Makuupussin pesu ja huolto

Vaikka makuupussin pesu ja hoito voivat tehdä makuupussista todella pitkäikäisen, unipussia ei kannata koskaan pestä turhaan. Huoltaminen sen sijaan kuuluu jokaisen reissun jälkeiseen toimintaan. Ota talteen makuupussin pesuohje!

Makuupussin pesu tulee tehdä vain, jos sille on todellista tarvetta. Kuitenkin makuupussia huoltamalla pidennät roimasti sen käyttöikää.

Säilytä makuupussia kotona aina ilman kompressiopussia. Monien pussien mukana toimitetaan suurempi puuvillainen pussukka, jossa makuupussi pääsee hengittämään (ja hengähtämään käytön jäljiltä). Mikäli unipussin mukana ei kuitenkaan tullut kyseistä säilytyspussukkaa, voit aina hyödyntää vanhaa pussilakanaa.

Ja jos retkeilyvarustekaapista löytyy tanko, makuupussin voi laittaa myös sen yli tai suurempaan henkariin.

Makuupussi tulee säilyttää ilman kompressiopussia myös siksi, että se säilyttää kuohkeutensa.

Lisäksi makuupussit on hyvä tuulettaa (ja kuivattaa) heti käytön jälkeen, sillä niihin kertyy kehon tuottamaa kosteutta. Vaelluksella ollessasi voit ripustaa makuupussin aamupalan ajaksi vaikka viereisen puun oksalle tai teltan päälle (kunhan telttakangas ei ole kerännyt kosteutta).

Kun retki on ohi, anna makuupussin kuivua rauhassa vähintään vuorokauden ajan.

 

talvimakuupussi
Untuvapussin peseminen tuli tarpeeseen Nepalin-reissun jälkeen, sillä onnistuin kaatamaan kenttäpöperöt syliini.

 

Muista aina tarkistaa makuupussin pesuohje

Makuupussin pesu tulee aina suorittaa makuupussin pesuohjeen mukaan. Tällä tavoin pussin ominaisuudet kärsivät mahdollisimman vähän. Tarkista siis makuupussin pesulappu, joka yleensä löytyy makuupussista tai sen pakkauspussista.

Halutessasi voit myös vierailla merkin valmistajan sivuilla, sillä sieltä yleensä löydät vinkit kunkin yksittäisen makuupussin pesuun.

Untuvapussin peseminen

Käytä aina oikeita untuvalle tarkoitettuja tuotteita. Esimerkiksi pesukonekäyttöinen NIKWAX DOWN WASH DIRECT toimii hyvin, eikä tuote ole kovin kallis. Nikwax puhdistaa untuvamakuupussit ja untuvavaatteet palauttaen samalla untuvan ominaisuudet.

Muista aina tarkistaa, ettei pussin sisään ole jäänyt esimerkiksi villasukkia (säilytän niitä siellä itse, sillä siten kuivia ei tarvitse koskaan etsiä yötä vasten rinkasta). Sulje vetoketjut.

Älä käytä huuhteluainetta. Monet valmistajat suosittelevat kuitenkin useamman huuhtelun pesun päätteeksi, mutta tarkista tämä malli- ja untuvapesuainekohtaisesti.

Toinen vaihtoehto (suositeltava) on viedä makuupussi pesulaan. Kotona nimittäin tarvitset pesukoneen lisäksi myös rumpukuivaimen.

Hyvin huollettuna laadukas makuupussi kestää aikaa, eikä pesu silloin tällöin aiheuta sen toimivuudelle haittaa.

 

paras teltta Nuuksion kansallispuisto
Nuuksion Kolmilammin telttapaikan maisemissa.

 

Muista: älä rullaa vaan sullo

Älä rullaa makuupussia kompressiopussiin vaan sullo se. Tämä on aina parempi vaihtoehto.

Osa makuupussien omista kompressiopusseista on jo valmiiksi vedenpitäviä, mutta mikäli näin ei ole, makuupussille kannattaa hankkia

vedenkestävä ja sopivan kokoinen suojapussi.

Toinen vaihtoehto on kääriä kompressiopussiin pakattu makuupussi esimerkiksi jätesäkkiin ja pakata se vasta sitten rinkkaan.

Säilytä makuupussia rinkassa aina kantolaitteen sisäpuolella. Näin pussi ei pääse kostumaan eikä se myöskään heilu ikävästi rinkan ulkopuolella.

Näin pakkaat rinkan oikein »

Suosi makuupussilakanaa

Ihminen hikoilee unissaan, ja kosteus siirtyy aina iholta merinokerrastoon ja kerrastosta makuupussiin. Epäpuhtaudet heikentävä makuupussin lämpöarvoa, minkä vuoksi kannattaakin harkita makuupussilakanan hankkimista. Lakanapusseja on erilaisia, ja niiden peseminen on aina helpompaa kuin makuupussin.

Makuupussilakana toimii siis sekä lisäeristeenä että pussin suojana. Minulla on ollut käytössäni Cocoon MummyLiner, joka on kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan.

Vinkki: Myös tavallinen pussilakana toimii hyvin. Leikkaa toinen pitkä sivu auki ja ompele pari palaa tarranauhaa lakanaan, jolloin suojapussin saa helposti auki ja sinne on mukavampi mönkiä.

 

makuupussin huolto
Comboy campingia Dronningrutan luontopolulla Pohjois-Norjan Vesterålenissa.

 

Makuupussin suoja tulilla

Jos nukut nuotion äärellä tai taivasalla, makuupussi kannattaa suojata palonkestävällä suojapussilla. Hengittävät bivy-pussit toimivat hyvin, joskin ne ovat monesti hieman painavia kantaa. Suojapussit estävät myös kosteuden imeytymisen makuupussiin, ja kaikkihan tietävät, että kosteassa makuupussissa on kylmä ja kamala nukkua.

Kuiva makuupussi on myös turvallisuustekijä: jo parin yön kosteuskertymä makuupussissa voi olla pakkaskelillä hengenvaarallinen.

Retken jälkeen on makuupussi tulee aina tuulettaa ja antaa kuivua rauhassa mieluiten yön yli.

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.