Vuosittain 22. huhtikuuta vietettävää Kansainvälistä Äiti Maan päivää juhlitaan, jotta muistaisimme, mistä me kaikki olemme lähtöisin.

Äiti Maan päivää vietetään tänä vuonna jo 50. kertaa. Teemat ovat ajan saatossa vaihdelleet, mutta Maan päivän ajatus ja tavoite on aina ollut sama: luonnon monimuotoisuuden arvostaminen ja luonnosta huolta pitäminen.

Tänä vuonna Äiti Maa pyytää meitä aivan selkeästi toimimaan, sillä luonto ympärillämme sekä meissä itsessämme kärsii. Kuluneen vuoden aikana olemme joutuneet kokemaan jo Australian rajut maastopalot, ahdistavat lämpötilaennätykset ja suunnattoman heinäsirkkavitsauksen, kun miljardien siivekkäiden parvet tuhosivat maanviljelijöiden satoja erityisesti Etiopiassa, Somaliassa ja Keniassa.

Vuosi ei ole vielä edes puolessa, ja joudumme taistelemaan COVID-19-pandemiaa vastaan, mikä myös se on erottomasti yhteydessä luontoon. Ja samoin olemme mekin.

Äiti Maan päivä

Valloillaan oleva poikkeustila on turhauttava, ahdistava ja surullinen. Mutta toivoa on, kunhan huolehdimme yhdessä toisistamme ja meille kaikille yhteisestä Äiti Maasta: vain noudattamalla annettuja säännöksiä ja suosituksia voimme nujertaa pandemian.

Silti joka ainoa vuosi, nytkin, kun meitä ja maapalloa tavalla tai toisella koetellaan, luonto herää pitkästä talviunestaan ja janoaa vettä, auringonvaloa ja lempeitä tuulia, joiden ilmavirroissa siitepölyä kuljettavat mehiläiset ja kimalaiset vaihtavat paikkaa kukasta kukkaan.

Pidetään siis tälläkin kertaa pintamme ja yhtä, ja annetaan kevään tulla ja puhdistaa, kuten Erältä, eräistä -kirjani lastussa (Ekuddenin uusia alkuja) kirjoitin:

“Metsä hedelmöityy tummanpuhuvien pilvien välistä pilkahtelevasta valosta, ja kasvien viherhiukkasissaan säilömä valoherkkä pigmentti, lehtivihreä, vahvistuu. Pihkasta paisuneet urvut ojentuvat kohti aurinkoa. Metsä on pitkän talviunen jälkeen janoinen. Pian runsaiden sateiden jälkeen kasvit, pensaat ja puut kuitenkin heräävät eloon ja niiden kaikki sävyt voimistuvat.

Luonto vahvistuu – myös meissä.”

Äiti Maan päivä

Äiti Maan päivä

Äiti Maan päivä

Äiti Maan päivä

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center