Kerrospukeutuminen on taitolaji, jonka hallitsee, kun oppii tuntemaan oman kehonsa

Kerrospukeutuminen talvella saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Löydät tästä artikkelista vinkit siihen, miten valitset sopivat välikerrosvaatteet etkä palele tai muutu hikiruusuksi!

Samat vaatteet ovat toiselle liian vähän, toiselle aivan liikaa. Miten kerrospukeutuminen onnistuu talvella ja etenkin retkillä, ilman että kulkiessa tulee liian kuuma?

Olen itse varsinainen kuumakalle. Muistan elävästi sen kerran, kun lumikenkäilin Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ohuessa kerrastopaidassa, fleecessä ja retkeilyhousujen sivuvetoketjut auki sepposen selällään – ja kuinka minua vastaan tullut, päästä varpaisiin michelin-hahmoiksi verhoutunut pariskunta katsoi minua kieroon.

Kuten äsken totesin, se mikä on toiselle sopiva on toiselle liikaa. Ja kerrospukeutumisen masterointi vaatii aina oman kehoon tutustumista ja oman aineenvaihdunnan tuntemista.

Mitä kerrospukeutuminen tarkoittaa?

Kerrospukeutuminen tarkoittaa nimensä mukaisesti pukeutumista useisiin eri kerroksiin. Retkeilyssä ihoa vasten (alusvaatteiden päälle) puetaan yleensä tekninen kerrasto tai merinokerrasto, toki vuodenajasta ja omasta kuumakalleilusta riippuen.

Hyödynnä 3+1 kaavaa kerrospukeutumiseen

Kerrospukeutuminen syntyy kolmesta (ja talvella neljästä) layerista, jotka ovat:

  1. aluskerros
  2. välikerros
  3. kuorikerros
  4. + talvella eristyskerros

Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsä, oli sää mikä tahansa. Lisäksi talviaikaan lisätään vielä neljäs kerros, joka eristää tehokkaasti pakkasta.

 

Kerrospukeutuminen ja välikerrastot

 

1. Suosi aluskerrastossa merinovillaa

Merinovilla on yleensä aina paras vaihtoehto ihoa vasten, sillä se siirtää kosteutta ja pitää sinut lämpimänä. Märissä aluskerrastoissa ei muuta kuin palele.

Monet suosivat merinoa myös alushousujen ja urheilutoppien materiaalina. boksereita niin miehille kuin pikkareita naisille.

Lisäksi esimerkiksi Devoldilta löytyy myös merinovillaisia urheiluliivejä.

Kerrospukeutuminen talvella

 

Valitse aluskerrasto vuodenajan ja oman kehon mukaan

Tunnen monia, jotka kulkevat kesät talvet merinoissa.

Kesäisin merinopaita on toki mallia lyhythihainen, kun taas iltaa vasten vaihdetaan pitkähihainen (jota käytetään myös enimmäkseen keväällä, syksyllä ja talvella). Omalla kohdalla tästä ei toivoakaan: ostin jo ajat sitten Arc’teryxin ohuista ohuimman merinovillaisen t-paidan, jota kokeilin kerran ja myin sen samantien retkeilykirpparilla eteenpäin. Onneksi se löysi sopivan omistajan.

Minulla on edelleen käytössä viisi vuotta sitten ostamani saman merkin pitkähihainen tekninen paita, joka sekin on ohuinta materiaalia, mitä olen kaupoista löytänyt. Harmikseni en ole bongannut vastaavaa enää vuosiin, mutta onneksi paita kestää parsittuna vielä tänäkin päivänä.

Hikinorsun ja hikiruusun kohtalo

Vaikka hikoilen paljon, ja vaikka isämme kutsuu itseään hikinorsuksi ja meitä tyttäriä hikiruusuiksi, vaatteeni eivät ala haisemaan (tiedän, onni on potkaissut). Sama vanha paita on siis edelleen käyttökelpoinen, ja totta puhuakseni en edes halua ajatella sitä mahdollista hetkeä, kun se joskus ratkeaa ylleni.

 

Aluskerrasto Nepalin vaelluksella
Vaikka kuva ei talvinen olekaan, tässä ylläni on edellä mainitsemani ohut tekninen Arc’teryxin kerrastopaita. Tuuletukset on taltioitu Nepalista, Langtangin vaellukselta vuonna 2018.

 

2. Välikerrosvaatteet merinojen ylle

Monet suosivat talvella fleeceä, toiset pitävät kahta merinopaitaa päällekkäin.

Myös villapaita on vaihtoehto, ja monet retkeilevät etenkin tuulettomalla säällä merinopaita + villapaita -kombolla. Välikerraston paksuus riippuu siitä, kuinka kylmää on ja kuinka nopeasti etenet (sekä kuinka paljon hikoilet).

Vaikka huppu on monien mielestä mukava, liikkuessa siitä voi olla haittaa (sillä välikerraston päällä on yleensä vielä kuorikerros, josta enemmän seuraavassa osiossa). Huppu suojaa niskaa viimalta, mutta huppuakin parempi ratkaisu on esimerkiksi merinovillainen buffi.

Kenelle fleece-kerrasto sopii?

Pyrin itse välttämään fleeceä materiaalina, sillä siitä irtoaa pesussa pieniä muovipartikkeleita.

Villa-allergikoille fleece on kuitenkin yleensä ainoa vaihtoehto. (Tiedostan myös, että samoja partikkeleita irtoaa myös teknisistä kerrastoista, minkä vuoksi pyrin mahdollisuuksien mukaan tuulettamaan ja pakastamaan niitä pesun sijaan.)

Kuten villaa ja monia muitakin materiaaleja, myös fleeceä voi tuulettaa ja pakastaa. Lisäksi on olemassa pesupusseja, jotka edesauttavat ainakin vähän mikromuovien irtoamista ja kulkeutumista vesistöihin.

Välikerrastona tai kuoren päällä: taukotakki, retkeilijän paras kaveri

Jos liikut oikein korkealla vuoristossa tai sää on muuten vain todella kylmä, voit myös käyttää liikkuessasi

ohutta kevytuntuvatakkia. Kevytuntsaa käytetään kuitenkin usein myös taukotakkina, eli se vedetään kuoritakin ylle tauon aikana.

Vinkki: Pakkaa kevytuntuvatakki aina rinkan päällimmäiseksi, jolloin sinun on helppo kaivaa se esiin tarpeen vaatiessa. Halutessasi voit myös lukea lisää vinkkejä rinkan pakkaamiseen täältä.

Mitä jos etumus tai pyrstö jäätyy?

Ongelma: En itse pysty kulkemaan merinot yllä, oli vuodenaika mikä tahansa. Tiedän, hirveän hankalaa – etenkin talvella, kun tauolle pysähtyessä tulee helposti kylmä. Onneksi ongelmaan on ratkaisu!

Ratkaisu: Toppahame tai toppashortsit on helppo vetää nopeasti ylle!

Tauolla en ala vaihtamaan vaatteita, vaan vedän ylle untuvaisen taukotakin ja toppahameen. Äitini ompeli minulle sellaisen kirpputorilta pelastamastani vanhasta untuvaliivistä. Hameelle toimisivat vaihtoehtona myös toppashortsit, jotka tulevat varmasti jossain vaiheessa myös omalle hankintalistalle.

Molemmat mallit sopivat myös todella hyvin leirissä oleskeluun.

Ps. Näin pitkän toppahameen ensi kerran miespuolisella ystävälläni useita vuosia sitten. Nykyisin unisex-mallit ovat todella suosittuja etenkin naisten kesken, mutta edelleen ihmettelen, miten harva mies jättää tämän mukavuuden hyödyntämättä.

3. Kuorikerros alus- ja välikerraston ylle

Kuorikerros suojaa sateelta ja tuulelta. Ja koska ne puetaan välikerraston ylle, kannattaa aina hankkia tarpeeksi isot koot, jotta välikerraston ja kuorikerraston väliin jää ilmaa. Tämä ilma pitää sinut lämpimänä, eli liian pienet, tiukat ja ihonmyötäiset vaatteet ovat aina paljon kylmempiä käyttää.

Jos käytät villapaitaa, testaa kuorivaate aina sen kanssa. Samoin kannattaa tehdä myös vaellushousujen kanssa: kuorivaatteet nykäistään rinkan sivustaskusta yleensä hyvin hätäseen esiin, kun rankkasade yllättää. Tällöin on tärkeää, että voit vetäistä kuorihousut vaelluspöksyjen päälle ja pystyä vielä liikkumaankin.

Viiden tähden vinkki (jonka harvalta retkeilysivustolta löydät)

Perhokalastukseen suunnitellut kuoritakit sopivat todella hyvin myös vaellukseen. Kalastustakkien hintalappu voi olla korkeampi, mutta sille on syynsä: takit on aina suunniteltu siten, että käsiä pystyy nostamaan, ilman että selkä paljastuu.

Lisäksi huput ovat järjestäen paremman mallisia ja hihansuista löytyy mansetit, joilla voit kiristää hihansuut täysin vedenpitäviksi (käytetään kalastuksessa silloin, kun työnnät kädet veden alle kalaa nostamaan).

Suosittelen lämpimästi tutustumaan ystävieni pitämään Helsinki Spey Clave -liikkeeseen, jonka verkkokaupasta kannattaa kurkata Guidelinen ja Simms’sin mallit (myös kotimainen Vision on monen valinta).

 

Kerrospukeutuminen ja välikerrasto vaatteet
Käytän yleensä viileissä säissä teknistä kerrastoa ja kuoritakkia, ilman mitään muuta siinä välissä. Näin siksi, että minulle tulee liikkuessa todella lämmin.

 

4. Eristyskerros talviretkille ja talvivaelluksille

Talviretkeilyssä tarvitaan vielä neljäs vaatekerros, joka käytetään etenkin leiriolosuhteissa (myös tauolla, jos on todella kylmä ja paussi kestää pitkään).

Kunnollinen untuvatakki pitää lämmön yllä, ja vaikka ne ovatkin yleensä se kaikista kallein sijoitus, laadukkaat takit maksavat itsensä takaisin.

Kun saavut leiriin, riisu kuorikerros pois ja käytä vain neljättä kerrosta villapaidan tai fleecen yllä. Kylmettyminen on pahinta, mitä sinulle voi käydä, ja kun toimit ripeästi, et ala palella. Myös aiemmin mainitut pitkät toppahousut ovat omiaan leirissä ja ne kannattaa vetää merinojen ylle (leirissä voit myös vaihtaa kuivat merinot päivän aikana kostuneiden tilalle).

Älä unohda kuivia villasukkia! Lue täältä TOP12 vinkkiä talviretkeilyyn, ja kiinnitä erityistä huomiota makuupussiin sekä villasukka-vinkkiin.

Minulla on ollut nyt kahden vuoden ajan käytössä Fjellun Expedition Down Lite -untuvatakki. Miesten malli siksi, että se sopii kokoiselleni pitkälle naiselle (183 cm) paremmin. Kertaakaan ei ole tullut kylmä, ja hankinta on maksanut itsensä jo monin mukavin talviretkikokemuksin takaisin.

 

Kerrospukeutuminen talvella
Minulla on ollut nyt kahden vuoden ajan käytössä Fjellun Expedition Down Lite -untuvatakki. Miesten malli siksi, että sopii minun kokoiselleni pitkälle naiselle paremmin. Kertaakaan ei ole tullut kylmä, ja hankinta on maksanut itsensä jo monin mukavin talviretkikokemuksin takaisin.

 

Muista myös retkeilyvarustekirpparit!

Kaikkea ei myöskään tarvitse hankkia uutena, sillä monet varusteet voi ”torittaa” (tallenna hakuvahti tori.fi-sivustolle) tai hankkia esimerkiksi Facebookin retkeilyvarustekirpparilta, joita ovat esimerkiksi Retkeily- ja vaellusvarusteet sekä Retkeily ja Vaellus kirpputori.

Toivottavasti näistä kerrospukeutumisvinkeistä oli iloa ja hyötyä!

Lue myös muita retkeilyaiheisia vinkkejä

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center