liian painava rinkka

Liian painava rinkka johtuu yleensä siitä, mitä olet pakannut mukaan. Toki myös rinkan fyysisessä painossa on eroja mallien välillä. Esimerkiksi Fjällrävenin puiset rangat nostavat rinkan omaa painoa, mutta toki tällaiset mallit ovat myös kestäviä ja usein hyvin istuvia. Tarkista siis aina, mikä on rinkan paino tyhjänä.

Kevyt rinkka naiselle

Jos haluat kevyen mutta silti alumiinisella tukirangalla varustetun rinkan, valintasi on 45 litrainen ja painoltaan 1100 grammainen Exped Lightning. Valmistajalta löytyy myös suurempi 60 litran malli (1150g).

Lundhagsin PADJE LIGHT 60 REGULAR ja Deuterin AIRCONTACT ULTRA 45+5 SL ovat kevyitä rinkkoja, jotka painavat 1100–1200 grammaa.

Aircontactista on saatavilla myös kooltaan 65+10 l vetoinen rinkka, jonka paino on 2330 grammaa. Malli sopii 158–178 cm pituisille naisille.

EXPED LIGHTNING 45 W

45 litraa tilaa, painoa silti vain 1,1 kg.

Tutustu

LUNDHAGS PADJE LIGHT 45 REGULAR

Kevyt rinkka 160–180 cm käyttäjille. Taskujen kanssa tilaa on 56 l. 1050 g.

Tutustu

DEUTER AIRCONTACT ULTRA 45+5 SL

Aircontact-kantomukavuudella varustettu kevyt rinkka 158-178 cm pituiselle naiselle. 1200 g.

Tutustu

LUNDHAGS PADJE LIGHT 60 REGULAR

Kevyt rinkka 160 – 180 cm käyttäjille. Taskujen kanssa tilaa on 74 litraa. 1100 g.

Tutustu

Miten valita vaellusrinkan koko?

Rinkan koko eli kantolaitteen tilavuus riippuu aina mukaan pakattavien varusteiden, ruokien ja vaatteiden määrästä. On ihan selvää, että kalastusvaellukselle kannattaa valita 100 litran rinkka jo sen vuoksi, että perhokalastuskengät saa pakattua mukaan, kahlureista puhumattakaan.

Kun tiedät, kuinka pitkän vaelluksen aiot tehdä, pystyt suunnittelemaan mukaan pakattavien varusteiden määrän. Voit katsoa mallia esimerkiksi tästä ladattavasta vaellusvarustelistasta, joka on suunniteltu viikon pituista vaellusta varten.

Yli viikon pituiselle vaelluksille riittää yleensä 60-80 litran rinkka.

Viidenkymmenen litran rinkka tai sen alle menevät kantolaitteet sopivat grammanviilaajille. Tällöin mukana on myös yleensä enemmän tekniset varusteista, jotka ovat kevyempiä mutta myös hintavampia.

Toisaalta, jos retkeilet ja reissaat paljon, olet kenties halukas sijoittamaan kevyempiin varusteisiin ja sitä kautta kevyempään rinkkaan.

kevyt päivärinkka
Kevyt 35 litran päivärinkka sopii lyhyemmille luontoretkille.

Lundhags Gnaur, 75L vaellusrinkka

Vaellusrinkan koko pitkälle vaellukselle: Yleisesti ottaen rinkan koko pitkälle vaellukselle vaihtelee 75–100L välimaastossa.

Minä pakkaan viikonmittaisille kalastus-vaelluksille Lundhagsin 75 litraisen Gnaur rinkan, jonka parhaita puolia on ehdottomasti rinkan ulkopuolelle kiinnitettävien varusteiden määrä. Pystysuuntaiset, lähes koko rinkan mitalta löytyvät “napinlävet” helpottavat remmien käyttöä sekä esimerkiksi kahluukenkien kiinnittämistä.

“Seitsemänkymmentäkuusi päivää tien päällä on opettanut paljon eikä vähiten pakkaamisesta. Kun on vajaa kolme kuukautta käyttänyt samoja vaatteita ja varusteita, tajuaa, miten vähällä loppujen lopuksi selviää, ja miten paljon on ehtinyt elämänsä aikana haalia turhia asioita. Se on samaan aikaan hemmetin turhauttavaa ja toisaalta todella vapauttavaa.”

Deuter, 65+10 vaellusrinkka

Vaellusrinkan koko muutaman päivän vaelluksille: En tiedä, voisiko yksikään rinkka istua selkääni paremmin kuin Deuterin 60L + 10 rinkka. Tämä tilaihme on kulkenut mukanani kuukauden mittaisella Aasian reissulla, Bosnian vuorilla ja Suomen Lapissa. Se on yksinkertaisesti aivan mainio ja todella laadukas rinkka.

rinkka
Grammanviilauksen eli varusteiden keventämisen nimeen vannova Suoman Ladun retkeilyopas Jukka lähti viiden päivän vaellukselle suhteellisen pienellä rinkalla.

Deuter, 55+15 vaellusrinkka

Rinkan koko muutaman päivän vaelluksille: Hankin AIRCONTACT PROn 55+15 SL testattuani ensin viikon vaelluksella hieman suurempaa ja painavampaa Fjällrävenin Kajkaa. Kajka on kuitenkin omasta mielestäni liian painava ja hieman kömpelö, minkä vuoksi päädyin samoilla tilavuuksilla varustettuun Aircontactiin.

Salomon juomarakko, 12L

Hankin ensimmäisen juomarakkoni (eli juomarepun) Vaarojen maratonille. Sittemmin tuota juomarakkoa on tullut käytettyä päiväreppuna Bosniassa ja Kiinassa, eli se sopii mainiosti helteisille kohteille, joissa tarvitsee tankata paljon nesteitä.

SALOMON ADV SKIN 12L -juomarakkoon mahtuu nestepussin lisäksi myös kamera ja ohut takki. Nämä juoksutarkoitukseen valmistetut mallit saa kiristettyä tiukasti kroppaa vasten, minkä puolesta niiden kanssa on helppo ja mukava liikkua missä tahansa.

rinkan koko
Vaellusrinkka ja rinkan koko valitaan aina retken pituuden mukaan.

 

Rinkan pakkaaminen

Rinkan pakkaaminen joko kiristää hermoja tai kuuluu vaellukselle lähtijän mielipuuhiin. Meitä on moneksi, mutta pakkausvinkit ovat kaikille samat.

Löydät tästä artikkelista vinkit siihen, miten rinkan pakkaaminen kannattaa tehdä!

rinkan pakkaaminen
Klikkaa kuvaa ja lue vinkit rinkan pakkaamiseen!

Mitä rinkat maksavat?

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että hyvä rinkka on hinnaltaan parinsadan euron molemmin puolin, mutta kuten varustepolitiikassa yleensä sitä kyllä pääsee maksamaan itsensä kipeäksi pienistä lisäominaisuuksista tai vaikka tietyn värin takia. Mutta värit ja ne pienet kilkkeet ovat toissijaisia asioita verrattuna rinkan istuvuuteen, kun jalkamatkan pituus kasvaa päivässä kymmenien tai viikossa yli sadan kilometrin mittaiseksi.

Jos mahdollista, testaa rinkka ennen ostamista

Vanhan koulun putkirinkkamallit ovat siirtyneet jo pitkälti eläkkeelle. Niiden tilalle ovat tulleet pehmeät anatomiset rinkat, jotka eivät paina tai hierrä, ja jotka myös yleensä istuvat paremmin lanteille.

Rinkka kannattaa pukea kaupassa selkään painon kanssa. Voit kysyä myyjältä apua sen täyttämiseen, jotta saat oikeaa tuntumaa siihen, miltä kantovehje tuntuu selässä edes jonkinlaisella painolla varustettuna. Tyhjä rinkka istuu tietenkin selkään mukavan kevyesti, mutta tulevalla vaelluksella tai reissulla et moisesta tunteesta pääse nauttimaan.

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

Privacy Preference Center