Parhaat lumikengät – ota haltuun lumikenkäily!

Kiinnostaako lumikenkäily, mutta et tiedä, millaiset lumikengät kannattaa hankkia? Jos olet miettinyt lumikenkäilyn aloittamista, tai pohtinut mitä eroa lumikengillä on, löydät vastaukset tästä artikkelista!

Lumikenkäily sopii lähestulkoon kaikille. Lumikengät ja niillä liikkuminen eroaa tavan jalkineilla kävelystä siten, että laajempialaiset lumikengät pitävät sinut lumen pinnalla (hankikantosäiden puitteissa). Parhaimmillaan lumikengät ovat polkujen ulkopuolella, umpihangessa.

Vaikka lumikenkäily näyttää hurjan ihanalta, se voi olla myös äärimmäisen raskasta. Lumen märkyys vaikuttaa paljon siihen, kuin kevyestin askel nousee. Toisille lumikenkien aiheuttama hieman leveämpi haara-asento voi tuntua alkuun nivusissa, mutta siihen kyllä tottuu. Aloittelijan ei siis kannata lähteä ensimmäisenä kovin pitkälle lumikenkäretkelle vaan testata lumikenkiä vaikka lähimaastossa. On tärkeää totuttaa oma kroppa uusiin välineisiin, sillä ethän lähde pakasta vedetyillä kengilläkään viikon vaellukselle.

Lumikenkäily on mukavaa puuhaa, ja lajin aloittamista helpottaakseni olen kerännyt tähän artikkeliin omat vinkit lumikengistä ja sauvoista, muista tarpeellisista talviretkeilyvarusteista sekä tietenkin lumikenkäreiteistä.

Tiesitkö, että toistaiseksi vanhin löydetty lumikenkä on jopa 6 000 vuoden takaa.

Lumikengät lumikenkäily

Lumikenkien valinta

Lumikengät valitaan käyttäjän koon mukaan; mitä suurempi on lumikengän pinta-ala, sitä paremmin se kantaa upottavassa lumessa. Toki kantavuus riippuu oman painon lisäksi lumen koostumuksesta eli siitä, millainen hankikanto on. Koville hangille sopii pienempi lumikenkä ja paksuun puuterilumeen vähän isompi lumikenkä. Perusmallisten lumikenkien koot ovat yleensä: lapsille 18/19”, naisilla 21-25” ja miehillä 25-36”.

Perussääntö: Mitä enemmän painoa sinulla on (elipainon lisäksi huomioidaan myös rinkka) ja mitä pehmeämpää lumi on, sitä suuremmat lumikengät tarvitset.

 

Lumikenkaily-36

 

Sauvat lumikenkäilyyn

Sauvaa valittaessa kannattaa käyttää referenssinä kävely- tai vaellussauvojen mittataulukkoa. Kävelysauvan pituus on noin 0,68 x oma pituus. Kyseinen pituus sopii hyvin ei niin upottavalle hangelle. Upottava hanki sen sijaan vaatii vähintään 10 cm pidemmän sauvan. Esimerikiksi pituiselleni 180 cm käyttäjälle olisi omiaan sauva, jnka pituus on 125-130 cm.

Toinen hyvä yleissääntö lumikenkäsauvoja valitessa on oma pituus miinus 50 cm, jolloin saadaan sauvan pituus.

Sauvat auttavat pitämään tasapainon ja antavat vauhtia liikkeelle. Myös kärkipalan, pyöreän sompa-osan kokoa voi vaihtaa sen mukaan, kuinka upottavaa hanki on. Sama sääntö pätee tässäkin: mitä upottavampi hanki, sitä suurempi sompa.

 

Lumikenkaily-34

Lumikenkaily-32

Levin huippu

Nämä lumikenkäilykuvat on taltioitu Levin huipulta.

Lumikenkaily-7

Lumikenkaily
Lumikenkien pito-ominaisuudet korostuvat etenkin mäkisissä maastoissa: pohjassa olevat nastat ja metalliset etupiikit tulevat tarpeeseen. Ylämäkeen kiivettäessä kantapohjan alle käännettävä korotepala tai korkokerauta säästää energiaa, myös hermoja ja etenkin akillesjänteitä.

Kansi-vaihtoehto-4

Lumikenkaily-47