Pyöröpolarisaatiosuotimella eroon heijastuksista

Jos minulta kysyttäisiin yhtä vinkkiä, jonka voisin toiselle kuvaajalle antaa, suosittelisin kaikkia hankkimaan pyöröpolarisaatiosuotimen.

Taivas palaa puhki eivätkä pilvet erotu. Vedenpinta heijastaa niin, ettei allaskuvista meinaa tulla mitään. Ja miten joissakin kuvissa sävyt nyt vain tuntuvat tulevan paremmin esiin? Tähän kaikkeen on olemassa ratkaisu!

Pyöröpolarisaatiosuodin poistaa heijastuksia vedestä, lasista ja vaikka lautasen reunasta, jos tapaat kuvata annoksia ravintolan terassilla kuten minä. Kirkaalla säällä taivaskaan ei ylivalotu ja pilvien muodot saa kauniisti esiin, kun suotimen kääntää oikeaan asentoon siten, että tummennettu reuna on taivaan päällä.

Polaarisuotimen ero ja etu aiemmin käyttämiini ND-filttereihin on se, että kun ND-filtterit ovat kauttaaltaan harmaita, eli syövät sävyjä kuvan koko pinta-alalta, polaarisuotimen voi kääntää mieluiseensa asentoon, sillä vain osa suotimesta on tummennettu.

Kuva ilman pyöröpolaarisuojaa / Kuva pyöröpolaarisuojalla

Pyöröpolarisaatio

Oikeanpuoleisessa kuvassa olen asemoinut suotimen siten, etteivät kuuman lähteen ikävät heijastumat näy valokuvassa toisin kuin vasemmanpuoleisessa otoksessa, jossa suodin ei ole ollut paikoillaan. Polaarisuotimia löytyy esimerkiksi Hoyalta ja Sigmalta, joista jälkimmäinen on käytössä näissä kuvissa.

Mikäli haluat kurkata Sigman julkaiseman videon, jossa esitellään suotimien eroja sekä lisää ennen ja jälkeen kuvia, klikkaa itsesi tänne. Ja sitten ei muuta kuin viime hetken lahjatoive pukin konttiin!

Jos haluat lukea lisää valokuvauksesta, siirry tästä Valokuvaus-osioon. »

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center