Paras rinkka, onko sellaista olemassakaan?

Paras rinkka on sellainen, joka istuu juuri sinun selkääsi. Siksi sitä pitää etsiä, testata ja tuumata – eikä vain ostaa ulkonäön tai pelkän suosittelun perusteella puolesta.

Ostin ensimmäisen matkalaukkuni keväällä 2016, mutta rinkka on kantovälineistä sellainen, josta pystyn puhumaan monenkin edestä; aloitin seikkailureissaamisen viitisentoista vuotta sitten, jolloin hankin myös ensimmäisen yli 40L rinkan.

Se rinkka ei tosin kovin kummoinen ollut, Prisman tuotevalikoiman edullisimmasta päästä. Mutta niin vain tuon rinkan kanssa matkailtiin niin Itä-Euroopan InterRailille kuin useissa muissa Euroopan maissa.

Vaellukselle rinkka ei kuitenkaan sopinut, minkä vuoksi lainasin siskoltani Fjällrävenin Kajkan Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevaa Sokostia huiputusta varten.

Mutta kuten sanotaan, kantapään – tai tässä tapauksessa selän – kautta kyllä oppii.

Liian painava rinkka

Kajka rinkka oli omaan makuuni liian painava, vaikka se onkin laadultaan pomminkestävä.

Ensimmäinen ostamani oikea vaellusrinkka oli Fjällrävenin Abisko (60L). Se palveli hyvin ja pitkään, ja pidin sen kapeasta muodosta. Abiskossa ei nimittäin ole samanlaisia sivutaskuja kuin Kajkassa: ne täyteen ahdettuna meno tuntui hieman epävakaalta, mitä olisin kuitenkin voinut tasapainottaa vaellussauvoilla. Opin kuitenkin käyttämään niitä vasta vuosia myöhemmin.

Rinkka mukana matkassa. Kuva: Antti Pietikäinen (@anttipietikainen)

rinkka

Millainen on paras rinkka?

Entä miten valita vaellusrinkan koko?

Joskus tuntuu, ettei yksikään rinkka istu minulle. Kaikista murheistani suurin on ollut oikeasti selkääni istuva ja lantiolle hyvin asettuva vaellusrinkka. Käyttäjälleen istuva ja toimiva rinkka on vaelluksen tärkempiä varusteita tukevien vaelluskenkien ohella.

Vaikka säädettävän selkäpaneelin avulla moni rinkka on mahdollista säätää itselleen sopivaksi, fakta on, etteivät kaikki mallit istu kaikille. Sen vuoksi vaellusrinkkaa kannattaa aina käydä sovittamassa liikkeessä eikä ostaa suin päin netistä.

Lundhags Gnaur, 75L vaellusrinkka

Vaellusrinkan koko pitkälle vaellukselle: Yleisesti ottaen rinkan koko pitkälle vaellukselle vaihtelee 75–100L välimaastossa. Minä pakkaan viikonmittaisille kalastus-vaelluksille Lundhagsin 75 litraisen Gnaur rinkan, jonka parhaita puolia on ehdottomasti rinkan ulkopuolelle kiinnitettävien varusteiden määrä. Pystysuuntaiset, lähes koko rinkan mitalta löytyvät “napinlävet” helpottavat remmien käyttöä sekä esimerkiksi kahluukenkien kiinnittämistä.

“Seitsemänkymmentäkuusi päivää tien päällä on opettanut paljon eikä vähiten pakkaamisesta. Kun on vajaa kolme kuukautta käyttänyt samoja vaatteita ja varusteita, tajuaa, miten vähällä loppujen lopuksi selviää, ja miten paljon on ehtinyt elämänsä aikana haalia turhia asioita. Se on samaan aikaan hemmetin turhauttavaa ja toisaalta todella vapauttavaa.” Lue artikkeli ja arvostelu rinkasta. »

Deuter, 60L+15 vaellusrinkka

Vaellusrinkan koko muutaman päivän vaelluksille: En tiedä, voisiko yksikään rinkka istua selkääni paremmin kuin Deuterin 60L + 15 rinkka. Tämä tilaihme on kulkenut mukanani kuukauden mittaisella Aasian reissulla, Bosnian vuorilla ja Suomen Lapissa. Se on yksinkertaisesti aivan mainio ja todella laadukas rinkka.

Fjällräven Abisko, 55L rinkka

Rinkan koko muutaman päivän vaelluksille: Hankin

AIRCONTACT PROn 55+15 SL testattuani ensin viikon vaelluksella hieman suurempaa ja painavampaa Fjällrlävenin Kajkaa. Kajka on kuitenkin omasta mielestäni liian painava ja hieman kömpelö, minkä vuoksi päädyin samoilla tilavuuksilla varustettuun Aircontactiin.

Salomon juomarakko, 12L

Hankin ensimmäisen juomarakkoni (eli juomarepun) Vaarojen maratonille. Sittemmin tuota juomarakkoa on tullut käytettyä päiväreppuna Bosniassa ja Kiinassa, eli se sopii mainiosti helteisille kohteille, joissa tarvitsee tankata paljon nesteitä. SALOMON ADV SKIN 12L -juomarakkoon mahtuu nestepussin lisäksi myös kamera ja ohut takki. Nämä juoksutarkoitukseen valmistetut mallit saa kiristettyä tiukasti kroppaa vasten, minkä puolesta niiden kanssa on helppo ja mukava liikkua missä tahansa.

 

paras rinkka vallusrinkka
Vaellusrinkka ja rinkan koko valitaan aina retken pituuden mukaan.

 

rinkka

Grammanviilauksen eli varusteiden keventämisen nimeen vannova Suoman Ladun retkeilyopas Jukka lähti viiden päivän vaellukselle suhteellisen pienellä rinkalla.

Rinkka on reissaajan tärkeimpiä varusteita

Kaksi reissaajan ja retkeilijän tärkeintä varustetta ovat rinkka ja hyvät kengät. Juuri omaan selkään parhaiten sopivan rinkan etsimiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa, sillä kerralla maaliin mennyt ostos takaa luotettavan matkakaverin moneksi vuodeksi.

Mitä rinkat maksavat?

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että hyvä rinkka on hinnaltaan parinsadan euron molemmin puolin, mutta kuten varustepolitiikassa yleensä sitä kyllä pääsee maksamaan itsensä kipeäksi pienistä lisäominaisuuksista tai vaikka tietyn värin takia. Mutta värit ja ne pienet kilkkeet ovat toissijaisia asioita verrattuna rinkan istuvuuteen, kun jalkamatkan pituus kasvaa päivässä kymmenien tai viikossa yli sadan kilometrin mittaiseksi.

Jos mahdollista, testaa rinkka ennen ostamista

Vanhan koulun putkirinkkamallit ovat siirtyneet jo pitkälti eläkkeelle. Niiden tilalle ovat tulleet pehmeät anatomiset rinkat, jotka eivät paina tai hierrä, ja jotka myös yleensä istuvat paremmin lanteille.

Rinkka kannattaa pukea kaupassa selkään painon kanssa. Voit kysyä myyjältä apua sen täyttämiseen, jotta saat oikeaa tuntumaa siihen, miltä kantovehje tuntuu selässä edes jonkinlaisella painolla varustettuna. Tyhjä rinkka istuu tietenkin selkään mukavan kevyesti, mutta tulevalla vaelluksella tai reissulla et moisesta tunteesta pääse nauttimaan.

Minkä kokoinen rinkka kannattaa hankkia?

Yli viikon mittaisille vaelluksille riittää 50-70l rinkka. Viisikymppinen rinkka tai alle siinä tapauksessa, kun osaa pakata reppunsa todella kevyesti ja kun suurin osa retkivarustuksesta on teknistä. Tekniset varusteet ovat perinteisiä kevyempiä mutta myös hintavampia. Toisaalta, jos retkeilet ja reissaat paljon, olet myös varmasti halukas sijoittamaan sellaiseen rinkkaan, joka omalta osaltaan leikkaa painoa selästä.

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

Privacy Preference Center