Lasten makuupussi – näin valitset makuupussin taaperolle!

retkellä lasten kanssa

Millainen makuupussi lapselle kannattaa hankkia?

Kun valitset makuupussia lapselle, huomioi mukavuuden, turvallisuuden ja kasvun tarpeet.

Lasten makuupussi on tärkeää valita oikein. Tästä artikkelista löydät avainominaisuuksia, jotka sinun tulee ottaa huomioon valitessasi sopivaa makuupussia lapsellesi.

Monet saattavat esimerkiksi ajatella, että lapselle tai nuorelle kannattaa ostaa suoraan (ja euroja säästääkseen) aikuisten makuupussi, mikä ei kuitenkaan varauksetta pidä paikkaansa.

Älä hanki liian lapselle liian suurta makuupussia

Lapselle liian suuri makuupussi on täynnä ”ilmataskuja”, jotka vaikuttavat negatiivisesti lämmön eristykseen – ja sen vuoksi lapsi palelee helposti. Lasten makuupussi kannattaa siis aina hankkia lapsen koon mukaan, jolloin retkestä tulee varmasti mieluisa ja yöstä lämmin.

Koska lapsi lapsi kasvaa nopeasti, kannattaa valita säädettävä makuupussi. Tällainen on esimerkiksi alla oleva Deuterin Little Star.

Jos käytät aikuisten pussia lapsella, toimi näin: Kiristä (eli eristä) jalkopäästä tyhjä tila nippusiteellä. Näin ollen ylimääräinen tila häviää, ja pienen seikkailijan kehon lämpö riittää lämmittämään makuupussin sisäilman.

lasten makuupussi

Hauska makuupussi lapselle ja taaperolle

Taaperon makuupussiksi kannattaa valita viisi tähteä ansainnut Deuterin Little Star -malli, joka sopii erinomaisesti perheen pienimmille seikkailijoille. Pussin pituus on 115–145 cm, eli se ”kasvaa lapsen mukana” ja sopii siten mainiosti 95–130 cm pituiselle lapselle.

Molemmin puolin hauskaa korvallista mallia on vetoketjut, mikä helpottaa pussin avaamista. Lisäksi muotoillussa hupussa on kiristysnauha, jonka avulla varmistat, ettei lämpö pääse karkaamaan makuupussin yläosan kautta.

Lasten makuupussin ominaisuudet:

 • paino 650 g
 • kokonaispituus 115–145 cm
 • leveys hartioilla 58 cm
 • leveys jalkopäässä 42 cm
 • 320 grammaa Hollowfibre-kuitua eristeenä
 • mukava vuorikangas
 • vetoketjut molemmin puolin
 • pakkauksen koko on 18 cm x 29 cm
 • sopii +10°C ja sitä lämpimämpiin olosuhteisiin.

Nukkumisvaatteina kannattaa suosia mulesing-vapaata merinokerrastoa, joita voi tilata mittatilaustyönä esimeriksi suomalaiselta Green House Wear -vaatemerkiltä.

Tutustu malliin

lasten makuupussit

Lasten makuupussi (130–170 cm)

DEUTER STARLIGHT on tekokuituinen lasten makuupussi, joka sopii 130–170 cm pituisen retkeilijän kesä- ja sisämajoituskäyttöön. Makuupussin pituus on säädettävissä, ja malli sopii nuorelle aina 170 cm pituuteen asti.

Myös tässä mallissa on muotoiltu, kiristysnauhalla varustettu huppu. Lisäksi pussin sisällä on pieni tarranauhallinen tasku pikkuesineille. Makuupussin leveys hartioiden kohdalta on 68 cm.

Pussin kanssa nukkuu mukavasti +10°C asteessa, mikä tarkoittaa, että kyseinen malli sopii parhaiten melko lämpimiin keleihin kuin myös sisämajoitukseen esimerkiksi leirikoulun aikaan.

Tekniset tiedot:

 • paino 900 grammaa, josta 380 grammaa eristekuitua
 • pintakankaina polyamidi ja polyesteri
 • miellyttävä polyesterivuorikangas
 • sisällä on pikkutasku
 • pakkauskoko: 20 cm x 33 cm.

“Vasen/oikea”-valinta kertoo kummalla puolella käyttäjää vetoketju on. Useimmat oikeakätiset valitsevat vasemmanpuoleisen pussin.

Tutustu malliin

MARMOT KIDS TRESTLES ELITE ECO 30

Lasten makuupussi nollakelistä lämpimämpiin olosuhteisiin. Max. 152 cm käyttäjälle.

Tutustu

Y WASATCH PRO 20

Laadukas nuorten makuupussi tarjoaa tinkimätöntä nukkumismukavuutta. Mukavuuslämpötila -7°C. Max. 152 cm käyttäjälle.

Tutustu

TENSION JUNIOR

Tension Junior -makuupussin pituutta voidaan säätää 130 cm:n pituudesta 160 cm:n pituuteen. Tämä lisää käyttöikää monella vuodella.

Tutustu

MINI TRAVELLER BLANKET

Mini Traveller Blanket toimii peittona ja voidaan muuntaa tyynyksi, ponchoksi tai makuupussiksi. Ihanteellinen retkille ja matkailuautoon.

Tutustu

makuupussi lapselle

Lasten kolmen vuodenajan makuupussi

Marmot KID’ S TRESTLES 30 on lasten kolmen vuodenajan makuupussi alkukeväästä pitkälle syksyyn. Tässä mallissa eristeenä toimii SpiraFil LT -kuitutäyte, joka on valmistettu kierrätetystä polyesteristä. Kyseinen makuupussi sopii maksimissaan 152 senttiselle nukkujalle.

Tutustu malliin

lasten kanssa retkellä

lapsen kanssa retkellä

Makuupussin pakkaaminen kuljetuspussiin

Lapsi kannattaa opettaa heti alusta alkaen käyttämään ja pakkaamaan makuupussi oikein. Sanomattakin selvää, että nuoret kannattaa myös totuttaa retkeilyn iloihin jo pienestä pitäen!

Makuupussin pakkaaminen kuljetuspussiin voi kuitenkin aluksi tuntua pienen retkeilijän näkövinkkelistä jopa mahdottomalta tehtävältä, minkä vuoksi pakkaamista kannattaa opetella etukäteen yhdessä – ja rauhassa.

Makuupussin pakkaaminen kannattaa aloittaa jommasta kummasta päästä niin, että makuupussi sullotaan kompressiopussin sisään. Älä siis opeta lasta rullaamaan pussia, vaan ihan rehdisti sullomaan se!

Harjoitusta helpottaa, jos pidät kuljetuspussia paikoillaan ja annat lapsen tehdä sullomisen. Näin siksi, että tekemällä oppii aina paremmin kuin vain katsomalla.

Lapsen nukkuminen makuupussissa kylmällä säällä

Koska lapsille ei ainakaan Suomen markkinoilta vielä löydy kunnollisia talvimakuupusseja, nappaa nämä vinkit talteen kylmemmässä kelissä yöpymiseen:

Pidä aina huoli siitä, että lapsi syö hyvin ja liikkuu itsensä lämpimäksi ennen makuupussiin pujahtamista. Telttaretkellä iltavillit ovat ennemmin suotavia kuin kaihdettavia iloisia toimenpiteitä!

Valitse aina riittävän suuri makuupussi. Toisaalta myös liian pitkää makuupussia voi lyhentää jalkopäästä kiristämällä sitä esimerkiksi ponnarilla, jolloin makuupussin sisälle ei jää turhan paljon tyhjää tilaa.

Pro tip: Lyhennä makuupussi siten, että ylimääräinen osaa jää aina makuupussin sisälle, sillä se toimii hyvänä lisälämmikkeenä varpaille. Liian leveitä makuupusseja kannattaa kuitenkin välttää, sillä niiden ”muokkaaminen” on hankalaa, ja pienen kehon tuottama energia ei riitä lämmittämään ylimääräistä sisätilaa.

Voit myös tarpeen tullen sujauttaa kaksi makuupussia päällekkäin. Toimenpide toimii rauhallisesti nukkuvien lasten kanssa. Laita sisimmäksi lapsen oma makuupussi ja päälle aikuisen kesämakuupussi.

Ystäväni retkeilee oman lapsensa kanssa ympärivuotisesti ja on suositellut, että lapsi puetaan kaikista kylmimmillä keleillä toppahaalariin. Myös merinokerrasto on aina hyvä valinta, sillä villa lämmittää enemmän kuin tekokuitu.

Lisäksi voit kantaa mukana erillistä retkipatjaan kiinnitettävää peittoa.

Kuumavesipullo on must, ja tässä tapauksessa suosittelen Nalgenea, jota käytän itsekin nostamaan makuupussin sisälämpötilaa. Kyllä, luit oikein! Täytä Nalgene kuumalla vedellä ja sulje korkki hyvin, minkä jälkeen sujauta vesipullo makuupussin sisään: sisälämpötila nousee hetkessä useammalla asteella!

lapsen eväät retkelle

Lapsille maistuvat retkieväät

Retki ei tietenkään ole retki ilman hyviä eväitä. Löydät tästä artikkelista vinkkejä niihin vähän parempiin retkiherkkuihin, jotka maistuvat varmasti myös pienemmille seikkailijoille.

Tutustu myös vaellusruokamenuihin.

Lapsille sopivat retkikohteet