Pulkkilanharju – Suomen kaunein maisemareitti

Pulkkilanharju on äänestetty Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi, eikä suotta: veden muovaama maasto ja Päijänteen kansallispuiston upeat harjumaisemat ovat omiaan päiväretkikohteeksi.

Jääkauden aikaiset Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta geologista luonnonperintöä. Päijänteen kansallispuistossa ne muodostavat hyvin ainutlaatuisen kokonaisuuden yhdessä pitkien, viuhkamaisesti pohjoiseen kurkottavien harjulaaksojen kanssa.

Vaikka ensimmäinen ja toinen Salpausselkä ulottuvat halki koko eteläisen Suomen, niitä pääsee ihailemaan näyttävimmillään ja korkeimmillaan juuri Lahden seudulla.

Huolimatta siitä, että Salpausselän alue yhdistetään yleensä talviurheiluun, vedenalainen maailma paljastaa asioita, joita et ehkä koskaan ennen ole tullut ajatelleeksi. Nimittäin, Salpausselän harjumaisemat kätkevät pinnan alle runsaat sora- ja hiekkakerrosten suodattamat pohjavesivarat, jotka paikoitellen purkautuvat kirkasvetisiksi lähteiksi ja puroiksi.

Tiesitkö, että täältä on peräisin myös pääkaupunkiseudun juomavesi?

Pulkkilanharjun luontopolulla tulee seurata sinisiä maaliopasteita.

Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuisto

Pulkkilanharjun luontopolku

Lähtö- ja päätepisteet: Karisalmen pysäköintialue, Pulkkilantie 955, Asikkala N61 17.687, E25 32.082

Pulkkilanharju halkoo kaunista ja mäntymetsävoittoista Päijänteen kansallispuistoa , missä viimeisimmän jääkauden kuluttamat ja muotoilemat kalliot ovat jopa 1 600 – 1 900 miljoonaa vuotta vanhoja. Vedenalaisista harjuselänteistä ja silloilla yhdistetyistä harjusaarista koostuva Pulkkilanharju on upea nähtävyys ja valtakunnallisesti arvokas maisema-alue, joka tunnetaan myös lintujen kevät- ja syysmuuton tarkkailupaikkana.

Varoivaisesti metsän siimeksestä pilkistelevä aamuaurinko värjäsi Pulkkilanharjun luontopolun kullansävyiseksi, kun lähdin nousemaan neulaspolkua kohti harjun lakea. Polkua on helppo kulkea lenkkeilykengissä, sillä Pulkkilanharjun luontopolulla sijaitsevan ainoan kosteikon yli on rakennettu tukevat pitkospuut.

 

Pulkkilanharju
Pulkkilanharju on äänestetty Suomen kauneimmaksi tieksi.

 

Karisalmen silta, Suomen tunnetuin drone-maisema

Kariniemen silta on taatusti yksi Suomen kuvatuimmista kohteista – etenkin ilmasta käsin. Päijänteen kansallispuistoa halkova Kariniemen silta ja sitä pitkin kulkeva tie on äänestetty Suomen kauneimmaksi ajoreitiksi, jonka varrella voi pysähtyä ihailemaan kesäpäivästä tyventä järvimaisemaa.

Pulkkilanharjun kahvila, pysähtymisen arvoinen taukopaikka

Pulkkilanharjun kahvila, Rantaterassi Reimari, on sekin pysähtymisen arvoinen taukopaikka. Suurista ikkunoista ja terassilta voit ihailla kaunista Päijännettä. Viihtyisä Pulkkilanharjun kahvila palvelee paikallisia, veneilijöitä, motoristeja, lapsiperheitä, kesäasukkaita ja turisteja toukokuusta syksyyn.

 

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark
Pulkkilanharju on todella kuvauksellinen aamuvalossa.
Salpausselkä Geopark
Pulkkilanharju täynnä luonnon taikaa.
Salpausselkä Geopark
Pulkkilanharjun maisemissa männyt ovat tuttu näky.

 

Kasvustoltaan kaunista ja luonnontilaista metsää kiemurtelevan Pulkkilanharjun luontopolun varrelta löytyy kilpikaarnaisia mäntyjä sekä muutamia info-tauluja, jotka kertovat alueen florasta: täällä kasvaa kevätlinnunhernettä, sianpuolukkaa, läpi talven lehtensä vihreinä säilyttävää sinivuokkoa sekä tuttuja suokasveja, kuten luhtavillaa ja hillaa.

 

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark
Pulkkilanharjun luontopolun varrelta löytyy useita opastauluja.

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark

Pulkkilanharju | Salpausselkä Geopark
Pulkkilanharjun luontopolku poikkeaa myös Päijänteen rantaan.

Salpausselkä Geopark

 

Rauhallisesti liplattavan veden ääreen poikkeava Pulkkilanharjun luontopolku johdattaa pian rehevälle kangaskentälle ja vehreälle suppalammelle. Vähitellen suoksi muuttunut suppalampi syntyy, kun suokasvillisuus levittäytyy lammen reunoilta kohti sen keskustaa.

Näillä Pulkkilanharjun alueilla sijaitsevat harjusupat taas ovat syntyneet, kun mannerjäätiköstä irronnut jäälohkare aikanaan hautautui soraan ja hiekkaan sulaen vähitellen, jolloin paikalle jäi lohkareen kokoinen kuoppa eli suppa.

 

Päijänteen kansallispuisto
Vaikka saattaisit joskus haluta ottaa vähän paremman kuvan, muistathan aina pysyä polulla, sillä kansallipuistot suojelevat haurasta ja arvokasta luontoa.

Päijänteen kansallispuisto

 

Pulkkilanharju sopii retkikohteena koko perheelle: kohteen kiertää helposti parissa tunnissa. Voit myös halutessasi osallistua opastetuille luonto- ja kalastusretkille tai villiyrttikurssille, sekä SUP-lautailla, meloa ja veneillä, tai tutkia aluetta vuokrapyörän selästä.

Katso kaikki aktiviteetit VisitLahti.fi-sivustolta »
Reittitietoa VisitPaijanne.fi-sivustolla »
Lataa tulostettava reittiesite karttoineen »

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center