Pilkkiminen – talvikalastuksen parhautta

Pilkkiminen on mukavaa talvipäivän puuhaa, joka sopii niin kokeneille talvikalastajille kuin vasta-alkajille. Parhaassa tapauksessa päivän päätteeksi pääsee paistamaan pannulla komean raudun, taimenen, ahvenen tai harjuksen!

Suomi on tuhansien järvien maa. Toisin sanoen, Suomi on tuhansien pilkkijärvien maa! Löydät tältä sivulta vinkit ja pilkkivieheet niin kotimaan kalavesille kuin Pohjois-Norjaan, mikäli mielit narraamaan rautua tai tunturitaimenta.

Pilkkimisessä on monta hyvää puolta:

  • Pilkkiminen on pääsääntöisesti ilmaista
  • Pilkit ja pilkkivieheet ovat suhteellisen edullisia
  • Pilkillä sielu lepää
  • Tuoretta kalaa ei voita mikään!

Pilkkiminen on parasta talvessa.

 

Sananen näiden vinkkien kirjoittajasta

Hei, olen Monni! Hauska virtuaalitutustua. Asun puolisoni kanssa (yllä olevassa kuvassa on tosin ystäväni Tero) Pohjois-Norjan Finnmarkissa, Lakselvissa. Muutimme paikkakunnalle kolme vuotta sitten Vesterålenista, jonka kääpiöityneet kalapopulaatiot saivat haaveilemaan suuremmista saaliista. Myönnetään, punavatsaiset tunturiraudut ja kesäkaudella kalastettava lohi toivat meidät tänne, onhan kalastus ollut molempien intohimo pienestä asti.

Kalastan ympäri vuoden: talvella pilkin rautua ja taimenta, kesäisin ongin lohta ja harjusta. Meritaimenta pyydän läheiseltä kotirannalta, ja onpahan Allround 15” kalaveneeseeni nostettu jopa 41 kiloinen ruijanpallas. Voit seurata kalastajan elämääni Instagramissa, jossa löydät minut @monnihimari-nimimerkin takaa.

Näiden vinkkien myötä ei muuta kuin skitt fiske!

Pilkkiminen on lajina talvikalastuksen kuningas.
Pilkkiminen toi tulosta Finnmarkin tuntureilla.

 

Pilkkijän varusteet

Käydään ensiksi läpi pilkkijän varusteet niin jään pinnalle kuin sen alle.

1. Kaira

Kaira on kenties pilkkijän kallein varuste. Välineeseen kannattaa panostaa, sillä mikään ei ole yhtä tuskallista kuin koettaa tehdä reikää tylsällä, kuluneella ja/tai huonolla kairalla. Hyvin pidetty kaira myös kestää aikaa ja käyttöä, kunhan muistat välillä vaihtaa terät (myydään erikseen).

Suosi laatumerkkejä, kuten kotimaista Rapalaa ja Mora Icea.

☑️ Muista tämä kairan terän koosta: Mikäli ongit pienempiä kaloja, kuten ahventa, kairan terän halkaisijaksi riittää hyvin neljä tuumaa (110–115 mm). Jos kuitenkin aiot pyytää suurempia vonkaleita (haukea, kuhaa, kirjolohta tai suurrautua), harkitse suosiolla kuusituumaista (150–160 mm) kairaa.

Rapala UR Steel -jääkaira

Suomessa valmistetut Rapala UR Steel -jääkairat edustavat hinta–laatu-suhteeltaan huipputasoa.

Tutustu

Mora StrikeMaster Sport

Suomessa valmistettu laadukas ja konstailematon jääkaira.

Tutustu

Rapala UR -teräpalat

Rapala UR EVO Metal Blades -teräpalat on valmistettu parhaasta teräksestä.

Tutustu

2. Pilkkireppu / jakkara

Jos teet pilkkireissut moottorikelkalla, kuten minä, suosittelen vanhan koulun styroxista pilkkijakkaraa. Takapuolen alle voi vaikka hankkia pienen palan porontaljaa.

Jos taas kuljet jalan, reppujakkara on pakkia monikäyttöisempi, sillä se toimii myös kantolaitteena. Hinnassa ei kannata pihistellä, sillä hyvä reppu maksaa kyllä itsensä käyttömukavuudessa ja käyttövuosissa takaisin.

☑️ Muista tämä: Tarkista, että repun pohja on vedenkestävä.

Abu Garcia Basic

Laadukkaasee ja käytännölliseen Abu Garcian -reppujakkaraan mahtuvat niin pilkit kuin eväätkin.

Tutustu

Artekno styrox (oma valinta)

Arteknon styroxinen pilkkipönttö kalaluukulla. Kevyt ja kätevä!

Tutustu

Retki Sammal

Monipuolinen ja käytännöllinen reppujakkara pilkille ja marjastukseen.

Tutustu
Pilkkivapa
Pilkkivavan teko onnistuu myös yhdistämällä pienen perhokelan olemassa olevaan pilkkivapaan.

 

3. Pilkkivavat

Vapoja kannattaa hankkia vähintään pari–kolme, sillä ne eivät maksa eivätkä paina paljon. Lisäksi sinun ei tarvitse jäällä alkaa vaihtaa pilkkiä, mikäli haluat kokeilla jotain toista ottipeliä. Varavapa on hyvä siinäkin tilanteessa, jos yksi menee poikki kesken kalareissun.

☑️ Varustaudu näin: Hanki pysty- ja tasapainopilkkimiseen yksi jäykällä kärjellä ja reilulla kädensijalla varustettu perusvapa, jonka puolan halkaisija on 50 tai 70 mm. Monofiilisiiman paksuutena kannattaa suosia 0,20–0,25 mm.

Hanki toiseksi vavaksi herkällä kärjellä varustettu morrivapa, jolla voit onkia pienempiä kaloja (jotka sitten tietenkin haluat purkittaa!). Monofiilisiiman paksuutena kannattaa suosia 0,15–0,18 mm.

☑️ Muista myös: Siimaa saa olla puolalla n. 20–30m metriä.

 

Pilkkivavat ja kaira.
Viron Peipsijärven pilkkireissulla paikallinen pilkkipakki näytti tältä.

 

4. Lämpösaappaat

Unohda kertakäyttöiset varpaanlämmittimet ja panosta kunnollisiin lämpösaappaisiin! Pilkkiminen on yleensä pitkäkestoista, eli sinun tulee tarjeta tunteja. Kun hankit kerralla myös tarpeeksi tilavat kengät, voit pukea päällekkäin esimerkiksi (kuten minä teen) kahdet merinosukat ja niiden päälle villasukat.

Koska varpaani palelevat todella paljon, puolisoni hankki minulle lahjaksi täältä Norjasta Torvi-merkkiset (-60°c) jalkineet. Paras valinta ikinä! Voin todellakin suositella näitä monoja niille kovimmillekin pakkasille, kun jäällä ollaan tunteja ja tunturituuli naukuu korvissa.

Katso täältä eri mallin lämpösaappaita »

 

Pilkillä Porsangerissa.

5. Muut oleelliset päälle puettavat

Tässä lista omista varusteistani:

☑️ Miksi isot tumput? Siksi, että saat ne heilautettua käsistäsi todella nopeasti, kun kala iskee kiinni morriin! Pilkillä kannattaa siis aina pitää sellaisia tumppuja, jotka ovat itselle vähän isot, jotta ne irtoavat helposti käsistä.

☑️ Vinkki merinohousuista: Itse puen aina kahdet merinohousut päällekkäin, sillä istuessa jalat kohmeloituvat.

Lue täältä vielä erikseen omat vinkkini kerrospukeutumiseen »
TOP 12 talviretkeilyvarusteet retkille ja vaelluksille »

 

Pilkkiminen talvella onnistuu hyvin pilkkiteltassa.
Pilkkiteltta pystytettynä Finnmarkin erämaahan. Huhtikuun päivät venyvät jo pitkiksi, joten kalastaa voi aamusta iltaan (ja etenkin aamuyöllä, sillä silloin taimenet ruokailevat).

 

Pilkkiteltta tuo mukavuutta talvikalastukseen

Pilkkiteltta tuo luksusta talvikalastukseen ja mahdollistaa pidemmät pilkkiretket tunturiin. Vaikka kevätjäillä aurinko lämmittää jo mukavasti, monet (itseni mukaan lukien) haluavat aloittaa pilkkikauden mahdollisimman aikaisin, jolloin lämmitetty teltta nousee aivan omaan arvoonsa.

Pilkkiteltan edut:

  • Teltta toimii päiväseltään tuulensuojana
  • Teltassa voi myös pilkkiä
  • Teltta mahdollistaa pidemmät yön yli reissun tunturiin
  • Varusteet pysyvät suojassa pyryllä
  • Kahvit ja lounaat on mukava laittaa tuulensuojassa

Kamiinalla varustettu BolarBird-pilkkiteltta

Sijoitimme viime kaudella (2020–2021) Siperiassa testattuun ja valmistettuun Polar Birdiin, johon tuo luksusta kaasukäyttöinen pieni ja tehokas kamina (jota voi käyttää myös kodassa). Alla oleva lyhyt video kertoo paremmin kuin tuhat sanaa, miksi lämmitetty teltta on juuri niin mukava kuin se on.

Lue täältä pidempi arvostelu PolarBird-pilkkiteltasta »