Makuupussin pesu ja hoito

Makuupussin pesu ja hoito ovat oleellisia toimenpiteitä, joiden avulla makuupussista saa pitkäikäisen. Ota talteen makuupussin hoito-ohjeet!

 

makuupussin pesu ja hoito

 

Pese ja hoida makuupussi säännöllisesti

Jotta makuupussi säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään, sitä tulee huoltaa oikein. Säilytä makuupussia kotona ilman kompressiopussia. Monien pussien mukana toimitetaan suurempi puuvillainen pussukka, jossa makuupussi pääsee hengittämään.

Pesemällä ja hoitamalla makuupussia lisäät sen käyttöikää merkittävästi. Vaikka makuupussit myydään pakkauspussissaan, ne kannattaa aina säilyttää mahdollisimman ilmavasti esimerkiksi makuupussin mukana tulevassa suuressa säilytyspussissa tai vaikka vaaterekin päällä. Jälkimmäistä tapaa kannattaa hyödyntää etenkin silloin, jos makuupussin mukana ei tullut erillistä suurikokoista säilytyspussia.

Makuupussi tulee säilyttää ilman kompressiopussia myös siksi, että se säilyttää kuohkeutensa. Lisäksi makuupussit on hyvä tuuletta aina käytön jälkeen, sillä niihin kertyy kehon tuottamaa kosteutta. Helpointa onkin ripustaa makuupussi aamupala ajaksi vaikka viereisen puun oksalle tai teltan päälle retkellä ollessaan.

Kun retki on ohi, anna makuupussin kuivua rauhassa vähintään vuorokauden ajan.

Makuupussi kannattaa myös pestä säännöllisin väliajoin, mutta tällöin sinun tulee tutustua huolellisesti valmistajan antamiin pesuohjeisiin.

 

makuupussin hoito-ohjeet

 

Huolehdi makuupussista retkellä

Älä rullaa makuupussia kompressiopussiin, vaan sullo se. Osa makuupussien omista kompressiopusseista on jo valmiiksi vedenpitäviä, mutta mikäli näin ei ole, makuupussille kannattaa hankkia vedenkestävä suojapussi. Toinen vaihtoehto on kääriä kompressiopussiin pakattu makuupussi esimerkiksi jätesäkkiin.

Säilytä makuupussia rinkassa aina kantolaitteen sisäpuolella. Näin pussi ei pääse kostumaan, eikä se myöskään heilu ikävästi rinkan ulkopuolella.

Lue myös: Näin pakkaat rinkan oikein »

Käytä makuupussilakanaa

Ihminen hikoilee unissaan, ja kosteus siirtyy aina iholta merinokerrastoon ja kerrastosta makuupussiin. Epäpuhtaudet heikentävä makuupussin lämpöarvoa, minkä vuoksi kannattaakin harkita makuupussilakanan hankkimista. Lakanapusseja on erilaisia, ja niiden peseminen on aina helpompaa kuin itse makuupussin.

Makuupussin sisäpussi eli makuupussilakana toimii sekä lisäeristeenä että pussin suojana. Minulla on ollut käytössäni silkkinen Cocoon MummyLiner, joka on kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan.

Vinkki: Myös tavallinen pussilakana toimii hyvin. Leikkaa toinen pitkä sivu auki ja ompele pari palaa tarranauhaa lakanaan, jolloin suojapussin saa helposti auki ja sinne on mukavampi mönkiä.

 

makuupussin huolto
Comboy campingia Dronningrutan luontopolulla Pohjois-Norjan Vesterålenissa.

 

Makuupussin suoja tulilla

Jos nukut nuotion äärellä tai taivasalla, makuupussi kannattaa suojata palonkestävällä suojapussilla. Hengittävät bivy-pussit toimivat hyvin, joskin ne ovat monesti hieman painavia kantaa. Suojapussit estävät myös kosteuden imeytymisen makuupussiin, ja kaikkihan tietävät, että kosteassa makuupussissa on kylmä ja kamala nukkua.

Kuiva makuupussi on myös turvallisuustekijä: jo parin yön kosteuskertymä makuupussissa voi olla pakkaskelillä hengenvaarallinen.

Retken jälkeen on makuupussi tulee aina tuulettaa ja antaa kuivua rauhassa mieluiten yön yli.