Talvikelit tulevat, joten on hyvä hetki tutustua siihen, miten kamera kannattaa suojata pakkaselta.
Kuiva pakkasilma tai kylmyys eivät riko kameraa vaan kameran pinnalle kondensoitunut kosteus, joka muodostuu, kun jääkylmä laite viedään liian nopeasti lämpimään sisätilaan.
Paras tapa välttää ikävät yllätykset on vielä ulkona ollessaan laittaa kamera esimerkiksi vesitiiviiseen kuivasäkkiin tai muovipussiin, jonka sisälle voi sujauttaa myös ompelemansa kosteudenimijän. Tämän jälkeen kuivasäkki kannatta laitaa reppuun tai vaikka sisällä mökissä ulko-oven viereen vetoisalle paikalle lattialle, jotta kamera lämpenee huoneenlämmöstä hitaasti ja tasaisesti. Ennen kameran “säkittämistä” tunniksi tai kahdeksi kannattaa muistaa irroittaa akku ja muistikortti, sillä vaikka pakkanen ei tapa kameraa, tekee se ikävää jälkeä akuille, jotka pitää varmasti vähintäänkin ladata ulkokuvausreissun jälkeen. Muistikorttia taas ei malta olla irroittamatta, sillä pitäähän kuviin päästä käsiksi heti.
Jos kamerasi kostuu ja sen pinnalle kertyy kosteutta, älä käytä kameraa, vaan anna sen kuivua rauhassa.
Jos objektiivi jäätyy, älä hankaa lasia puhtaaksi, vaan anna sen sulaa rauhassa.
Minä säilytän akkuja ja muistikortteja vesitiiviissä minigrip-pussissa, johon olen sujauttanut niitä kenkälaatikoiden mukana tulleita pieniä silica-pusseja, joita voi myös ommella itse. Nuo kenkien mukana tulevat pussukat kestävät kyllä aikansa mutta rikkoontuvat helposti.
On myös hyvä muistaa, että silica-pussit soveltuvat sekä pakkaselle että sadesäälle, Suomen märkiin metsiin ja tropiikkiin — sinne, missä kosteus vaanii kameraasi.
[…] × Tiedät varmaan myös ne kenkien ja laukkujen mukana tulevat pienet silica-pussit? Älä vaan heitä niitä pois, ne ovat pussiin suljettujen vara-akkujen parhaat ystävät (kiitos vinkistä, Nella). […]