Pilkkiteltta tuo mukavuutta talvikalastukseen
Pilkkiteltta on talvikalastajan luksusvaruste, jonka laatuu kannattaa panostaa. Mutta mitä pilkkiteltan hankinnassa kannattaa ottaa huomioon, ja millainen pilkkiteltta on oikeasti hyvä ja hintansa väärti?
Pilkkiteltta tuo luksusta talvikalastukseen ja mahdollistaa pidemmät pilkkiretket tunturiin. Vaikka kevätjäillä aurinko lämmittää jo mukavasti, monet (itseni mukaan lukien) haluavat aloittaa pilkkikauden mahdollisimman aikaisin, jolloin lämmitetty teltta nousee aivan omaan arvoonsa.
Asun mieheni kanssa Pohjois-Norjan Finnmarkissa, Lakselvissa. Muutimme paikkakunnalle vuosi sitten Vesterålenista, jonka kääpiöityneet kalapopulaatiot saivat haaveilemaan suuremmista saaliista. Myönnetään, että punavatsaiset tunturiraudut ja kesäkaudella kalastettava lohi toivat meidät tänne, sillä kalastus on ollut molempien intohimo pienestä asti.
Pilkin aina syödäkseni, en huvikseni. Pohjoisen omavaraisuuden harjoittaminen on intohimoni, ja mitä enemmän pystyn hyödyntämään luonnon antimia, sitä onnellisemmaksi tulen.
Sama pätee kaikessa muussakin kalastuksessa: ongimme kerrallaan yhden tai kaksi pallasta, joista toinen pääsee omaan pakkaseen ja toinen naapurinmiehelle, jonka venettä saamme lainata.
Millainen pilkkiteltta kannattaa hankkia?
Hankimme alkajaisiksi edullisen, reilun 100 euron arvoisen pop-up teltan avolattialla. Varuste kesti ehjänä kaksi käyttökertaa, sillä kolmannella vuorolla yksi ohuista muovitangoista napsahti poikki. Kyseinen pilkkiteltta oli myös mallia kylmä, eli sen mukana ei tullut erillistä kaasulämmitintä. Toki kaasukeittimellä saa telttaan lämmintä hönkää, mutta kunnollinen kamiina on aivan omaa luokkaansa.
Vaikka korjattu teltta löysi sittemmin uuden omistajan, se kuitenkin suojasi tuulelta ja viimalta: kausi 2019–2020 oli mukava aloittaa ilman että tuulen mukana lentävät terävät jäähileet repivät lihoja poskiluista.
Sijoitimme tällä kaudella (2020–2021) Siperiassa testattuun ja valmistettuun Polar Birdiin, johon tuo luksusta kaasukäyttöinen pieni ja tehokas kamina (jota voi käyttää myös esimerkiksi kodassa).
Alla oleva lyhyt video kertoo paremmin kuin tuhat sanaa, miksi lämmitetty teltta on juuri niin mukava kuin se on.
Polar Bird® -pilkkiteltta tuo luksusta talvikalastukseen.
Polar Bird® -pilkkiteltta
Laadukkaan ja super helppokäyttöisen Polar Bird® -pilkkiteltan kasaa puolessa minuutissa. Kyseisen popup-teltan verraton etu muihin markkinoilla oleviin malleihin on myös siinä, että vuorattu sisäteltta on ommeltu kiinni päällikankaaseen. Pystytyskertoja tulee siis vain yksi, ja teltta kohoaa mittoihinsa nykäisemmällä kuudella sivulla olevia nauhoja itseensä päin; tätä helpommaksi kasaamista tuskin enää voi tehdä.
Jäätä vasten lattiaksi asetetaan paksu muotoon leikattu vaahtomuovialusta, joka pysyy paikallaan tarranauhoin. Materiaaliin saa leikattua näppärästi mattoveitsen avulla omat pilkkireiät siten, että myös teltan sisällä voi narrata kaloja.
Läpällä peitettäviä PVC-ikkunoita on teltan mallista riippuen useampi, minkä lisäksi teltan alareunasta löytyy ilmastointireiät kosteuden poistamiseen. Kattokoukkuun voi laittaa roikkumaan led-valaisimen, ja teltan seinillä on taskuja varusteiden (kuten hanskojen, pipojen, pientarvikkeiden ym.) säilytystä varten.
Polar Bird® Family
Kaksin on edullisempi hankkia varusteita, minkä vuoksi sijoitimme suoraan suurempaan Family-malliin. Kyseisessä mallissa nukkuu mukavasti kaksi ja tiiviimmin kolme henkilöä, mutta meidän on tarkoitus retkeillä lähinnä kahdestaan. Teltta on myös korkea (170–200 cm), joten minäkin mahdun 183 senttisenä hyvin seisomaan keskellä telttaa ja selkä suorana.
Alla olevasta taulukosta näet pilkkiteltan tekniset tiedot. Lisäksi löydät Polar Birdin omilta verkkosivuilta sisäkuvia teltasta. Kuvaan teltan omilla varusteilla (porontaljat, pöytä, tuolit ja teltan nukkumistilassaan) seuraavalla pilkkireissulla ja lisään ne sitten myös tähän artikkeliin.
Pieni ja tehokas pilkkiteltan lämmitin
Pilkkiteltan lämmitin on tässä Polar Bird® -teltassa Nu-Way Stoven kaasukamiina mallia 4000. Painoa pikkuiselle mutta varsin tehokkaalle kaminaalle tulee noin viisi kiloa.
Kyseinen pilkkiteltan lämmitin tulee karaista kolmen tunnin ajan hitaasti lämpöä nostamalla ennen ensimmäistä pilkkireissua, jotta kamiinan maalipinta palaa puhtaaksi (haju on alkuun melkoinen). Lämmitin on varsin laadukkaan oloinen ja nostaa teltan lämpötilan nopeasti +30 asteeseen. Palella ei siis teltassa tarvitse.
Teltan ja talvikalastuksen muut varusteet
Hankimme telttaan myös tukevan pöydän ja kaksi retkituolia. Ruoka-tarvikkeet kannattaa pakata yhteen läpinäkyvään laatikkoon, jossa kenttäkeittiötä on myös helppo säilyttää teltan sisällä. Jääkaappina käytimme teltan ulkopuolelle sijoitettua styroksista pilkkijakkaraan (kettua varmasti harmitti).
Lisäksi kunnolliset talvimakuupussit ja kylmyyttä hyvin eristävä makuualusta tulee pakata mukaan, sillä me emme käyttäneet kamiinaa nukkuessamme (turvallisuussyistä sinunkaan ei kannata). Paksulla lattialla jalkoja ei myöskään palele, kun käyttää sisällä ollessaan esimerkiksi talvikenkien sisätöppösiä.
esiputousta, jotka tunnetaan nimellä Seitsemän siskosta.
★ Voit halutessasi lukea lisää retkeilyvarusteista täällä »
Kaikille varusteille tulee painoa helposti lähes 40 kiloa, joten kuljetamme ne moottorikelkan perään kiinnitettävässä suuremassa pulkassa. Pulkkaa voi raavaampi henkilö toki vetää perässään myös tasamaalla (ja hyvin etenkin järvenjäällä): me teimme kauden ensimmäisen pilkkiretken helposti saavutettavalle lähijärvelle ilman kelkkaa, sillä reitit eivät ole vielä auenneet.
Toivottavasti kunnon lumet kuitenkin sataisivat pian, jotta voisimme lähteä pidemmälle viikonloppuretkelle näihin maisemiin.