Parhaat lumikengät – ota haltuun lumikenkäily!

Kiinnostaako lumikenkäily, mutta et tiedä, millaiset lumikengät kannattaa hankkia? Jos olet miettinyt lumikenkäilyn aloittamista, tai pohtinut mitä eroa lumikengillä on, löydät vastaukset tästä artikkelista!

Lumikenkäily sopii lähestulkoon kaikille. Lumikengät ja niillä liikkuminen eroaa tavan jalkineilla kävelystä siten, että laajempialaiset lumikengät pitävät sinut lumen pinnalla (hankikantosäiden puitteissa).

Parhaimmillaan lumikengät ovat aina polkujen ulkopuolella, umpihangessa. Kannattaa myös muistaa, ettei kaikilla luontopoluilla saa kävellä lumikengillä, vaan ainoastaan reitin ulkopuolella.

Vaikka lumikenkäily näyttää hurjan ihanalta, se voi olla myös äärimmäisen raskasta. Lumen märkyys vaikuttaa paljon siihen, kuin kevyesti askel nousee. Toisille lumikenkien aiheuttama, hieman leveämpi haara-asento voi tuntua alkuun nivusissa mutta siihen kyllä tottuu. Aloittelijan ei siis kannata lähteä ensimmäisenä kovin pitkälle lumikenkäretkelle vaan testata lumikenkiä vaikka lähimaastossa. On tärkeää totuttaa oma kroppa uusiin välineisiin, sillä ethän lähde pakasta vedetyillä retkeilykengilläkään viikon vaellukselle.

Lumikenkäily on mukavaa puuhaa, ja lajin aloittamista helpottaakseni olen kerännyt tähän artikkeliin omat vinkit lumikengistä ja sauvoista, muista tarpeellisista talviretkeilyvarusteista sekä lumikenkäreiteistä.

Tiesitkö, että toistaiseksi vanhin löydetty lumikenkä on jopa 6 000 vuoden takaa.

Lumikengät lumikenkäily

Lumikenkien valinta

Lumikengät valitaan käyttäjän koon ja painon mukaan; mitä suurempi on lumikengän pinta-ala, sitä paremmin se kantaa upottavassa lumessa. Toki kantavuus riippuu oman painon lisäksi lumen koostumuksesta eli siitä, millainen hankikanto on. Koville hangille sopii pienempi lumikenkä ja paksuun puuterilumeen vähän isompi lumikenkä. Perusmallisten lumikenkien koot ovat yleensä: lapsille 18/19”, naisilla 21-25” ja miehillä 25-36”.

Muista tämä perussääntö: Mitä enemmän painoa sinulla on (elipainon lisäksi huomioidaan myös rinkka) ja mitä pehmeämpää lumi on, sitä suuremmat lumikengät tarvitset.

Oma valinta: TSL 227 Camo -lumikengät

Minulla on käytössä TSL 227 Camo -merkkiset lumikengät, joiden painosuositus on 68-135 kg. Myös GV Winter Trailit ovat hyvä vaihtoehto (painosuositus 36-86 kg).

 

Lumikenkaily-36

 

Sauvat lumikenkäilyyn

Sauvaa valittaessa kannattaa käyttää referenssinä kävely- tai vaellussauvojen mittataulukkoa. Kävelysauvan suositeltu pituus on noin 0,68 x oma pituus. Kyseinen pituus sopii hyvin ei niin upottavalle hangelle. Upottava hanki sen sijaan vaatii vähintään 10 cm pidemmän sauvan. Esimerikiksi pituiselleni 180 cm käyttäjälle olisi omiaan sauva, jonka pituus on 125-130 cm.

Toinen hyvä yleissääntö lumikenkäsauvoja valitessa on oma pituus miinus 50 cm, jolloin saadaan sauvan pituus.

Sauvat auttavat pitämään tasapainon ja antavat vauhtia liikkeelle. Myös kärkipalan, eli pyöreän sompa-osan kokoa voi vaihtaa sen mukaan, kuinka upottavaa hanki on. Sama sääntö pätee tässäkin: mitä upottavampi hanki, sitä suurempi sompa.

Sauvoista Start Nordic Ranger on isolla sommalla oleva umpihankisauva. Malli on omiaan takamaastojen koluamiseen, umpihankihiihtoon ja etenkin lumikenkäilyyn.

 

Lumikenkaily
Kävelysauvan suositeltu pituus on noin 0,68 x oma pituus.

Lumikenkaily

Levin huippu

Lumikenkäilyä luonnon karkkikaupassa.

Lumikenkäreittejä Suomen Lapissa

★ Tutustu Luoston reitteihin sähköisellä kartalla »
★ Ota talteen Pyhä ja Luoston reittikartta (PDF) »
Tutustu Riisitunturin reitteihin »
Tutustu Oulangan talvireitteihin »

Rukalla kannattaa ottaa suunnaksi Rukatunturin lumikenkäreitti, Levillä taas Levitunturin huippu. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Palkaskierros on kaunis mutta keskivaativa, Hetassa kannattaa suunnistaa helpolle Jyppyrän talvipolulle.

Ylläksen helppoja kohteita ovat Äkässaivon talvipolku ja Varkaankurun talvipolku, mutta myös hieman vaativampi Tuomiokurun talvipolku kannattaa kokea.

 

Lumikenkaily-7

Lumikenkaily
Lumikenkien pito-ominaisuudet korostuvat etenkin mäkisissä maastoissa: pohjassa olevat nastat ja metalliset etupiikit tulevat tarpeeseen. Ylämäkeen kiivettäessä kantapohjan alle käännettävä korotepala tai korkokerauta säästää energiaa, myös hermoja ja etenkin akillesjänteitä.

 

Muista myös kuumaa juotavaa ja kunnon retkieväät

Mikään ei ole mukavempaa kuin istahtaa nuotiopaikalle viettämään evästaukoa. Pakkaa termariin kahvia tai kaakaota, ja mikäli pidät kalasta, suosittelen valmistamaan helppoja kalahampurilaisia. Tarvitset vain sämpylät, kalatiskiltä ostetut valmiit silakkapihvit ja halutessasi ketsuppia tai vaikka remouladekastiketta.

Voit lukea lisää eväsvinkkejä täältä »

 

Pallas-Yllas-29

Kansi-vaihtoehto-4

Lumikenkaily-47

 

Sivu sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä, jotka on merkitty kultaisella boldauksella. Saan myynneistä pienen provision, mutta sinä et silti maksa tuotteesta yhtään enempää. Kiitos, että tuet Kaukokaipuun toimintaa.