Parhaat lumikengät – ota haltuun lumikenkäily!

Kiinnostaako lumikenkäily, mutta et tiedä, millaiset lumikengät kannattaa hankkia? Jos olet miettinyt lumikenkäilyn aloittamista, tai pohtinut mitä eroa lumikengillä on, löydät vastaukset tästä artikkelista!

Lumikenkäily sopii lähestulkoon kaikille. Lumikengät ja niillä liikkuminen eroaa tavan jalkineilla kävelystä siten, että laajempialaiset hyvät lumikengät pitävät sinut lumen pinnalla (hankikantosäiden puitteissa).

Parhaimmillaan hyvät lumikengät ovat aina polkujen ulkopuolella, umpihangessa.

Kannattaa myös muistaa, ettei kaikilla luontopoluilla saa kävellä lumikengillä, vaan ainoastaan reitin ulkopuolella.

 

Pallastunturi

 

Miten lumikengillä kävellään? Muista tämä haara-asennosta!

Miten lumikengillä kävellään? Vaikka lumikenkäily näyttää hurjan ihanalta, se voi olla myös äärimmäisen raskasta. Lumen märkyys vaikuttaa paljon siihen, kuin kevyesti askel nousee.

Toisille lumikenkien aiheuttama, hieman leveämpi haara-asento voi tuntua alkuun nivusissa mutta siihen kyllä tottuu.

Aloittelijan ei siis kannata lähteä ensimmäisenä kovin pitkälle lumikenkäretkelle vaan testata lumikenkiä vaikka lähimaastossa.

On tärkeää totuttaa oma kroppa uusiin välineisiin, sillä ethän lähde pakasta vedetyillä retkeilykengilläkään viikon vaellukselle.

Lumikenkäily on mukavaa puuhaa, ja lajin aloittamista helpottaakseni olen kerännyt tähän artikkeliin omat vinkit lumikengistä ja sauvoista, muista tarpeellisista talviretkeilyvarusteista sekä lumikenkäreiteistä.

 

Särkitunturi

 

Lumikenkien valinta

Hyvät lumikengät valitaan käyttäjän koon ja painon mukaan; mitä suurempi on lumikengän pinta-ala, sitä paremmin se kantaa upottavassa lumessa. Toki kantavuus riippuu oman painon lisäksi lumen koostumuksesta eli siitä, millainen hankikanto on.

Koville hangille sopii pienempi lumikenkä ja paksuun puuterilumeen vähän isompi lumikenkä. Perusmallisten lumikenkien koot ovat yleensä: lapsille 18/19”, naisilla 21-25” ja miehillä 25-36”.

Muista tämä perussääntö: Mitä enemmän painoa sinulla on (elopainon lisäksi huomioidaan myös rinkka) ja mitä pehmeämpää lumi on, sitä suuremmat lumikengät tarvitset.

 

Lumikengät lumikenkäily
Tiesitkö, että toistaiseksi vanhin löydetty lumikenkä on jopa 6 000 vuoden takaa.

 

TSL 227 CAMO (XL)

Isokokoiset ja pehmeässäkin lumessa kantavat komposiittilumikengät 6 teräspiikillä. Tiimalasimuotoilun ansiosta kävely on kevyttä pitkienkin matkojen ajan.

Tutustu

TSL 217 CAMO (M)

Monipuoliset ja pehmeässäkin lumessa kantavat komposiittilumikengät 6 teräspiikillä. Parhaimmillaan tasaisessa, avoimessa maastossa ja pehmeässä lumessa.

Tutustu

TSL HIGHLANDER ORIGINAL BOA

Huippuluokan lumikengät vaativaankin käyttöön. Tässä mallissa yhdistyvät erinomainen pito ja kantavuus sekä tosikäyttöön tehdyt siteet.

Tutustu

Oma valinta: TSL lumikengät (227 Camo)

Minulla on käytössä TSL 227 Camo -merkkiset, joiden painosuositus on 68-135 kg.

TSL lumikengät ovat moninkertainen testivoittaja. Nämä todella hyvät lumikengät ovat myös olleet Suomen ostetuimmat lumikengät jo vuosien ajan!

Valmistaja itse toteaa TSL lumikenkien olevan vaativammankin käyttäjän toiveet täyttävä komposiittimalli kuudella teräspiikillä.

TSL lumikengät sopivat monipuoliseen maastoon tasamaalta mäkiin, myös kaikenlaiseen lumeen: kovaan pakkaslumeen, kevään hankikantoon ja jopa sohjoiseen hankeen. Plussaa tässä mallissa on ehdottomasti lumikengän iskunvaimennus sekä metallinen kantapääkorotus mäkiosuuksia varten. Lisäksi kenkä on tiimalasimuotoilunsa ansiosta kevyt myös pitkille lumikenkäreiteille.

Tuotetiedot:

  • Sopii 37-50 koon kenkään
  • Kengänpohjan pituus 24-38 cm
  • Kantavuus max. 140 kg
  • Pituus 74 cm, leveys 22,7 cm
  • Paino 2220 g per pari.
  • TSL lumikenkien mukana tulee kuljetuspussi

Tutustu malliin täällä »

 

Lumikenkaily-36

 

Suuret lumikengät

Myös GV Winter Trailit ovat hyvä vaihtoehto (painosuositus 36-86 kg).

Tämän mallin 10 x 36 tuuman koko antaa hyvän kantavuuden, minkä lisäksi siteet ovat luotettavat ja helppokäyttöiset.

Tuotetiedot:

  • Kevyt alumiinirunko
  • Entech-materiaali kestää jopa -50°C lämpötiloja
  • Helppokäyttöiset Luxor-soljet
  • Energy Saver Soft -saranointi päkiän alla
  • Jääraudat pohjassa ja kannassa
  • Valmistajan painosuositus polkujen ulkopuoliseen käyttöön 36-86 kg
  • Ei painorajaa poluilla

Tutustu malliin »

 

Särkitunturi

 

Sauvat lumikenkäilyyn

Miksi valita sauvat lumikenkäilyyn? Lumikienkien sauvoja valittaessa kannattaa käyttää referenssinä kävely- tai vaellussauvojen mittataulukkoa.

Kävelysauvan suositeltu pituus on noin 0,68 x oma pituus. Kyseinen pituus sopii hyvin ei niin upottavalle hangelle. Upottava hanki sen sijaan vaatii vähintään 10 cm pidemmän sauvan.
Esimerikiksi pituiselleni 180 cm käyttäjälle olisi omiaan lumikenkä sauva, jonka pituus on 125-130 cm.

Toinen hyvä yleissääntö lumikenkäsauvoja valitessa on oma pituus miinus 50 cm, jolloin saadaan sauvan pituus.

Lumikenkien sauvat auttavat pitämään tasapainon ja antavat vauhtia liikkeelle. Myös kärkipalan, eli pyöreän sompa-osan kokoa voi vaihtaa sen mukaan, kuinka upottavaa hanki on. Sama sääntö pätee tässäkin: mitä upottavampi hanki, sitä suurempi sompa.

Lumikenkien sauvoista Start Nordic Ranger on isolla sommalla oleva umpihankisauva. Malli on omiaan takamaastojen koluamiseen, umpihankihiihtoon ja etenkin lumikenkäilyyn.

 

Lumikenkaily
Kävelysauvan suositeltu pituus on noin 0,68 x oma pituus.

Lumikenkaily

Levin huippu
Lumikenkäilyä luonnon karkkikaupassa.

 

Lumikenkäreittejä Suomen Lapissa

Rukalla kannattaa ottaa suunnaksi Rukatunturin lumikenkäreitti, Levillä taas Levitunturin huippu. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Palkaskierros on kaunis mutta keskivaativa, Hetassa kannattaa suunnistaa helpolle Jyppyrän talvipolulle.

Ylläksen helppoja kohteita ovat Äkässaivon talvipolku ja Varkaankurun talvipolku, mutta myös hieman vaativampi Tuomiokurun talvipolku kannattaa kokea.

 

Lumikenkaily-7

Lumikenkaily
Lumikenkien pito-ominaisuudet korostuvat etenkin mäkisissä maastoissa: pohjassa olevat nastat ja metalliset etupiikit tulevat tarpeeseen. Ylämäkeen kiivettäessä kantapohjan alle käännettävä korotepala tai korkokerauta säästää energiaa, myös hermoja ja etenkin akillesjänteitä.

 

Muista myös kuumaa juotavaa ja kunnon retkieväät

Mikään ei ole mukavempaa kuin istahtaa nuotiopaikalle viettämään evästaukoa. Pakkaa termariin kahvia tai kaakaota, ja mikäli pidät kalasta, suosittelen valmistamaan helppoja kalahampurilaisia. Tarvitset vain sämpylät, kalatiskiltä ostetut valmiit silakkapihvit ja halutessasi ketsuppia tai vaikka remouladekastiketta.

Voit lukea lisää eväsvinkkejä täältä »

 

Pallas-Yllas-29

Kansi-vaihtoehto-4

Lumikenkaily-47

 

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center