Pyöröpolarisaatiosuotimella eroon heijastuksista

Jos minulta kysyttäisiin yhtä vinkkiä, jonka voisin toiselle kuvaajalle antaa, suosittelisin kaikkia hankkimaan pyöröpolarisaatiosuotimen.

Taivas palaa puhki eivätkä pilvet erotu. Vedenpinta heijastaa niin, ettei allaskuvista meinaa tulla mitään. Ja miten joissakin kuvissa sävyt nyt vain tuntuvat tulevan paremmin esiin? Tähän kaikkeen on olemassa ratkaisu!

Pyöröpolarisaatiosuodin poistaa heijastuksia vedestä, lasista ja vaikka lautasen reunasta, jos tapaat kuvata annoksia ravintolan terassilla kuten minä. Kirkaalla säällä taivaskaan ei ylivalotu ja pilvien muodot saa kauniisti esiin, kun suotimen kääntää oikeaan asentoon siten, että tummennettu reuna on taivaan päällä.

Polaarisuotimen ero ja etu aiemmin käyttämiini ND-filttereihin on se, että kun ND-filtterit ovat kauttaaltaan harmaita, eli syövät sävyjä kuvan koko pinta-alalta, polaarisuotimen voi kääntää mieluiseensa asentoon, sillä vain osa suotimesta on tummennettu.

Kuva ilman pyöröpolaarisuojaa / Kuva pyöröpolaarisuojalla

Pyöröpolarisaatio

Oikeanpuoleisessa kuvassa olen asemoinut suotimen siten, etteivät kuuman lähteen ikävät heijastumat näy valokuvassa toisin kuin vasemmanpuoleisessa otoksessa, jossa suodin ei ole ollut paikoillaan. Polaarisuotimia löytyy esimerkiksi Hoyalta ja Sigmalta, joista jälkimmäinen on käytössä näissä kuvissa.

Mikäli haluat kurkata Sigman julkaiseman videon, jossa esitellään suotimien eroja sekä lisää ennen ja jälkeen kuvia, klikkaa itsesi tänne. Ja sitten ei muuta kuin viime hetken lahjatoive pukin konttiin!

Jos haluat lukea lisää valokuvauksesta, siirry tästä Valokuvaus-osioon. »

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center