Valokuvaus, tuo omalla mittapuullani harrastuksista jaloin, on mahtava tapa oppia uusia asioita meitä ympäröivästä maailmasta sekä luoda muistoja. Parhaassa tapauksessa siitä voi ajan saatossa syntyä myös ammatti.

Olen kerännyt tälle sivulle linkkivinkit aiemmin julkaisemiini artikkelihin, jotka käsittelevät muun muassa matkalla valokuvaamista, makrokuvaamista, liikkuvan kohteen kuvaamista, yötaivaan ja revontulien taltioimista, objektiiveja ja kuvankäsittelyä sekä valokuvaajan moraalista ja eettistä vastuuta: Instagram ei ole aina sitä, miltä näyttää, eikä joka paikassa sovi tai kannata kuvata.

Luonnossa kannattaa kuitenkin viettää paljon aikaa ja aina luonnon ehdoilla. Muista siis kunnioittaa kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden rajoituksia ja kieltoja, vaikka joskus mieli tekisikin hypätä aidan toiselle puolen sen vähän paremman kuvan toivossa. Jos teet niin, ja etenkin jos julkaiset kuvan sosiaalisessa mediassa, muutkin olettavat asian olevan ok. Näin ei kuitenkaan ole, ja rajoitukset ovat paikallaan syystä. Pidetään siis yhdessä huolta siitä, että Äiti Maan monumentit säilyvät meidän jälkeemme myös jälkipolville.

Toivottavasti tämän sivun sisällöistä on sinulle iloa ja hyötyä. Löydät koosteen jatkossa kätevästi myös navigaation Valokuvaus-linkistä, tai voit halutessasi tallentaa sivun kirjanmerkkeihisi.

Antoisia ja inspiroivia lukuhetkiä!

Valokuvaaminen talvella

Kameran suojaaminen talvipakkasilla

Lue vinkit
Valokuvaus matkalla

Sigma 35 mm f/1.4 – matkailijan paras objektiivi?

Lue arvostelu
Oma urapolku

Harrastelijasta luontokuvaajaksi

Minulta kysytään usein, kuinka olen päätynyt nykypisteeseen urallani. Voin ihan alkuun todeta, ettei minulta löydy valokuvausalan tutkintoa, vaan intohimo ja halu oppia uutta ovat ohjanneet minua omalla urapolullani. Sen vuoksi siirryin juuri vanhasta 5D Mark II -rungosta peilittömään Canon R:ään, jonka kanssa on vielä totuttelua. Kirjoitan aiheesta pian, toivottavasti jo helmikuun 2020 aikana.

Olen kuvannut paljon, oppinut paljon kantapään mutta myös valokuvausta harrastavien ja työkseen tekevien ystävieni kautta. Sumeita, rakeisia ja tärähtäneitä ruutuja syntyy edelleen, joista muutaman julkaisinkin aiemmin Vuoden surkeimmat luontokuvat -koosteessani. Aina ei onnistu, vaikka koettaisi mitä, ja silloin on parasta pistää kamera hetkeksi sivuun ja luoda muistoja omien näköelimien kautta. Onhan totta, ettei kaikkea tarvitse aina taltioida, vaan tilanteesta voi ja pitää pystyä nauttimaan myös hetkessä.

Itsensä haastaminen on palkinnut, ja saan nykyisin työskennellä niin retkeilysisältöjen kuin luontokuvien parissa. Julkaisen aktiivisesti sekä omalla Instagram-tililläni että Latu & Polku -lehden sivuilla, joilta voi lukea vaellus- ja retkeilytarinoitani. Osan jutuista voit lukea myös ilmaiseksi järjestön verkkosivuilta.

Lisää kuvia ja tunnelmia löytyy myös maaliskuussa 2020 julkaistavasta Erältä, eräistä -esikoisteoksestani, josta voit lukea lisää täällä. Omakustaneen tuottaminen oli iso projekti, josta ajattelin avata taustoja myös tänne Kaukokaipuun puolelle.

Summa summarum: Vain kuvaamalla oppii sekä inspiroitumalla muista. Ja mikä sen parempaa, kuin lähteä yhdessä kuvaamaan, jolloin maailmaa voi taas katsella aivan uudesta, ystävän näkövinkkelistä.

VALOKUVAUSPODCAST

Jakso 14: Vierailijana Valokuvaus Podcastissa

Napit korville!
Filtterit luontokuville

Lightroom Presets: Oikotie tunnelmallisiin luontokuviin

Tutustu
Instagram

Millaiset luontokuvat toimivat Instagramissa?

Lue vinkit

Minulla oli ilo ja kunnia toimia Sigma Lenses Ambassadorina vuoden 2017 ajan. Sain tuolloin testiin ja käyttöön Sigman objektiikkaa, joista voit lukea lisää tämän sivun linkeistä.

Valokuvaan edelleen 99% Sigman laseilla, ja joskus harvoin käytän myös Canonin 70-200 mm f/2.8 zoomia. Suurimman osan kuvistani olen taltioinut Sigman 105 mm f/2.8 -makrolinssillä, joka on hinta-laatusuhteeltaan aivan loistava lasi. Polttoväli taipuu terävien lähikuvien lisäksi erinomaisesti myös henkilökuvaukseen ja ikuistaa sillä maisematkin, kun ovat tarpeeksi kaukana.

Yökuvaus

Yötaivaan ja revontulien valokuvaaminen

Tähtien kuvaaminen ei ole rakettitiedettä. Sen sijaan tähtikuvaus vaatii kamerakalustolta tiettyjä manuaali-asetuksia: ISO-lukua tulee pystyä muuttamaan asteikolla 3200–6400 ja valotusaikaa 15–30 sekuntiin. Mikäli kamerastasi ei tällaisia lukemia löydy, voit aina soveltaa edellä mainittuja arvoja kamerasi maksimiluvuilla.

Objektiivina kannattaa suosia valovoimaista laajakulmaa, jonka aukko on mallia f/2.8 tai maksimissaan f/4.5, sillä yli f/4-aukolla otetut kuvat alkavat olla melko tunkkaisia, eikä niiden valovoima riitä. Kannattaa muistaa, että mitä pidempään joudut kuvaa valottamaan, sitä enemmän tähdet alkavat venyä tikuiksi, ja ihannekuvassa tähdet ovat skarppeja pisteitä.

Polttovälin olisi hyvä sijoittua 14–24mm välimaastoon. Omasta kamerarepustani löytyy Canonin 5D Mark II -järjestelmäkamera sekä Sigman 14–24mm f/2.8 -laajakulmaobjektiivi, jolla kuvaan tähtiä pääsääntöisesti f/2.8–f/4:n aukoilla. Aiemmin kuvasin paljon myös Canonin 16–35mm f/2.8 -laajakulmalla. Vastaava kroppikennon putki voisi esimerkiksi olla Sigman EOS 10–20mm f/3.5 tai paljon käytetty ja pidetty Samyang 14mm f/2.8 -objektiivi.

Haluatko lukea loputkin vinkit? Siirry tähtikuvaus-artikkeliin. »

Laajakulmaobjektiivi

SIGMA 24 mm f/1.4 Art - monipuolinen laajakulma

Lue arvostelu
Makrokuvaus

Sigma 105 mm f/2.8

“Macro soveltuu detaljien lisäksi myös aivan äärimmäisen hyvin ihmisten tarkkailuun hieman kauempaa, minkä vuoksi olenkin pääsääntöisesti taltioinut night marketteja tällä objektiivilla. Ravintoloissa ja katukeittiöissä linssi on lyömätön, ja jotta voisin perustella mielipiteeni, tulette näkemään tässä Kaukokaipuun valokuvauspainotteisessa joulukalenterissa useita turpeita annoskuvia ensi viikon aikana. Disclaimer: Älkää lukeko nälkäisinä, ellei naapurista löydy thai-ravintolaa.

Parasta 105 mm lasissa on sen monipuolisuus sekä bokeh, josta pidän erityisen paljon. Moni teistä muistaa, että kuvasin Sigmalla jo ennen tätä Ambassador-ohjelmaakin, sillä mielestäni Canonin 50 mm f/1.4 ei koskaan pärjännyt haastajalleen, jonka jälki oli – ja on edelleen – paljon pehmeämpää ja kauniimpaa.”

Lue koko arvostelu objektiivista. »

Auringonkierto

Lumos: Sun and Moon Tracker kertoo, missä aurinko kulloinkin on

Lue vinkit
VALOKUVAUSPODCAST

Tutustu myös muihin Valokuvaus Podcastin jaksoihin!

Napit korville!
Avaruus

Löydät avaruudesta kertovat artikkelit täältä

Tie tähtiin
VALOKUVAAMINEN PUHELIMELLA

Mitkä ovat parhaat applikaatiot kuvankäsittelyyn?

Lue vinkit
TULOSSA

Sigma 14-24 mm f/2.8 -laajakulma tähtikuvaukseen

Tulossa