Talvikuvaus – Kameran suojaaminen pakkaselta

Talvikelit tulevat, joten on hyvä hetki tutustua siihen, miten kamera kannattaa suojata pakkaselta.

Kuiva pakkasilma tai kylmyys eivät riko kameraa vaan kameran pinnalle kondensoitunut kosteus, joka muodostuu, kun jääkylmä laite viedään liian nopeasti lämpimään sisätilaan.

Paras tapa välttää ikävät yllätykset on vielä ulkona ollessaan laittaa kamera esimerkiksi vesitiiviiseen kuivasäkkiin tai muovipussiin, jonka sisälle voi sujauttaa myös ompelemansa kosteudenimijän. Tämän jälkeen kuivasäkki kannatta laitaa reppuun tai vaikka sisällä mökissä ulko-oven viereen vetoisalle paikalle lattialle, jotta kamera lämpenee huoneenlämmöstä hitaasti ja tasaisesti. Ennen kameran ”säkittämistä” tunniksi tai kahdeksi kannattaa muistaa irroittaa akku ja muistikortti, sillä vaikka pakkanen ei tapa kameraa, tekee se ikävää jälkeä akuille, jotka pitää varmasti vähintäänkin ladata ulkokuvausreissun jälkeen. Muistikorttia taas ei malta olla irroittamatta, sillä pitäähän kuviin päästä käsiksi heti.

Jos kamerasi kostuu ja sen pinnalle kertyy kosteutta, älä käytä kameraa, vaan anna sen kuivua rauhassa.

Jos objektiivi jäätyy, älä hankaa lasia puhtaaksi, vaan anna sen sulaa rauhassa.

Minä säilytän akkuja ja muistikortteja vesitiiviissä minigrip-pussissa, johon olen sujauttanut niitä kenkälaatikoiden mukana tulleita pieniä silica-pusseja, joita voi myös ommella itse. Nuo kenkien mukana tulevat pussukat kestävät kyllä aikansa mutta rikkoontuvat helposti.

On myös hyvä muistaa, että silica-pussit soveltuvat sekä pakkaselle että sadesäälle, Suomen märkiin metsiin ja tropiikkiin — sinne, missä kosteus vaanii kameraasi.

 

Lapland-Marinella-Himari-002

 

Jos haluat lukea lisää valokuvauksesta, siirry tästä Valokuvaus-osioon. »

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center