Valokuvaus ja hyödylliset valokuvausvinkit

Valokuvaus, tuo omalla mittapuullani harrastuksista jaloin, on mahtava tapa oppia uusia asioita meitä ympäröivästä maailmasta sekä luoda muistoja. Parhaassa tapauksessa siitä voi ajan saatossa syntyä myös ammatti.

Olen kerännyt tälle sivulle linkkivinkit aiemmin julkaisemiini artikkelihin, jotka käsittelevät muun muassa:

Toivottavasti tämän sivun sisällöistä on sinulle iloa ja hyötyä. Löydät koosteen jatkossa kätevästi myös navigaation Valokuvaus-linkistä, tai voit halutessasi tallentaa sivun kirjanmerkkeihisi.

Antoisia ja inspiroivia lukuhetkiä valokuvauksen parissa!

Valokuvaus Sigman objektiikalla

Minulla oli ilo ja kunnia toimia Sigma Lenses Ambassadorina vuoden 2017 ajan. Sain tuolloin testiin Sigman objektiikkaa, joista voit lukea lisää tämän sivun linkeistä.

Valokuvaus tapahtuu edelleen 99% Sigman laseilla, ja joskus harvoin käytän myös Canonin 70-200 mm f/2.8 zoomia.

Suurimman osan kuvistani olen taltioinut Sigman 105 mm f/2.8 -makrolinssillä, joka on hinta-laatusuhteeltaan aivan loistava lasi. Polttoväli taipuu terävien lähikuvien lisäksi erinomaisesti myös henkilökuvaukseen ja ikuistaa sillä maisematkin, kun ovat tarpeeksi kaukana.

Valokuvaus: Sigma 35 mm f/1.4 – matkailijan paras objektiivi?

Vaikka rakastuinkin heti ensisilmäyksellä 105 milliseen macro-linssiin, myönnän, että monissa medioissa kehuttu ja palkittu täyden kennon kameralle tarkoitettu 35mm f/1.4 Art -sarjan objektiivi on kaiken hehkutuksen arvoinen.

Jos minun pitäisi jatkossa valita vain yksi objektiivi mukaan reissuilleni, olisi se ehdottomasti tämä monien lehtikuvaajienkin valitsema 35 mm polttoväli, joka sopii ennen kaikkea katukuvaukseen, dokumentointiin ja miljöölle.

Valokuvaus ja tarvikkeet

Kameran muistikortti

Millainen muistikortti järjestelmäkameraan kannattaa hankkia?

Toimiva ja luotettava kameran muistikortti on yksi jokaisen valokuvaajan tärkeimmistä varusteista. Toimiva muistikortti minimoi riskin kuvien katoamiseen ja sopii aina tarkoitukseen, kuvasit sitten valokuvia tai videoita. Muistikortteja kannattaa aina hankkia useampi, sillä mikään ei ole yhtä turhauttavaa kuin kesken kuvauksen täyttynyt tila.

Kameran yleisin muistikorttityyppi on suunnilleen postimerkin kokoinen SD-kortti. Muistikorteilla on myös useita formaatteja, ja muistikortin tallennuskapasiteetti on määritetty aina Gigabyte (GB) tai Terrabyte (TB) -termein. Yleisimmin muistikortit ovat kooltaan 16-256 GB.

Millainen muistikortti järjestelmäkameraan kannattaa hankkia?

MB/s. Eläimiä ja muita liikkuvia kohteita sekä videota kuvatessa tulee aina käyttää tarpeeksi nopeaa muistikorttia. Nimittäin, jos muistikortti ei ole tarpeeksi nopea, kamera saattaa pysähtyä puskurin täyttyessä tai vaihtoehtoisesti aiheuttaa häiriötä videotallennuksessa.

Jos olet epävarma siitä, kuinka nopean muistikortit hankkisit, kannattaa aina valita se nopeampi vaihtoehto kuin sellainen, joka ei ehdi tallentamaan otettuja valokuvia. Jos muistikortissa esimerkiksi lukee kirjoitusnopeutena 170 MB/s, on se jo tarpeeksi nopea niin videon kuin sarjakuvaamisen taltiointiin.

Vinkki: Säilytä muistikorttia aina sen omassa kotelossa. Jos joudut jostain syystä jättämään kameran johonkin edes hetkeksi, oikeanlainen vakuutus kyllä korvaa kameran mutta ei koskaan menetettyjä kuvia.

Pyöröpolarisaatiosuotimella eroon heijastuksista

Jos minulta kysyttäisiin yhtä vinkkiä, jonka voisin toiselle kuvaajalle antaa, suosittelisin kaikkia hankkimaan pyöröpolarisaatiosuotimen. Sinullekin saattaa olla tuttu tilanne, että taivas palaa puhki, eivätkä pilvet erotu. Vedenpinta heijastaa niin, ettei allaskuvista meinaa tulla mitään. Ja miten joissakin kuvissa sävyt nyt vain tuntuvat tulevan paremmin esiin? Tähän kaikkeen on olemassa ratkaisu!

Pyöröpolarisaatiosuodin poistaa heijastuksia vedestä, lasista ja vaikka lautasen reunasta, jos tapaat kuvata annoksia ravintolan terassilla kuten minä. Kirkaalla säällä taivaskaan ei ylivalotu ja pilvien muodot saa kauniisti esiin, kun suotimen kääntää oikeaan asentoon siten, että tummennettu reuna on taivaan päällä.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan täältä »

Milloin on päivän paras aika valokuvata?

Aamuisin, jos minulta kysytään. Valo on pehmeämpää, paistaa matalemmalta ja taittuu kauniisti vielä ilmassa leijuvasta kosteudesta. Pyrin aina välttämään kirkkaassa päivänvalossa kuvaamista, sillä vaikka objektiivin edestä löytyisi ND-filtteri tai polaarisuodin, on valo yleensä aina liian kova eikä tee oikeutta kuvattavalle kohteelle.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan täältä »

Lumos: Sun and Moon Tracker kertoo, missä aurinko kulloinkin on

Kompassin avulla on helppo paikantaa idän ja lännen sijainti: se mistä aurinko nousee ja minne se laskee – vaan Lumos kertoo vielä vähän enemmän.

Älypuhelimesta on tullut mahtava työkalu luontokuvauksen tueksi: sovelluskaupat ovat täynnä toinen toistaan erilaisempia applikaatioita, joilla voi tehdä melkein mitä tahansa.

Useista kokeilemistani luontokuvaukseen liittyvistä mobiilisovelluksista erityisesti yksi on vakiintunut käyttööni, minkä vuoksi halusin vinkata tuosta super helposta ja kätevästä työkalusta myös teille: LUMOS Sun and Moon Tracker on iPhonelle (löytyy myös muille puhelimille) ladattava auringon ja kuun kiertorataa helppotajuisesti piirtävä applikaatio, jonka avulla suunnittelet auringonlaskujen ja -nousujen aikataulun ja kuvauspaikan helposti ja varmasti.

Lue lisää applikaatiosta »

Täydellisyyden tavoittelua kuvia rajaamalla

“Täydellisen muodon” problematiikkaa pähkäiltiin jo antiikin kreikkalaisten toimesta, minkä seurauksena meistä jokainen on varmasti toteuttanut kultaisen leikkauksen sääntöä.

Perinteitä on hyvä kunnioittaa mutta myös haastaa: Instagramissa näkee koko ajan kuvia, joissa ihminen tai objekti on asetettu symmetrisesti keskelle kuvaa. Taivas rajataan mahdollisimman kapeaksi, ellei siellä ole jotain katseelle kiinnostavaa. Myös tämä luo kuvalle aivan omanlaistaan dynamiikkaa, vai mitä ajattelette tästä kuvaparista?

Lue vinkit kuvien rajaamiseen täältä »

 

valokuvaus ja kuvien rajaaminen
Valokuvia rajaamalla kuviin voidaan luoda aivan uudenlaista dynamiikkaa.

 

Valokuvaajan rooli ja eettinen vastuu

Valokuvaus ei kuitenkaan ole aina pääroolissa. Luonnossa kannattaa viettää aina mahdollisimman paljon aikaa jo virkistäytymisen vuoksi, kuitenkin aina luonnon ehdoilla. Muista siis kunnioittaa kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden rajoituksia ja kieltoja, vaikka joskus mieli tekisikin hypätä aidan toiselle puolen sen vähän paremman kuvan toivossa.

Jos nimittäin teet niin, ja etenkin jos julkaiset kuvan sosiaalisessa mediassa, muutkin olettavat asian olevan ok. Näin ei kuitenkaan ole, ja rajoitukset ovat paikallaan syystä.

Muista siis aina Retkietiketti!

Pidetään yhdessä huolta siitä, että Äiti Maan monumentit säilyvät meidän jälkeemme myös jälkipolville.

VALOKUVAUS

Jakso 14: Vierailijana Valokuvaus Podcastissa

Napit korville!

Valokuvaus ja Lightroom Presets – tummia ja tunnelmallisia luontokuvia

Luontokuvaus on minulle rakas harrastus sekä samalla unelmieni työ. Kauniiden ja näyttävien, joskus suurten mutta monesti myös hyvin pienten detalji-tason kuvauskohteiden löytämisen ja niiden dokumentoinnin lisäksi kyseinen harrastus ja työ vaatii aikaa myös näyttöpäätteen äärellä kuvankäsittelyn muodossa.

Kun kuvia käsittelee kerralla useita, presettien käyttö on suositeltavaa, sillä se säästää myös aikaa. Voit aktivoida niin monta kuvaa kuin haluat ja aktivoida niille samanaikaisesti filtterin, minkä jälkeen voit korjata ja säätää vielä erikseen jokaisen kuvan asetuksia. Näin kannattaa yleensä tehdäkin, sillä alkuperäisten kuvien valotukset ja asetukset poikkeavat monesti toisistaan, ja pienellä hienosäädöllä teet jokaisesta kuvasta onnistuneen yksilön.

Lue lisää preseteistä ja katso ennen ja jälkeen kuvat »
Osta LR presettejä verkkokaupasta »

Mitkä ovat parhaat applikaatiot kuvankäsittelyyn?

Valokuvaus vaatii myös kuvankäsittelyä; jälkikäsittelyn voima on uskomaton! Kuvankäsittelyn avulla siitä ihan tavallisesta otoksesta tai vaikka vahinkolaukauksesta, jopa tuhnustakin tallenteesta saattaa pienellä vaivalla tehdä kauniin ja kiinnostavan.

Applikaatiot herättävät harmaat hetket eloon, eivätkä näyttävät kuvat enää vaadi raskasta kalustoa – maailma mahtuu nykyisin ihan vaan älypuhelimeen.

Lue lisää SnapSeedistä, AfterLightsistä, VSCO:sta ja muista applikaatioista täältä »

Kahdeksan vinkkiä katukuvaukseen

Pysähdy. Odota tilanteita. Kadulla tai ihmisvilinässä ikuistettu hetki pysäyttää katsojan; mitä kaikkea kuvaan tallentuikaan?

 

valokuvaus kadulla

 

Lightroom Presets – tummia ja tunnelmallisia luontokuvia

Luontokuvaus on minulle rakas harrastus sekä samalla unelmieni työ. Kauniiden ja näyttävien, joskus suurten mutta monesti myös hyvin pienten detalji-tason kuvauskohteiden löytämisen ja niiden dokumentoinnin lisäksi kyseinen harrastus ja työ vaatii aikaa myös näyttöpäätteen äärellä kuvankäsittelyn muodossa.

Kun kuvia käsittelee kerralla useita, presettien käyttö on suositeltavaa, sillä se säästää myös aikaa. Voit aktivoida niin monta kuvaa kuin haluat ja aktivoida niille samanaikaisesti filtterin, minkä jälkeen voit korjata ja säätää vielä erikseen jokaisen kuvan asetuksia. Näin kannattaa yleensä tehdäkin, sillä alkuperäisten kuvien valotukset ja asetukset poikkeavat monesti toisistaan, ja pienellä hienosäädöllä teet jokaisesta kuvasta onnistuneen yksilön.

Valokuvaus yöllä

Yötaivaan ja revontulien valokuvaaminen

Miten onnistuu valokuvaus yöllä? Tähtien kuvaaminen ei ole rakettitiedettä. Sen sijaan tähtikuvaus vaatii kamerakalustolta tiettyjä manuaali-asetuksia: ISO-lukua tulee pystyä muuttamaan asteikolla 3200–6400 ja valotusaikaa 15–30 sekuntiin. Mikäli kamerastasi ei tällaisia lukemia löydy, voit aina soveltaa edellä mainittuja arvoja kamerasi maksimiluvuilla.

Objektiivina kannattaa suosia valovoimaista laajakulmaa, jonka aukko on mallia f/2.8 tai maksimissaan f/4.5, sillä yli f/4-aukolla otetut kuvat alkavat olla melko tunkkaisia, eikä niiden valovoima riitä. Kannattaa muistaa, että mitä pidempään joudut kuvaa valottamaan, sitä enemmän tähdet alkavat venyä tikuiksi, ja ihannekuvassa tähdet ovat skarppeja pisteitä.

Polttovälin olisi hyvä sijoittua 14–24mm välimaastoon. Omasta kamerarepustani löytyy Canonin 5D Mark II -järjestelmäkamera sekä Sigman 14–24mm f/2.8 -laajakulmaobjektiivi, jolla kuvaan tähtiä pääsääntöisesti f/2.8–f/4:n aukoilla. Aiemmin kuvasin paljon myös Canonin 16–35mm f/2.8 -laajakulmalla. Vastaava kroppikennon putki voisi esimerkiksi olla Sigman EOS 10–20mm f/3.5 tai paljon käytetty ja pidetty Samyang 14mm f/2.8 -objektiivi.

Haluatko lukea loputkin vinkit? Siirry tähtikuvaus-artikkeliin »

Kiinnostavia käyntikohteita valokuvaajille

Suomen Valokuvataiteen museo on kiinnostava käyntikohde kaikille valokuvausta harrastaville. Vaihtuvat näyttelyt kattavat niin kotimaisten kuin ulkomaisten valokuvaajien taidonnäytteitä, minkä lisäksi myös museopuoti on käymisen arvoinen.

Ruotsista löytyvä valokuvaajien pyhiinvaelluskohde Fotografiska on sittemmin rantautunut myös itänaapuriimme Tallinnaan. Vahva suositus molemmista!

Myös Kaapelitehtaan näyttelyt kannattaa kurkata. Ja jos ehdit, käy ihmeessä katsomassa POLIITTISEN VALOKUVAN FESTIVAALI 2021: LINNUN KATSE, joka on auki tammikuuhun 2022.

Valokuvaus

Sigma 105 mm f/2.8

“Macro soveltuu detaljien lisäksi myös aivan äärimmäisen hyvin ihmisten tarkkailuun hieman kauempaa, minkä vuoksi olenkin pääsääntöisesti taltioinut night marketteja tällä objektiivilla. Ravintoloissa ja katukeittiöissä linssi on lyömätön, ja jotta voisin perustella mielipiteeni, tulette näkemään tässä Kaukokaipuun valokuvauspainotteisessa joulukalenterissa useita turpeita annoskuvia ensi viikon aikana. Disclaimer: Älkää lukeko nälkäisinä, ellei naapurista löydy thai-ravintolaa.

Parasta 105 mm lasissa on sen monipuolisuus sekä bokeh, josta pidän erityisen paljon. Moni teistä muistaa, että kuvasin Sigmalla jo ennen tätä Ambassador-ohjelmaakin, sillä mielestäni Canonin 50 mm f/1.4 ei koskaan pärjännyt haastajalleen, jonka jälki oli – ja on edelleen – paljon pehmeämpää ja kauniimpaa.”

Lue arvostelu objektiivista »

Oma urapolku

Harrastelijasta valokuvaajaksi

Miten valokuvaus muuttui työksi? Minulta kysytään usein, kuinka olen päätynyt nykypisteeseen urallani. Voin ihan alkuun todeta, ettei minulta löydy valokuvausalan tutkintoa, vaan intohimo ja halu oppia uutta ovat ohjanneet minua omalla urapolullani. Sen vuoksi siirryin juuri vanhasta 5D Mark II -rungosta peilittömään Canon R:ään, jonka kanssa on vielä totuttelua. Kirjoitan aiheesta pian, toivottavasti jo helmikuun 2020 aikana.

Valokuvaus on ollut pienestä asti intohimoni; olen aina kuvannut paljon, oppinut paljon kantapään mutta myös valokuvausta harrastavien ja työkseen tekevien ystävieni kautta. Sumeita, rakeisia ja tärähtäneitä ruutuja syntyy edelleen, joista muutaman julkaisinkin aiemmin Vuoden surkeimmat luontokuvat -koosteessani. Aina valokuvaus ei onnistu, vaikka koettaisi mitä, ja silloin on parasta pistää kamera hetkeksi sivuun ja luoda muistoja omien näköelimien kautta. Onhan totta, ettei kaikkea tarvitse aina taltioida, vaan tilanteesta voi ja pitää pystyä nauttimaan myös hetkessä.

Itsensä haastaminen on palkinnut, ja saan nykyisin työskennellä niin retkeilysisältöjen kuin luontokuvien parissa. Julkaisen aktiivisesti sekä omalla Instagram-tililläni että Latu & Polku -lehden sivuilla, joilta voi lukea vaellus- ja retkeilytarinoitani. Osan jutuista voit lukea myös ilmaiseksi järjestön verkkosivuilta.

Lisää kuvia ja tunnelmia löytyy myös maaliskuussa 2020 julkaistusta Erältä, eräistä -esikoisteoksestani, josta voit lukea lisää täällä. Omakustaneen tuottaminen oli iso projekti, josta ajattelin avata taustoja myös tänne Kaukokaipuun puolelle.

Summa summarum: Vain valokuvaamalla oppii sekä inspiroitumalla muista. Ja mikä sen parempaa, kuin lähteä yhdessä kuvaamaan, jolloin maailmaa voi taas katsella aivan uudesta, ystävän näkövinkkelistä.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center