Millainen makuupussi lapselle kannattaa hankkia?

Millainen lasten makuupussi kannattaa hankkia? Entä millainen makuupussi vauvalle? On ollut ilo huomata, miten läheiset ystäväni ovat retkeilleet luonnossa ja nukkuneet teltassa myös lasten kanssa. Mutta koska minulla ei ole asiasta omakohtaista kokemusta, kysyin muutamia vinkkejä lapsen kanssa retkeilevältä ystävältä.

Lasten makuupussi on tärkeää valita oikein. Monet saattavat ajatella, että lapselle tai nuorelle kannattaa ostaa suoraan (ja euroja säästääkseen) aikuisten makuupussi, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Jotta lapsi nukkuu makuupussissa hyvin, kannattaa huomioida seuraavat asiat.

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja hyötyä, kun suunnittelet retkeilyvarusteiden hankkimista perheen pienelle seikkailijalle!

Lasten makuupussi (vauvan makuupussi) – huomioi tämä

Liian suuri pussi synnyttää ilmataskuja, jotka vaikuttavat makuupussin eristykseen. Näin ollen lapsi palelee helposti. Lasten makuupussi kannattaa siis aina hankkia lapsen koon mukaan, jolloin retkestä tulee varmasti mieluisa ja yöstä lämmin. Toki eräs ystävistäni vinkkasi, että he ovat käyttäneet suurempaa makuupussia mutta kiristäneet pussin alapään nippusiteellä, jolloin turha tila umpeutuu eikä näin ollen kerää ilmaa. Tähän ei tosin toinen ystäväni osannut ottaa kantaa, mutta oman harkinnan mukaan tätäkin vaihtoehtoa voi kokeilla (ja ehkä turvallisesti mahdollisimman lähellä kotoa, jopa omassa pihassa).

Lasten makuupussit perheen pienimmille hankitaan kuuleman mukaan hankkia esimerkiksi kotimaiselta Joutsenelta (jonka makuupusseja kehutaan muutoinkin maasta taivaaseen) tai Deuterin ja Haglöfsin valikoimasta.

Myös Patagonialta on löytynyt lapsille tarkoitettuja makuupusseja sekä muita untuvavaatteita. Nukkumisvaatteina kannattaa suosia mulesing-vapaata merinokerrastoa, joita voi tilata mittatilaustyönä esimeriksi suomalaiselta Green House Wear -vaatemerkiltä.

 

Lasten makuupussi

 

Taaperon makuupussi

Taaperon makuupussiksi kannattaa valita Deuter LITTLE STAR, joka sopii erinomaisesti perheen pienimmille seikkailijoille. Tämän makuupussin pituus on 115-145 cm, eli se “kasvaa lapsen mukana” ja sopii siten mainiosti 95-130 cm pituiselle lapselle.

Taaperon makuupussi on hartioiden kohdalta 58 cm leveä. Molemmin puolin hauskaa korvallista makuupussia on vetoketjut, mikä helpottaa pussin avaamista.

Muotoillussa hupussa on myös kiristysnauha, jonka avulla varmistat, ettei lämpö pääse karkaamaan makuupussin yläosan kautta.

Tutustu tuotteeseen »

 

Haglöfs lasten makuupussi

 

Haglöfs lasten makuupussi

Haglöfs Ara +14 on edullinen mutta silti toimiva ja laadukas lasten makuupussi. Tässä lasten makuupussissa on Tri-Fusion-keinokuitutäyte, joka ominaisuuksiensa vuoksi sietää kosteutta paremmin kuin untuvatäytteiset makuupussit.

Ara-pussin kanssa nukkuu mukavasti +14°C asteessa, mikä tarkoittaa, että kyseinen malli sopii parhaiten melko lämpimiin keleihin kuin myös sisämajoitukseen esimerkiksi leirikoulun aikaan.

Haglöfsin lasten makuupussi soveltuu maksimissaan 150 senttisille lapsille. Makuupussissa on hyvin istuva ja lämmin huppu, ja lasten makuupussin paino on pakattuna 1.1 kiloa. Pakkauskoko (kun kompressiohihnat ovat löysällä) on noin 30 x 15 cm.

Tutustu tuotteeseen »

 

pussi taaperolle

 

Lasten makuupussi Deuter STARLIGHT

Toinen hyvä ja lämmin kuitutäytteinen lasten ja nuorten makuupussi on Deuterin STARLIGHT, jonka pituus on myöskin säädettävissä. Tämä makuupussimalli sopii nuorelle aina 170 cm pituuteen asti.

Myös tässä mallissa on muotoiltu, kiristysnauhalla varustettu huppu. Lisäksi pussin sisällä on pieni tarranauhallinen tasku pikkuesineille. Makuupussin leveys hartioiden kohdalta on 68 cm.

Tutustu tuotteeseen »

 

lasten kolmen vuodenajan makuupussi

 

Marmot KID’ S TRESTLES 30, lasten kolmen vuodenajan makuupussi

Marmot KID’ S TRESTLES 30 on lasten kolmen vuodenajan makuupussi alkukeväästä pitkälle syksyyn. Tässä mallissa eristeenä toimii SpiraFil LT -kuitutäyte, joka on valmistettu kierrätetystä polyesteristä. Kyseinen makuupussi sopii maksimissaan 152 senttiselle nukkujalle.

Tutustu tuotteeseen »

lasten kanssa retkellä

 

Makuupussin pakkaaminen kuljetuspussiin

Lapsi kannattaa opettaa heti alusta alkaen käyttämään ja pakkaamaan makuupussi oikein. Sanomattakin selvää, että nuoret kannattaa myös totuttaa retkeilyn iloihin jo pienestä pitäen!

Makuupussin pakkaaminen kuljetuspussiin voi kuitenkin aluksi tuntua pienen retkeilijän näkövinkkelistä jopa mahdottomalta tehtävältä, minkä vuoksi pakkaamista kannattaa opetella etukäteen yhdessä – ja rauhassa.

Makuupussin pakkaaminen kannattaa aloittaa jommastakummasta päästä niin, että makuupussi sullotaan kompressiopussin sisään. Älä siis opeta lasta rullaamaan pussia, vaan ihan rehdisti sullomaan se!

Harjoitusta helpottaa, jos pidät kuljetuspussia paikoillaan ja annat lapsen tehdä sullomisen. Näin siksi, että tekemällä oppii aina paremmin kuin vain katsomalla.

 

lasten kanssa retkellä

 

Makuupussin huolto ja säilytys

Makuupussi tulee aina säilyttää kotosalla väljästi, mielutien omassa suuremmassa säilytyspussissaan (tulee useimpien mallien mukana). Myös henkarissa riiputtaminen toimii hyvin. Tällä tavoin makuupussin pehmusteet pysyvät kuohkeina.

Käytön jälkeen on tärkeää tuulettaa makuupussista yön aikana kertynyt kosteus pois, ennen kuin se pakataan kuljetusta tai säilytystä varten.

 

lasten kanssa retkellä

 

Lapsen nukkuminen makuupussissa kylmällä säällä

Koska lapsille ei ainakaan Suomen markkinoilta vielä löydy kunnollisia talvimakuupusseja, nappaa nämä vinkit talteen kylmemmässä kelissä yöpymiseen:

Pidä aina huoli siitä, että lapsi syö hyvin ja liikkuu itsensä lämpimäksi ennen makuupussiin pujahtamista. Telttaretkellä iltavillit ovat ennemmin suotavia kuin kaihdettavia iloisia toimenpiteitä!

Valitse aina riittävän suuri makuupussi. Toisaalta myös liian pitkää makuupussia voi lyhentää jalkopäästä kiristämällä sitä esimerkiksi ponnarilla, jolloin makuupussin sisälle ei jää turhan paljon tyhjää tilaa.

Pro tip: Lyhennä makuupussi siten, että ylimääräinen osaa jää aina makuupussin sisälle, sillä se toimii hyvänä lisälämmikkeenä varpaille. Liian leveitä makuupusseja kannattaa kuitenkin välttää, sillä niiden “muokkaaminen” on hankalaa, ja pienen kehon tuottama energia ei riitä lämmittämään ylimääräistä sisätilaa.

Voit myös tarpeen tullen sujauttaa kaksi makuupussia päällekkäin. Toimenpide toimii rauhallisesti nukkuvien lasten kanssa. Laita sisimmäksi lapsen oma makuupussi ja päälle aikuisen kesämakuupussi.

Ystäväni retkeilee oman lapsensa kanssa ympärivuotisesti ja on suositellut, että lapsi puetaan kaikista kylmimmillä keleillä toppahaalariin. Myös merinokerrasto on aina hyvä valinta, sillä villa lämmittää enemmän kuin tekokuitu.

Lisäksi voit kantaa mukana erillistä retkipatjaan kiinnitettävää peittoa.

Kuumavesipullo on must, ja tässä tapauksessa suosittelen Nalgenea, jota käytän itsekin.

Täytä Nalgene kuumalla vedellä ja sulje korkki hyvin, minkä jälkeen sujauta vesipullo makuupussin sisään: sisälämpötila nousee hetkessä useammalla asteella!

 

nalgene

 

Nappaa talteen myös muut kätevät vinkit!