★ Kaupallinen yhteistyö: Addnature

Rinkka ja päiväreppu lyhyemmälle ja pidemmälle vaellukselle

Kaikkien aikojen retkeilykesä lähestyy, mutta millainen vaellusrinkka ja retkireppu omille luontoseikkailluille kannattaa hankkia? Entä mitä vaellukselle kannattaa ehdottomasti pakata mukaan? Löydät tästä artikkelista parhaat pakkausvinkkini, joista on varmasti hyötyä tulevia retkiä suunnitellessasi!

Rinkka, päiväreppu, retkiruoka, varusteet – onnistunut vaellus suunnitellaan etukäteen sääolot ja vaellusreitti huomioiden. Oletko esimerkiksi ajatellut, miten vesihuolto toimii kohteessa, jossa vesistöt sijaitsevat pidemmän matkan päässä toisistaan? Tällöin on ehdottoman tärkeää pakata mukaan joko kaksi juomapulloa tai juomapullo ja juomarakko. Entä miksi suosittelen kaikille vaellussauvoja? Entä oletko miettinyt, kattaako matkavakuutuksesi omatoimiset vaellukset erämaassa?

Käyn tässä artikkelissa läpi parhaat vinkkini, joita olen kerännyt vuosien varrella. Uskon, että niistä on hyötyä myös sinulle, suunnittelit sitten pidempää tai lyhyempää vaellusta, tai vaikka vaan yön yli -retkeä.

 

Paratiisikuru
Päiväreppu on erinomainen lisävaruste, kun vietät leirissä useamman yön ja haluat tutkia läheisiä tuntureita.

 

Tärkeimmät varusteet

Aloitetaan tärkeimmistä varusteista, jotka sinun kannattaa pakata jokaiselle retkelle ja vaellukselle.

  • Kompassi ja vedenkestävä kartta (tai kartalle karttatasku)
  • Aurinkorasva (UV-suojalla varustettu huulirasva)
  • Aurinkolasit ja päähine
  • Kustomoitu EA-pakkaus
  • Tulitikut ja/tai tulukset
  • Puukko
  • Korjaussarja
  • Hätämajoite (esimerkiksi avaruuspeite)
  • Tarpeeksi lämmintä vaihtovaatetta
  • Juomapullo
  • Ekstra-ravintoa
  • Vaeltajan matkavakuutus
  • Retkietiketti

On totta, ettei kompassille ole aina välttämätöntä tarvetta. Jos retkeilet kansallispuistoissa, polut on yleensä merkitty niin hyvin ettei reitiltä voi eksyä (itse pakkaan kompassin mukaan kuitenkin aina). Kartta on hyvä olla mukana, sillä lähialueen pinnanmuotoja on aina kiinnostava tutkia.

Yllä olevaa listaa kannattaa käyttää myös silloin, kun pakkaat päiväreppua lyhyemmälle päiväpatikalle.

 

Poyrisjarvi

 

Ota EA-pakkaus aina mukaan myös päiväreppuun!

EA-pakkaus ja korjaussarja kannattaa kustomoida itse. Löydät aiemmin julkaisemani vinkit EA-pakkauksen sisältöön täältä.

Korjaussarja on nimensä mukaisesti pieni pussukka, josta löytyy tarpeellisia välineitä: makuualustan korjaussetti (paikka ja liima), muutama hakaneula, neula ja lankaa, jesaria (kannattaa kääriä sopiva määrä esim. leveän pahvinpalan ympärille) ja narua. Korjaussarjan sisältöä kannattaa pohtia tarkoin, sillä sen on tarkoitus toimia hätävarana silloin, kun jokin asia menee rikki tai kaipaa korjaamista.

 

Porkkala

 

Vaellusrinkan ja vaellusrepun valinta

Omaan selkään istuva rinkka on tukevien vaelluskenkien lisäksi vaelluksen tärkeimpiä varusteita. Myös rinkan koolla on väliä, ja siihen vaikuttaa sekä pakattavien varusteiden määrä että vaelluksen pituus.

Addnaturen verkkokaupasta löytyy monenlaisia vaihtoehtoja niin rinkan kuin päivärepun valintaan. Retkireppu on omiaan lyhyemmillä päiväretkillä, kun leirissä on tarkoitus majoittua yö tai kaksi ja halutaan tutkia lähialueen luontoa tai huiputtaa viereisiä tuntureita.

 

Poyrisjarvi

 

Puolisollani on käytössä Fjällrävenin 75 litrainen rinkka, minulla taas Lundhagsin Gnaur 60 L, joka on ollut paras koskaan omistani rinkoista. Gnaurin etu on siinä, että sen ulkopuolelle on äärimmäisen helppo kiinnittää esimerkiksi vapa ja kahluukengät. Olen vuosien varrella testannut lähes kaikki tunnetuimmat rinkkamallit ja Lundhags on vienyt kirkkaasti voiton kaikista.

Matkaillessa sekä päiväretkillä, joilla ei yövytä, olen suosinut Deuteria, ja uusi Futura 34 EL Backpack vastaakin sitä vanhaa mallia, jota käytän edelleen. Tästä rinkasta löytyy myös naisten malli, joka on myös värikkäämpi. Tämä malli oli myös se päivärinkka, jonka kanssa reissasin kuukauden päivät Thaimaassa vuonna 2017.

 

Pakkaus

 

Näin pakkaat rinkan ja päivärepun oikein

Rinkan pakkaaminen kuuluu lähes jokaisen vaelluspäivän ohjelmaan. Kun asiat oppii tekemään rutiininomaisesti, myös rinkan pakkaaminen helpottuu; tiedät, mitä laittaa repun pohjalle, selkää vasten, lantiovyön taskuihin ja rinkassa aivan ylimmäiseksi.

Kun tavarat pakkaa oikeassa järjestyksessä, myös askel on varmempi. Tasapainossa oleva rinkka on myös turvallinen, eikä se heilu puolelta toiselle. Rinkan painopisteen tulisi siis aina olla mahdollisimman lähellä selkää, mikä auttaa rinkan painon lepäämisen lantiolla. Jos rinkan painopisteen pakkaa virheellisesti liian taakse (eli kauas selästä), tuntuu, kuin joku vetäisi rinkkaa koko ajan taaksepäin, mikä aiheuttaa kipua hartioissa ja solisluiden päällä.

Lue vinkit, miten pakkaat rinkan oikein »

 

Porkkala

 

Lyhyen ja pitkän vaelluksen pakkauslista

Hetkinen. Nyt saatat miettiä, luitko otsikon oikein, ja vastaus on kyllä! Vaikka pidempi vaellus vaatii hieman enemmän varusteita, ne tarkoittavat omalla kohdallani lähinnä retkiruoan määrää. Opin jo vuosia sitten Sokosti Challengen retkeilykurssilla, ettei pidemmälläkään vaelluksella tarvitse useita vaihtovaatteita.

Mainiona oppaana on toiminut myös Ossi Määtän kirjoittama Kevytretkeilijän opas, jonka avulla pudotin retkikeittiön painoa 1,4 kilosta 810 grammaan!

Painoa kertyy hyvin nopeasti esimerkiksi villapaidasta (jonka voi korvata kevyemmällä untuvatakilla) ja retkiruoista, jotka kannattaa ehdottomasti kuivata. Näin säästät painon lisäksi myös aikaa, ovathan “lisää vain vesi” -annokset helppoja ja nopeita valmistaa. Retkiruoan kuivaus on lopulta myös hauska harrastus, sillä erilaisia annoksia voi kasata valmiiksi kotona. Näin erillisiä mausteseoksia ja ainesosia ei tarvitse kantaa mukana useissa pussukoissa.

Tutustu viikon vaellusruokamenuihin tässä artikkelissa »

Löydät tästä alta oman pakkauslistani lyhyelle ja pidemmälle vaellukselle. Voit muokata sitä mieltymystesi mukaan, ja lopputuloksena onkin toivottavasti kätevä lista, jota voit käyttää aina vaellukselle pakatessasi!

 

Porkkala

 

Oleelliset varusteet

  • Vaellusrinkka (muista myös sadesuoja!)
  • Vaellusreppu (lyhyempiä päivämatkoja varten)
  • Vaelluskengät
  • Teltta, loue tai tarppi (+ rankinen) oman mieltymyksen mukaan
  • Jos et retkeile avotunturissa, majoitteena voi toimia myös riippumatto (avotunturissa on harvoin puita)
  • Maakuupussi ja makuualusta
  • Istuinalusta ja/tai makuualusta
  • Vesitiiviit pakkauspussit vaatteille ja makuupussille (myös jätesäkki/muovipussi käy)
  • Vaellussauvat (jos käytät, minä suosin!)
  • Kevyt pyyhe (esim. hamam tai vauvaharso)
  • Sääskimyrkky
  • Hyttyshattu (jos käytät)

 

Poyrisjarvi

 

Vaatteet vaellukselle

  • Takki ja housut (oma takki on goretexia, minkä vuoksi en tarvitse erillistä sadetakkia)
  • Kuorivaatteet tai sadeponcho (jos käytät, itse selviän kevyillä sadehousuilla, jotka voi vetää toisten housujen ylle)
  • Ohut tekninen kerrasto (käytän itse vaeltaessa)
  • Merinokerrasto (jos käytät vaeltaessa ja hikoilet paljon, illaksi/yöksi on hyvä varata toinen)
  • Vaellus-shortsit (jos käytät)
  • Untuvatakki (toimii myös taukotakkina)
  • 2-3 paria sukkia (vaeltaessa kannattaa käyttää tuplasukkaa)
  • 1-2 paria villasukkia (leiriin ja kuivat yöksi)
  • Leirikengät (esim. crocsit, jotka sopivat myös vesistöjen ylitykseen)
  • Alusvaatteet (naiset: leiriin ja illaksi on mukava vaihtaa kuiva toppi)
  • Fleece tai villapaita (grammanviilaaja korvaa tämän kahdella merinopaidalla tai toisella kevyellä untuvatakilla)
  • Pari tuubihuivia
  • Merinohanskat (Suomen kesät voivat olla viileitä)

Vaellukselle voi myös pakata omia luksus-varusteita, joita olen kerännyt tähän artikkeliin. Pakkaan esimerkiksi aina mukaan tennispallon, jolla on mukava hieroa jalkapohjia päivämatkan päätteeksi. Omiin luksusvarusteisiin kuuluu myös kunnon filetti ja ohut muovinen leikkuulauta, joiden avulla saaliskalojen käsittely sujuu mutkattomasti.

Mikäli olet lähdössä yön yli -retkelle, voit lukea pakkausvinkkejä täältä »
Täältä löydät vinkit tuunatuista retkieväistä »

 

Langtang

 

Vaelluksen pituudesta viis, tärkeintä on tunnistaa, miten oma keho toimii

Kuitenkin kaikkein tärkeintä on tunnistaa, miten oma keho toimii. Osa tarvitsee enemmän lämmintä vaatetta, osa selviää vähemmällä. Mitä enemmän retkeilet, sitä paremmin tulet tutuksi kehosi kanssa. Vaellussauvoilla voi estää ikävät polvivaivat ja niitä voi hyödyntää myös tarpin pystytykseen tai vaikka pyykkitelineeksi (naruahan sinulla oli mukana korjaussarjassa).

Monet pakkaavat myös useita paitoja tai housuja mukaan “varmuuden vuoksi”. Näin minäkin meinasin tehdä, kunnes Sokosti Challenge -retkeilykurssin Juhani kävi tavarani läpi (ennen vaellukselle lähtöä) ja karsi pois yli puolet. Kyseinen vaellus oli ensimmäinen pitkä vaellukseni, ja – kuten moni muukin kurssilainen – olin ottamassa mukaan aivan liian paljon varusteita. Pidin kuitenkin väen väkisin kiinni siitä, että pakkaan mukaan kaksi t-paitaa ja kaksi teknistä pitkähihaista. Juhani virnisti ja löi vetoa, käyttäisinkö tuplakappaleita. En käyttänyt. Oppi tuli tarpeeseen.

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja hyötyä, kun suunnittelet tulevan kesän retkiä ja vaelluksia! Voit halutessasi jättää kommentin tai kysyä lisätietoja, vastaan sinulle parhaani mukaan.

Turvallisia retkiä ja vaelluksia toivottaen,
Monni

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center